Eurobus (Zagreb, Soko)

Autor Tomek, Prosinac 01, 2007, 16:37:05

TAM

Citat: tramvajac 92  u Prosinac 16, 2013, 11:47:07
A ovaj veliki iza si zaboravio?
http://i1288.photobucket.com/albums/b496/Bari_Rijeka2/Album-1/IMGP6246_zps64f90b4d.jpg
(autor: Bari)
Znam ja za taj natpisi otraga znam i za AA (Aleksej Aleksandrov) sprijeda i ima još naljepnicu kod vrata Eurobus AV120. To je kod novijih, a kod starijih je bilo AV 120. Nego sam gledao u temi povijest proizvodnje i tamo ima slika  tj. norma kako bi ta pločica trebala izgledati. Zašto se od te pločice na kraju odustalo? To mene znanima. Kao što MAN Avtomontaža ima pločicu od MAN-a i od Avtomontaže.
Dani ponosa i slave!
    

frukec


TAM

#122

Ovo je najnovije.
Citat:
Slučaj Eurobusa

Kupaca za autobuse Eurobusa bilo je uvijek više nego što je tvrtka proizvodila i u proizvodnju nikada nije ušla za autobus koji nije imao kupca, tvrtka je poslovala sjajno. Nije bilo uvoznih autobusa, dok je Eurobus proizvodio. No, glavni limitirajući razlog za veću proizvodnju u tvrtki bilo je financiranje ciklusa proizvodnje. Financiranje proizvodnje pratila je u određenoj visini samo Glumina banka d.d., peta banka u državi, tad vodeće banke u zemlji nisu htjele financirati njihovu proizvodnju.
Dio proizvodnje financirao je Eurobus sam i to prodajom rabljenih autobusa svojim kupcima u RH jer je temeljem ugovora sa EU proizvođačima kao partner dobivao od njih tehnički puno bolja rabljena vozila kao i povoljnije cijene od trgovaca.

U 1999.-oj godini odlaskom Glumina banke u stečaj, izostalo je svako financiranje proizvodnje Eurobusa hrvatskih banaka, a sav prihod tvrtke išao je bankama za lihvarske kamate koje su bile i iznad 30 posto godišnje. Time je neminovno započeo kraj poduzeća koji je i nastupio otvaranjem stečaja u lipnju 2002. godine.
Zagrebačka tvrtka podigla je kredit u Glumina banci da bi proizvela, između ostalog, i isporučila četiri autobusa za Zračnu luku Zagreb. Prema Ugovoru o ustupanju potraživanja, sva je svoja potraživanja preselila na Zračnu luku Zagreb te je iz dokumentacije jasno da su sva ta potraživanja odavno i isplaćena. To je bio interni dogovor zračne luke i same banke, jer je banka dugovala Zračnoj luci Zagreb pa su htjeli da umjesto otplate luci prepišu dug od Eurobusa. Ipak, kada je 2002. godine Eurobus otišao u stečaj, banka se sjetila da bi mogla izmisliti potraživanja od rekordnih 8.8 milijuna kuna. Direktor Eurobusa Aleksej Aleksandrov pokušao je osporiti potraživanja banke, ali potpuno bezuspješno. "Otplaćivao sam kredit, a nisam ga dobio, inače bi me blokirali," kaže Aleksandrov.

Direktor Eurobusa: ,,Uzeli su mi tvrtku"

"Zagrebačka je banka 2002. otvorila stečaj u tvrtki, temeljem kredita iz 1995. godine kojeg nije ni pustila. Od tad sam ja osporio deset potraživanja, jer su se dogovorili ranije da prijave nepostojeća potraživanja, izmislili su ih. Dogovorio sam s vjerovnicima za stečaj s preustrojem, da ga vjerovnici vode. Ali, Zagrebačka banka postavlja stečajnog suca i dalje je sve kako banka hoće. Od 2002. godine vodim sporove," kaže i nastavlja: "Uzeli su mi tvrtku, poslovni prostor prodali na kriminalni način, jer je stečajna upraviteljica Neda Šerum dobila kaznu od dvije godine zatvora, jer je novac od toga uzela sebi i netko ju je tužio. I tek sam prije dvije godine dobio presudu Vrhovnog suda prema kojoj je Zagrebačka banka naplaćivala kredit koji nije ni pustila pa založno pravo ne postoji, nevažeće je."

Kada su počele teškoće u Glumina banki, Eurobus nije to odmah osjetio, jer je tvrtka bila u punom pogonu, proizvodila i prodavala proizvedeno. Nismo se financirali iz banke, samo 20-25 posto, nego od kupaca, a zato su vjerovnici i bili za to da nastavimo dalje. Da bih pomogao banci i izbjegao oteškoće, zatvorio sam sva dugovanja, to je Ugovor o ustupu potraživanja sa Zračnom lukom Zagreb. I oni su mi ostali dužni sredstva na računu koja su ostali kod blokade, oko milijun kuna, što je priznato u stečaju Glumina banke. Postoji samo iz 1999. godine dugovna strana banke ali ne i potraživanja, a ja sam u četvrtom isplatnom radu i neću dobiti nikad. I kada banka ulazi u stečaj, u dogovoru s drugim bankama prijavili su razlučno pravo, koje su prenijeli na Zračnu luku onim ugovorom, prenijeli su i osiguranja, onda je to trojno zatvoreno. Stečajna je upraviteljica je to priznala, a ja ih osporio. Sud je vodio stečaj i Glumina banke i Eurobusa, a spor se vukao godinama."

http://objektivno.hr/stecajna-hobotnica-beskonacni-stecaj-glumina-banke-30430
Dani ponosa i slave!
    

Shole

Velesajam 1995.



by Kim Loevenskjold

juricast

na kojoj je šasiji ovaj napravljen

Leon

Po mojem mišljenju jedan od najudobnijih buseva makar je hodnik uzak ali valja mjenjač i diferencijal se uopće ne čuju odličan je

elez

Zanima me di je gospodin Aleksandrov sada i koji je status Soko Mostar firme?
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

ManNLNG

Gospodin Aleksandorov je u nekoj LNG Firmi,a danas u halama soko mostara se odrzavaju tjedni sajmovi/pazari kaze mi jedna mjestanka.
EUROBUS AV120

Paško

#128
prema najavama proizvođača iz Tvornice autobusa Zagreb byeg









Hvala Davoru na člancima.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Mile7

Povodom Božića 2019, koji je vjerojatno posljednji kojeg će zadnji Eurobusevi dočekati, evo ih, zadnje slike unutrašnjosti prvog Eurobusa ZG-948-LN :'(

Sule

Tebe inače samo zanima unutrašnjost buseva ili? Jer ne vidim razlog zbog čega barem jednu sliku busa ne uslikaš izvana da steknemo bolji dojam o kojem se busu radi? Ovako moram prevrtit pola foruma da vidim o kojem se busu radi, a nepotrebno...

Poslano sa mog CLT-L29 koristeći Tapatalk


EUROBUSZG

Kod kojeg prijevoznika je ovaj Eurobus uopće??

Paško

Kod Prijevozi Paradiso, Raj bb, Nebo. Ispilan u Zmijavcima. Ti bi bar to trebao znati!
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

EUROBUSZG

A to je onaj koji je dugo ležao u bijeloj globtour shemi.

Avtomontaža

Zna li netko koliko je još Eurobuseva živo?