Gradske i prigradske linije - prijedlozi

Autor antifriz55, Listopad 07, 2008, 18:10:39

antifriz55

linija br. 1 Njivice-Vidici-Njivice
linija br. 2 Mandalina-Biljice-Mandalina
linija br. 3 Šubićevac-Tržnica-Šubićevac
linija br. 4. Ražine-Tržnica-Ražine
linija br. 5. Meterize-Tržnica-Meterize
linija br. 6. Zablaće-Autobusni kolodvor-Zablaće
linija br. 7 Brodarica-Tržnica-Brodarica

Evo zelio bih malo iznijeti svoje vidjenje gradskih linija u Šibeniku.Svaki komentar je dobrodosao.

Linija br 1 VIDICI-ŠUBIĆEVAC-VIDICI (Polazak autobusa sa okretista na Vidicima,kod tzv. Lepe Brene. Prometovanje preko Vidika, ulicom S. Radica, bolnica, Poljana, kralja Zvonimira, Šubićevac, kralja Zvonimira, trznica, S.Radica, M.Marulića, Vidici)

Linija br 1A* VIDICI-ŠUBIĆEVAC-KVANJ (Sve isto kao kod linije 1 samo sto po povratku sa Šubićevca na Vidike linija ni produzavala na Kvanj)

Linija br 2 MANDALINA-NJIVICE-MANDALINA (okretiste u Mandalini,V.Škorpika,magistrala,Bioci,S.Radica,bolnica,Poljana,dom zdravlja,Njivice.Nazad obratno)

Linija br 3 AUTOBUSNI KOLODVOR-METERIZE-AUTOBUSNI KOLODVOR (Polazak sa A.K. Poljana,krelja Zvonimira,veterinarska stanica,vodovod,Meterize.Nazad obratno)

Linija br 3A AUTOBUSNI KOLODVOR-METERIZE-AUTOBUSNI KOLODVOR ( Polazak sa A.K. Poljana,kralja Zvonimira,Šubićevac,Meterize,kralja Zvonimira,Poljana,A.K.)

Linija br 4 AUTOBUSNI KOLODVOR-RAŽINE-AUTOBUSNI KOLODVOR ( Polazak sa A.K. Poljana, S.Radica, Bosanska, BUALE,magistrala,Donje i Gornje Ražibe.Nazad obratno)

Linija br 5 BILICE-BOLNICA-BILICE (Polazak sa okretista u Bilicama kod spomenika,kralja Zvonimira,Poljana,trznica,bolnica,Poljana,kralja Zvonimira,Bilice)

Linija br 6 AUTOBUSNI KOLODVOR-ZABLAĆE-AUTOBUSNI KOLODVOR (istovjetno kao i sadasnja linija)

Linija br 7 AUTOBUSNI KOLODVOR-BRODARICA-AUTOBUSNI KOLODVOR (Polazak sa A.K. Poljana,tržnica, S.Radica,Bioci,magistrala,Brodarica. Nazad obratno)

Malo pojasnjenja.

Linija 1 bi bila nesumljivo najopterecenija linija u Šibeniku jer povezuje kvartove sa najvecim brojem ljudi.Kao takva bila bi najisplativija i mogla bi prometovati u frekvenciji od svakih 20min.

Linija 1A bi prometovala svaka dva sata umisto br 1 tako da ne bi bilo nikakvog dupliranja polazaka istih linija a i danas ne postoji linija koja prometuje na glavno gradsko groblje.

Linija 2 bi u buducnosti mogla biti najisplativija linija obzirom da povezuje marinu sa buducim hotelskim kompleksom, planiranom novom bolnicom i planiranim "novim" gradom na prostoru ex TEF-a.

Linija 3 i 3A povezuju Meterize i zapadni dio grada sa kolodvorom.Danas ne postoji ni jedna takva linija. Naravno treba prilagoditi red voznje 3 i 3 A da ne bi bilo preklapanja polazaka.

Linija 4 bi osim sto spaja razine spajala i Buale koje danas nemaju autobusnu vezu sa centrom.Izgradnjom nove ceste na Bualima ova linija postaje moguca jer bi busevi mogli neometano prometovati.

Linija 5 spaja Bilice sa centrom i bolnicom.

Linija 6 spaja Solaris i zablacki poluotok sa centrom i kolodvorom. Vecim dijelom godine puna turista.

Linija 7 spaja jedno od najatraktivnijih dijelova Šibenika sa centrom i kolodvorom. Potencijal pogotovo sto je planirano prosirenje i uredjenje nove gradske plaze na tzv. rezalistu.

* linije 3,3A i 7 su zamisljene da kecu iz DOCA, tocnije sa prostora ispred tzv. stare peskarije di je danas parkiraliste. No mislim da je nerealno ocekivati da se grad odrekne nekolicine parking mista i napravi okretiste za autobuse.

Znam da je mozda se tesko snaci u ovom no uz plan grada... Ako ima kakvih upita voljan sam razjasniti. ;D

bagatin22

Zanimljive ideje,steta sta nema vise komentara.Ja bi ovdje nadodao liniju Dolac-gat Vrulje-Banj.Na gatu vrulje ce sad nakon dogradnje biti veliko parkiraliste,a veliko je planirano ina podrucju Drage.Blizu Banja postoji prostor TEF-a koje se ljeti moze korisriti kso parking za turiste koji bi od tsmo mogle busom do centra,a sranovnicima Doca koji muku muce sa parkingom omoguciti da za parkiralisnu kartu koju kupe na gatu Vrulje mogu koristiti i za bus koji bi ih doveo do Doca prakticno ispred kucnog praga.Na ovaj nacin bi se rjesio i problem nedostatka parkinga u Docu,a i automobili ne bi gagrdjivali taj povijrsni i najljepsi dio Sibenika

bagatin22

#2
DALJE PREMJEŠTENO IZ 'LINIJE RAZNO' (nema veze s prijedlozima u prvom postu!)

Linije previse zamrsene za moj pojam,pogotovo linije 1,6,7,8,a da ne pricamo o tom da linija 8 bi vozila koje radnike.Izostavljeni po meni bitni punktovi:Kvanj,Banj,Buale,Rokici.Pohvale ideji ali volio bih znati kakav bi bio vozni red tih linija.

Zna li itko uopce koje uvjete je Grad postavio pred koncesionara na novom natjecaju?Koje su to 'nove' linije koje su spominjali i kad bi to sve trebalo zazivjeti?

bagatin22

Sijeca li se netko prije rata da je parkiraliste za turisticke Autobuse bilo ispred ex peskarije u Docu.Bilo bi dobro da je danas umjesto 10ak parkirnih mijesta napraviti mini verziju dubrovackih Pila za autobuse.

Takodjer malo tko u gradu brine o kronicnom nedostatku stajalisra u samom gradu.Neka koja su i postojali jednostavno su s vremenom zaboravljena,npr.ugibaliste kog ex Lepe Brene u smjeru grada,zatim 3 u smjeru Njivica od doma zdravlja,nekadasnje stajaliste ispred vinarije u smjeru Mandaline itd.

peron24

#4
Najveći je deficit lokalnih autobusa i naravno već spomenutih minibuseva. Prije rata bilo je skoro stotinjak buseva, barem 40% je stradalo u ratu a nakon uvoza polovnih buseva iz Njemačke i kupovine 7 domaćih Eurobuseva broj se 1997 popeo do cca 85 buseva. Nakon 2000 započelo je nezaustavljivo propadanje firme. Za današnje potrebe nužno je bar desetak gradskih, 25 prigradskih (od toga nekoliko troosovinaca) pet-šest minibuseva i 15 međugradskih ( od toga bar za međunarodne).
Prije rata šibensko područje je imalo 162tisuće stanovnika, sada 115. Međutim primorska mjesta su zadržala broj stanovnika ili se povećala kao Vodice, tako da je potrebno pojačati takve linije. Centar Šibenika ima manje ljudi ali su se povećale periferije koje nisu uračunate u popis tako da je Šibenik približno velik kao i 1991. Broj gradskih linija je prihvatljiv ali rute su neprikladne. Bilo bi zgodno povezati trgovački centar Dalmare koji je odavno postao "grad na kraju grada" sa svim gradskim kvartovima, a buseve oslikati sa reklamama brojnih tamošnjih dućana,kina Cinestar, McDonaldsa itd itd. Neka se raspitaju koliko Promet Split zaradi na reklamama po busevima.
Dobra ideja bi bilo uvesti linije koje su ustvari kombinacija gradske i lokalne. Nešto slično kao npr. linije 27,28 i 29 u Splitu. Tamo bus kreće iz centra Splita, krcat vozi kroz cijelu Poljičku,a nakon toga produži za Žrnovnicu, Srinjine, Tugare, Naklice i ostala naselja izvan grada. Linija je rentabilna a stanovnici naselja ispod Mosora su zadovoljni.  U Šibeniku bi to izgledalo ovako: Bus krene sa kolodvora, iskrca prve putnike kod Kronje, zatim na veterinarskoj i kod vodovoda a onda produži za Dubravu, Danilo Biranj i Perković. To je kombinacija gradske i lokalne linije.
Preostali Eurobusevi su prestari za duže linije. Dugo godina su non-stop išli za Njemačku, kao i na maratonsku liniju Dubrovnik-Zagreb preko stare ceste. Stvarno su neponovljivi.
Ja sam jedan od mlađih na forumu ali se ipak sjećam da su se osamdesetih turistički autobusi parkirali na obali, kada se od Peškarije krene prema Docu. Tada sam i zavolio autobuse. Fascinirale su me šarene sheme bojanja na ex-yu Dubravama, i stranim Mercedesima O302 i O303, Setrama serije 200 itd. Danas to više nije potrebno jer je izgrađen tunel koji povezuje kolodvor sa Vukovarskom cestom koja vodi do istočnog izlaza iz grada pa turisti nemoraju prolaziti kroz prezagušeni centar, nego se fino iskrcati na kolodvoru.  Na kolodvoru ima dovoljno mjesta jer lokalni busevi se više nezadržavaju na peronima po cijeli dan kao nekad,nego dođu neposredno prije polaska.
Od gradskih kvartova jedino su problematični Rokići,jer tamo nemože ući veliki bus nego samo vozilo kao npr. Iveco Daily. Takva linija bi mogla krenuti od Dalmarea, zatim preko magistrale, onda spuštanje od Prištinske prema bolnici, Gupčevom do Zavoda za zapošljavanje i fino kod Riječanke stići u centar.

bagatin22

Ova linija koju je naveo antifriz55 za Razine koja bi isla preko Buala.Zanimljiva bi bila i kruzna linija npr.Dom zdravlja-Centar-Mazurica-Buale-Dom zdravlja natavno s vozilom prilagodjenim dimenzijama koje bi moglo proci ulicom M.Gupca (iza poliklinike).Na ovaj nacin prakticno bi jos cetvrtina stanovnika Sibenika imala kvalitetan pristup javnom prijevozu,a do prije 20-ak godina je i bila linija koja je svoje okretiste imala na dijelu danasnjeg parkinga ispred doma zdravlja (kod vatrogasnog doma)

bagatin22

Kad sam naveo Dolac i usporefio ga sa Pilma u Dubrovniku krivo sam shvacen jer nisam bio dovoljno jadan.Nisam mislio da se tamo patkiraju i dolaze turisticki autobusi vec da se tamo uredi polszna stanica za neke gradske linije.U Dubrovniku vsljda 90% linija polazi sa Pila

bagatin22

U danasnjem broju Sibenskog tjednika stanovnici Rokica se zale da nemaju pristup gradskom prijevozu,a da ih grad vec dugo vremena po tom pitanju ignorija.

Odgovor grada:vidjet ce s koncesionarom o nabavci manjeg vozila koje bi mozda moglo voziti kruznv liniju preko magistrale do Rokica i Buala   good_boy

Jedino ne pise u kojem vremenskom periodu  >hammer<

zlepur1

Tu Liniju može voziti i normalni autobus, cesta je dovoljno široka a bilo bi i putnika.A koncesionar nema novaca ni za papar.
Magirus Deutz udobnost na prvom mjestu.

bagatin22

Normalni bus bi mogao proci kad bi se rascistio divlji parking u Bosanskoj.Po meni je tu idealan prijedlog od antifriza55 a to je da linija 4 za Razine prometuje preko Bosanske,Preradoviceve i kroz put Rokica na magistralu pa u Razine.Nazad obratno ili manje vozilo koje bi iz Preradoviceve skret >:(alo u Matije Gupca(iza poliklinike) i izlazilo na Radicevu kod ex Rijecanke.Npr.mini bus kakav ima Krka recimo kruzna linija Kaufland-KrizBuale(Rokici)-poliklinika-Poljana-A.kolodvor-Z.kolodvor-Vukovarska-Kaufland.Savrseno.Ali naalost mislim nista od toga jert nitko u Gradu sluha nema

Teutonic

#10
Premješteno iz Linije razno + tipovi autobusa na linijama

Na web stranici atp su sve neke linije iskemijane,pola njih obuhvaćaju neka sela poviše Skradina (Vaćani,Žažvić,Gračac,Bratiškovci,Ićevo,Graovo)i neka sela ispod Drniša(Sedramić npr)
a da te linije ni ne postoje (postoje linije Skradin-Sonković-Piramatovci-Bilostanovi-Lađevci,i Skradin-Dubravice-Laškovica/gdje ne piše Bratiškovci nigdje-bus koji navodno prolazi kroz Bratiškovce je negdje ujutro ako se ne varam)
Ovako bi ja složio linije da je atp u boljem stanju (ne obuhvaćam gradske i međugradske linije)
Šibenik-Zaton-Raslina
           -Srima-Vodice
           -Vodice-Tribunj-Sovlje
           -Vodice-Dubrava-Pirovac-Kašić
           -Vodice-Gaćelezi-Čista V.-Morpolača-Vukšić
           -Vodice-Čista Mala-Bilostanovi (ova linija postoji no vozi ju Gradsko Poduzeće Vodice tako da ne ide iz Šibenika)
           -Vodice-Kapela-Jezera-Betina-Murter
           -Srima-Vodice-Tribunj-Jezera-Murter
           -Vodice-Stankovci-Budak
           -Grabovci-Stankovci-Banjevci-Dobra Voda-Pristeg-Benkovac
           -Vodice-Čista V.-Vukšić-Benkovac
           -Stubalj-Vrulje
           -Konjevrate-Goriš-Brnjica-Pakovo Selo (Pokrovnik)
           -Konjevrate-Pakovo Selo-Žitnić-Drniš
           -Radonić-Mirlović-Unešić-Kraljice
           -Šubićevac-Stubalj-Dubrava-Sokolarski Centar (Turistička linija)
           -Dubrava-Biranj-Perković-Sitno Donje
           -Vrpolje-Boraja-Vrsno-Lepenica
           -Tarići-Donje Polje-Vrpolje-Jadrtovac-Žaborić-Brnjača
           -Ražine-Solaris-Zablaće
           -Brodarica-Žaborić-Primošten-Rogoznica
           -Brodarica-Grebaštica-Draga-Bratski Dolac-Vadalj-Sapina Doca-Rogoznica
           -Draga-Primošten-Prhovo-Bratski Dolac
           -Rogoznica-Stupin-Ražanj-Dvornica
           -Lozovac-Skradin-Skradinski Buk (turistička linija)
           -Lozovac-Skradin-Sonković-Piramatovci-Bilostanovi-Krković-Lađevci
           -Skradin-Vaćani-Bribir-Ostrovica-Lišane (nema smisla da ide kroz Žažvić selo od 15 ljudi)
           -Skradin-Bratiškovci-Ićevo
           -Skradin-Dubravice-Rupe-Laškovica
           -Skradin-Bribir-Đevrske-Kistanje-Radučić-Knin
           -Drniš-Miljevci-Oklaj-Vrbnik-Knin
           -Drniš-Siverić-Zvjerinac-Knin
           -Drniš-Kričke-Gradac-Kljaci-Čavoglave
           -Vodice-Tisno-Pirovac

Knin-Golubić-Strmica
      -Kovačić-Kijevo-Civljane-Cetina-Vrlika
      -Žagrović-Radljevac-Plavno
      -Ivoševci-Kistanje-Đevrske-Lišane-Benkovac-Zemunik D.-Zadar
      -Radučić-Mokro Polje-Ervenik-Nunić-Kistanje
      -Biskupija-Orlić
      -Drniš-Miočić-Kadina Glavica-Štikovo-Otišić-Vrlika
      -Radučić-Kistanje-Biovičino Selo-Medviđa-Žegar-Obrovac



Danas sam vidio neki županijski bus sa natpisom Čazmatrans isto oko 10 ujutro.Bio je neki Steyr sive boje ako se ne varam.
Jel zna tko koju je liniju vozio?

     

sibencan

#11
A linija Šibenik-Srima-Vodice-Pirovac  ???

Ove ideje mi se sviđaju  :) ;)
1997 - 2017

tramvajac 92

#12
Trebalo bi napraviti češće linije Šibenik-Vodice i Šibenik-Drniš u nekakvom taktu (recimo na satne intervale)

E sad, ako neko zna, postoji li nekakav kolodvor u Drnišu? Ako postoji i recimo ima malo putnika nakon Drniša na nekoj liniji Šibenik-Drniš-xxx da vozi veći bus do Drniša a dalje manji (kombi). U Vodicama postoji kolodvor pa za tamo vrijedi ista priča. Iako je vodički kolodvor minijaturan..

sibencan

Ima u Drnišu neki kolodvot sa 4-5 perona. Tamo su često autobusi Ćupića.
1997 - 2017

Teutonic

Citat: sibencan  u Ožujak 04, 2014, 18:03:22
A linija Šibenik-Srima-Vodice-Pirovac  ???

Ove ideje mi se sviđaju  :) ;)
Tako je Srima-Vodice-Pirovac zaboravio sam tu liniju
Za Vodice:Mi kao imamo 3 perona,2 perona koji su postavljeni naprijed prema marini (tu autobusi ne polaze nego npr ako je bus za Šibenik došao u 13:55 a treba doću u 14:10,i ako ima drugih buseva ispred tog busa,on će parkirati na peron 1 tj.2 i onda se vratiti na peron 3 koji je glavni peron(gdje se kupuju karte)
U Vodicama bi trebalo bit više perona gdje je Konzum prekoputa AK-a,ipak je Vodice turistički centar (jedan od njih)ove regije.
Od ovih linija mi je super Vodice-Tisno-Pirovac jer glupo mi je sad da Tisno i Pirovac nisu povezani.
Još jedna kombi-linija Vodice-Dubrava-Dazlina-Putičanje