Iz prošlosti Pulaprometa

Autor Jasenko, Travanj 04, 2011, 18:55:30

Jasenko

Malo o fragmentima prošlosti, od vremena nakon WW2...

Jasenko

Prošlost Pulaprometa - točnom definicijom Pulapromet  d.o.o., poduzeće za gradski i prigradski prijevoz putnika u Puli i okolici – nije sustavno napisana, poznati su uglavnom fragmenti. Potencijalni izvori nalaze se uglavnom u (u prvo vrijeme tjedniku, kasnije dnevniku) Glasu Istre, arhivu(?) Pulaprometa i usmenim iskazima / sjećanjima (nekadašnjih) djelatnika, fotografijama i razglednicama. Obzirom na fragmente prošlosti zasad su neizbježne pretpostavke, analogije i otvorena pitanja. Od napisanih tekstova tu je kraća prošlost Pulaprometa što se nalazi se na njihovim stranicama te kraći tekst Josipa Orbanića  (knjiga Promet u Istri te članak u Istarskoj enciklopediji)

A sad malo o prošlosti. Na stranicama Pulaprometa piše: Tijekom 1947. godine formirano je Kotarsko poduzeće za prijevoz putnika u javnom gradskom i prigradskom prijevozu, koje je funkcioniralo pod različitim nazivima do 1961. godine. U tom periodu prošireno je područje opsluživanja na prigradske linije za Medulin, Premanturu, Marčanu, Štinjan, Rakalj i dr.



Karolina šezdesetih (sa stranica Pulaprometa)

Po sjećanjima starijih građana krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća putnike su prevozili i kamioni s drvenim klupicama, prekriveni ceradom, najčešće prema Stoji.

Prema Orbaniću, službeni početak smatra se prvim danom 1957. kada je imalo 40 zaposlenih i 9 autobusa: četiri OM-a, četiri Londonca i jedan TAM (Orbanić, Promet u Istri). Nije precizirano o kojim se OM-ovim autobusima i kojem tipu TAM-a radi. Londonci su najvjerojatnije AEC Regal, uveženi 1953. iz Londodna na područje Jugoslavije pa tako i u Pulu.

Podatci Pulaprometa kazuju kako je početkom šezdesetih (pod tadašnjim nazivom) Lokalni saobraćaj prolazio kroz tešku krizu koja krajem desetljeća prestaje. Tako  1967. dolazi do uspona kad su od Autotroleja kupljene polovne Alfe.

Iz jednog usmenog izvora poznato je postojanje jedne zelene Alfe kupljene (polovne) negdje u Italiji.

Iako nema zasad zapisa, na razglednicama Pule s početka šezdesetih kao motiv se pojavljuje crveni FAP G-80 s prikolicom.
Dakle, Alfe i FAP-ovi, uz devet spomenutih autobusa, bili su prva garnitura voznog parka, sve do kupovine novih MAN-ova (1971?). Koliko ih je točno bilo, zasad je nepoznato. Fotografirani MAN750 s garažnim brojem 48, (karoseriran u Ik) i dalje ostavlja otvoreno pitanje. Pogotovo što fragmentarni popis vozila (na forumu) počinje tek s garažnim brojem 64.
Prema podatku iz 1967. godine garaža i uprava poduzeća bile su u današnjoj Kranjčevićevoj ulici (stara tvornica stakla), a autobusna stanica na Karolini. Uvjeti rada bili su izuzetno teški, osobito ljeti zbog velike prašine, te je autobusna stanica Karolina asfaltirana 1969. godine. Taj financijski usponomogućio je kupovinu 15 MAN-ovih autobusa.  Pretpostavimo da je u pitanju MAN750 karoseriran u Ik. Prostor garaže u Kranjčevićevoj danas ima sekundarnu ulogu dok je Karolina danas parking pod naplatom. Promjenom lokacije kolodvora s Karoline u Šijanu (1996.) nestala su gotovo sva obilježja. Najvidljiviji su ostatci (bolje rečeno temelji) nekadašnje praonice autobusa.

Na stranicama Pulaprometa strukturalne promjene sedamdesetih i osamdesetih rezimirane su ukratko: Rezultati poslovanja "Lokalnog saobraćaja" tijekom 1972. godine potakli su ideju o cjelokupnoj integraciji tadašnjeg "Autosaobraćaja" i "Lokalnog saobraćaja" s ciljem fuzioniranja oba prometna poduzeća, tako da je "Lokalni saobraćaj" postao OOUR "Lokalni saobraćaj" u sastavu SOUR "Brioni". U periodu od 1972 do 1984. godine poslovanje se odvijalo u sastavu "Briona". Zacrtani ciljevi integracije nisu se ostvarili i dolazi, početkom 1984.g. do izdvajanja OOUR-a "Lokalni saobraćaj" iz "Briona" i u proljeće 1984g. dolazi do konstituiranja Komunalnog poduzeća Pulapromet...

Orbanić poslovanje u sastavu prijevozničke radne organizacije Brioni precizira vremenom između 8. 5. 1974. i 12. 6. 1984.
Devedesetih godina zabilježene su u prvnom smislu dvije transformacije. Dana 18. siječnja 1990. godine, odlukom skupštine općine Pula osniva se Javno poduzeće Pulapromet u vlasništvu općine Pula. Prvim danom 1996. godine prema Zakonu o trgovačkim društvima, Javno poduzeće Pulapromet transformiralo se u Trgovačko društvo PULAPROMET d.o.o. u vlasništvu grada Pule i općina: Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin, Svetvinčenat i Vodnjan. Isto stanje iz 2002. potvrđuje Orbanić s razlikom Vodnjana koji je u međuvremenu postao gradom.



Nekadašnja garaža u Kranjčevićevoj

Usporedba sačuvanih statistističkih podataka govori o padu broja putnika u odnosu sedamdesetih godina prošlog stoljeća i prošlog desetljeća. Na stranicama Pulaprometa navodi se: Podaci o poslovanju govore da je u 1971. godini prevezeno 7,2 milijuna putnika i prevaljeno 1,9 milijuna kilometara. Interesantno je ove pokazatelje usporediti s podacima iz 1999. godine, gdje je prevezeno 4,4 milijuna putnika uz praktički istu prijeđenu kilometražu. Za 2002. Orbanić navodi  4,9 milijuna registriranih putnika i 1,8 milijuna prevaljenih putničkih kilometara, sa 115 zaposlenih i 26 autobusa.

Premalo nabacanih fragmenata za neku povijesnu pričicu, no za početak nadam se dovoljno.

Jasenko

Ovdje su nekad na Karolini prali autobuse.