Razno

Autor maky, Studeni 23, 2007, 00:20:18

man323

#1380
http://slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/314663/Default.aspx

Kovačević: Do utorka ćemo uplatiti dio duga i spriječiti blokadu "Prometa"

Citat:Dio duga od 41 milijun kuna po presudi Visokog Trgovačkog suda doznačit će se do utorka slovenskoj tvrtki "A-Cosmos", čime će se spriječiti blokada "Prometa" koja bi nastupila ako se novac ne bi uplatio do toga dana.

Kazao nam je to zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević, koji zajedno s gradonačelnikom Ivom Baldasarom, te upravom javnog prijevoznika s predstavnicima ljubljanske tvrtke već dva dana pregovara pokušavajući pronaći rješenje koje će biti zadovoljavajuće za obje strane.

Nakon doznake dijela sredstava koja bi, veli zamjenik Kovačević, iznosila oko deset posto od ukupnog duga (što je otprilike nekih 4 milijuna kuna), ostatak bi se platio u obrocima.

- Najvažnije je da smo napravili sve da se izbjegne blokada "Prometa" i da se ne dovede u pitanje njegovo funkcioniranje i isplata plaća radnika. Nadamo se uspješnom rješenju problema, blizu smo dogovora - kazao nam je Kovačević.



U međuvremenu je izašla dobra vijest. Neće bit blokada ili ovrha:


http://slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/314825/Default.aspx

Slovenci neće blokirati "Promet" ni pokrenuti ovrhu

Citat:Slovenska tvrtka ,,A-Cosmos" u utorak neće blokirati račun ,,Prometa", što znači da neće postati upitna isplata plaća za 750 zaposlenika gradskog prijevoznika, niti mu prijeti stečaj.

Slovenci također neće pokrenuti ovrhu radi sudske prodaje ,,Prometovih" nekretnina – zemljišta i garaže u Hercegovačkoj ulici, te kolodvora i zgrada u Sukoišanskoj ulici.

Rezultat je to trodnevnih pregovora u Banovini, koji su okončani u petak poslijepodne, oko isplate 41 milijuna kuna koliko je autoprijevoznik po pravomoćnoj presudi dužan Slovencima jer je godinama bespravno koristio njihovih devet autobusa. Na kraju će sve ovisiti o Gradu, kažu nam.

O detaljima dogovora prvo će biti izviješteno Gradsko vijeće, zbog čega je gradonačelnik Ivo Baldasar kazao da do tada neće biti izjava za javnost.

Do zadnjeg trena nije bilo sigurno hoće li se dogovor postići. Nakon što je u petak završila sjednica Nadzornog odbora ,,Prometa", u 13.30 sati na sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Goranom Kovačevićem, u Banovinu su stigli Joža Šolar, direktor "A-Cosmosa" i Željko Krnić prvi čovjek gradskog prijevoznika, splitski odvjetnik Nediljko Ivančević za Slovence, te Kruno Peronja iz Odvjetničkog ureda ,,Primorac i partneri" koji zastupa interese Splićana.

Gradonačelnik Ivo Baldasar stigao je na sam kraj sastanka, oko 17 sati. Šolaru je to bio drugi tjedan za redom u gradu pod Marjanom radi dogovora oko isplate.

Nakon četverosatnog sastanka u petak, i on je prihvatio prijedlog splitskog gradonačelnika da ne daje izjave.

Ono što smo na stranicama našeg lista objavili, potvrdilo se i na sjednici Nadzornog odbora "Prometa", gdje je odlučeno da se direkor Krnić zaduži za provođenje plaćanja iznosa od četiri milijuna kuna, najkasnije do utorka, što iznosi deset posto od ukupnog duga.

Iako smo gotovo cijeli dan pokušali dobiti više informacija o samom sporazumu, zamjenik Kovačević, koji je i opunomoćenik gradonačelnika u Skupštini Prometa, ostao je vrlo suzdržan u svojim izjavama, poručivši nam putem sms-a samo to da splitski javni prijevoznik neće biti blokiran.

man323

O ishodu presude zbog Avtomontaža piše i 24sata:

http://www.24sata.hr/politika/slovencima-moraju-platiti-40-milijuna-kn-za-buseve-iz-1990-458960

Slovencima moraju platiti 40 milijuna kn za buseve iz 1990.

Citat:Splitski Promet i A-Cosmos sklopili su davne 1990. godine ugovor o leasingu za devet autobusa. Promet je "ničim izazvan" 1993. godine prestao plaćati rate za leasing, a nastavio koristiti autobuse.

Slovenci su zato 1999. godine pokrenuli tužbu, a proces je dovršen prije nekoliko dana na Visokom trgovačkom sudu. Po presudi, Promet koji je u većinskom vlasništvu Grada Splita, mora Slovencima isplatiti nešto više od 40 milijuna kuna!

Iako se slovenska tvrtka već bila uknjižila na Prometove nekretnine, te je imala sva prava pokrenuti ovrhu nad splitskom tvrtkom, taj scenarij je izbjegnut.

Tako je proteklih dana u Splitu boravio Joža Šolar, direktor A-Cosmosa i u trodnevnim dramatičnim pregovorima dogovorena je obročna otplata duga. Slovenac je bio čvrst i dogovor je bio neizvjestan do zadnjeg trenutka.

Tako je u petak nakon sjednice Nadzornog odbora Prometa počeo posljednji krug pregovora, i nakon puna četiri sata rasprave dogovor je ipak postignut.
 Obzirom da je Promet koji zapošljava 750 djelatnika u vječnim poteškoćama s likvidnošću, jasno je da će Grad Split zagrabiti u kesu i isplatiti prvu ratu, a potom i cijeli dug Slovencima.

Prema riječima gradonačelnika Baldasara, Grad će stati iza svoje tvrtke, a radna mjesta kao ni sama djelatnost prijevoza neće biti ugrožena.

Isto je potvrdio i dogradonačelnik Goran Kovačević:

- Najvažnije je da smo napravili sve da se izbjegne blokada "Prometa" i da se ne dovede u pitanje njegovo funkcioniranje i isplata plaća radnika - zaključio je Kovačević.

A sve je moglo ispasti i drugačije, puno bezbolnije i za Promet i za grad Split da su se samo nagodili sa Slovencima. Ali nisu. Nagodba je, naime, otkazana zbog sumnji u kriminal. Ne ulazeći u "prapovijesnu" 1993. godinu Promet i slovenska tvrtka su se krajem 2014. godine nagodili na sudu na iznos od 32 milijuna kuna.

Nakon toga je u veljači splitsko Gradsko vijeće ovlastilo gradonačelnika Baldasara da ide na nagodbu sa Slovencima, ali je splitski "poteštat" na koncu od toga odustao, iako je on zapravo i dogovorio nagodbu:

- Upozoren sam od strane jedne institucije da to ne činim - rekao je gradonačelnik Baldasar na sjednici Gradskog vijeća prije pet dana.

No, nije želio reći koja ga je to točno institucija upozorila, ali je dodao i da na sjednici u veljači prošle godine nije bilo konsenzusa, a i neki vijećnici izrazili su sumnju u nagodbu.

Slično je izjavio i Željko Krnić, direktor "problematičnog" gradskog prijevoznika Prometa.
Zašto je nagodba otkazana?

Direktor gradskog prijevoznika tvrtke Promet Željko Krnić kazao je isto što i gradonačelnik Ivo Baldasar. Otkazali su nagodbu zbog sumnji u kriminal.

- U slučaju nagodbe sumnjalo bi se u pogodavanje privatnim interesima pa smo upravo zato išli na iscrpljivanje svih pravnih mogućnosti - kazao je Krnić.

man323

#1382
http://slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/315072/Promet-Slovencima-uplatio-etiri-milijuna-kuna.aspx

Promet Slovencima uplatio četiri milijuna kuna

Citat:Na račun slovenske tvrtke "A-Cosmos" danas je legla uplata od četiri milijuna kuna koje je splitski javni prijevoznik prebacio iz vlastitih sredstava.

Potvrdio nam je to Željko Krnić, direktor "Prometa" koji nam je kazao kako je time ispoštovan dio nagodbe da se do utorka podmiri deset posto od ukupnog iznosa od 41 milijun kuna, koliko po presudi Visokog Trgovačkog suda ovo trgovačko društvo duguje Slovencima zbog devet autobusa koje su odgovorni početkom 90-ih kupili, a nikad ih nisu platili.

Ostatak sporazuma, koji je u petak usuglašen s predstavnicima Grada Splita, "Prometa" i "A-Cosmosa" mora proći Skupštinu i Nadzorn odbor gradskog prijevoznika, ali ga moraju prihvatiti i lokalna gradska i općinska vijeća svih njegovih suvlasnika, uključujući i ono splitsko.

Po svemu sudeći, tematska sjednica Gradskog vijeća o "Prometu" na rasporedu je ili krajem sljedećeg tjedna ili najkasnije početkom tjedna iza toga.

N. L.
Foto: Arhiv EPH

http://slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/315092/Default.aspx

Radničko vijeće "Prometa" traži da se stane na kraj masovnom kršenju prometnih propisa

Citat:Kako je moguće da se u Splitu svakoga dana stotine vozila gotovo nekažnjeno zaustavljaju i parkiraju na autobusnim stanicama i u kolničkim trakama?, pitaju se članovi Radničkog vijeća splitskog Prometa.

Priopćenje RV-a prenosimo u cijelosti:

Nedavno je u zgradi Prometa u Hercegovačkoj 20, u organizaciji Radničkog vijeća Prometa održan sastanak na temu sigurnosti vozača autobusa u prometu. Sastanku su nazočili predstavnici prometne policije, prometnog redarstva i predstavnici Prometa.

Radničko vijeće JGP Prometa izrazilo je nezadovoljstvo i zabrinutost, te pokušalo pronaći rješenje za kaotično stanje na splitskim ulicama, a posebno na autobusnim stanicama, gdje je sigurnost prometovih vozača i putnika, kao i drugih vozača i pješaka ugrožena masovnim nepoštivanjem važećih propisa od strane različitih sudionika u prometu.

Najveći broj nesreća u kojima stradaju naši putnici ili vozači događa se upravo u blizini i na autobusnim stanicama.

Pitanje Radničkog vijeća, kako je moguće takvo masovno nepoštivanje važećih propisa, ostalo je bez odgovora. Podaci prometne policije o 188 kažnjenih za nepropisno zaustavljanje i parkiranje na autobusnim stanicama u cijeloj 2015. godini, te prometnog redarstva o 566 kazni za pola godine rada, u situaciji kada svakoga dana imamo 500 - 1000 vozila u prekršaju na stanicama, govore sami za sebe.

Zahvaljujemo se predstavnicima policije i prometnog redarstva na sudjelovanju, ali ovakav pristup ne daje nadu da će se ovo stanje bezakonja uskoro popraviti, a prekršitelje dodatno ohrabruje u njihovom bahaćenju na štetu i sramotu svih građana Splita.

Pristojni građani Splita koji vole svoj grad i poštuju zakone, sigurno ne žele da ih ovakvi sugrađani sramote pred brojnim turistima iz cijelog svijeta, koji Split pohode ne samo ljeti već i tijekom cijele godine.

Treba istaknuti i sramotnu ulogu nekih splitskih autoškola, čiji su instruktori godinama svakodnevno sa svojim kandidatima za polaganje  vozačkog ispita redovito zaustavljali vozila autoškole na autobusnim stanicama. Šteta koju su ti nesavjesni instruktori učinili našem gradskom prometu, odgojivši generacije vozača koji mrtvi hladni staju na autobusnim stanicama, nemjerljiva je.

Osim toga Radničko vijeće Prometa upozorava na nelegalni rad drugih prijevoznika.

DRUGIM AUTOBUSNIM PRIJEVOZNICIMA ZABRANJENO JE KORIŠTENJE GRADSKIH AUTOBUSNIH STANICA

Možda javnosti nije dobro poznato da je Grad Split Odlukom o uređenju prometa iz lipnja 2012. izričito zabranio  autobusima prigradskog, odnosno međumjesnog putničkog prometa stajanje na stajalištima gradskoga prometa.

Pa ipak mnogi autobusni prijevoznici godinama neometano krše tu zabranu, čime povećavaju gužvu na autobusnim stanicama u najužem centru grada i nanose ogromnu financijsku štetu JGP Prometu, a koju poslije nadoknađuju i plaćaju svi građani Splita.

Radničko vijeće Prometa više puta je upozoravalo na tu i još neke nezakonitosti koje nisu od jučer, a prolaze gotovo bez ikakve reakcije mjerodavnih. Zbog toga je još 20. listopada 2015. RV Prometa tražilo i žuran sastanak s gradonačelnikom Baldasarom koji do danas nije održan. Namjera je bila upozoriti gradonačelnika na neprihvatljivost takvoga stanja i zatražiti od njega da osigura zakonitost.

Radničko vijeće traži da se radi sigurnosti ljudi i imovine osigura poštivanje zakona i propisa:
1. da se onemogući nepropisno zaustavljanje i parkiranje na autobusnim stanicama – primjenu Zakona o sigurnosti prometa na cestama čl. 82. i 83., 2. da se onemogući drugim prijevoznicima nezakonito korištenje gradskih autobusnih stanica - primjenu Odluke o uređenju prometa na području Grada Splita čl. 7. st.2. i čl. 41. st. 3. i st. 9.,
3. da se spriječi prometovanje Livanjskom, Sinjskom i Zagrebačkom pored Đardina sukladno postojećoj prometnoj signalizaciji.

Nepropisno parkirana ili zaustavljena vozila na autobusnim stanicama u Splitu zasmetaju autobusima Prometa otprilike 6 000 puta svakoga dana!!! Pri tom svakome autobusu po krugu prosječno zasmeta 7,48 vozila, ili drugim riječima, svakih 10 sekundi negdje na splitskim ulicama neko vozilo u prekršaju zasmeta autobusima Prometa.

Ove porazne činjenice čine Split vjerojatno jedinim gradom u cijeloj Europskoj uniji gdje je takvo nepoštivanje propisa moguće, a što s velikim čuđenjem konstatiraju brojni turisti koji posjećuju ,,najlipši grad na svitu".

Radničko vijeće Prometa nastavit će upozoravati javnost na ovu i druge nepravilnosti sve dok se ne postigne puna zakonitost.

Ako i vi želite bolji Split, pozivamo vas da nam se pridružite u grupi ,,Poštujte naše stanice!" na Facebook-u!

PSD
Foto: Arhiv EPH

O Radničkom vijeću Prometa
RV Prometa ponovno je konstituirano 1. lipnja 2015. nakon dugog niza godina u kojima ga nije bilo. Od samog početka dosljedno se zalaže za zaštitu interesa radnika i Prometa d.o.o. u cjelini. Jedna od prvih javnih akcija RV bilo je otvoreno pismo u kojem je tražilo ispriku od tadašnjeg potpredsjednika Hrvatskog sabora Nenada Stazića zbog omalovažavanja i vrijeđanja naših vozača.

Konstantno upozorava mjerodavne na neprihvatljivo stanje permanentne protuzakonite okupacije većeg dijela gradskih autobusnih stanica osobnim i dostavnim vozilima, autobusima drugih prijevoznika, pa čak i vozilima autoškola.

http://www.dalmacijanews.hr/clanak/cin0-split-razbijali-po-autobusu#/clanak/cin0-split-razbijali-po-autobusu

Split: Razbijali po autobusu

Citat:Jučer ujutro oko 6:30 sati u ulici Hrvatske mornarice u gradskom autobusu za vrijeme vožnje, grupa mlađih muških osoba razbila je staklo i neonska svjetla.

U tijeku je kriminalističko istraživanje i traganje za počiniteljima.

vozilo SSC

Ima li kakva informacija što će na kraju bit s onim autobusima što ih Promet treba vratiti Lubinu, oće mu vraćat buseve ili će ga isplatit?

man323

http://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/301611/promet-u-2016-slovencima-mora-platiti-jos-13-milijuna-kn

'Promet' u 2016. Slovencima mora platiti još 13 milijuna kn

Citat:Kad je Visoki trgovački sud u siječnju naložio "Prometu" da slovenskom "A-Cosmosu", za petogodišnje bespravno korištenje devet autobusa, plati 8,63 milijuna kuna i zakonske kamate koje teku od listopada 1993. godine, vještak kojeg je angažirao gradski prijevoznik izračunao je da ukupan dug ljubljanskoj tvrtki iznosi 35 milijuna kuna, dok je drugi stručnjak, kojeg je uzela suprotna strana u sporu, utvrdio da je konačna "cifra" čak 41 milijun kuna.

Zbog razlike od nevjerojatnih šest milijuna kuna, prošlog tjedna su zajedno angažirali stručnjake koji se do danas trebaju usuglasiti oko konačnog iznosa. To je definirano sporazumom koji su, nakon trodnevnih pregovora, 29. siječnja potpisali Joža Šolar i Željko Krnić, direktori suprotstavljenih tvrtki, te gradonačelnik Ivo Baldasar.

Prema dokumentu koji posjedujemo, dvije tvrtke su dogovorile plan otplate do 2018. godine. Prvu ratu od četiri milijuna kuna, "Promet" je već platio, dok se "A-Cosmos" zauzvrat obvezao da do 3. travnja neće pokrenuti prisilnu naplatu preostalog iznosa. Do tada Gradsko vijeće treba donijeti odluku hoće li lokalna vlast jamčiti da će preostali dio duga biti podmiren.

U međuvremenu će se definirati koje će instrumente osiguranja Banovina i javni prijevoznik dati Slovencima. Ako vijećnici dignu ruke, "Promet", "A-Cosmos" i Grad će potpisati trojni ugovor, što znači da će komunalna tvrtka kao dužnik ili gradska uprava kao jamac u travnju platiti oko 7,5 milijuna kuna, te u svibnju još gotovo 5,6 milijuna.

Točan iznos rata znat će se kada vještaci usuglase svoja mišljenja oko ukupnog iznosa, no ono što je precizno definirano jest da bi ove godine trebalo bilo otplaćeno 45,9 posto duga, a 2017. još 42,1 posto.

Tako bi u siječnju 2017. godine Splićani treba Slovencima platiti 4,6 milijuna kuna, u travnju nešto manje od 4,7 milijuna, u lipnju 3,3 milijuna, u listopadu gotovo 3 milijuna, te još po oko 1,5 milijuna kuna u siječnju, travnju i lipnju 2018. godine. Izračun je napravljen na primjeru da ukupan dug iznosi 37 milijuna kuna, a na svaku ratu će se obračunati i pet posto godišnje kamate koja teče od 2. veljače ove godine do isplate potraživanja.

Sporazum je potpisan s ciljem da ne dođe do prisilne naplate s "Prometova" računa, što bi uzrokovalo blokadu poslovanja, a posljedice bi bile nemogućnost isplate "bušti" za 750 zaposlenika, a s vremenom i pokretanje stečaja nad autoprijevoznikom.

"Promet" se obvezao da neće zatražiti reviziju predmeta na Vrhovnom sudu, ali i da do 1. travnja neće poduzimati radnje kojima bi poslije onemogućio, otežao ili usporio eventualno pokretanje ovrhe, odnosno da neće otuđiti ili opteretiti nekretnine u Hercegovačkoj, te zgradu i kolodvor u Sukoišanskoj ulici, ali i da neće podnijeti prijedlog za pokretanje postupka predstečajne nagodbe ili od suda tražiti odgodu ovrhe.

man323

#1385
Malo zaostali članak o Lubini i njegovim autobusima:

Također postoji jedna mala reportaža, no za to kliknite na link:
http://www.hrt.hr/319331/vijesti/stari-prometovi-autobusi-prevozit-ce-sirotinju

Stari Prometovi autobusi prevozit će - "sirotinju"

Citat:
Zastupajući slovenski A-Cosmos u sporu protiv splitskog Prometa, odvjetnik Željko Lubina dobio je devet autobusa! Još ne zna gdje će ih parkirati, ali ima ideju kako ih iskoristiti. Iako je Lubina ponosni vlasnik, njegovi su autobusi stari dvadesetak godina, rasklimani su i odavno ne voze splitskim ulicama. Promet će mu ih predati u utorak. Ne znam gdje ću ih parkirati... Najprije mi ih trebaju  predati, registrirane i tehnički ispravne, kaže.

Pred Prometovim mehaničarima težak je, ako ne i nemoguć zadatak. Lubina pak obećava da će autobuse redovito održavati i vratiti u pogon. Osnovat će, kaže, prijevozničku tvrtku i postati konkurencija javnome gradskom prijevozu. A prevozit će - sirotinju.

Zna i kako - da u svakom autobusu ima po nekoliko škrabica, pokraj svakih vrata, pa da ljudi ne trebaju plaćat karte, nego ako imaju kunu ili dvije ubace, ili koliko mogu. Ili ako ne mogu, ne ubace ništa, kaže.

Lubina i dalje zastupa Slovence u sporu protiv Prometa. Kaže da Grad Split kao većinski vlasnik još nema ideju kako će platiti 41 milijun kuna. Ali očito se ima novca, zaključuje Lubina, kad se pustilo da se kamate popnu na 8 milijuna.

I u danima koji dolaze, Gradu se gomilaju kamate, 2000 kuna po danu. Odvjetnik upozorava - sjednu li sljedeći tjedan Slovenci Prometu na račun, plaće za siječanj neće biti isplaćene stotinama radnika!

prometnik

još da su reporteri znali koje autobuse tribaju snimit... ::|
kupi kartu spasi Promet

actros

Citat:"Promet" se obvezao da neće zatražiti reviziju predmeta na Vrhovnom sudu
mudro su odradili ovo; pristali su u naplatu na rate, al uz uvjet da neće bit revizije... ka ono, i ptice na grani znaju da u ovom suđenju nije bilo ništa mutno ni sumnjivo  ;D

Citat:Stari Prometovi autobusi prevozit će - "sirotinju"
tipićan prikaz našeg društva; uništi, opljačkaj, i onda se rugaj >:( ...nebi me čudilo da do kraja ove afere gore navedeni ne budu još i proglašeni kakvim herojima, il bar spasiteljima  :-X

danny

Meni nije jasno zašto su oni dirali Avtomontaže koje su povukli prije 3 godine. Da su ostavili takve kakve su bile (kojim autobusima su tribali dijelovi s njih?!), sad bi imali 5 ispravnih autobusa za vratit, a ovako nemaju ništa, busevi su još na istom mistu.

man323

#1389
http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/302655/samo-jos-nisu-parkirali-konja-i-zaprezna-kola-na-stanici

Ovo je zaista postalo nepodnošljivo. Zad se ovome ne može stati na kraj? Sva ova auta na stanicama bi trebala odvest pauk služba i još mu 700 kn kazne naplatit.
'Samo još nisu parkirali konja i zaprežna kola na stanici'

Citat:
Nedavno je jedan "Prometov" vozač dobio uvjetnu kaznu zatvora od dvije godine jer je, upravljajući zglobnim autobusom broj 60 na relaciji Split – Omiš, nenamjerno ozlijedio postarijeg putnika dok je ovaj izlazio iz busa. Dolaskom u Dugi Rat vozač je pokušao stati na ugibalište za autobuse javnoga gradskog prometa, a kako je tamo bila parkirana opel vectra, nije mogao cijelom dužinom 18 metara dugog autobusa stati na stanicu.

Zato je autobus zaustavio "pod kutem" kako bi putnici mogli izići. I stariji putnik je izišao, ali su vrata zahvatila njegov štap, pa ga je bus počeo vući po asfaltu. Čovjek je završio u bolnici, vozač je osuđen na dvije godine uvjetnog zatvora, a vozaču vectre ništa se nije dogodilo.

E, upravo zbog problema sa stajanjem na ugibalištima autobusa javnog gradskog prijevoza u Banovini je održan sastanak predstavnika "Prometa" i Grada Splita, odnosno Prometnog redarstva.

Neizdrživa situacija

– To je više neizdrživo. Na ugibalištima se parkiraju osobna vozila, kombiji, kamioni, razni autobusi i sva moguća prijevozna sredstva. Još samo nisu parkirali konja i zaprežna kola. Naši vozači ne mogu normalno obavljati svoj posao i na taj način ugrožavaju putnike, pješake i ostala vozila u prometu – žali se Teo Bulić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika iz "Prometa".

"Prometovci" čak razmišljaju i o štrajku upozorenja ako se ova situacija ne riješi.

– Sve pravne mogućnosti ćemo iscrpiti da bismo stali na kraj ovom problemu. Prometno redarstvo je od svog osnutka do sada imalo oko 2000 intervencija vezanih uz nepoštovanje prometnih propisa vozača u Gradu. Od te brojke 1500 je izrečenih upozorenja, a podneseno je još i 500 prijava.

Zanimljivo je da Sud do sada nije riješio ni jednu takvu prijavu. Smatramo da nemogućnošću kvalitetnog obavljanja svog posla, naši vozači, koje u obavljanju tog posla sprječavaju neodgovorni vozači, dovode u ugrozu i sebe i ostale sudionike u prometu. Najlakše je okriviti vozača "Prometa", a nitko ne pita kako je njemu upravljati autobusom u nemogućim uvjetima koji vladaju na autobusnim ugibalištima – kazuje Bulić.

"Prometovci" stoga apeliraju na Prometno redarstvo i Prometnu policiju PU SD da još jače "napadnu" ugibališta kako bi se osiguralo normalno odvijanje prometa i zajamčila sigurnost putnika i vozača.


Nesreće oko stanica

– U zadnjih 20 godina najviše poginulih ili ozlijeđenih pješaka bilo je u blizini autobusnih ugibališta, upravo zbog toga jer na njima vlada nered. Još je lako kada na ugibalištu parkira osobno vozilo, tada je preglednost vozaču autobusa još i dobra, ali veliki je problem kada na ugibalištu parkira neki kamion ili veći autobus i kada se "Prometov" autobus mora izvlačiti između tako dva parkirana vozila.

Tada naš vozač nema nikakvu preglednost i upitna je sigurnost prometa. Zamislite samo s kakvim strahom sada na posao dolazi kolega koji je, ni kriv ni dužan, ozlijedio putnika u Dugom Ratu – kaže Jure Đerek, predsjednik Radničkog vijeća iz JGP-a "Promet".

Paško

http://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/302777/o-sudbini-prometa-odlucivat-ce-se-u-ozujku

Citat:O sudbini Prometa odlučivat će se u ožujku
Iako je tematska sjednica Gradskog vijeća o "Prometu" u više navrata najavljivana za sredinu veljače, očito je da ćemo na zasjedanje gradskog parlamenta još pričekati jer smo već zagazili u zadnju trećinu mjeseca.

Kako nam je kazao Boris Ćurković, predsjednik Gradskog vijeća, tek ćemo za 10-ak dana znati kada bi mogla biti sjednica. I ne samo to, već ćemo tada znati hoće li uopće biti tematske rasprave ili će se "Promet" naći na dnevnom redu redovite sjednice, što je trenutačna dilema predlagatelja, odnosno gradonačelnika Ive Baldasara.

- Ja svakako sjednicu ne mogu zakazati ako nemam sve potrebne materijale, a još ih nemam, jer su u pripremi - kazao nam je Ćurković i dodao kako bi u slučaju javnog prijevoznika trebale pred vijećnike doći dvije teme - sporazum sa slovenskom tvrtkom "A-Cosmos" i izdvajanje parkirališta u posebnu gradsku tvrtku.

Svakako, očito je da će se o sudbini "Prometa" odlučivati najranije u ožujku, a tada će, kako nam je najavio Ćurković, biti upriličena i tematska sjednica o suradnji Grada i Sveučilišta u Splitu, koja bi se trebala održati između 14. i 18. ožujka.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

man323

#1391
http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/302995/prometov-vozac-dorh-mi-nudi-dvije-godine-zatvora-jer-sam-ni-kriv-ni-duzan-busom-zakacio-starca

Prometov vozač: DORH mi nudi dvije godine zatvora jer sam ni kriv ni dužan busom zakačio starca

Citat:
   
Piše Ivica Marković
Foto Vojko Bašić/EPH


Nije lako Antonu Jonjiću (38g.) iz Podstrane, vozaču u JGP-u "Promet", kada sjedne za volan. Prošlo je nešto više od četiri mjeseca kada je, ni kriv ni dužan, teško ozlijedio putnika iz "60-ice" kojom je upravljao. Zbog toga mu prijeti do dvije godine uvjetnog zatvora.

Takvu su mu nagodbu, kaže, ponudili iz Državnog odvjetništva. Da stvar bude još gora za Antona, on sada ponovno proživljava ono što je proživljavao i prije 11 godina, kada mu je vozač motocikla prešao u njegov kolnički trak i zabio se u kamion kojim je Anton upravljao. Motociklist je, nažalost, preminuo.

– A šta da vam kažem. Nisam se još riješio jednog stresnog događaja u kojemu nisam bio kriv, a već mi se dogodio drugi. Tog 17. listopada prošle godine sam vozio na liniji Split – Omiš – Split. Dolaskom u Dugi Rat u 19.10, pokušao sam stati na ugibalište za autobuse, gdje je bio parkiran osobni automobil opel vectra. Nekako sam stao, ali kako je ugibalište taman dugo koliko i zglobni autobus, oko 20 metara, a vectra mi je oduzela pet metara, nisam mogao stati cijelom dužinom autobusa. Zbog toga mi je zadnji kraj bio malo na slovo "L"– kazuje Anton Jonjić.

Parkirani automobil ni centimetra se nije pomaknuo iako je u njemu sjedio vozač.

– Otvorio sam vrata da bi putnici mogli ući i izići iz autobusa, u kojem je bilo 20-ak ljudi. Neki su izišli iz busa i dvije su cure ušle. Putnika, tada starog 84 godine, koji je izlazio na zadnjim vratima ispratio sam iz autobusa pogledom preko unutarnjeg retrovizora, jer vanjski nisam mogao koristiti budući da je autobus stajao na "L". Kada sam bio siguran da je čovjek izišao, zatvorio sam vrata – kazuje Jonjić.

Kobni manevar

I to zatvaranje vrata će se naposljetku pokazati kao kobno.

– Putniku je na zadnjim vratima zapeo štap, tako je policija poslije utvrdila. On je očito pokušavao "izvuć" taj svoj štap i nije ga puštao iz ruke. Vidjevši da ga više nema u autobusu, krenuo sam i, opet zbog parkiranog vozila ispred mene, nisam mogao napraviti pravi manevar. Još više "lomim" zglobni bus i on sada više ne stoji u obliku slova "L", nego u obliku slova "V". Stražnji kraj autobusa preko retrovizora uopće ne vidim jer je autobus "slomljen". Da bih otvorio sebi vidno polje za uključiti se u promet prema Omišu, moram dobro "slomiti" autobus kako bih vidio vozila koja dolaze iz mog smjera. Propustio sam dva automobila i uključio se u promet za Omiš – kazuje Jonjić.

Nitko u autobusu nije čuo zapomaganje putnika. Dvije djevojke koje su sjedile u stražnjem dijelu autobusa na ušima su imale slušalice, tako da i nisu mogle ništa čuti.

– Uključio sam se u promet i ne znajući da, nažalost, po asfaltu vučem putnika koji se drži za štap. I tako sam ga vukao 18 metara, sve do onog opela... Dolaskom u Omiš, na Malom mulu me zaustavila policija te odvela u postaju. Ne možete ni zamisliti koji sam šok doživio. Putnik je, nažalost, ozlijedio šest rebara, desnu stranu lica i oko. Nekoliko puta sam čovjeka posjetio u bolnici, sada je dobrog zdravstvenog stanja. Čuo sam mu se sa sinom i raduje me njegov oporavak – govori Jonjić.

Kaže da mu nakon svih ovih nedaća i peripetija nije lako voziti.

– Strah se uvukao u kosti, nije lako, vidite kakve sam sreće, ali mora se raditi. Imam obitelj, suprugu i dvoje djece, moram ih prehraniti. Nama vozačima autobusa iz "Prometa" posao puno otežavaju mnogi nesavjesni vozači. Puno njih ne poznaje kulturu vožnje, pa tako često puta vozaču autobusa, da bi se uključio u promet, s ugibališta treba najmanje 10 minuta. Nitko neće da nas propusti. Više od 20 godina radim kao vozač, ali dok mi ne prođe uvjet iz presude, koju očekujem, povući ću se s ceste, radit ću u "Prometu" nešto drugo. Samo mi treba da mi se opet nešto dogodi u prometu pa da završim u zatvoru – zaključuje Anton Jonjić.



Putnička 'buna'

– Ni jedan vozač autobusa ne bi smio stati na prometnicu i pustiti putnike vani ako su mu na ugibalištu parkirani automobili, pa ne može tamo stati. Što da ja stanem na prometnicu i da mi iz autobusa iziđe putnik i padne pod neko auto. Opet bi vozač autobusa bio kriv, a to što je na ugibalištu parkirano nekoliko automobila, to nikoga nije briga. Svaki bi vozač autobusa u takvim situacijama morao voziti do sljedećeg ugibališta (stanice) na kojemu može stati, ali onda bi ga "pojeli" putnici. Tko bi od njih onda preživio – kazuje Jonjić.

Paško

http://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/303447/odvjetnik-lubina-trazi-26-milijuna-kn-a-promet-novu-procjenu-duga

Citat:
Odvjetnik Lubina traži 26 milijuna kn, a 'Promet' novu procjenu duga

Odvjetnik Željko Lubina potvrdio nam je da je podnio reviziju na dio pravomoćne presude kojom se odbija zahtjev da mu "Promet" isplati 26,3 milijuna kuna glavnice i zatezne kamate kao naknadu što od 1998. godine bespravno koristi njegovih devet autobusa. Trgovački sud je treba zaprimiti dokument i proslijediti ga Vrhovnom sudu.

Takav odvjetnikov potez bio je očekivan, jer je upravo Vrhovni sud još 2007. potvrdio da su slovenska tvrtka "A-Cosmos" i on vlasnici dijela voznog parka gradskog prijevoznika. No, Trgovački sud potom je presudio da Lubina u novom postupku nije dokazao koliki mu iznos "Promet" mora isplatiti, te da je upravo na njemu kao tužitelju bio teret dokazivanja.

Odvjetnik je, inače, još početkom veljače od Općinskog suda zatražio da utvrdi kolike mu "penale" mora platiti gradski prijevoznik za svaki dan kašnjenja s predajom vozila, a predmet je proslijeđen sudskoj službu u Imotskom.

I "Promet" je posegnuo za istim sredstvom, pa nam je direktor Željko Krnić potvrdio da je tvrtka pokrenula reviziju dijela presude po kojem Lubini treba vratiti devet autobusa u ispravnom stanju. Odvjetnik je uzvratio da na to nisu imali pravo, jer predmet spora nije ni blizu 500.000 kuna.

– U tijeku su pregovori sa Željkom Lubinom oko predaje autobusa i naloženo je vještačenje kako bi se utvrdilo koliko su vozila vrijedila 1998. godine – kazao je direktor Krnić.

Pretpostavlja se da "Promet" za te stare autobuse, isporučene još 1990. godine, ne može nabaviti rezervne dijelove da bi ih popravio i vlasniku predao u ispravnom stanju. Tako će Lubinu morati novčano obeštetiti u iznosu koji će utvrditi vještak.

Direktor Krnić naglasio je da se revizija ne odnosi na dio presude koji je vezan uz ljubljansku tvrtku koja je isporučila sporne autobuse. Naime, splitska tvrtka treba isplatiti "A-Cosmosu" 41 milijun kuna. "Prometov" čelnik kazao nam je da će Slovencima uskoro biti isplaćena i druga rata otplate duga (nešto manje od milijun kuna, op.a.), ali nije želio reći hoće li se taj novac "skinuti" s računa tvrtke ili gradske uprave.

Naime, "Promet" je s "A-Cosmosom" nedavno potpisao sporazum po kojem neće podnositi reviziju na dio presude koji se odnosi na tu slovensku tvrtku, a s ciljem da se dogovori obročna otplata duga do 2018. godine kako poslovanje autoprijevoznika ne bi bilo blokirano, te da ne bude izgubljeno 750 radnih mjesta. Da će novac biti osiguran, a u ovoj godini treba podmiriti još 13 milijuna kuna, trebala bi jamčiti Banovina, no samo ako to odobri Gradsko vijeće.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

man323

#1393
Promet je prije nekoliko dana objavia plan javne nabave za 2016., u kojoj nema riječi o novim autobusima   glavauzid (vjerojatno to ne ide u javnu nabavu jer će biti financirano EBRD kreditom), no da ne dužim, evo nekoliko stavki koje su "zanimljive":

Br. stavke                      Opis
10                 Generalno čišćenje vozila
49                 Nabava i ugradnja digitalnih tahografa
50                 Oprema poništivača sa novim sučeljem

Nije mi jasno, zašto mijenjati ispravne, baždarene, analogne tahografe (koji i dalje vrijede kao tahograf) za nove, digitalne? Prva stvar je ta, što se bacaju novci na nepotrebne stvari, dok je situacija u poduzeću katastrofalna. Druga stvar je ta, da će nekoliko ljudi dobiti otkaz, jer nema više posla oko skeniranja taho-listića, pohrana originala u arhivu i u digitalnom formatu.
Što se tiče generalnog čišćenja vozila, s tim se i slažem. Na generalno čišćenje može sva "ekipa" iz voznog parka od 2003. pa nadalje. Prikolice Citara su u katastrofalnom stanju. Bilo bi dobro zakrpat sjedala starijih lavova pravim tapecirungom, itd.
No, što se tiče ticketinga, tu je zapelo, jer se čeka ishod spora između Pente i Prometa. Zbog toga su sada u akciju ponovno došli stari PEL poništivači, no hajde, olakšat će posao vozačima kako tako. Bilo bi vrijeme da se pronađe i kupi pravi sustav ticketinga, a ne kao ovi od Pente, koji mi liči na made in china ( a možda i je), kada navode da je njihov ticketing za 21.stoljeće (a kada vidim vozačevu blagajnu sa mikroskopskim displayem dođe mi muka, a tek ona antenica i stalak od blagajne, užas).

Ako nekoga zanimaju ostale stavke, evo i linka za to. Postoji jedan mali problem, a to je da je tekst okomit u odnosu na ekran  good_boy
www.promet-split.hr/sadrzaj/nabava/Promet%20Split%20d.o.o.%20-%20plan%20nabave%20za%202016.pdf
(Kada kliknete na link, automatski će vam se skinuti na PC.)

prometnik

u planu nabave stoji i stavka automatska praonica, koliko često se autobusi peru u njoj?
kupi kartu spasi Promet