Izmjene Kaznenog zakona RH

Autor shef, Siječanj 05, 2013, 12:41:46

shef

Poštovani članovi,
kao što znate, od 01.01. 2013. donesene su izmjene Kaznenog zakona RH. Novost zbog koje ovo i pišem je članak 147 u glavi 15 - kazneno djelo protiv časti i ugleda putem računalnog sustava ili mreže.
Kratki izvod iz teksta objavljenog na portalu vidi.hr

Citat:No među promjenama se nalaze i neke odredbe koje se odnose na "kaznena djela protiv časti i ugleda" (glava XV), u kojima se prvi puta u "domenu" uvrede unosi i djelo počinjeno putem računalnog sustava ili mreže (članak 147).

Drugim riječima, od sada ćete morati pripaziti i što pišete u svojim postovima, člancima, tweetovima i komentarima na forumima, odnosno korištenjem računalnih sustava i mreža, što se do sada nije nalazilo u Kaznenom zakonu RH.

Ako vas zanima što bi vam se moglo dogoditi ako nekoga na Internetu uvrijedite, a on na sudu dokaže da ste to učinili, članak 147 u stavki 1 navodi: "Tko uvrijedi drugoga, kaznit će se novčanom kaznom do devedeset dnevnih iznosa", dok u stavki 2 dodaje: "Tko djelo iz stavka 1. ovoga članka počini putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je uvreda postala pristupačnom većem broju osoba, kaznit će se novčanom kaznom do sto osamdeset dnevnih iznosa.

No ako postate uvredu kao odgovor na onu koju vam je netko drugi uputio, stavak 3 navodi: " Ako uvrijeđeni uzvrati uvredu, sud može oba počinitelja osloboditi kazne".

Osim kaznenog djela uvrede, Kazneno zakon slične odredbe ima i za kazneno djelo sramoćenja (članak 148), kao i za kazneno djelo klevete, s tom razlikom da vam za javno sramoćenje ili klevetu prijete novčane kazne do tristo šezdeset dnevnih iznosa, odnosno dvostruko više u odnosu na kazneno djelu uvrede. Naravno, ako novčanu kaznu ne platite, moći ćete ju zamijeniti boravkom u zatvoru.

Na linku:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_11_125_2498.html
nalazi se cjelokupni tekst.

Molim vas da kod pisanja postova ovo imate u vidu, forum je otvoren za sve i nikad ne znate tko može pročitati, pa izbjegnite nevolje.
Hvala.

U ime moderatorskog tima,
shef
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic