Stanje na tahografu

Autor 5AR, Prosinac 02, 2007, 17:03:36

RI311HK

Shole, pusti se izračuna i logike, znaš da to ne vrijedi za njihove tahografe.  ;) ;) ;)

lukas auto

1292- 254 380 km.
984- 906 510 km. 
985-986 265 km. Usput koji će im ovo biti miljun?

Shole

Pitanje je da li su im to originalni tahografi. Ako jesu, hmmm,  :-\ :-\ :-\  10-ak godina u PJ Rijeka u zlatno doba + još recimo oko 6,7 u Istri, a vjerovatno malo manje od 3 milijona.  2 je malo je su to napravili dok su bili u Rijeci (a, i došli su polovni) dok u IStri nisu puno radili.  Moj odgovor: 3 MILIJONA

Shole

Pred 2,3 dana pričao s vozačem na Žabici i kaže mi da Setra 1299 ima oko 800 i nešto tisuća !!!!  Nije bio s njom, al da ju inače zna često vozit. Bogami puno za bus star 3 godine.   Ujutro ide iz Pule za Zagreb, vraća se popodne i u 20:00 ide Pula-Dubrovnik. Dole je drugi dan ujutro oko 10. Pranje, čišćenje i u 15:30 natrag Dubrovnik-Pula. U Puli je drugi dan oko 6 ujutro i odma ide za Zagreb. To ispada oko 2000 kilometara u 3 dana.  Ta se bogami već isplatila, a ne ona sestra blizanka 1298 iz PJ Novi V. koja ima možda 200 tisuća

manoplan

#19
Da. Ta je stvarno iskorištena do jaja. Međutim ne kažu ljudi bezveze da je najskuplji autobus koji stoji. Pogotovo ako je pod leasingom. Zbog toga pojedini privatnici i voze ispod cijene.

conecto

Vožnja ispod cijene ("damping") opravdanja nema!!!
To nas je i dovelo do ovakvog stanja u prijevozništvu. Krajem 80-ih kad je privatnicima dopušten autobusni prijevoz (do tada nije bio) počeli su sa starim krampovima voziti po niskim cijenama u vrijeme dok su sve ozbiljne velike firme imali manje-više nove autobuse - u svakom slučaju sve su kupovale nove buseve i vozili ih dok traju, nije bilo međusobne preprodaje (zato su i svi busevi bili u bojama firme, a ne bijeli kao danas) jer takvo tržište nije ni postojalo.
Onda su došli privatnici s kramama kupljenim na Zapadu čije su cijene tamo bile daleko niže nego danas dok nije proradilo istočno tržište uključujući HR pa su i cijene rabljenih tamo narasle.
Kasnije su i velike firme prisiljene kupovati rabljeno sa Zapada, a mnoge su propale jer razliku u amortizaciji novih i starih buseva je jednostavno nemoguće pokriti novim cijenama na tržištu.
Najbolji primjer dampinga u novije vrijeme je Pevec koji je završio tako kako je završio.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Zadarsko dite

Ispravak netocnog navoda.
Krajem osamdesetih je uvezeno vrlo malo vozila u RH (tadasnju SRH) vec su privatnici kupovali razlicite stare kante koje su tadasnji socijalisticki mastodonti rashodovali, u najvecoj mjeri. Uvoz autobusa je vecinom zapoceo pocetkom devedesetih, u ratu, kad vise nisu postojale carinske barijere iz SFRJ. O tome tko je i kako uvozio rabljene autobuse te kako je tko radio - ne bih.Ovdje postoje i pojedinci kojima bi samo spominjanje njima omiljene tvrtke u negativnom kontekstu izbacilo pjenu na ustasca.

Shole

Nema tih bolesnika više na forumu. Jednim djelom si u pravu, al mislim da jednim ipak nisi.  Privatnika koliko je meni poznato nije uopće ni bilo, a ono malo što se pojavilo to je uzelo te spomenute kante, ili ako su  bili bolje sreće onda su uzeli bolje autobuse jer je firma propala.  Ja se stvarno ne sjećam niti jednog prijevoznika u Rijeci osim Autotransa, Kvarner Expressa i Slavnik Koper-a.

conecto

Citat: Zadarsko dite  u Listopad 21, 2010, 21:33:05
Ispravak netocnog navoda.

U pravu si, a i "navod" nije netočan već sam se ja krivo izrazio pa je ovako ispalo i pogrešno sam shvaćen. Nisam ni mislio reći da su se uvozili busevi za vrijeme SFRJ već je to zaista bilo kasnije, ali nespretno sam sročio post.
Prvi privatnici su se zaista pojavili još za vrijeme SFRJ krajem 80-ih. Jedan od prvih (ako ne i prvi  ???) kojeg se ja mogu sjetiti je bio Franjo Kovačić (današnji Euroturist  ???) sa zanimljivo ofarbanim Mercedesom O-302. Bus je bio registriran u Sloveniji zbog manjih davanja iako je gazda iz Zagreba i pisalo je na bokovima "Franc Kovačić - Metlika".
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Pipi99

gbr 1270 - cca. 360000 km (ne znam koji mu je to već milijun)

lussin

1251, Cres, 23.12.2015, 18:25 - 639655,0 km

lussin

1434, Mali Lošinj, 31.10.2016., 16:58 - 38167,6 km. Netko je nedavno okretao :)