Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

Ivan

Naravno da je zabranjeno, ne samo to nego će ubuduće dovesti u pitanje kredibilitet Holdinga i tužiti čak i da nema razloga.

A s pola godine zastoja oko ovoga, još malo pa se približava vrijeme kad će trebati i više od 15 autobusa, preko 30 zglobnih i 2 midija će uskoro imati 20 godina, 15 solo će imati dva milijuna kilometara ako sad već nemaju blizu toga... Pametnije bi bilo da prošire narudžbu.

Usput, sad kad izgleda da bi jedan od 4 ukupno midija mogao otkazati, kad bi bilo inteligencije razmislili bi o tome da ih kupe više u nekoj ozbiljnoj narudžbi od 10+ komada, miniji ničemu ne služe i za sve osim ono što su već Cacciamaliji vozili nije trebalo kupiti nove, a solo su preveliki za 10-ak voznih redova koje bi se spretnije i jeftinije moglo voziti midijima (poput 129, 137, 138, 159, 213, 214, 238 (a s pravim busom za manje troškove možda mi mogla biti spojena s 207), 280 itd.).

man323

Minibusevi općenito nemaju prevelike svrhe. Bolje je bilo da je ZET, kao što si rekao, uzeo više midija (primjerice MAN) u 8.6m verziji. Minibusevi imaju više mana nego prednosti, a midi je daleko bolji...

tramvajac 92

U gradu i ne toliko, više imaju smisla u prigradu gdje nema dosta putnika da ide normalni autobus, pa se kombi pošalje, za naselja udaljena od glavne ceste kuda ide linija, pa se napravi veza na prikladnom mjestu.

Minija imamo puno previše, a za proširenje narudžbe, ako će se tako dobiti pojedinačno jeftinije bus ima mi smisla, ali da ne dođe odmah 50, 60 komada, nego da dođu u 2 - 3 serije. Taman da svi busevi uspiju odvesti 20 godina.

Ivan

#408
Citat: tramvajac 92  u Rujan 28, 2016, 11:13:00
U gradu i ne toliko, više imaju smisla u prigradu gdje nema dosta putnika da ide normalni autobus, pa se kombi pošalje, za naselja udaljena od glavne ceste kuda ide linija, pa se napravi veza na prikladnom mjestu.
Na kojem konkretnom mjestu? Meni se čini da ova teorija nema veze sa zagrebačkim uvjetima.

Sve zagrebačke prigradske linije imaju putnika i pune su od početka pa skoro do kraja osim par iznimaka poput 159 i 280 koje bi najbolje funkcionirale s midijem jer mini ispadne mučenje radnim danom, a do daljih mjesta koja je trebalo ili još treba spojiti kao zaselci Obreža ili Horvata ili Gornji Trpuci ili Havidići, bilo da imaju dodatni krak linije ili da voze dalje tih par putnika, puno jeftinije je bilo jednokratno izgraditi neku adekvatnu cestu ili okretište i produžiti liniju za 1 km liniju (koliko god bilo prazno par stanica) nego imati kombi koji čeka veliki bus kako je to radila lin.157, a operativni troškovi na vozača, cjelodnevno grijanje itd. tog vozila koje radi 5 minuta u satu već za par mjeseci daleko premašuju cijenu izgradnje ceste za solo i minimalni trošak par litara goriva više. Dakle sasvim kontraproduktivna strategija. Dakle to je to što se tiče zagrebačkog prigrada (g.č. Brezovica i šire Sesvete) a drugdje tko zna koliko će još dugo tamo biti ZET, ali slično je zadnjih godina samo s krakom postojeće linije pokriven Hruševec Kupljenski ili Ključić Brdo, kud bi došli kad bi cijeli dan plaćali dodatnog vozača za tako kratke krakove?

Naselja koja još trebaju mini linije, barem ona za koja znam, su praktički sva u užem Zagrebu, kao Završje, Trstenik, Deščevec, to ne bih zvao prigradom, i za to im je trebalo možda još 3-4 minija, ne 16, a na kraju niti jednu novu liniju ni nisu uveli.


I pričamo o midijima koji bi imali sasvim dovoljno posla na gradskim linijama poput 129, 137, 214 i 238 što mini ne može nikako radnim danom voziti bez problema, a na solo se sva sjedala popune par puta dnevno dok ostatak dana imaju po 25-30 putnika (a sama ta sjedala su 100% kapaciteta minija, ali za midi je savršeno opterećenje jer i na drugim linijama ujutro bar 30% putnika stoji).

man323

Citiram nekoliko stavki iz dokumenta sa EOJN-a, a vezani su uz trenutnu nabavku. Dokument je objavljen na današnji dan.

UPIT 1:
U bezbroj navrata smo osnovano zatražili izmjenu tehničke specifikacije vozila, konkretno u točci 4.6 za grupu 3, saznali smo da je od strane stručnih službi, krajnjeg kupca, naš zahtjev, da se točka 4.6 smanji na 1600Nm, odobren i poslan prema nadležnim službama u holdingu, te sumnjamo u namjerne manipulacije u dogovoru sa preferiranim proizvođačem. Prema Vašoj zadnjoj objavi i promjeni točke 4.6, grupe 3 smatramo da se time izravno pogoduje proizvođaču IRIS BUS tj. IVECO koji će nuditi motor Cursor 9 sa 1680Nm.(265kW) U svrhu poštenog javnog natječaja ponovno tražimo izmjenu točke 4.6 za grupu 3 kako bi natječaj bio otvoren za sve koji se žele natjecati bez obzira na ishod.

Ne želeći da argumentiramo cijeli proces ovog javnog natječaja javno komentirati, nadamo se, pozivitvnom odgovoru.

UPIT 2:
Iz našeg prijašnjeg zahtjeva za smanjenjem Nm na 1600 što niste u Vašem odgovoru udovoljili u točci 4.6 za grupu 3, želimo pridodati i podsjetiti:
U zadnjoj većoj nabavci vozila od 214 jedinica, između ostalog ste nabavili 65 Mercedes-Benz zglobnih autobusa sa motorom OM457(h)LA sa 220kW (299KS) i samo 1250Nm pri 1100 o/min.
...
Vidljivo jest, da se pogoduje jednom proizvođaču kojeg imate u voznom parku te ponovno molimo da otvorite natječaj za sve poznate proizvođače i smanjite zahtjev iz tehničke dokumentacija za grupu 3, točka 4.6 na minimum od 1600Nm.

UPIT 4:
Ponovno molimo izmjenu tehničke specifikacije za grupu 3, točka 4.6. Kako na navedenim "tzv. brdskim linijama" sada prometuju zglobni autobusi sa 1250Nm i u potpunosti zadovoljavaju snagom i ubrzavanjem, smatramo nepotrebnim podizanje na 1650 Nm i tražimo smanjenje na min 1600Nm.
Time se očigledno i svjesno pogoduje proizvođaču koji ima 1680Nm.
Napominjemo da ovaj osnovani zahtjev šaljemo u više navrata, a informirani smo, tko osobno zaustavlja izmjenu iz poznatih razloga.


ODGOVOR NA UPIT 1, UPIT 2 i UPIT 4:

Naručitelj ne prihvaća zahtjev ponuditelja i ostaje kod uvjeta definiranim tehničkim specifikacijama
...
Prema saznanjima naručitelja postoji više gospodarskih subjekata čiji autobusi zadovoljavaju tražene uvjete.

UPITI VEZANI UZ GRUPU 2 - Gradski niskopodni klasični autobus, razred I

Molimo naručitelja da izmjeni tehničku specifikaciju na dužinu od 11 800 do 12 220mm (prije 11 800 - 12 100mm)
NARUČITELJ PRIHVAĆA
Molimo naručitelja da izmjeni tehničku specifikaciju i prihvati motor minimalne snage od 220kW?
NARUČITELJ ODBIJA.


OSTALI UPITI VEZANI UZ GRUPU 3 - Gradski niskopodni autobus, razred I
Molimo naručitelja da izmjeni tehničku specifikaciju na dužinu 17 800 do 18 200mm?
NARUČITELJ PRIHVAĆA


Marka i modeli autobusa koji odgovoraju ZET-ovim karakteristikama:
Gradski zglobni autobus

1. Mercedes-Benz Citaro sa OM470 motorm snage 265kW, sa zapremninom od 10.7l. Dimenzije autobusa odgovoraju svim kriterijama tehničkih specifikacija. Motor ima 1700Nm. Mogućnog odabira motor sa 290kW i 1900Nm.
2. MAN Lion's City G sa D2066 motorom snage 265kW, sa zapremninom od 10,51l. Dimenzije autobusa odgovoraju svim kriterijama tehničkih specifikacija. Motor ima 1800Nm.
3. Solaris Urbino 18 sa motorom DAF MX 11 snage 271kW. Dimenzije autobusa odgovoraju svim kriterijama tehničkih specifikacija.
4. Iveco Urbanway (već nama poznato da sve ide njemu u prilog)

tamlover

Boja je zmiksana, samo se čeka zagrebačka narudžba  :)evil Inače, slika je od prije tjedan dana iz Gruzije...
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

sniff

Jel' će biti išta na kraju krajeva ???

man323

Ako ne poništu natječaj, hoće. Samo je pitanje do kada će se ostali proizvođači žaliti na tehničke specifikacije koje je ZET odredio (prema Ivecu).

421

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/443061/Vazna-stavka-ili-diletantsko-namjestanje-natjecaja-za-autobuse-ZET-a.html

Koncem svibnja Grad Zagreb raspisao je natječaj za nabavu 24 autobusa u tri kategorije putem financijskog leasinga, procijenjene vrijednosti 38,6 milijuna kuna, i još uvijek nije završen. Štoviše, rok za dostavljanje ponuda pomican je već pet puta i posljednji je zacrtani dan je 29. rujna. Iz javne nabave da se zaključiti da se sve skupa otegnulo zbog nemušto sročenog natječaja na koji su različiti ponuđači imali niz primjedaba, da bi na kraju bila izmijenjena cjelokupna tehnička dokumentacija, ali i produljeni rokovi za isporuku autobusa. No unatoč svim izmjenama, čini se da Gradu Zagrebu nije u interesu da kod nabavke jednog dijela autobusa dobije što više ponuda, a možda i nižu cijenu

Od 24 autobusa Grad planira kupiti pet prigradskih namijenjenih prijevozu djece, devet niskopodnih gradskih dužine 12 metara i deset zglobnih dužine 18 metara. Upravo potonji, neslužbeno doznajemo od izvora bliskih gradskoj upravi i ZET-u, izazvali su niz prijepora jer je natječaj postavljen tako da uvjete iz njega može u cijelosti ispuniti tek jedan ili dva proizvođača, a zainteresiranih je minimalno četiri. Kriterij za prihvaćanje ponude najniža je ponuđena cijena, ali i zadovoljavanje svih tehničkih odrednica. Ako i jedna ne bude zadovoljavala traženo, ponuda će biti odbijena.

Zagrebačkim ulicama od zglobnih autobusa trenutačno operiraju MAN Lion's City, Mercedes Citaro G i Iveco. Prvotni uvjeti natječaja tražili su da autobusi imaju motore Euro VI diesel 285 kw (387 KS). Na traženje jednog ponuditelja da mu se objasni zašto se traži tako velika snaga motora s obzirom na to da su u posljednjoj nabavci kupljeni zglobni autobusi Mercedes Citaro snage 220 kW (299 KS), iz gradske uprave su odgovorili da je razlog to što se novi autobusi planiraju koristiti na podsljemenskim linijama te da te linije zahtijevaju veću snagu.

Isti ponuditelj zatražio je da se tražena snaga spusti na 240 kW i okretni moment motora s 1.700 Nm-a na 1.600 Nm-a kako se ne bi pogodovalo uskom krugu proizvođača. Međutim, iz gradske uprave su odgovorili na način da su zatražili motor minimalne snage 265 kW (360 KS), ali je ostalo 1.700 Nm-a.

Prema dostupnim podacima s interneta, od većih igrača na tržištu prvotni uvjet mogao je ispuniti tek IVECO, a nakon smanjenja snage u igru bi mogao ući i MAN. Mercedes u ovoj kategoriji ima neznatno duže autobuse, a s obzirom na stroge propozicije, upitno je bi li prošao. Naime natječaj propisuje dužinu od 18.100 mm, a Mercedesov je Citaro G dužine 18.125 milimetara.

Međutim, isti ponuditelj, čije se ime ne vidi na javnoj nabavi, inzistira na tomu da, kad se već spustila snaga motora, da se spusti i okretni moment s 1.700 m na 1.600 Nm-a jer smatra da 100 Nm-a ne igra nikakvu ulogu i da to ne utječe na performanse autobusa i da bi se na taj način proširio krug ponuđača i omogućila fer utakmica. Grad tada spušta okretni moment na 1.650 Nm, ali ne na traženih 1.600 Nm-a.
Prema dostupnim podacima proizvođača čiji autobusi voze na europskom tržištu, a koji imaju značaj udio na njemu, u igru bi se na ovaj način mogao uključiti poljski Solaris autobusima Urbino 18 koji koristi motor DAF 271 KW s okretnim momentom 1.600 Nm-a. Poljaci su posljednjih godina iznimno agilni; trenutačno su prisutni u 29 zemalja, na hrvatskom tržištu još ih nema, ali ih ima u okruženju. Tako su prije nešto više od dvije godine u Beogradu kupili njihovih dvjesto autobusa.

Zašto Grad Zagreb nije želio spustiti okretni moment motora za još 50 Nm-a i tako dobiti širu paletu ponuđača i možda nižu cijenu, na pisani upit odgovor nismo dobili.

Zanimljivo da je u drugoj grupi niskopodnih klasičnih autobusa do 12 metara na traženje jednog ponuditelja Grad Zagreb to učinio bez problema smanjivši zahtjev za okretnim momentom s 1.700 Nm-a na 1.100 Nm-a.

Igra li kakvu ulogu 50 Nm-a u performansama autobusa, upitali smo nekoliko stručnjaka u ZET-u koji su, pod uvjetom da ostanu anonimni, ustvrdili 'kako to ne igra nikakvu ulogu i da autobusi s manjim okretnim momentom motora mogu ispuniti sve traženo'.

Usto dodali su da na brdskim linijama zbog uskih cesta uglavnom voze manji autobusi iako ima linija na kojima voze zglobni autobusi.

Isto nam je potvrdio i stručnjak za cestovni promet profesor Željko Marušić koji je izrazio i protivljenje specificiranju pojedinačnih uvjeta za klasu.

'Općenito sam za to da već da se propiše samo klasa autobusa, a da se izbjegavaju detaljne specifikacije jer svi proizvođači ispunjaju uvjete uz manja odstupanja. Pedeset Nm-a ne igra nikakvu ulogu posebno jer specificirani podaci uvijek mogu odstupati kod nekih više ili manje. Obrazloženje da oni traže takve autobuse jer bi ih koristili više za brdsku vožnju nema nikakve logike. Pa ne utječe moment motora na sposobnost penjanja, tu utječe prijenos. Tu se manipulira neznanjem. Za penjanje je bitan moment na kotačima, a ne na motoru. Čini mi se da je ovaj natječaj specificiran tako da se pogoduje određenom proizvođaču/dobavljaču. Nekad se to radi stručnom podlogom, a nekad diletantskom podlogom', zaključio je Marušić.

Tko će se sve javiti na natječaj, trebalo bi biti poznato 29.rujna ako se sve još jednom ne prolongira.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/447076/Poljaci-pisali-Bandicu-i-izrazili-sumnju-u-pogodovanje-na-natjecaju.html

Tri mjeseca zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova administracija ignorirali su dopis poljske tvrtke Solaris Bus koja se željela uključiti u natječaj za nabavku novih gradskih autobusa. Kada se vidjelo da od odgovora neće biti ništa, Solaris se za pomoć obratio poljskom veleposlanstvu u Zagrebu. Prije dva tjedna poslali su dopis, ali odgovor još nisu dobili. Natječaj koji izaziva sumnju raspisan je u svibnju, rok za njegov završetak pomican je šest puta, a trebao bi biti okončan 19. listopada.
Veleposlanstvo Republike Poljske u Hrvatskoj, odnosno njihov Odjel za promociju trgovinu i ulaganja, uputio je prije gotovo dva tjedna dopis u kojem Grad Zagreb podsjeća da više od tri mjeseca nije odgovorio poljskoj tvrtki Solaris Bus & Coach S. A. koja ima želju uključiti se u natječaj za nabavu novih gradskih autobusa.

U dopisu, koji potpisuje ministar savjetnik Marek Lyzva, a koji je u posjedu tportala, izražava se i zabrinutost činjenicom da su 'u tehničkim specifikacijama natječaja uvedene ničim obrazložene promjene poput okretnog momenta što bi se moglo interpretirati pogodovanjem određenim stranama, odnosno blokiranjem drugih'.

Poljaci su zamolili Grad da razmotri slučaj i da im odgovori na dopis jer bi željeli razvijati gospodarsku suradnju u korist obiju strana. Međutim, dva tjedna nakon što je dopis poslan iz Grada još nisu odgovorili.

'Poljska je zainteresirana za što kvalitetniju i iskrenu suradnju s Hrvatskom. Bili bismo jako zadovoljni kada bi Zagrepčani mogli koristiti poljske autobuse. Odjel za promociju trgovine i ulaganja Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu obratio se zagrebačkoj upravi da temeljito razmotri postupak javne nabave za autobuse za ZET i sudjelovanje poljske tvrtke u ovom natječaju. Očekujemo odgovor', kazali su nam u Veleposlanstvu Poljske upitani da prokomentiraju ignoriranje Grada Zagreba.

Podsjetimo, tportal je prvi pisao o nabavci 24 nova gradska autobusa; pet prigradskih namijenjenih prijevozu djece, devet niskopodnih gradskih dužine 12 metara i deset zglobnih dužine 18 metara, za koje je natječaj raspisan koncem svibnja i još nije završen. Rok za dostavljanje ponuda pomican je već šest puta i kao konačni datum sada je postavljen 19. listopada.

U međuvremenu promijenjena je kompletna tehnička dokumentacija, mijenjan je, na zahtjev ponuđača, niz tehničkih specifikacija, ali jedna nikako nije. Naime, jedan ponuditelj, za kojeg se tada nije znalo o kome je riječ, ali smo pretpostavili da je riječ o Solarisu, što je dopis poljskog veleposlanstva sada i potvrdio, tražio je da se spusti snaga motora za zglobne autobuse s minimalno 285 kW i 1.700 Nm-a na 240 kW i 1.600 Nm-a.

Pri posljednjoj nabavci autobusa, prije nekoliko godina, upozorio je ponuditelj, Grad je kupio autobuse Mercedes Citaro koji su imali manje kilovata i konjskih snaga pa nije bilo razloga da ih uzmu i sada. Iz Grada su mu tada odgovorili da sada traže jače autobuse jer planiraju da oni voze u podsljemenskoj zoni i spustili su snagu motora s 265 kW (360 KS) i na 1.650 Nm-a.

Smanjenjem snage u igru je, osim Iveca, mogao ući i MAN. Solaris bi svojim modelom Ubrino18 zadovoljio uvjet kilovata, ali bi pao na okretnom momentu jer njegov motor DAF 271 kW ima 1.600 Nm-a.

Istovremeno u drugoj grupi niskopodnih klasičnih autobusa do 12 metara na traženje jednog ponuditelja Grad Zagreb je bez problema spustio zahtjev za okretnim momentom s 1.700 Nm-a na 1.100 Nm-a.

Stručnjak za cestovni promet profesor Željko Marušić, kada smo pisali o tom slučaju, naveo je da 50 Nm-a ne igra nikakvu ulogu, posebno jer specificirani podaci uvijek mogu odstupati, kod nekih više ili manje. Dodao je i da se u natječaju manipulira neznanjem jer na brdsku vožnju ne utječe okretni moment na motoru već na kotačima, a izrazio je i sumnju da je natječaj sročen tako da se pogoduje određenom ponuđaču.
Robna razmjena i poljska ulaganja u Hrvatsku
Ukupna robna razmjena Hrvatske s Poljskom u 2014. iznosila je 568,322 milijuna eura, od toga je 140,3 milijuna eura iznosio izvoz, a uvezeno je robe u vrijednosti od 427,9 milijuna eura. Pri tome je hrvatski izvoz bio 140,3 milijuna, a uvoz iz Poljske čak 428 milijuna eura. Hrvatska iz Poljske najviše uvozi cigarete, higijenske potrepštine, čokoladu, kruh, kolače, kekse i ostale pekarske proizvode te pokućstvo. Najznačajniji su hrvatski izvozni proizvodi lijekovi, aluminijske folije, nosači madraca i oprema za krevete i čarape. Poljska ulaganja u Hrvatsku od 1993. do kraja 2015. iznosila su ukupno 75,1 milijun eura.

Bandić odgovorio Poljacima
Nakon što je na tportalu objavljen tekst iz Grada je na našu adresu stigao odgovor u kojem stoji kako je Središnje tijelo za javnu nabavu putem internetskih stranica Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske objavio i stavio na raspolaganje odgovore na sve postavljene upite zainteresiranih gospodarskih subjekata i novu dokumentaciju za nadmetanje te je sukladno stavku 5. odredio novi rok za dostavu ponuda s danom 19. listopada 2016. godine. Također su naveli da je o svemu navedenom obaviješteno je Veleposlanstvo Republike Poljske.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

man323

Hm, zanimljivo, i Solarisi se počinju probijati na hrvatsko tržište. Bude li Grad i dalje uporno odbijao mjenjati tehničku specifikaciju, onda će se uzeti Iveco ili MAN, a pošto su promijenili dimenzije autobusa, sada i Mercedes-Benz ima šansu.

Ivan

Hm, a otkad je narudžba 5 školskih i 9 solo gradskih? Prije je bilo 4 odnosno 5.

Je li narudžba promijenjena ili su se zabunili?

Neko

Mudrovanje bzvze. "Prometni stručnjak" se iskazao u mudrovanju također. Ne znam zašto bi kupili Solarise: ko će održavat sve te različite marke autobusa, nabavljat dijelove za sve te različite marke. Merc, Man i Iveco je već dosta. Jasno da nijansa od 50Nm ne utječe, ali kad je već ovaj postupak javne nabave nakarada koja najčešće koči kupce umjesto da pomaže u nabavi, ja sam za "igru" sa Nm i sa kW i sa dužinom. Neka ljudi kupe ono što znaju da valja i što znaju održavat, a zlobnici neka kreiraju urote o namještaljkama. Dabogda i grad Split i Promet tako "namještali" pa kupili nove MANove i Mercove


Sent from my iPhone using Tapatalk

Ivan

Citat: Neko  u Listopad 08, 2016, 16:30:08ali kad je već ovaj postupak javne nabave nakarada koja najčešće koči kupce umjesto da pomaže u nabavi, ja sam za "igru" sa Nm i sa kW i sa dužinom. Neka ljudi kupe ono što znaju da valja i što znaju održavat,
A Solaris se kao ne zna održavat, rađen je po brazilskim specifikacijama i doć će s uputama na mongolskom...  ::|
I kao da su nove generacije iste marke potpuno kompatibilne sa starima... Recimo motori i skoro svi detalji karoserije na Mercedesu i Ivecu su skoro potpuno promijenjeni od zadnje nabavke.
Problem bi bio da se kupuje 2 po 2 komada, ali kad je narudžba 20-ak komada kompatibilnih solo i zglobnih (s nepotrebno uguranim školskima, ali i većina drugih modela školskih su i po manje komada od ovih 4/5), to je sasvim dovoljno za opskrbu dijelovima itd., iako bi doduše vjerojatno bilo spretnije da su odmah išli u nabavku 50-ak komada i pojednostaviti stvari jer sve iz 1999. i ranije nema još puno života pred sobom, no i 20-ak je respektabilan broj.

Ne znam je li ovo stvar mentaliteta ili što s forama "mi ćemo kupit što nam paše", javna poduzeća moraju raditi javno i transparentno, no očito je to na ovom prostoru teško shvatljivo.

man323

A kako objašnjavaš činjenicu da u njemačkom gradu Wiesbadenu isključivo kupuju Mercedesa i MAN-a? U Njemačkoj se uz MAN-a i Mercedesa na natječaje javljaju Solaris, VDL, Volvo, i Scania. U javnim nabavama u Njemačkoj također je zakonom propisano da se uzimaju oni, koji zadovolje sve uvjete natječaja i ponude najmanju cijenu. Stvar je u tome što se tamo natječaji kud i kamo bolje namještaju nego kod nas, pa onda ispadne ovakva komedija oko nekoliko buseva i oko par Nm.