Linije - prijedlozi

Autor tamlover, Prosinac 10, 2007, 14:50:24

tamlover

Dodao sam ove prijedloge novih linija jer smo prije jako korisno raspravljali o mogućim izmjenama trasa nekih linija pa i predlagali nove linije. Nema razloga da s tim i ne nastavimo. Ionako me nitko ne može razuvjeriti da je ideja o liniji 119 južno od pruge starom Samoborskom potekla s ovog foruma (a predložili su ga vrli vjećnici gr.četvrti).

I naravno tu je rak rana koju je Ivan pokrenuo pri kraju strog foruma. Zašto treba liniju 146 skratiti do Črnomerca??
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

DJ_ZG

imam i ja jedan prijedlog, nije nesto al bitno da se raspravlja, zato i sluzi forum :)

sta mislite da se linija za Luksice nekako produzi kroz onu udolinu do Sestina, ili cak do Mihaljevca... dal bi taj spoj sa Crnomercom koristio kako, i dal bi bus mogao svladati onaj uspon...

a kad me vec ide, da jos koji prijedlog uvalim :P

sta mislite da se linija 232 produzi sa Jazbine recimo gore do Blizneca, ili do Mihaljevca cak... cesta je obnovljena u potpunosti, dosta siroka, jedino je krizanje sa Markuseveckom cestom na usponu pa bi to mogao biti problem...


Tomek

Mislim da bi teoretski autobus i mogao nekako teško izvuči taj uspon,ali da 128 tamo cijeli dan vozi bilo bi očajno. Kada je sklisko mnogi auti ne mogu gore na Šestine popesti, tako da bi vjerojatno bilo preopasno ne samo penjti nego i spuštati dolje u udolinu.

Ivan

#3
Citat: Tomek  u Prosinac 14, 2007, 00:37:27
Mislim da bi teoretski autobus i mogao nekako teško izvuči taj uspon,ali da 128 tamo cijeli dan vozi bilo bi očajno. Kada je sklisko mnogi auti ne mogu gore na Šestine popesti, tako da bi vjerojatno bilo preopasno ne samo penjti nego i spuštati dolje u udolinu.
Opasno? Pa mislim da stvarno ne bi bilo posebno opasno penjati se tamo, i cesta je dobra, a i linija 128 ionako ima i strmije dijelove nego bi taj bio (a da ne spominjem neke druge linije), ono radi čega linija ne bi trebala tamo ići bi prije bilo to što ionako baš i nema previše putnika poslije Bijenika, tako da bi produžiti sve polaske bilo bacanje novaca, možda ako bi išli svakih pola sata (a skraćena još i češće, npr. 10 min., do Sv. Duha ili Bijenika, tamo su potrebe sve veće), istina, vjerojatno bi bilo korisnije da ode do Šestinskog trga nego da se spušta ovu jednu stanicu do potoka kao sada, ali svakih 13 minuta kako sada voze baš ne bi bili potrebni.

Što se tiče 232 do Blizneca, tamo bus prolazi bez previše problema (provjereno ;D), i mislim da bi bilo lijepo produžiti ju do terminala Dolje jednog dana, navodno će tamo poslije gradnje nove žičare biti i autobusni terminal (iako ne znam kako bi tada tramvajske linije vozile da to ima smisla, ali bili živi bili pa vidjeli...), možda bi tada bilo dobro i napraviti neku liniju na brdo do Remeta ako bude dovoljno širokih cesta, i neku liniju preko Markuševca prema Čučerju i sl. :)

DJ_ZG

pa da u principu, polasci bi mogli biti relativno rjedji nego sada... ali kada bi se recimo linija produzila skroz do mihaljevca, pojacala bi se ulica Mlinovi koji su se u zadnje vrijeme jako puno izgradili i nekako sam utiska da 102 sa svojim polascima dva puta u satu ne pokriva bas najbolje dio do Sestina, poslije se ionako pridruzuju i 101 i 105...

a za 232 ce valjda biti nesto kad se napravi taj terminal na Dolju, iako mislim da nema bas neke velike potrebe za necim glamuroznim, nije tako veliko cvoriste da bi bio... dovoljno jedan dva autobusna perona, tramvajsko okretiste i nova stanica za zicaru...
heh, dotakao si se i linije preko Kvinticke za Remete sto nisam htio predlozit, jer kolko vidim jako jako tesko ce tamo bus proci, iako nije nemoguce za neki manji bus, ali mi je nekako preusko previse zavoja i uspona, pravi pothvat :) ali ta linija bi sigurno bila pravi pogodak pogotovo za sve ljude koji tamo idu pjeske...

isto tako i linija od Markusevecke Trnave do Cucerja nije losa ideja... zivi bili pa vidjeli :)

tamlover

Kod psihijatrijske bolnice u Jankomiru se preuređuje križanje ulice Jankomir i Kovinske (već duže vrijeme) a Jankomir je zrihtana od Samoborske do tog križanja. Napravljena su i autobusna stajališta.
E sad, koju bi liniju tamo mogli iskoristiti tj preusmjeriti?
Došao sam na ideju da je nakon što se 119 preusmjeri na Samoborsku 117 moguće preusmjeriti iz Škorpikove pored Baumaxa Kovinskom uz bolnicu do sadašnjeg okretišta u Stenjevcu. Tako se pokriva jedan veći dio "industrijske" zone za koju i služi 117 (ne pokriva samo bivše Jedinstvo di je sad ZABA, al ne bi trebalo bit problem presjedati na 119 kad bus dođe do Samoborske) i BOLNICA - jedina bolnica u gradu koja je tako prometno izolirana u našem gradu (na stranu što nekima tamo stvarno treba izolacija :-[)

Tu je i 146-ica koju bi trebalo skratiti na Črnomerac a mogla bi se produžiti do bolnice. Čini mi se da se križanje Kovinske i Jankomira planira kao kružni tok iako to još uvijek ne liči ni na šta, pa bi se tako moglo i okretati. Ipak ova ideja mi se malo manje sviđa. I još nešto - mislim da je kod okretišta Stenjevec hitno potreban semafor jer je promet dosta pojačan i autobusima 146 i pogotovo 117 je teško skrenuti iz one spojne ceste na Samoborsku do krajnjih/početnih stajališta.

Ne znam kakvi su planovi s ulicom Jankomir do carinske zone ali čini mi se da je bezveze produživati 107 do Stenjevca.
U svakom slučaju infrastruktura se radi, i sad je pitanje hoćemo li dobiti novu liniju, kaje po meni nepotrebno, ili će se malo preinačiti trasa neke linije.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

tomobrad

#6
Imam nekoliko prijedloga o promijeni trasa nekih linija za koje mislim da nebi bili loši:

1. Možda da 139 ne okreće kružno (Ilica - Čanićeva - Grada Mainza - Reljkovićeva) nego da iz Vinogradske skrene lijevo u Ilicu, pa po tramvajskoj pruzi u Austrijskoj do Trga Vlatka Mačeka. Tamo bi se okrenula, stajala bi i na tramvajskom stajalištu Austrijska. Mislim da bi tako putnicima bilo puno lakše presjesti s tramvaja na tu liniju.

2. Linija 201 bi trebala ići ovako kako ide sada, a linija 202 bi se trebala odvojiti od 201, pa umjesto da ide sa Kozjaka na Kavtrić, mislim da bi mogla ići ravno na Vočarsku, pa u Grškovićevu, Degenovu i na Kaptol.

3. Linija 228 da ide istom trasom Svetice - Bukovačka - Kišpatićeva - Jordanovac - Lašćinska - Rebar - Kozjak (tamo okrene) i vraća se nazad trasom: Kozjak - Rebar - Lašćinska - Petrova - Bukovačka - Svetice.

4. I trebala bi se uvesti linija 235 Glavni kolodvor - Av. HBZ - Slavonska - Servisna-Industrijska - Kozari bok zato jer mislim da to naselje nema dovoljno dobru povezanost sa gradom.

tomobrad

Zaboravio sam još jedan prijedlog...

5. Da linija 130 ide ovom trasom: Črnomerec - Ilica - Aleja Boogne - Vrapčanska aleja - Bolnička - Orešje - Jamine - Okretište Borčec (križanje Orešja i Jamina). Tako bi se povečala efikasnost te linije zato jer na Zelenoj magistrali nema ni stanica ni putnika, pa nije šteta ako ništa ne vozi tamo.

tamlover

Tomobrad postoji tema Linije-prijedlozi!!!
Molim moderatore da ovo premjeste, a tebe tomobrad da se malo skoncentriraš  ;). Inače, drago mi je kaj neko napokon nešto i predlaže kaj se tiče linija.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

NL 313

#9
Predložio bih jednu novu liniju koja bi svakako bila potrebna, a to je da se uvede ZET-ova linija s Glavnog kolodvora ili Autobusnog kolodvora u smjeru Zračne luke Pleso. Što mislite o tom prijedlogu?

Bila bi bez stanica, direktna, a koristila bi putnicima koji moraju stići s vlaka ili autobusa na avion.
NL 313 i NG 313 su najbolji zagrebački busevi
Ali zadarski novi citari su također među najboljima kod nas

tamlover

Ekskluzivno pravo za prijevoz do zračne luke ima Pleso prijevoz čija je usluga zadovoljavajuća. Istina je da bi možda i njihovi autobusi mogli prolaziti terminalom na putu prema/sa autobusnog kolodvora.

Cijena njihove karte u jednom smijeru je 30 kuna (samo za informaciju).
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

NL 313

Znam ja dobro da postoji autobus koji inače prevozi putnike do zračne luke, ali baš i nije pohvalno da jedna metropola nema prijevoz od glavnog, željezničkog kolodvora do zračne luke. To je tako organizirano u drugim gradovima, pa bi to trebao slijediti i Zagreb.

Ne mora to biti ZET-ove prijevoz, ali bi barem onda Pleso prijevoz mogao prolaziti autobusnim terminalom Gl.kol.
NL 313 i NG 313 su najbolji zagrebački busevi
Ali zadarski novi citari su također među najboljima kod nas

Ivan

#12
Citat: tomobrad  u Siječanj 06, 2008, 19:06:49
Imam nekoliko prijedloga o promijeni trasa nekih linija za koje mislim da nebi bili loši:

1. Možda da 139 ne okreće kružno (Ilica - Čanićeva - Grada Mainza - Reljkovićeva) nego da iz Vinogradske skrene lijevo u Ilicu, pa po tramvajskoj pruzi u Austrijskoj do Trga Vlatka Mačeka. Tamo bi se okrenula, stajala bi i na tramvajskom stajalištu Austrijska. Mislim da bi tako putnicima bilo puno lakše presjesti s tramvaja na tu liniju.
Mislio sam isprava da će tako biti, sigurno je bolje za putnike, no možda bolje da nije tako jer se tramvaji ionako dosta nagužvaju tamo.

Citat: tomobrad  u Siječanj 06, 2008, 19:06:492. Linija 201 bi trebala ići ovako kako ide sada, a linija 202 bi se trebala odvojiti od 201, pa umjesto da ide sa Kozjaka na Kavtrić, mislim da bi mogla ići ravno na Vočarsku, pa u Grškovićevu, Degenovu i na Kaptol.
Kog vraga izmišljaš? Kako bi onda bila povezana Laščina? Samo u jednom smjeru sa ovom 228 dolje? Jako pametno. Baš me zanima što će STIB napisati kad vidi kako mu "ukidaš" prijevoz...

Citat: tomobrad  u Siječanj 06, 2008, 19:06:492. Linija 201 bi trebala ići ovako kako ide sada, a 3. Linija 228 da ide istom trasom Svetice - Bukovačka - Kišpatićeva - Jordanovac - Lašćinska - Rebar - Kozjak (tamo okrene) i vraća se nazad trasom: Kozjak - Rebar - Lašćinska - Petrova - Bukovačka - Svetice
Liniji 228 je namjena (kao što joj i imene kaže) spojiti Rebro (pogotovo bolnice) sa gradom, i stalno je (kao i sadašnja 202) prepuna ovakve kakva je, koga vraga izmišljaš??? Kako bi po tvome mogla povezati bolnice ako se ne bi vraćala pored njih??? I izmišljaš toplu vodu sa starim idejama i stavljaš ih kao svoje, linija 228 je vozila do Kozjaka (i vraćala se pored bolnica, za razliku od tvopje umotvorine) ali mislim da ionako nije nužno da tamo idu dvije linije... Možda bi i moglo ići ako bi se 228 vratila na staru trasu natrag preko Kišpatićeve pored bolnica, ali ovo tvoje natrag preko Petrove je totalno bezveze.

Možda Šalati treba bolja povezanost, ali to se neće dobiti tako da se izmasakrira do neupotrebljivosti dvije linije koje sada odlično funkcioniraju.

Ispričavam se ako sam se malo pregrubo izražavao, ali jednostavno sam iziritiran ovakvim nepromišljenim glupostima i ne znam kakve koristi od njih forum ima.

Citat: tomobrad  u Siječanj 06, 2008, 19:06:494. I trebala bi se uvesti linija 235 Glavni kolodvor - Av. HBZ - Slavonska - Servisna-Industrijska - Kozari bok zato jer mislim da to naselje nema dovoljno dobru povezanost sa gradom.
To je planirano već godinama (zašto bi inače, uostalom, broj 235 ostao prazan), ali mislim da ne mora nužno biti sa Glk, možda bolje sa Kvatrića, i možda bolje da ide preko Radničke i Kanalskog puta pa onda kroz cijelo naselje prema okretištu Kozari Bok.

tamlover

#13
Citat: tomobrad  u Siječanj 06, 2008, 20:58:00
Da linija 130 ide ovom trasom: Črnomerec - Ilica - Aleja Boogne - Vrapčanska aleja - Bolnička - Orešje - Jamine - Okretište Borčec
Već sam pisao o tome na starom forumu i slažem se da bi ova trasa bila efikasnija, pogotovo što se u većem dijelu radi o uređenim ulicama.
Najkritičniji dio je cca 150 metara ulice Orešje gdje je u tijeku izgradnja naselja urbanih vila, i kasnije jedno suženje prije dugačke (ali široke) nizbrdice prema Borovini.
Mislim da ne bi bila loša ni alternativa u vidu NOVE linije, koja bi završavala na Orešju, primjerice na vrhu ravne uzbrdice s lijeve strane (slikat ću danas pa editirati post kasnije) još je uvijek veeeelika livada gdje će uskoro doći zgrade, no da je bilo malo pameti moglo se (još nije kasno) urediti lijepo okretište pa da ljudi s Borčeca Donjeg i vrha Orešja u grad idu s novom linijom a kući se vraćaju sa 130 (lakše je hodati nizbrdo, zar ne?)
Na početku Gospodske je uređeno i stajalište u smijeru grada, a urediti bi još trebalo i dio Medpotoka od Gospodske do Orešja koji je u katastrofalnom stanju (a naravno bez problema su i tamo stavljeni ležeći policajci ;D)  
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

STIB

Citat: Ivan  u Siječanj 07, 2008, 10:29:07
Kog vraga izmišljaš? Kako bi onda bila povezana Laščina? Samo u jednom smjeru sa ovom 228 dolje? Jako pametno. Baš me zanima što će STIB napisati kad vidi kako mu "ukidaš" prijevoz...
(...)
Liniji 228 je namjena (kao što joj i imene kaže) spojiti Rebro (pogotovo bolnice) sa gradom, i stalno je (kao i sadašnja 202) prepuna ovakve kakva je, koga vraga izmišljaš??? Kako bi po tvome mogla povezati bolnice ako se ne bi vraćala pored njih??? I izmišljaš toplu vodu sa starim idejama i stavljaš ih kao svoje, linija 228 je vozila do Kozjaka (i vraćala se pored bolnica, za razliku od tvopje umotvorine) ali mislim da ionako nije nužno da tamo idu dvije linije... Možda bi i moglo ići ako bi se 228 vratila na staru trasu natrag preko Kišpatićeve pored bolnica, ali ovo tvoje natrag preko Petrove je totalno bezveze.

Možda Šalati treba bolja povezanost, ali to se neće dobiti tako da se izmasakrira do neupotrebljivosti dvije linije koje sada odlično funkcioniraju.
Već sam jučer napisao pola odgovora (u sličnom stilu  >:( ??? ::)), ali sam ipak odustao jer bih se vjerojatno previše raspisao.
No, kad je već pokrenuta diskusija, evo par konkretnih prijedloga...
1) Već sam negdje napisao da mi nije jasno zašto se 228 nakon završetka radova na Rebru nije vratila na staro (tj. vožnju skroz do Kozjaka i povratak istim putem).
Kad već nije tako, onda mi
2) nije logično da bus 228 u povratku ne stoji na Labudovcu i na raskršću Lašćinske i Petrove čime bi se dobila alternativna veza ovog kvarta s tramvajem (pogotovo sada kad 202 vozi svakih 25 ili čak 35 minuta).
3)
Postoji još bolja varijanta a to je da se 228 vodi po Lašćinskoj do Bijeničke i do okretišta na vrhu Srebrnjaka. Kad bi se uskladili dolasci i polasci s linijom 202, dobila bi se puno kraća veza gornje Lašćine i Kozjaka s Kaptolom, a i do/sa Rebra i Jordanovca moglo bi se doći sa samo jednim presjedanjem iz/u centar grada. To nije vremenski zanemarivo, dapače, posebno u vrijeme krkljanca u Vlaškoj između Iblerovog trga i Draškovićeve.
4)
Sve skupa će možda biti drukčije kad se (i ako se) uvede planirana mini/midi bus linija prema Velikom dolu, Rimu i Fratrovcu (o čemu je svojedobno bilo govora).
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU