Vozne karte

Autor gaspa, Siječanj 06, 2008, 13:21:33

gaspa

Kako sam već u jednoj temi rekao da su za mene vozne karte koje je izdavao kondukter imale svoj poseban čar, pokušat ću prenijeti i na vas dio tog oduševljenja, iako sam svjestan da to nije lako, pogotovo prenijeti generacijama koje to nisu doživjele i takve karte držale u rukama. Sjećam ih se s nostalgijom, pogotovo pred nastupajuća vremena u kojima će karta postati komad plastike ili SMS.

Kako je ZET ipak Zagrebački električni tramvaj, počet ćemo s tramvajskim kartana (busoljupci ne brinite, i autobusnih karata ima za sve  ;)).
Za uvod - jedan raritet. Obratite pažnju na tramvajsku mrežu: nema pruge kroz Vukovarsku, nema pruge kroz Držićevu/Šubićevu, linija 2 završavala je kod Branimirove tržnice, a vide se danas nepostojeće pruge za Mirogoj i kroz Heinzelovu do sajmišta (danas, mislim, razina negdje oko veterinarskog fakulteta). Označena su i tadašnja autobusna odredišta (Pantovčak, trnje, Volovčica...)



Onda se mreža proširila, došla su vremena da joj i ja budem sudionik. Promatrat ćemo 4 različita dizajna karata. U lijevom stupcu su tzv. RAVNO karte, tj. karte za jednu vožnju. U desnom stupcu su PRELAZ karte, tj. karte za vožnju s dva tramvaja u željenom smjeru (kad između polazišta i cilja nije bilo izravne veze nego se trebalo presjedati odn. mijenjati vozilo).
Kartu RAVNO kondukter je istrgao iz bloka, ovjerio žigom smještenim na drugom kraju držala za olovku (žig je imao broj - kodnu oznaku konduktera) i zaderao je s donje strane. Zašto je donja strana važna? Kontrolori karata, kao potvrdu kontrole, zaderali su je s gornje strane!
Postupak s kartom PRELAZ (to je kondukteru kod kupnje trebalo posebno naglasiti) bio je slijedeći: kondukter je na karti tintanom olovkom (kasnije kemijskom) označio stanicu (odn. dionicu pruge) ulaska, prekrižio datum i sat, ovjerio je žigom i istrgao iz bloka ne zaderavši je. Karta je vrijedila 1 sat. Prvenstveno zbog linije 21 (Mihaljevac-Dolje), a i zbog nekih drugih mogućih kombinacija u kraćenju prijevoznog puta, postojala je mogućnost dvostrukog prijelaza (putovanje s 3 vozila odn. 3 linije). U tom slučaju kondukteru u vozilu u koje smo prešli dali bismo kartu na uvid rekavči "DALJE PRELAZ" a on bi je ovjerio svojim žigom. I na kraju, u zadnjem vozilu (drugom ili trećem) kondukter bi zaderao kartu s donje strane označivši je tako nevaljalom za bilo koju daljnju vožnju.
Promotrite i usporedite pažljivo sve karte - nije se mijenjao samo dizajn. Dodana je pruga u Držićevoj (do današnje Slavonske), produžena pruga do Borongaja (nekad je oznaka zaokretnice kod ekonomskog fakulteta bila UL. SOC. REVOLUCIJE), ukinuta pruga na Mirogoj.




Bile su i posebne karte za noćnu vožnju, s plavom crtom (kao ova slijedeća) te karte za povlaštenu vožnju (đaci, oficiri, narodni heroji, invalidi...) među koje spada i ova slijedeća (na poleđini svake karte bilo je navedeno za što karta vrijedi te uputa putniku da pripremi sutan novac za plaćanje (dobra fora čitati to uputstvo kad vam je karta već u rukama), jer ako ste platili krupnom novčanicom a kondukter nije imao za uzvratiti, bio je ovlašten zadržati novčanicu uz potvrdu a za povrat novca izvoljeli ste otići na blagajnu na remizu.



No, ZET nije imao u svom voznom parku samo tramvaje. Tu je bila i uspinjača, a tu su i karte za uspinjaču. Uočite kako je ZET imao (držao) red: različite su bile karte za vožnju gore i dolje !!!



Osim uspinjače, tu je i ZET-ova žičara (polako, autobuseri, polako, doći ćete na red). I tu su bile različite karte za vožnju gore (na slici), dolje (nemam je, bila je plave boje) te za povratnu vožnju na kojoj su smjerovi vožnje bili napisani u donjim uglovima, a za ovjeru vožnje kondukter je otkinuo taj ugao.



(nastavit će se)

tamlover

Bravo gaspa, ponovno nas oduševljavaš, a forum je s tobom općenito puuuuuno bogatiji.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

DJ_ZG

wow... ludilo :) prekrasno je vidjeti kako je to izgledalo u proslosti... super topic...
daj nam jos toga :P

gaspa

Što sam propustioooo... Pa, bili su i tramvajski blokovi za više vožnji, iz raznih razdoblja. Postupak konduktera bio je isti kao i s njegovim vlastitim kartama. Putnik je zahtijevao RAVNO ili PRIJELAZ, a kondukter je črčkao po karti ili ju je samo žigosao i zaderao. Kasnije su radnički blokovi bili crvene boje a đački (uključivo studentski) plave.



Bile su i mjesečne karte, a o njima ćemo jednom drugom prilikom.

A sad u srž - ipak je ovo autobusni forum, je l'?

Tamo negdje u nekom postu rekli smo o podjeli na zone. Autobusne zone nastavljale su se na tramvajsku mrežu i bilo ih je prvo 10 a onda 12 (iako sam ja zapravo isprobao samo vožnje do 8. zone - Samobor, Gornja Bistra - koje su ionako bile na rubu mreže, pa mi nije jasno što je bilo u ostale 4 zone - možda Jastrebarsko ili Božjakovina? Ili Ježevo?) Kašina je bila 7. zona, Velika Gorica 6.

U ovom, možemo ga nazvati povijesnom, prikazu, vidjet će se kako su se s godinama mijenjale cijene vožnji. Pravilo je bilo: cijena vožnje = broj zona x cijena jedne vožnje - i to je proizašlo fajn skupo. Pogotovo kad ste pridodali i tramvajsku kartu. Od Trga do Podsuseda ili Sesveta: trostruka cijena (jedna tramvajska i 2 autobusne zone). Stanar na Lašćini bio je u neravnopravnijem položaju od onog u Dubravi ili na Ferenščici jer je do Trga plaćao duplo veću cijenu a za zapravo kraću ukupnu relaciju.

No, vi biste slike a ne riječi. Dakle, meni najstarija (osnovna) tarifa bila je 20 dinara. Za drugu zonu plaćalo se 40, za treću 60 itd. Karte su se međusobno razlikovale po boji, ovisno o broju zona. Karta za jednu zonu uvijek je bila crvene boje. Za ostale zone nije više postojala dosljednost u boji - one su se mijenjale s promjenom tarife (iako ne nužno uvijek i ne nužno sve zone).



Onda je vožnja poskupjela na 30 dinara, pa na 40.



U doba valjanosti ove tarife došlo je do denominacije domaće valute - uvedeni su novi dinari, 100 puta vredniji od starih, pa je cijena vožnje za 1 zonu postala 0,40 (novih) dinara. Ali o tome slijedeći put.

gaspa

Prije nego izvršimo denominaciju dinara, osvrnimo se na poleđinu karata s uputstvima za uporabu



A sad uvedimo i te nove dinare - osnovna cijena ostala je ista 40 (starih) dinara ili 0,40 novih dinara



pa su onda vožnje poskupjele na 0,50 dinara



Tu sad cijena vožnje nije više rasla linearno s brojem zona. Prve 4 zone bile su po 0,50 din, onda je peta zona koštala 2,20 din a šesta 2,40. Dalje je opet raslo po 0,40 din.

Da ne bi bilo monotono, ZET-ovci su onda malo poboldali zone na karti



pa se onda dizajn valjda opet nekom nije svidio, pa su promijenili (povećali) znamenke cijene



slijedilo je povećanje cijene na 0,70 din...



... pa na 0,80 din (ne obazirite se na veću sliku, dimenzije karte ostale su iste i nisu rasle s cijenom)



i to bi za danas bilo dosta šokova (u ovih par redova udvostručili smo cijenu !) pa moram malo stati na loptu.

gaspa

Serija karata osnovne vrijednosti 1 dinar



Onda je inflacija uzela maha pa su porasti cijena bili značajniji - evo, prva zona košta već 2 dinara



Tko bi se tu snašao i pratio ta povećanja cijena. Za ovu seriju ne mogu odrediti kamo spada odn. kolika je bila cijena za 1. zonu.



Poslije toga vožnja je poskupjena na 3 dinara



I evo nas na cijeni od 4 dinara, dvadeset (!) puta većoj nego što je bila na početku naše priče



Cijene su linearno odn. jednoliko rasle do uključivo 4. zone. Nije to bilo bez veze. Gradsko područje bilo je pokriveno s 4 zone, peta je već bila malo dalje, odn. na području drugih mjesta. Konkretno: Čučerje i Markuševečka Trnava bili su 4. zona, Markuševec 3., Sesvete i Podsused 2.

Ivanec Bistranski i Zaprešić, kao i Sv. Nedjelja, bili su 5. zona, Jablanovec, Velika Gorica i aerodrom, rekli smo, bili su 6. zona. Kašina, Donja Bistra i Donja Pušća centar bili su 7. zona, Gornja Bistra, Donja Pušća okretište i Samobor bili su 8. zona.

gaspa

I za kraj putovanja po prošlosti ostale su nam karte za pojedinačne vožnje - naplaćivale su se za posebne vožnje, recimo s Glavnog kolodvora na velesajam (direktna linija) i sl.



Naravno, za svakodnevne putnike postojali su blokovi od po 50 karata, kako đački tako i obični koje je mogao kupiti svatko, dok je za đačke bilo potrebno imati iskaznicu. Nažalost, tu ne mogu podastrijeti dobar povijesni pregled  :'(, a priložene karte su novijeg datuma (druga polovica sedamdesetih).

Izgleda da su postojali posebni blokovi za prigradske linije, što vam, opet nažalost, ne mogu detaljnije objasniti, jer sam bio redoviti nekorisnik autobusnog prijevoza i pretplatni blokovi (izuzev đačkog, 1. zona, koji mi je onda trajao godinu dana) nisu bili predmet mog posebnog zanimanja.





mansg313

#7
Oprostite ako grijesim ali ovo nisam stavio pod zet-razno zato jer sam zelio da svi vide kakvi su nasi"cijenjeni putnici" neposteni ljudi.
Danas sam bio na liniji 268/9 i vozac je bio jako ljubazan pa mi je dao ovo da slikam i stavim na forum













Ako su vozaci gamad,pederi,olos a sta su onda oni?!!! >:( >:( >:( Vozac je ovo zaplijenio u 2,5 tjedna na liniji 268:42 karte prve zone,3 karte druge zone 3 markice koje su kao sto vidite falsificirane i 1 studenski godišnji pokaz kopiran na fotokopirnom aparatu.Sta su onda oni >:( ???

dean25

Hm,nažalost to je tako već dugo,zaista dugo.Čini mi se da je toga u posljednje vrijeme čak i više nego prije.Nego,kada si ti to točno bio na toj liniji,voznom redu?Pitam isključivo iz razloga jer me zanima tko je taj vozač koji je zapljenio te sve karte od naših cijenjenih putnika?!Da nije možda u pitanju vozač 4448???????

mate

Svaka cast vozacu na zapljeni... ;)
samo jedno pitanje zar tu kontrola nije nadlezna za ovakve stvari?

mansg313

Je ali i nije ako vozac primjeti ima ovlasti oduzeti kartu ;)

mansg313

Ovo je sve zaplijenjeno na ranim sluzbama

Ivan

Citat: mansg313  u Rujan 21, 2008, 22:21:08
Ne nije g. ... gb 4448 ali i on ce mi dati da slikam njegovu kolekciju
A što sam ti rekao dva sata prije nego si poslao ovaj post? BEZ pravih imena, pogotovo ne ako se ovdje našao i nečiji službeni broj (ne garažni, ajme)...
Imam dojam da si sada namjerno izazivao.

goranxxx

#13
badava mansg313-u pričati i savjetovati kad radi po svom, previše se uživio u nadi da postane najbolji forumaš
SETRA 417 HDH

dean25

#14
Mislim da se ovdje neke stvari pogešno shvaćaju.Duboko se ispričavam ako sam nekoga povrijedio.Post NOVI VOZNI REDOVI više ne postoji.Mislim da bi bilo OK da se više nejavljam.Puno pozdrava šalje dean25
:'(