Reklame i druge improvizacije na autobusima

Autor nukleusri, Studeni 29, 2007, 00:20:36

dragec52

Citat: Shole  u Prosinac 23, 2007, 13:14:35
A dobro dođe i da sunce ne smeta

Zato nosim šiltericu, mrzim sjaj sunca poslije 4 godine rada po 12 sati u srcu SAHARE, čak i bijeli oblaci me iritiraju.Uz šiltericu i sunčane naočale su obvezatne na glavi.

echo

Jedan mali komentar: Na ovom forumu mnogo se raspravlja o tome kako poboljšati gradski prevoz u RI i okolici. Iznose se svakakve ideje o reorganizaciji voznog reda, linija, nabavci novih autobusa itd. kako bi autotrolej bio prevoznik na svjetskom nivou, ali se malo ili nimalo ne raspravlja o estetici autobusa. Što se može primjetiti na postojećem voznom parku? Da ne postoji standard prema kojem bi bili uređeni svi autobusi. Događa se čak da autobusi istog tipa i iz iste serije imaju različiti lakirung: Jedan ima usku žutu traku uz dno autobusa, drugi ima široku, treći ima usku ali ne uz sam rub, četvrti ju nema uopće. Isto vrijedi i za trake ispod vjetrobrana, za branike, za trake ispod bočnog prozora kod šofera, itd. Estetika gradskih autobusa je bitna komponenta imagea jednog grada i svi autobusi bi trebali biti ofarbani identično u svakom detalju. U tom kontekstu lijepljenje traka i naljepnica po prozorima i branicima ne izgleda baš najbolje, i ostavlja dojam zemlje trećeg svijeta. Znam da je  entuzijastima tako lakše prepoznati autobus, ali takav je image dosta loš. Ako se pak trake na prozore lijepe da šoferima ne smeta sunce, tada treba postaviti identične na sve autobuse

LuckyLooser

Citat: echo  u Prosinac 27, 2007, 22:48:14Što se može primjetiti na postojećem voznom parku? Da ne postoji standard prema kojem bi bili uređeni svi autobusi. Događa se čak da autobusi istog tipa i iz iste serije imaju različiti lakirung: Jedan ima usku žutu traku uz dno autobusa, drugi ima široku, treći ima usku ali ne uz sam rub, četvrti ju nema uopće.

Echo, ne bih se složio sa tobom. Nismo u Kini ili nekom drugom totalitarnom režimu, pa da sve mora biti jednoobrazno, kao ,,po špagu". Mislim da su naši riječki autobusi dosta standardizirani što se tiče vanjskog ,,looka". Ok, istina moglo bi to biti i bolje. 418 i 571 imaju široku traku, malo podignutu, npr 567, 496, 437, 417, 566... imaju usku na dnu. 562 nema nikakvu odzada, bočno ima... itd itd...  Te trake su se mjenjale kroz povijest, uglavnom kod remonta limarije. Razgovarao sam jednom prilikom sa kolegom Mannasom o tome, on će puno bolje od mene znati povijest tih traka. Isto tako ne bi bilo zgorega ni da su svi garažni brojevi pisani istim fontom i iste veličine, ali po meni to su tako nebitne i minorne stvari.


Citat: echo  u Prosinac 27, 2007, 22:48:14
Isto vrijedi i za trake ispod vjetrobrana, za branike, za trake ispod bočnog prozora kod šofera, itd. Estetika gradskih autobusa je bitna komponenta imagea jednog grada i svi autobusi bi trebali biti ofarbani identično u svakom detalju. U tom kontekstu lijepljenje traka i naljepnica po prozorima i branicima ne izgleda baš najbolje, i ostavlja dojam zemlje trećeg svijeta. Znam da je  entuzijastima tako lakše prepoznati autobus, ali takav je image dosta loš. Ako se pak trake na prozore lijepe da šoferima ne smeta sunce, tada treba postaviti identične na sve autobuse

Ako smatraš da bi trebalo skinuti sve trake sa vjetrobranskih stakala, onda tom logikom ne bi trebalo biti ni reklama na autobusima, jer koja svrha da su svi jednako obojani kad je na 417 crveni Mercator 418 žuti Raiffeisen 592 bijeli Erste, pa kad kraj njih stane još 499 sa plavom Trohom i npr šareni 583 sa svojih 5 različitih reklama izgledaju kao autići u lunaparku. ;D Ni ova teza sa svim jednakim trakama na vjetrobranu ne bi dugo stajala, jer jednom vozaču bi smetala traka, drugi bi htio veću, treći ... Trake su stvar osobnog ukusa.. meni je draže vidjet npr 562, 513 ili 417 koje prepoznam sa kilometra, nego Citara ili Regia kad su (još uvijek) svi jednaki. ;) Ako se malo osvrnemo oko sebe i pogledamo ovdje najbližu nam ,,europsku" Ljubljanu (imamo na starom forumu dosta slika iz Ljubljane, neke sam osobno sam slikao) imam dojam da je tamo puno šarolikija situacija.


Citat: echo  u Prosinac 27, 2007, 22:48:14
U tom kontekstu lijepljenje traka i naljepnica po prozorima i branicima ne izgleda baš najbolje, i ostavlja dojam zemlje trećeg svijeta.

Spadamo li u Europu ili zemlje trećeg svijeta ipak puno više ovisi o nama ljudima, a ne o autobusima. Prije nekoliko dana, kasno navečer sam išao napravit krug sa jednim kolegom forumašem, stanemo na okretištu, prošećem ja po busu, a iza sve ispljuvano, puno smeća... uzalud da su autobusi "europski", kad su putnici "balkanski"  :-\

mannas

Kad smo se vec uhvatili oznacavanja autobusa samo da kazem da je 562 izgubio plavo-bijele teake na vjetrobranskom i bocnom staklu ! Ostale su samo bijele trake na braniku ! Sa nestrpljenjem ocekujem novi izgled tog busa sa novom posadom ! B.T.W. ocekujem od vas kolega forumasa da date koji pametan prijedlog kako da "maskiramo" jedan Conecto !

kico101

563 sa desne strane: Beauty centar SET, NG, Tatoo.
BTW, što se tiče Conecta, prema mojem osobnom ukusu dobro bi došla jedna široka narančasto-crna traka.  ;)
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

LuckyLooser

Citat: mannas  u Prosinac 28, 2007, 01:17:26
Kad smo se vec uhvatili oznacavanja autobusa samo da kazem da je 562 izgubio plavo-bijele teake na vjetrobranskom i bocnom staklu ! Ostale su samo bijele trake na braniku ! Sa nestrpljenjem ocekujem novi izgled tog busa sa novom posadom ! B.T.W. ocekujem od vas kolega forumasa da date koji pametan prijedlog kako da "maskiramo" jedan Conecto !

Oho :o, je li taj Conecto 669 ;)


Citat: kico101  u Prosinac 28, 2007, 08:14:55
563 sa desne strane: Beauty centar SET, NG, Tatoo.

Dodano u tablicu ;)

ikar

Možete u paintu nacrtat kako zamislite na ovoj slici:



;D

kico101

Kad malo bolje promislim, Conecto najbolje izgleda bez trake.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Shole

D ting iz, da stvarno sunce smeta, nije to šminka. 
Onda dolaze u obzir samo crna ili one tamne folije (skupe su za popizdit).

Boki651

Conecto super izgleda s narančastom trakom

LuckyLooser

562 dobio crnu traku na vjetrobranskom i bočnim staklima

IMO ružno i bez veze. Kao da je u vlasništvu nekog pogrebnog poduzeća

kico101

Trebali su stavit traku iste boje kao i crte na braniku. ;)
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

mannas

od 7. mjeseca 2003. pa sve do negdje 5.mjeseca 2004. godine je tako bio oznacen gbr. 411 ! Bijele trake na vjetrobranskom staklu i isto kakve na braniku ! Ako tko ima kakvu fotku iz tog vremena molim da se objavi ! ;)

shef

424 velika reklama "Ri-ing" preko lijevog boka. Što je na desnom, nisam vidio.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

ikar

Onakve tabele za školski prijevoz su dobili i 607, 634 i 645