Linije razno + tipovi autobusa na linijama

Autor Servis, Veljača 11, 2014, 19:35:52

Servis

Ovdje pišite o linijama te raspravi vezanih uz njih.

Teutonic

#1
Huraa!
Evo jedan njihov biser-prije 2 tjedna u 7:15/7:20 su kroz Srimu za Šibenik prolazila 3 AUTOBUSA U ISTO VRIJEME JEDAN IZA DRUGOGA-MA ŠTA JE S NJIMA? bus123 bus123 bus123
Šoferi bi međusobno trebali komunicirati,pa da se ne dogodi opet ovakvo sr****
Samo jedan bus inače prolazi kroz Srimu-a to je Tribunj-Vodice-Srima-Šibenik
cccc..
Također,ATP (bivši) bi trebao imati više minibusa i većih kombija s 12 sjedala kao što ima Vodice.To bi bilo dobro za gotovo prazne buseve.A i gradske buseve bi trebalo stavit na njihove linije i trebalo bi imat više Lions Classica za Županijski prijevoz.

peron24

#2
Smiješno je da raspored vozila na linijama rade osobe koje nerazlikuju gradski,prigradski i međugradski bus. Najnoviji i najbolji autobus kojeg trenutno ima de facto pokojni ATP je ZETov MAN Eurobus svjetloplavi koji zadnja 2 mjeseca vozi za Šubićevac. Najbolji bus na najkraću i najbesmisleniju liniju na kojoj se mukte (džabe) voze penzioneri. Na takvoj liniji mogu ići niske Avtomontaže jer u slučaju kvara svi putnici mogu nastaviti pješice zbog blizine. Za Vodice,Primošten,Murter i slična turistička središta običan bus nije dovoljan nego bi bilo potrebno nabaviti niskopodne troosovince. Npr. rabljeni Mercedesi Integro 550/3. Takva 3 ima Liburnija i vozio sam se u njima za Vir. Linija Zadar-Vir je slična liniji Šibenik-Primošten. Dakle,duga oko 30 km, ima mnogo usputnih stanica. Kod nas su to Žaborić.Grebaštica, Bilo,Dolac a tamo Zaton,Nin,Privlaka tako da bus staje svako malo i iskrcava putnike. Takvi Mercedesi Integro imaju čak 69 siceva,prednja i zadnja vrata su široka i dvokrilna,a sam bus je širok i udoban.
Eurobusevi AV 120 su bili namjenjeni za međunarodne linije i turistički prijevoz, a za lokalne linije su krajnje neprikladni. Na međunarodnim linijama putnici izlaze i ulaze samo na kolodvorima i to bez žurbe. Zamislite kako je starcu od 80god izlaziti iz visokog Eurobusa i to u velikoj gužvi.
Zglobni autobusi su postojali u Šibeniku prije rata kada je u šibenskim tvornicama radilo više od 10 000 ljudi, a zadnji su bili Sanos 2000 i MB O317 od Antoniotoursa (ex. Autotrolej Rijeka) koji su vozili do 2001. Za današnje potrebe možda bi jedan zglobni bio dovoljan jer šibenske ulice nisu pogodne za vozila od 18metara. Zglobni bi bio dobar za ljetnu liniju Solaris-Vodice ili neku sličnu.
Za linije po Zagori koje su ko fol nerentabilne trebaju poslati oba Zetovca ili Praženove Moovyia ili dva Volva 7000 a kad je manje putnika onda minibuseve kakve ima Dare

http://i993.photobucket.com/albums/af60/peron25/Picture012_zps1bd88399.jpg



tramvajac 92

E sad si i ti zeznuo stvar.
MAN EL262 Eurobus je neki mix gradskog i prigradskog busa, pa možeš i grad i prigrad vozit s njim.
Volvo 7000 i Irisbus Moovy su tipični gradski niskopodni busevi.

Za kombi se slažem.

TAM

Još jedan odličan bus za ATP bi bio MAN NM 222 kakve imaju u ZET Zagreb. Bili bi odlični za gradske linije u kojima nema puno putnika i da vozi nedjeljom kada nisu velike gužve. To već radi Krka promet sa svojim mini busem. Još bi bili odlični MAN SL223 za gradski i za prigradski prijevoz. Trebalo bi urediti gradski prijevoz uvesti nove linije i trebalo bi uvesti polaske iza ponoći tj. noćne linije tako da mladi mogu doći u grad i vratiti se i time ne trebaju ovisiti o skupom taksiju ili da pješače ili stopiraju kućama. I naravno ukinuti penzionerima besplatan prijevoz.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/BRN_bus_Frankenthal_100_3805.jpg
http://www.korosvolan.hu/images/busz/man_sl_223_2.jpg
Dani ponosa i slave!
    

Shole

Nažalost opet će vam se to svest na politiku i dodvoravanje nekom krugu glasača.  Pošto su djeca i mladi obično manje interesantni jer nemaju toliku izlaznost na izborima, a imaju i čime razmišljati,  dolazimo opet do šugavih olupina i njihovih glasova.  Daj ti njima lipo džabe, a oni će zaboravit sve drugo što nevalja samo da im je besplatno vozit se do mile volje.

sibencan

Ja bi linije sredio ovako:

1 Bilice - Veterinarska stanica - (Njivice) - Tržnica - Križ - Solaris - Zablaće
2 Mandalina - Križ - Kolodvor
3 Meterize - Kazalište - Tržnica
4 Ražine - Križ - Kazalište - Šubićevac
5 Tržnica - Vidici - Tržnica
6 (Tribunj) - Vodice - Srima - Njivice - Kazalište - Tržnica - Križ - Solaris - Zablaće
7 (Konjevrate) - Bilice - Kazalište - Kolodvor - Brodarica
8 Brodarica - Ražine (radnička linija :D )

Ovi autobusi bi stavio na linije:

1- Mercedes O530, Volvo 7000, MAN NG 2x3
2- Sprinter 77
3- Sprinter 77
4- Mercedes O530L, Volvo Aabenraa, Steyr i Grafove
5- Sprinter 77
6- O550L, O530L, Volvo 7000A, O530G
7- Sprinter 77, Volvo Aabenraa, niske Avtomontaže
8- Sprinter 77, Alpino

Šibenik-Srima-Zagreb - Lion's Regio, O550
Šibenik-Rogoznica-Split - AV120, Steyr, Carrus 9700S
Zadar-Split-Dubrovnik - Safari, Bova,...

Dortmund-Dubrovnik - AV120


1997 - 2017

peron24

#7
Citat: tramvajac 92  u Veljača 12, 2014, 19:43:22
E sad si i ti zeznuo stvar.
MAN EL262 Eurobus je neki mix gradskog i prigradskog busa, pa možeš i grad i prigrad vozit s njim.
Volvo 7000 i Irisbus Moovy su tipični gradski niskopodni busevi.

Za kombi se slažem.

Imao sam privilegiju voziti se u svim tim busevima , tako da znam kakvi su, ali poanta je u tome da je bolje poslati i gradski bus na lokalnu liniju  ako nema drugog izbora jer tamo vlada totalni raspad sistema. Ljudi se voze u kombijima ili linije nikako nema.
U gradu je bitno povezati TC Dalmare i groblje Kvanj sa svim kvartovima,kao i industrijsku zonu Podi. Za ljeto mora postojati poseban raspored,pogotovo za Solaris,Brodaricu i Vodice.
Za gradske linije bi bili pogodni rabljeni Citari,prva generacija naravno,za lokalne bili bi OK i Mercedesi O407 ako su u dobrom stanju. Zbog financijske situacije nabavka vozila ispod 10god starosti nije realna, bitno je da su dobro ocuvana kao npr. u ZET-u. .
Za vikend linije nakon 22sata nisam siguran da bi bile isplative,jer bi bilo potrebno honorarno zaposliti zastitara u busu. Maloljetnoj mulariji vandalizam je hobi,a  kako nam sustav ne funkcionira tu bi bilo puno prica za crnu kroniku, i to sve preko ledja firme i sholeta.
A ovu farsu oko prijevoza penzionera nije za komentirati jer to su postale bajke iz Apsurdistana

tramvajac 92

@ sibencan
Šibenik-Split šalješ autobus kojeg šalješ i na lokal? I Carrus Volvo kojeg ni nemaš, a Setra i 2*9900 ne voze po tebi, kao i 8700LE. Master, Vivaro, Classic, itd.

AV120 je ok bus, ak je sređen ali ne više za Dortmund, jer će platiti veliku naknadu (jer zadovoljava možda E2), to moraš slati nešto što ima bolju Enormu.

@ peron24
Bolje išta nego ništam da, inače nije ni ZETovo održavanje baš najbolje.. Za dobro održavanje je bolji primjer Autotrolej.

TAM

Malo  o-0 Kako to da Setra serije 300 može voziti međunarodne linije i ići za Dortmund, a Eurobus ne može. Pa iste su se godine proizvodili možda je Setra prije. I u čemu je to Mercedesov motor bolji od Volva. Meni je Volvo motor uvjerljivo bolji. Kako to onda da Eurobus od D & I Tourista vozi za Prag, Češku, Njemačku i ostale zemlje. Pa one je 94. godište. Šibenski Eurobusevi bi mogli slati na međunarodne samo onda kada naprave potpunu generalku motora, limarije, karoserije i unutrašnjosti i kad bi modernizirali motor i stavili te piz****** da mu dignu tu E normu. Ja sam mislo da Eurobusevi imaju E3 normu kao i Setra serije 300, ali eto pogriješio sam.
Dani ponosa i slave!
    

tramvajac 92

E vidiš, ak je E2, plaćaš puno jer dobiješ onu crvenu naljepnicu u njemačkoj.
Ovaj je npr. '95 godište i ima E2 http://tinyurl.com/nqk9s2w
AV120 ima na neki način rješen ispust da ima manje štetnih tvari koje se gledaju onda može dobiti žutu E3 naljepnicu s kojom plaćaš manje. Motor koji je u AV120 je odličan, u kombinaciji s EGS mjenačem idu ko blentavi (bar od APVŽ). S obzirom da je to bus kojih 20ak godina star, treba razmisliti i baciti račun jel ga se isplati toliko sređivati za međunarodne linije, ako da odlično, ako ne, treba ga srediti toliko da može normalno voziti po HR.

Što se tiče lokalnih (županijskih) linija, tu bi trebalo dovesti (odnekud) čini mi se barem 20 autobusa.

Teutonic

#11
Citat: TAM  u Veljača 13, 2014, 14:58:56
Malo  o-0 Kako to da Setra serije 300 može voziti međunarodne linije i ići za Dortmund, a Eurobus ne može. Pa iste su se godine proizvodili možda je Setra prije. I u čemu je to Mercedesov motor bolji od Volva. Meni je Volvo motor uvjerljivo bolji. Kako to onda da Eurobus od D & I Tourista vozi za Prag, Češku, Njemačku i ostale zemlje. Pa one je 94. godište. Šibenski Eurobusevi bi mogli slati na međunarodne samo onda kada naprave potpunu generalku motora, limarije, karoserije i unutrašnjosti i kad bi modernizirali motor i stavili te piz****** da mu dignu tu E normu. Ja sam mislo da Eurobusevi imaju E3 normu kao i Setra serije 300, ali eto pogriješio sam.
Eurobuseve od ATP-a (sve) bi se trebalo potpuno obnoviti iznutra i u motoru i vani da može ići do Dubrovnika,Zagreba a kamoli do Dortmunda.
Umjesto da ih šalju za Dubravu i Bratiškovce/Laškovicu da ih mulci uništavaju nek ih voze tamo,a isto bi se trebalo napraviti s Avtomontažama koje sad voze za Goriš/Pokrovnik da voze do Splita i Zadra najdalje.
I tek onda bi se trebalo imati više linija koje povezuju unutrašnjost s zapadne strane Krke-npr:

Šibenik-Skradin-Đevrske-Kistanje-Knin
Šibenik-Drniš-Ružić-Čavoglave (istok Krke ali nema veze)

I cijepanje linija:
Šibenik-Srima-Vodice
Šibenik-Vodice-Tribunj-Sovlje(oboje srednjoškolske linije-trinbunjski ne ide preko srime nego ide pirovački) neka idu u isto vrijeme-ima prostora na i iza perona.

Problem je u ratu.
Županija je izgubila većinu seoskog I gradskog stanovništva-pa je sada jedina vrlo profitabilna linija Srima-Vodice-Tribunj-Sovlje
Malo  o-0 ali idem na demografiju-Vodice je u porastu broja stanovnika-2001.g.-5911st a 2011.g.-6696st.zbog doseljavanja sa sela i iz Hercegovine.
Šibenik je izgubio 1000-2000 st u 10 godina-tako da ako se ne promijeni stanje u 50-100.g. Vodice će za 100.g. imati 14,546.st (u 10.g dobilo je 785 stanovnika pa sam tako računao)a Šibenik će imati 8462.st. ja se nadam da se ovo neće dogoditi.

Ni Čazma neće puno toga napraviti.

Ostalo o linijama,danas u 14:00:
Lions Classic za Murter
Man Eurobus (zet-ov 46) za Tribunj
Sivi AV120 za Perković
Zeleno-bijeli AV120 za Laškovicu
Sivi Steyr za Boraju
2 Avtomontaže (bijele) jedna za Goriš a druga za Knin
Aabenraa za Čistu
Također vidim i Krkine tamove koje nisam par mjeseci vidio a vozili su za Unešić i Pirovac.
Bova Futura za Raslinu  ::|



TAM

#12
Citat: Teutonic  u Veljača 13, 2014, 15:38:13
Ostalo o linijama,danas u 14:00:
Sivi AV120 za Perković

Nije išao za Perković nego za Primošten. Svi šibenski Eurobusevi mogu na obnovu pogotovo ovi koji su 97. godište. Nažalost ŠI 685-FC više nije za obnovu on je satran i za njega spasa nema. A avtomontaže više nisu za međugradske linije one su gotove. Imaju Lion's Regio nema potrebe za avtomontažama.
A što se tiče gradskih linija sve imate već ovdje na forumu samo treba bolje pogledati. Naravno zahvale idu antifriz55 koji ih je napisao i objasnio.
http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=2689.0
Dani ponosa i slave!
    

Teutonic

Danas oko podne:
Bijela avtomontaža Srima-Vodice-Pirovac
Sivi steyr Boraja-Lepenica-Vrsno
Man Eurobus Srima-Vodice-Tribunj-Sovlje
Žuti Steyr Grebaštica-Brnjača
Drugi žuti Steyr ili je bio Graf/Stift nisam obračao pažnju vozio je za Raslinu ako se ne varam,nemogu se sjetiti.
I Temsa Safari je vozila na liniji Split-Dubrovnik ja mislim,nek me neko ispravi ako sam u krivu.

TAM

Citat: Teutonic  u Veljača 14, 2014, 13:05:06
Danas oko podne:
Bijela avtomontaža Srima-Vodice-Pirovac
Sivi steyr Boraja-Lepenica-Vrsno
Man Eurobus Srima-Vodice-Tribunj-Sovlje
Žuti Steyr Grebaštica-Brnjača
Drugi žuti Steyr ili je bio Graf/Stift nisam obračao pažnju vozio je za Raslinu ako se ne varam,nemogu se sjetiti.
I Temsa Safari je vozila na liniji Split-Dubrovnik ja mislim,nek me neko ispravi ako sam u krivu.
Za Raslinu je išao Graf & Stift (ŠI 583-BN) on uvijek ide za Raslinu osim u 14:00.
Temsa Safari je vozila Split-Zadar. Linija Split-Dubrovnik ne postoj. Postoji samo Šibenik-Dubrovnik i ona vozi samo kad je sezona.
Dani ponosa i slave!