Pljačka Croatia-Busa (can you believe?)

Autor zeljko64, Travanj 22, 2014, 22:34:47

fakincic

U pravu si, tomekk, sjećam se, dok sam išao u osnovnu školu još, kad bi u 5.20 došao iz Straže u centar Pregrade Mercedes 302 (onda još nije bilo kolodvora), kad sam išao s tatom u ZAgreb, nismo mogli naći dva mjesta da zajedno sjednemo. Sjećam se bile su one crvene presvlake ili crvena sjedala. Ne znam.
Sada, transliner u 5,20 dolazi iz Straže s nekoliko putnika.

Shole

Koliko je samo BIS-eva bilo na tim radničkim linijama. Sad iz Straže za ZG ide taj jedan bus i pitanje koliko putnika nakupi cijelim putem,  a onda su išla sigurno 3 ili 4 istovremeno, iz svakog mjesta drugi.  A da ne govorimo da je u tim vremenima i željeznica bila daleko više iskorištena nego danas.

zlikowszky

Da, netko je ovdje rekao...tada se radilo. Ljudi su imali radno mjesto i morali su ići na posao. Koristio se svaki vid prijevoza. Tamo gdje nije bilo vlakova, busevi su bili krcati, a i tamo gdje je bilo vlakova, busevi su bili solidno popunjeni.
Sjećam se da je kroz Sveti Križ Začretje gotovo svaki sat prolazio bus za Zagreb ili iz Zagreba, i rijetko je koji bio slabo popunjen. Tad su kroz Začretje prolazili: Zagrebački Transporti (OOUR Zlatar i garaža Krapina), Izletnik Celje, Zagorjetrans Veliko Trgovišće, AP Varaždin a jedno vrijeme i Certus Maribor.  A da ne govorim još o lokalnim linijama koje su unutar Zagorja vozile ljude na posao (npr. Velika Ves-Začretje-Oroslavje).....O tempora, o mores!
Tesla je umro, Einstein je mrtav, a ni ja se baš ne osjećam najbolje.....

zlikowszky

Da, zaboravio sam reći i ono najvažnije. Diskutira se ovdje o tome kako su kondukteri stavljali u svoj džep...ja i moji prijatelji znali smo otići u Krapinu na hot-dog. Autobusom, naravno. Rijetko kad su nam kondukteri naplatili kartu od Začretja do Krapine i obratno.
Zbilja je kap u moru on što su oni stavili u džep, a što su trpali glavešine....to se sada vidi i tek djelomično.
Tesla je umro, Einstein je mrtav, a ni ja se baš ne osjećam najbolje.....

fakincic

Zadnji bisevi na Straži vozili su prije 15 godina. Petkom u 18 sati dva s kolodvora i jedan s Črnomerca, A kratko vrijeme je vozio i četvrti bus u isto vrijeme kad je izvjesni gospodin (neću spominjati ime), tako su rekli, prodao sve tri linije za Stražu Meštrović-Pregrada toursu. Zahvaljujući našim Zagorcima koji su se tada svrstali na stranu direktora A. M. i tzv. hercegovačke struje te ljudima koji su bili na 430 i 433, ta prodaja nije uspjela, Meštrović-Pregrada tours je propao, a plavi autobusi i dalje prometuju za Stražu.
Straža je u to doba po kilometru donosila jako puno novca jer je bila najkraća linija i bus se brzo vraćao u ZG.
Evo, i to je bio jedan način kako su upropaštavali poduzeće - prodajom linija koje su donosile profit.

shef

Citat: index.hrPREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović pomilovala je 25 osoba, među kojima i Leona Sulića, tajkuna i bivšeg bjegunca, na temelju prijedloga Komisije za pomilovanja. Sulić je, kako se navodi u  odluci objavljenoj u Narodnim novinama, oslobođen od izvršenja neizdržanog dijela zatvorske kazne u trajanju godine i 10 mjeseci. Još nije poznato je li Suliću oproštena cijela kazna od 22 mjeseca zatvora, ili pak dio kazne od pet godina zatvora koju je dobio za malverzacije u Croatia busu.

Ministarstvo pravosuđa navodno se protivilo pomilovanju kontroverznog tajkuna, koji je svojevremeno bio i donator HDZ-a, ali mišljenje Ministarstva je neobvezujuće pa je do pomilovanja ipak došlo.

Pravosudne institucije bave se Sulićem već petnaestak godina. Krajem 90-ih Sulić je sudjelovao u dokapitalizaciji Croatia busa, a za vrijeme tog procesa radnici te prijevozničke tvrtke su u više navrata slali prijave protiv Sulića DORH-u. Usprkos upozorenjima, prva prijava protiv tajkuna podnesena je tek početkom 2001. godine. Krajem 2002. i početkom 2003. godine bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio je zbog optužbi radnika Croatia busa zamrzavanje Sulićevih upravljačkih prava u kompaniji. Ipak, u 2003. godini upleo se i Milan Bandić, tada SDP-ovac i dogradonačelnik Grada Zagreba, koji je predložio reprogramiranje Sulićevih dugovanja prema Gradu.

Njegov prijedlog je u konačnici odbijen, a 2007. godine osuđen je za gospodarski kriminal u tvrtki Croatia bus težak 15,5 milijuna kuna.

Višemilijunske malverzacije u Croatia busu

Radi se tek o dijelu sankcija koje su Suliću dosuđene za malverzacije iz vremena dok se nalazio na čelu Croatia busa. Iz te je tvrtke, prema pravomoćnoj presudi iz 2005. godine, izvukao nešto više od 15 milijuna kuna, za što je kažnjen s pet godina zatvora. Prvotno mu je bilo dosuđeno sedam, no kaznu mu je ublažio Vrhovni sud.

Ipak, Sulić nije mogao biti upućen na odsluženje kazne jer je ranije pobjegao iz Hrvatske, a u zemlju se vratio tek nakon odluke Vrhovnog suda dvije godine kasnije. Tvrdio je da je pobjegao jer je imao dva moždana udara i da zbog lošeg zdravlja ne bi podnio pritvor.

Na novom je suđenju Sulić opet dobio zatvorsku kaznu od sedam godina. Dok je bio u zatvoru, Vrhovni sud mu je, zbog lošeg zdravlja, kaznu smanjio za dvije godine te je 2007. godine osuđen na pet godina zatvora.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

zlikowszky

Baš se pitam koju poruku šaljemo mladima?
Tesla je umro, Einstein je mrtav, a ni ja se baš ne osjećam najbolje.....

petrinjausrcu

Citat: zlikowszky  u Veljača 02, 2016, 21:28:33
Baš se pitam koju poruku šaljemo mladima?
Žalosnu.  Čisto sumnjam da su pomilovali nekog koji je možda maznuo neku sitnu paru iz nekog egzistencijalnog razloga ali se pomiluje netko tko je maznuo milijune. Poruka mladima je da ako kradu nek mažu velike cifre jer možda ih ni ne osude a ako ih i osude brzo idu van

Konj

Ruku na srce, ali htjeli mi to priznati ili ne, ali u vrijeme njegove " vladavine" Croatia Bus je bio na svom vrhuncu,
i to je bila najjača firma s imageom kojim se danas ne može baš nitko pohvaliti.
Od kvalitete usluge, buseva, bili su zastupnici za Neoplan, radnici su imali normalne plaće. A od kada je on otišao,
svi su se daljnji vlasnici i njima bliski suradnici borili za taj kolač od firme i nekretnina koje su ostale kako bi
zgrabili što se još dalo i nikada nisu odgovarali za taj kriminal koji su proveli.

Shole

Vjerovatno se žmirilo na jedno oko i šta su vozači krali naveliko.

Čogelja

Sučić i kompanija sve su upropastili

smogovci.bbb2

#26
 good_boy

EDIT by MODERATOR: Do 19:00 je izborna šutnja te ovakvim slikama nije mjesto na forumu
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

smogovci.bbb2

Vidim izborna šutnja i dalje traje na forumu ili je u pitanju cenzura kava
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Dreamwalker

"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421