FAP-Ikarus

Autor nikola, Lipanj 16, 2016, 15:02:55

nikola

Nisam našao nikakvu sličnu temu pa otvaram ovu.
Za početak nešto slika prvog busa iz FAP-Ikarus suradnje a to je licencni Saurer 5 GVF-U sa karoserijom Rohrbacher kod kojeg je podvozja radio FAP a karoseriju Ikarus.
Bile su dvije verzije maske koje sam nazvao 'jednodjelna' i 'dvodjelna' a poneki busevi nisu imali panoramske prozore na krovu.

Počinjem sa busevima sa jednodjelnom maskom i panoramskim prozorima a sve slike su cropirane kako ne bi bile prevelike a ionako nas zanima samo autobus.

Dvobojni plavo-plavi (?) bus sa bočnom dekoracijom izložen kasnih 50-ih (1958.?) na Velesajmu u Zagrebu.

nikola

Dvobojni busevi bez bočne dekoracije za koje neznam kome su pripadali. Imaju slovenske tablice i sitni bočni natpis a u nazivima slika su lokacija i godina fotografiranja. Na nekim slikama djeluju tamnije a na nekim svjetlije ali neznam da li su to različite boje ili samo različita svjetlina fotografija.

nikola

Isti busevi kao u prethodnom postu ali sa hrvatskim tablicama. O njima također neznam ništa osim da su slikani u Splitu. Pretpostavljam da nemaju bočnu dekoraciju ali to se na slici loše vidi.

nikola

#3
Bus u bojama 'SAP Ljubljana' (zelena sa tamnim crtama) koji se prevrnuo na kraju karijere. Neznam da li je pod kraj vozio bez radkapa ili su otpale prilikom prevrtanja a osim toga ima i nekav tanki neoriganlni odbojnik. Sliku sam okrenuo naopako da se bus 'bolje' vidi.

nikola

#4
Bus meni nepoznatog prevoznika i u za ovaj tip neuobičajenoj shemi farbanja o kojem neznam ništa.

nikola

Nastavljam sa busevima sa dvodjelnom maskom i panoramskim prozorima.

Dvobojni krem-crveni bus bez bočne dekoracije izložen vjerojatno 1957. na Velesajmu u Zagrebu.

nikola

#6
Dvobojni bus sa bočnom dekoracijom za koji neznam kome je pripadao. Ima najvjerojatnije ljubljanske tablice a ne vidim nikakav bočni natpis. Bočna dekoracija je tamnija od ostalih boja na busu.


nikola

Busevi u bojama 'Ljubljana Transport' (krem-zeleni) i njihovoj karakterističnoj shemi.

nikola

Busevi u bojama 'Gorjanci Novo Mesto' i njihovoj karakterističnoj shemi. Nažalost neznam koje su boje u pitanju. Navodno bi mogla biti plava u igri.


nikola

I za kraj busevi sa dvodjelnom maskom ali bez panoramskih prozora.

Busevi u bojama 'Avtobusni promet Celje' u standardnoj dvobojnoj shemi sa bočnom dekoracijom. Nažalost neznam koje su boje u pitanju. Moguće i da je bočni natpis reljefni metalni a možda je samo tako 'naslikan'.

nikola

#10
Bus u bojama 'Raketa Titovo Užice' u naopakoj standardnoj dvobojnoj shemi (gore svjetlije a dolje tamnije) sa bočnom dekoracijom (koja je opet jako tamna). Očigledno je ova slika sa kraja eksploatacije jer bus više nema radkape, već ima nove tablice a netko je i zamijenio stari FAP logo novim.

nikola

Postoji i model u 1:87.

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

nikola

#13
Bus 'Ljubljana Transport', još nov iz tvornice, ali u naopakoj shemi; identičnoj onoj od 'Gorjanci Novo Mesto'. Sad se postavlja pitanje da li su busevi sa ove slijedeće tri slike na kojima se ne vidi prevoznik od jedne ili od druge tvrtke (prvu od njih sam već prije slučajno stavio pod 'Ljubljana Transport'). Ali, na sreću, to čiji su busevi na ove tri 'sličice' u stvari nije bitno.

nikola

Bus 'Putnik' u meni nepoznatim bojama. Također je nemoguće na osnovu slika reći je li to licencni FAP ili originalni Saurer. Nema prednje panoramske prozore a za bočne se isto na osnovu ovih slika ne može nedvosmisleno tvrditi da ih nema.