Napadi na Prometove radnike

Autor Kolega Ćole, Svibanj 27, 2016, 21:53:11

XDonald

#60
http://www.index.hr/vijesti/clanak/mladic-izasao-iz-crkve-i-premlatio-vozaca-prometa-najteze-mi-je-bilo-sto-je-autobus-bio-pun-djece/968015.aspx

"Mladić izašao iz crkve i premlatio vozača u Solinu: "Najteže mi je bilo što je autobus bio pun djece"

ULICI Svetog Nikole u Solinu prije tri dana brutalno je napadnut 52-godišnji vozač Prometa. Incident se dogodio u popodnevnim satima pred crkvom Svete Anastazije. Prolaz autobusu koji je bio pun učenika od 1. do 4. razreda zapriječila su vozila parkirana ispred crkve.

"Ulica je jako uska, nisam mogao proći. Stao sam i zatrubio nekoliko puta. Pojavio se neki mladić iz crkve. Pun bijesa zaletio se na mene psujući. "Jebem ti mater, zaklat ću te, što trubiš". Udario me dvaput, jednom u bradu, jednom u jagodicu. Posrnuo sam i ozlijedio nogu. Došao je još jedan tip. Odvukao je napadača koji je i dalje prijetio. Sjeli su u jedan od automobila parkiranih pred crkvom. Ja sam zapisao registraciju i sve prijavio policiji. Bio sam i u bolnici. Sada nosim Schanzov ovratnik", priča nam vozač.

S mise nasrnuo na vozača školskog autobusa

U Prometu je 23 godine i dosad nije imao ovakve neugodnosti, premda su napadi na vozače gradskog prijevoznika vrlo česti.

"Otac sam šestero djece, imam sedam unuka. Najgore mi je što se sve to događalo pred djecom. Kako sam čuo, u crkvi je bila misa zadušnica za dečka koji je nastradao u požaru u Primorskom Dolcu", kazao nam je napadnuti vozač.

U policiji kažu da još istražuju slučaj i tragaju za napadačem."


Evo drugi clanak koji je detaljniji od onog prvog, ciji novinar nije naveo ni datum, ni misto napada. Dogodilo se to u utorak 2.svibnja popodne. Nez sta bi reka osim SRAMOTA, u punom busu dice, koja su itekako sokirana i isprepadana. Sad kad je, kako pise, vozac zapisa registraciju auta, neka ga izvole nac i uhapsit. Ako to policija ne napravi ili prođe nekaznjen onda su stvarno u k***u !

podgora

http://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/484310/izisli-s-mise-i-prebili-vozaca-prometa-bija-je-to-momak-od-nekih-25-godina-dosa-je-jos-jedan-njegov-komad-mrcine-djeca-iz-autobusa-i-nas-je-udrija-puno-nas-je-plakalo




Izišli s mise i prebili vozača 'Prometa': Bija je to momak od nekih 25 godina, doša je još jedan njegov, komad mrcine; Djeca iz autobusa: I nas je udrija, puno nas je plakalo...
neviđeno divljaštvo

Piše Andrea Topić

Foto Josko Ponoš / HANZA MEDIA
Podijeli na Facebook-u Podijeli na Twitter-u Pošalji na email

Lako je meni za mene, nego mi je dice žaj! – bijesan i potresen "ispovjedio" nam se Mate Veić (52), "Prometov" vozač kojeg je u autobusu punom djece usred bijela dana mrtav-hladan prebio zasad nepoznati mladić.

Da stvar bude bizarnija, povod da stvori traume djeci i ozljede "šoferu", inače veteranu Domovinskog rata, bio je taj što je trubnuo dva-tri puta kako bi pozvao momke da uklone vozila s autobusnog stajališta kako bi mališani mogli otići kući.

Dogodilo se to pred crkvom svetog Anastazija u solinskom Svetom Kaji, gdje je napadač, zamislite, bio na sprovodu.

Težak incident u Solinu: izašli iz crkve i pred djecom premlatili vozača autobusa!

– Šest auta parkiralo se uz cestu i nije bilo šanse da stanen. Prvo san čeka da neko izađe jer je misa bila kraju, ali znate kakva su dica, unervozili su se i onda san svirnija par puta – počeo nam je pričati Veić, pokazujući nam nalaze iz bolnice, ruku u gipsu i ovratnik...

– Vidin ja, neko dolazi od doli, momak od nekih 25 godina, u košulji i kravati, i govori mi ovako: Šta sviraš koju p... materinu, sredit ću te ja! – kazao je napadnuti vozač.

Naš sugovornik istaknuo je kako je pokušao mirno riješiti gužvu.

– Govorin mu, parkirali ste tu, ne može tako, ja moran dicu iskrcat. A on ni pet ni šest, nego šakon u bradu, pa onda u jagodicu, i ja san pa, udrija desnu nogu i livu ruku. Više se nisan moga dignit da se obranin, gleda san kako spasit glavu.

Doša je onda jedan njegov, komad mrcine, 120 kila u njemu, i govori mi da šta ja oću! Onda ga je izvuka vanka i drža tamo. A dica su počela plakat, skričat... – prisjeća se Veić, inače "šećeraš", pa mu je stres oko napada uzrokovao dodatne zdravstvene probleme.

Djeca koju godinama vozi njegovi su susjedi i prijatelji - svi ga vole i poznaju po imenu. Još su u šoku. Mali Josip priča nam kako je napadač, dok je udarao po barba Mati, i njih ozlijedio.

– Barba Mate je otvorija vrata, a onda je uletija taj čovik i opsova mu je mater i reka da će ga izvuć vanka za uši i priklat. I onda ga je počeja tuć i šakon ga je dva puta udrija u glavu. I nas je udrija. Jednoga mi je prijatelja udrija u prsi, a drugoga je gurnija, pa je on pa na pod – naglasio je dječak i dodao:

– Pripali smo se, puno nas je plakalo, a svi smo pobigli na zadnje siceve.

I vozačeve unuke su isto gledale kako im mladići tuku djeda. Dok smo razgovarali s Veićem, prolazile su tu i dvije djevojčice.

– Baš mi vas je ža, barba Mate – kazala je jedna curica suznih očiju dok ga je grlila.

Crna statistka napada na "Prometove" vozače, o kojoj smo često pisali, govori kako će se incidenti ponoviti jer se na meti nasilnika godišnje nađe po nekoliko radnika javnog prijevoznika. Krivci se, u praksi, nikad i ne uhvate, no Veić je zapisao registracijsku oznaku s vozila napadača, pa se nada da će policajci ipak uspjeti istjerati pravdu.

Iz Policijske uprave potvrdili su nam da je istraga u tijeku, ali i da nam ne mogu otkriti dokle su došli:

– Obavili smo detaljan razgovor s vozačem, utvrdili smo činjenice i tragamo za počiniteljem. Napad se dogodio od strane muške osobe i vozač je to uredno prijavio, nakon čega je otišao dalje odvesti djecu kući i sačekao je policiju.


Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

Boki651

Takvih je puna država, idu redovito u crkvu, a nesporazume rješavaju šakama.


XDonald

U ovom članku nema ništa detalja osim vremena događaja. To se inače desilo na kolodvoru Sukoišan na liniji 35, i čujem da je vozač zadobio potres mozga. Sramota je kakav smo šugav i primitivan grad, ovo nema nigdi, sramin se di živin. Fuj i dno dna!!!

RV


Paško

Želimo što brži oporavak vozaču :(

https://www.dalmacijadanas.hr/zdravstveno-stanje-napadnutog-prometovog-vozaca-se-pogorsalo-napadac-zadrzan-u-pritvoru

Citat:
Zdravstveno stanje napadnutog Prometovog vozača se pogoršalo: Napadač zadržan u pritvoru

"Vozač je zadobio frakturu lubanje, nagnječenje mozga i ima hematom na mozgu" - otkriva nam izvor iz splitske bolnice

Objavio RADE POPADIĆ - 26. svibnja 2018.

Splitska policija jučer je dovršila kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjakom koji se sumnjiči da je u četvrtak navečer tjelesno napao vozača Prometovog autobusa. Policija je napadača pronašla u blizini mjesta događaja u alkoholiziranom stanju, nakon čega je doveden u prostorije policije i zadržan do triježnjenja. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, uz optužni prijedlog, zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira odveden je Prekršajnom sudu.

Napadač u pritvoru
Neslužbeno doznajemo da je napadač po odluci Prekršanog suda zadržan u pritvoru. Dok su prve informacije govorile da se je vozač autobusa zadobio lakše tjelesne ozljede, naš izvor u splitskoj bolnici danas je otkrio da se zdravstveno stanje vozača u međuvremenu pogoršalo. Ozlijeđeni vozač naknadno je zatražio liječničku pomoć nakon što mu je pozlilo u domu. "Vozač je zadobio frakturu lubanje, nagnječenje mozga i ima hematom na mozgu. Ne osjeća se dobro i zadržan je na bolničkom liječenju" – otkriva naš izvor. Daljnje kriminalističko istraživanje policije se nastavlja.

"Laka meta"
Posljednji u nizu napada na vozače Prometovih autobusa kap je koja bi mogla preliti čašu samih zaposlenika. Oni već godinama upozoravaju na to da su "laka meta" huligana, a prije nekoliko godina preko Sindikata vozača i prometnih radnika pokušali su isposlovati da se vozači autobusa zaštite kao službene osobe. Iako takva inicijativa nije prošla, s obzirom na sve učestalije napada, a time i sve veću ugroženost putnika koji ovise o životu vozača, zaposlenici bi ponovno mogli potaknuti inicijativu o stupnju njihove zaštite.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Lion's Driver

tim prokletim govnima triba napokon stat u kraj... nego... u nas se klošar.... krkan i slična magarad štite... e je frajer...pun sebe...sad ga zatvorit par godina da ne vidi nikog živog pa neka pati...neka crkne u zatvoru... e to se tako radi... za svaki kriminal

XDonald

Citajuci ove postove i temu samo se sekiram i gubim zivce. Definitivno je vrime za nesto poduzet po tom pitanju, a potres mozga je ozbiljna i teska ozljeda da bi se tretiralo samo kao prekrsaj. Sta bi triba neko ili u komi zavrsit, nedaj Boze poginit ili neko triba napast vrhovne ljude iz poduzeca / vlade da bi se prominio zakon? Boze sacuvaj. Soferu naravno zelim brz oporavak, a ovoj gubi sugavoj nek trune u zatvoru sta duze to bolje i postenije.

celio

Citat: XDonald  u Svibanj 27, 2018, 06:16:05
Citajuci ove postove i temu samo se sekiram i gubim zivce. Definitivno je vrime za nesto poduzet po tom pitanju, a potres mozga je ozbiljna i teska ozljeda da bi se tretiralo samo kao prekrsaj. Sta bi triba neko ili u komi zavrsit, nedaj Boze poginit ili neko triba napast vrhovne ljude iz poduzeca / vlade da bi se prominio
zakon? Boze sacuvaj. Soferu naravno zelim brz oporavak, a ovoj gubi sugavoj nek trune u zatvoru sta duze to bolje i postenije.

Sta je zalosno on zatvora nece ni viditi a kamoli da trune u njemu.  >:(

josipgrgin

A da je nekin slucajem u samoobrani vozac ozljedio huligana onda bi vozacu sudilo i eventualno ostao bez posla tako to ide u nasoj lijepoj.

citaro

A da nas postedite raznoraznih predvidjanja i sto-bi-bilo-kad-bi-bilo-teorija i sacekate da vidimo sto se ce stvarno dogoditi s tipom?

Paško

https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/548395/prometov-veteran-dugo-ce-pamtiti-cipelarenje-na-sukoisanskoj-dosa-je-pijan-udrija-me-vratima-pa-nastavija-tuc-isprid-autobusa-a-policija-ga-je-odmah-pustila

Citat:
BRUTALNI NAPAD
27.05.2018. | 08:33

Prometov veteran dugo će pamtiti cipelarenje na Sukoišanskoj: Doša je pijan, udrija me vratima, pa nastavija tuć isprid autobusa, a policija ga je odmah pustila

Piše Andrea Topić

Na zadnjem polasku autobusa na liniji broj 35 prema Dugopolju, koji je u četvrtak navečer trebao krenuti s kolodvora u Sukoišanskoj ulici, alkoholizirani 37-godišnjak brutalno je napao "Prometova" vozača Slavka Radana (63).
– U 22.30, kad san triba krenit, doša je neki problematični, pijani tip, a znamo ga već od prije ka neplatišu i samo šta san ga pita kartu nastala je gužva. Lupija je nogon u vrata od moje kabine, onda me udrija u čelo i izgubija san svijest. Takvog me šaketa po glavi – priča Radan dan kasnije, preko telefonske slušalice, jer zbog slabosti i težine ozljeda ne izlazi iz kuće.
– Triba san opet kod doktora ić, ali nisan moga jer ležin, povraćan, ne čujen na livo uvo, zaglušeno mi je sve i glava me rastura. Iman potres mozga. Čekan da mi sin dođe, on isto radi u "Prometa", pa da me vozi na hitnu – dodaje napadnuti vozač.
Policija je napadača uhvatila, i kako to već biva, nakon triježnjenja pustila, a izgleda da Slavko Radan protiv njega neće podizati prijavu. Argumentira riječima "šta ću, nema on ni za kartu, kamoli za kazne".
Za vrijeme napada u autobusu se nalazilo, kaže, tridesetak putnika. Zašto mu nitko nije priskočio u pomoć?
– To su sve ženskice bile, kako će one – s razumijevanjem će Slavko, a svjestan je i on da ovo nije ni prvi ni zadnji napad na splitske šofere:
– Svako malo netko dobije batine od tih - kako ih ja nazivan - majmuna. Izbjegavan ih, kad vidin problematične tipove pustin ih, ali valjda se ovo nije moglo drukčije završit.
Ivan Barišić, kolega napadnutog vozača i pokretač inicijative "Poštujte naše stanice", ističe da je nasilnik Radana najprije udario vratima od kabine:
– Pri tome mu je staklo posjeklo glavu na više mjesta, zatim ga je udarao šakama, najviše u potiljak, izvukao ga ispred autobusa i nastavio tući i šakama i nogama, čak i nakon što je izgubio svijest. Nitko od prisutnih putnika nije se usudio suprotstaviti nasilniku. Prijetio je i medicinskoj sestri koja je pokušala pomoći – kaže Barišić.
Teo Bulić, predsjednik podružnice Sindikata vozača i radnika u gradskoj tvrtki, poručuje da oštro osuđuju incident te traže od policije i sudstva da se radnici javnog prijevoza maksimalno zaštite.
– Sličan brutalan i težak napad imali smo prije godinu dana. Bilo je u međuvremenu verbalnih sukoba, fizičkih nasrtaja i manjih ozljeda, ali baš brutalno jakih ne. Nadamo se da će uskoro stići ranije najavljeni novi autobusi iz EU-ovih fondova opremljeni kamerama. Pojačale bi sigurnost i vozača i putnika – optimistično će Bulić.
U incidentu na koji se sindikalist referira, u autobusu punom djece pretučen je šofer Mate Veić (52), pred crkvom svetog Anastazija u solinskom Svetom Kaji, a o nemilom događaju svjedočio nam je s rukom u gipsu i ovratnikom. Napade sindikalac vidi kao još jedan primjer zašto Vlada ne bi trebala ukinuti beneficirani radni staž vozačima.
– Posao vozača očito podrazumijeva i fizičke napade. Gospodin Radan ima 63 godine. Ukidanje beneficiranog radnog straža i povećanje dobne granice za mirovinu na 67 godina ne donosi ništa dobro – komentira Bulić.
Tomislava Vojnovića, direktora "Prometa", pitali smo što bi se moglo napraviti da se spriječe incidenti.
– Da znam, ja bih to napravio. Kamere bi mogle pomoći, ali... Česti su napadi, verbalni posebno, prijetnje, a slični fizički, s težinom ozljeda kao što su Radanove, događaju se svaka tri mjeseca. Ne mogu to razumjeti. Naši vozači su stalno izloženi, teško im je, a rade pošteno i odgovorno. Ne znam kako prevenirati – iskreno će Vojnović.
Kako direktor kaže, dosta im je i oštećivanja autobusa. Podsjetimo, početkom godine kamenovan je gotovo novi mercedes koji je u "Prometov" vozni park stigao iz Beča.

CRNA STATISTIKA
2013. - jedan fizički napad na vozača
2014. - pet fizičkih napada 2015. - pet fizičkih napada do 22. rujna
2016. - dva napada na vozače i jedan na autobus 2017. - napad na vozača
2018. - kamenovan autobus, napad na vozača
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

man323

https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/548591/pogorsalo-se-stanje-napadnutom-vozacu-prometa-zadobio-je-frakturu-lubanje-i-unutarnje-krvarenje-u-mozgu-napadac-zavrsio-u-zatvoru-na-15-dana-prijeti-mu-i-kaznena-prijava

Pogoršalo se stanje napadnutom vozaču Prometa, zadobio je frakturu lubanje i unutarnje krvarenje u mozgu: napadač završio u zatvoru na 15 dana, prijeti mu i kaznena prijava

Žao mi je čovjeka koji je zbog obavljanja svog posla zadobio ovakve ozljede od pijanog mangupa. Ovakva ćemo nasilja i dalje gledati, ali u povećanom broju jer policija uopće ne čini, kao ni sudstvo, ništa po tom pitanju.

Citat:Tridesetsedmogodišnji Klišanin F.M. koji je u četvrtak na polasku autobusa na liniji broj 35 prema Dugopolju, napao i ozlijedio "Prometova" vozača Slavka Radana (63) je u ozbiljnom problemu.
Vozačevo stanje se pogoršalo jer je naknadnom liječničkom obradom utvrđeno da je zadobio frakturu lubanje i unutarnje krvarenje u mozgu što su u naravi teške tjelesne ozljede.
Klišanin je za napad na vozača dobio prekršajnu prijavu zbog narušavanja javnog reda i mir i prijavu za posjed jednog grama marihuane te mu je prekršajni sudac odredio zadržavanje u zatvoru u trajanju od petnaest dana. No s obzirom na to da se stanje vozača pogoršalo, prijeti mu i kaznena prijava za nanošenje teške tjelesne ozljede što više ne spada u prekršajnu sferu.
Napadač kao po običaju nije imao autobusnu kartu te je udario nogom u vrata vozačeve kabine, a onda je vozača udario u čelo nakon čega 63-godišnjak gubi svijest, nakon čega ga napadač opet nastavlja udarati. U početku se mislio nakon prvog pregleda da je napadnuti vozač zadobio potres mozga, ali naknadne pretrage su pokazale da je čovjekovo stanje puno teže,a samim tim i odgovornost napadača je veća.

421

"Tomislava Vojnovića, direktora "Prometa", pitali smo što bi se moglo napraviti da se spriječe incidenti.
Da znam, ja bih to napravio. Kamere bi mogle pomoći, ali... Česti su napadi, verbalni posebno, prijetnje, a slični fizički, s težinom ozljeda kao što su Radanove, događaju se svaka tri mjeseca. Ne mogu to razumjeti. Naši vozači su stalno izloženi, teško im je, a rade pošteno i odgovorno.
Ne znam kako prevenirati – iskreno će Vojnović."
Politička funkcija donosi mjesečnu rentu, ali kad treba nešto napraviti i zaslužiti plaću, onda se događa boldano - makni se onom koji znade.
Mala je vajda priznanje da ne znaš, kad ti je djelatnik u životnim problemima. Dao kolegi dragi Bog ozdravljenje i zdravlja po oporavku.
Međutim, moram primijetiti da kolega ima uvjete za mirovinu - tempo života je takav da je bolje sačuvati zdravlje nego razmišljati o materijalnom aspektu. Mnogi se vjerojatno neće složiti s mojim stavom, ali nemoguće je toliko poboljšati visinu primanja za te dvije godine koje su mu ostale do pune mirovine.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln