Autobusni vremeplov

Autor gaspa, Svibanj 12, 2008, 12:40:31

lussin

Na samom početku videa neki odlično očuvani autobus, na šajbi ima tabelu "prvi srpski autobus - 1930". Zna li netko detalje?

Paško

Zna Google, odmah prvi rezultat ;)

http://iznajmljivanje-limuzina.rs/oldtajmeri/prvi-srpski-autobus/

Citat:

Nije onaj iz kultnog filma "Ko to tamo peva" ali je jednako zanimljiv i gde god da se pojavi privlači pažnju prolaznika.

Reč je neobičnom autobusu marke "Praga", iz 1939. godine. Licencu za Praga RH kupila je IMR u Rakovici 1938. godine i po pojedinim izvorima to je prvi autobus proizveden u Srbiji i Jugoslaviji.  Motor koji poseduje je najjednostavniji, šestocilindrični, prvi proizveden u staroj Jugoslaviji. Putovanje ovim prevoznim sredstvom, uprkos brzini od 20-30, najviše 50 kilometara na sat, koliko može da razvije, uvek je zanimljivo.

Upravo ovaj autobus koji je Vama na raspolaganju je jedini takav primerak u voznom stanju (postoji još jedan, ali je u muzeju u Češkoj). 2005. godine  je osvojio prvu nagradu u Bratislavi na izložbi starih vozila.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

http://dalmatinskiportal.hr/sport/novi-tekst-dina-rade--zamislite-mene-kako-vozin-ficu--policajac-je-zavarija-od-smija-kad-me-vidija-/36841

Bus od Prerade i Dino Rađa

Citat:NOVI TEKST DINA RAĐE: Zamislite mene kako vozin Fiću, policajac je zavarija od smija kad me vidija!

Kad smo osvojili Minhen meštar Jera je zidić zapadne obale sve do Rive prolija petrolejen i čeka nas da zapali. Nažalost, nije nan dalo tuda proć...
Dino Rađa je objavio novi tekst na svojoj Facebook stranici. Prenosimo ga u cijelosti...

- Autoelektričar. Vjerovatno malo ko zna da san prije završenog fakulteta bija po struci autoelektričar. U ono doba išlo se u srednju školu dvi plus dvi godine. Prve dvi opće a onda usmjeravanje dvi godine u neki zanat. Meni je stara rekla. Zanat u ruke, stari ima garažu pa uvik možes u njoj otvorit servis i radit. Tako san ja završija za autoelektričara. Prvu godinu san jednom tjedno radija praksu u Prerade di mi je stari vozija autobus. Iša bi s njin na posal ujutro oko 4 ure i vraća se doma oko 4 popodne. Stari je inače vozija radnike na posal pa bi triba sve pokupit i odvest doma iza posla. Ja san mora s njime sve obavit. Kad bi doša dali bi mi da peren dijelove i rastavljan alnasere i alternatore. Oni bi popravili a ja sastavlja i montira nazad. Inače mi je zadatak bija donosit marendu meštrima. Ić u pekaru uzest vrućeg kruva sa trake i u menzu po salamu i sir. Drugu godinu san iša kod privatnika Brace Jere u Labuda 2-3 puta tjedno. Tu san zarađiva više nego u košarci. Svaki dan bi mi Braco uvalija neku kintu. Radilo se dosta a on je bija ludi navijač Jugoplastike i Hajduka pa me zavolija odma.

Možete zamislit mene ispod zadnjeg sica od Fiće vadit alnaser. Jedan dan me posla da provan Fiću nakon popravka. Provaću ričima nacrtat situaciju. Dakle, zamislite mene na mistu vozača. Glava sagnuta jer tuče u krov. Za ubacit u prvu moran gurnit mjenjač ispod desnog kolina između nogu. Druga isto tako a za treću pribacit mjenjač ispod kolina vanka. Tako ja vozin do Instituta i nazad a u povratku me zaustavi policija. Kad me vidija u drugoj brzini sa mjenjačen između nogu lik je zavarija od smija i pustija me da iden ća. U ono doba su auta dolazila bez radia pa san ja svojin suigračima postavlja radia u auto. Danas sa puston elektronikon ne bi se usudija taknit ništa osin osigurača. Kad smo osvojili Minhen meštar Jera je zidić zapadne obale sve do Rive prolija petrolejen i čeka nas da zapali. Nažalost, nije nan dalo tuda proć.

Prvi je počeja donosit bengalke na stadion. Poslušajte zadnjih 30 sekundi šta kaze.

Ostali smo dobri i nakon šegrtovanja. Meštre, počivaj u miru.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Zadarsko dite

Citat: amfan  u Srpanj 13, 2018, 00:49:54
Jadrantrans Knin, početak 1989.



Na slici je 302 koji je, u vrijeme nastanka slike, vozio relaciju Zadar-Knin i obratno preko Rodaljica, imate broj u temi Zagrebacki transorti, jedan od prvih deset nabavljenih za pokojni Autotransport Zadar. Vozio ga je Subotic i konduktjer Jovo Dz. Mislim kako je taj autobus ostao oceruan na kolodvoru u Benkovcu nakon Oluje. Imate snimku istoga i na jednoj razmjeni zarobljenika gdje je celom dosao prema autobusima Liburnije kod Pakova sela.

Paško

Slike iz Slobodne šalje nam DavorVis. 1994.





Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Crikvenica:



Izgorjeli donirani Fiati:



hvala DavorVis
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

5AR


Paško

#187
SD, rujan 1994.

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Stari FAP Ohrid i Kiseljak 1995. godine



Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

#190
Slike od Tihomira Turčana: što je Autosaobraćajno Pakrac imalo pedesetih godina: Ikarus 31 (mađarski) i neki kamion pretvoren u bus ;)
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Life magazine - Dubrovnik:







Beograd:

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Davno prije nego je Promet stigao na Hvar, a kasnije Čazmatrans, autobusni prijevoznik na otoku bio je neovisan, a zvao se Autosaobraćajno poduzeće Starigrad na Hvaru. Evo jednog oglasa iz travnja 1956. koji nam šalje Miroslav Milutinović. Sudeći po broju, izgleda da je tada na Hvaru možda bilo više autobusa nego telefona. ;D Inače, ne zmamo koji su točno autobusi na slici; desno bi mogla biti neka Škoda iz ranih poratnih godina, a lijevo nešto što sliči na neke tipove TAM-a na šasiji Pionir.



A evo i jedne fotografije iz 1954. na kojoj se vidi njihov Magirus (izvor: FB, Stare razglednice i fotografije grada Hvara - Prosper Maričić)



1966. Promet Split preuzeo je autobusni prijevoz na Hvaru i tamo ostao 30 godina.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Putnik, Dubrovnik s OM-om (akzg22 bi nešto mogao znati o karoseriji i modelu) i (možda) beogradski Putnik

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

1980., hvala, DavorVis:



Jadrantrans Knin:



Sudar cetinjske Tare:



Školski autobus gradski TAM AS 3500, neka škola iz Zagore:

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!