Volvo Hybrid

Autor actros, Prosinac 09, 2014, 20:39:44

lussin

Citat: Dreamwalker  u Prosinac 11, 2014, 17:52:46



1. Kako se pune baterije, dal na naponsku gradsku mrežu ili iskorištavaju energiju kočenja pa tako pune???

Iskorištava energiju kočenja, bilo jutros na Dobro jutro Hrvatska

actros

#16
Citat:1. Kako se pune baterije, dal na naponsku gradsku mrežu ili iskorištavaju energiju kočenja pa tako pune???
baterije se pune na dva načina, najviše prilikom usporavanja preko generatora (koji je ujedno i pogonski el motor, a i zamjena za retarder), a još se nadopunjuju viškom struje koju stvara alternator na dizelu.
Ovaj hybrid nema mogućnost punjenja preko naponske gradske mreže, tu mogućnost ima noviji model koji se zove plug-in hybrid, on je nedavno predstavljen na sajmu u Hanoveru, trenutno je na ispitivanjima, a u široku upotrebu ide dogodine.

Citat:2. Koji je princip rada autobusa u mješovitom modu???
Princip ovisi o trenutnoj snazi baterije:
a) kada je baterija prazna, vozi samo dizel
b) kada je baterija otprilike do pola napunjena onda prilikom svakog kretanja sa stanice do brzine 25 km/h rade istovremeno i dizel i el motor, a nadalje samo dizel
c) kada kada je baterija napunjena više od pola, onda prilikom kretanja do brzine 25km/h vozi samo el motor, a nadalje dizel

U Splitu će bit otprilike pola-pola, 50%b) i 50%c)


Ja se nisam puno zanimao za cijenu, o tom nek vode brigu ekonomisti i političari, pažnju sam posvetio tehnici i karakteristikama...
Na presici je jedan kolega novinar iz Srbije pitao generalnog voditelja prodaje (inaće Šveđanina) da li su oni svjesni da je ova regija mnogo siromašnija od Skandinavije, tj. mnogo osjetljivija na cijenu od sjevero-zapadne Europe. Ovaj mu je odgovorio kako su oni dobro upoznati s našom financijskom situaciom, te kako ni Mađarska nije puno bogatija od nas, a da su tamo prodali 3 hybrida, i primili su naruđbe za još. Isto tako rekao je da se isplativost kupnje može lako izračunati, te da ga upravo zato daju čak mjesec dana na probu...

Evo još jedan članak, koji im baš i neide u prilog, al za to smo sami krivi glavauzid
http://radio.hrt.hr/radio-split/clanak/promet-testira-novi-volvov-autobus/77801/

Urbino LE

Citat: Shole  u Prosinac 11, 2014, 18:11:01
Al ne zaboravi da taj autobus košta možda i 400 000 Eura, dok je obični upola jeftiniji

Pa da... To i je problem što je ovaj u startu često duplo skuplji. Gledao sam neke usporedbe i u realnoj eksploataciji će se hibrid isplatiti za nekih 10 godina. Sa druge strane CNG kod nekih proizvođača je cijene kao dizel, a kod nekih skoro cijene kao hibrid. Pa normalno da će ovi potonji govoriti kako se hibridi ne isplate. Ako su u igri nekakve državne subvencije to je onda sasvim jedna druga priča.

Da bi imao jasnu sliku i pitam koliko l/100km troši ovaj bus. Za Mercedes, MAN i Iveco solo buseve u Splitu imam te podatke. Nažalost Iveco su LE tipa pa ne voze toliko u gradu osim vikendom plus što je sada koliko znam samo 1 od njih u rotaciji.

Dreamwalker

#18
Vidjet ćemo onda rezultate iako sam ja jako optimističan i sviđa mi se princip rada. Treba vidjeti i cijenu iako ja mislim da neće biti iznad 350 000 eura. Na kraju ispada da su CNG autobusi, totalni promašaj zbog malog momenta i male autonomije (govorim o ZG Citelisima, ali mislim da i ostali CNG busevi mogu ići u tu kategoriju). Imam još jedno pitanje za one koji su se imali prilike voziti ovim Volvom: Pošto do 25 kmh ide na elektromotor čija je efektivna snaga cca 70 kW, dal ima slaba ubrzanja ili nema razlike u odnosu na dizela???

@Urbino LE, rečeno je da je prvi dan ušteđeno 50 litara goriva. Vjerujem da znaš koliko jedan autobus dnevno radi kilometara pa probaj izračunati pa stavi na forum. Ja isto mislim da se hibrid uz pametnu politiku isplati.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Urbino LE

Ma ne bih se vodio sa tim medijskim napisima dok ne saznam iz prve ruke no sve je moguće. Problem je što ne znam koliko je taj autobus kilometara napravio prvi dan, koliko rade dizeli i ostalo. Ali recimo da pretpostavljam da je trošio negdje 25-30 litara 100 km, moguće više, a sumnjam da je manje no možda se varam. Po konfiguraciji terena je ovo relativno teška linija.

actros

Citat: Dreamwalker  u Prosinac 11, 2014, 22:13:31
Imam još jedno pitanje za one koji su se imali prilike voziti ovim Volvom: Pošto do 25 kmh ide na elektromotor čija je efektivna snaga cca 70 kW, dal ima slaba ubrzanja ili nema razlike u odnosu na dizela???

pa koliko sam ja uspio zapaziti, ta razlika se baš i ne osjeti.
Ubrzanju najviše pridonosi okretni moment, a el.motori u pravilu imaju veći moment od dizela. Šta se tiće efektivne snage, nijedan motor ne ide do maximalne snage; tj, svaki ima neku vrstu blokade; kod dizela je ta blokada blizu maximuma, dok je kod el. motora ona znatno niža... Maximalna snaga ovog el. motora je 120kw (što nije baš malo), al u kontinuiranoj upotrebi ona neide preko cca 70kw, i to najviše zbog štednje struje, veće trajnosti, a i zbog toga što za brzinu manju od 25 km/h ni ne treba veća snaga.

Citat: Urbino LE  u Prosinac 11, 2014, 22:10:26
Da bi imao jasnu sliku i pitam koliko l/100km troši ovaj bus.

već drugi put pitaš istu stvar, iako ti odgovor cilo vrime stoji samo dva posta iznad:
(bitna je slika!)

Citat: actros  u Prosinac 09, 2014, 20:57:37
Isto tako predstavljeni su rezultati testiranja našeg probnog modela, koje je provedeno u europskim gradovima:

*prva dva stupca prikazuju potrošnju u L/100km, dok treći stupac prikazuje uštedu goriva u postotcima

Rezultati za Split če biti predstavljeni početkom veljače '15, a zboz brdovitog terena očekuje se da će ušteda biti preko 35% u odnosu na standardni dizel. U neformalnom razgovoru s gostima iz splitskog Prometa, dalo se čuti da je hibrid samo prvog dana testiranja uštedio 50ak litara goriva.

btw,ja ni jednom rijeći nisam rekao, savjetovao, niti navlačio ikog na kupnju. Reportaža se nalazi u podforumu Autobusna tematika/Proizvođaći ; i pisana je isključivo iz zanimanja u tehniku;  ti u svojim postovima pokazuješ neka druga zanimanja, no ona pripadaju u drugu temu: http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=672.0
...i daj molim te, ako već imaš neka saznanja (tehničke naravi), i ako se hvališ njima, daj ih podkrijepi brojkama, jer ovako izgleda kao da blefiraš
 
hi

Urbino LE

A ja ti opet tvrdim da mi to gdje kažu da je uštedio 50 litara tokom dana ništa ne znači. U biti može značiti ako znam da je vozio recimo 200 ili 300 km i ako pretpostavljam da su uspoređivali sa MAN-om i Mercedesom. Ako se dobro sjećam bilo je da Iveco solo na liniji 3 troši oko 35 litara na 100 km, a njemačka solo konkurencija za 10 litara više u prosjeku. Naravno tamo su mahom busevi za vikend ali to je kao i radnim danom i za vikend jedna od opterećenijih linija, opterećenija sigurno nego linija 7 većim dijelom radnog dana. Inače na svim linijama Iveco troši oko 10 litara manje, a to i ne sumnjam od kada sam dobio tu informaciju i kod zaposlenika jednog od zastupnika njemačkih proizvođača. Da se oni tamo čude kako to Iveco toliko manje troši. Doduše Iveco ima i manji motor. Pa pitaj samo Riječane koliko im npr. SL283 troše manje od solo Conecta pa ti bude jasno da to što je motor manji ima značaja u potrošnji.

podgora

Neće njega Split nikad kupit
Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

prometnik

zasto na displeyu ne pise nesto o volvu reklamno kako bi inace mercedesovi prezentacijski busevi imali, ako vec nema unesene podatke za prometove linije ???
kupi kartu spasi Promet

lussin

Možda zato jer su ti Mercedesi demo busevi, pa su već u Eurolineu (sada Star Import) naštimali displejeve, a ovaj Volvo ipak vozi linije za Moviu pa nisu dirali displej

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

actros

splitsko predstavljanje naišlo je na veliki interes novinara, pa evo malo iz drugih medija:

ProAuto (BiH)
http://proauto.ba/proauto-na-promotivnoj-voznji-hibridnog-autobusa-volvo-hybrid-7700/

Citat:ProAuto na promotivnoj vožnji hibridnog autobusa Volvo Hybrid 7700

Dec 30, 2014 Adnan Huseinagić Autobusi, Komercijalni 0
HIBRID POD MARJANOM

    Split je prvi grad na zapadnom Balkanu u kojem se u redovnom gradskom saobraćaju testira autobus s pogonom na dizel i na struju. Već u prvim danima eksploatacije postignut je izvanredan rezultat – smanjenje potrošnje za više od 30 odsto! Prvoj promociji nove tehnologije u regionu prisustvovao je i urednik ProAuta.
    A.G.

Sa oko 170.000 stanovnika i još tridesetak hiljada u najbližim predgrađima, Split je drugi po veličini grad u Hrvatskoj. Njegove potrebe za javnim prevozom su velike, ali je još veća briga da se on organizuje sa što manjom potrošnjom goriva i, naravno, uz što manju emisiju štetnih gasova: ovaj grad, cijela splitsko-dalmatinska županija, kao i sva mjesta uz prelijepu jadransku obalu žive od turizma! A njega nema bez prozirnog mora i čistog zraka. Otuda je lokalnim vlastima prioritet nad prioritetima zaštita životne okoline. I njeno unapređenje, naravno. Jedan od načina da se smanje štetni utjecaji gradskog prevoza na okruženje Splićanima je ponudila autobuska korporacija Volvo i u grad pod Marjanom početkom decembra poslala prvo vozilo s ekološkim pogonom – hibrid na dizel i na struju.
Iz Kopenhagena do Dioklecianove palate

U promociji hibridnog pogona na prostorima bivše Jugoslavije prvi partner autobuske korporacije Volvo je specijalizovano javno komunalno preduzeće Prevoz – u vlasništvu grada Splita i još 15 lokalnih samouprava. Prevoz ima ne baš mlad vozni park koji se kontinuirano obnavlja: lani je kupljeno 12 autobusa Iveco Crosway i 6 MAN-ovih Lion's Cytija – svi sa motorima Euro VI, pa je pravo vrijeme da se razmišlja i o novotariji koja nudi više nego primamljive ekonomske i ekološke performanse.

Već prvog dana eksploatacije na liniji sedam, Žnjan-Zvončac-Žnjan, u oba pravca dugoj 19 kilometara, Volvov 7700 Hyibrid je potrošio čak za trećinu manje goriva nego uporedivo vozilo s klasičnim dizelskim motorom. "Na kraju radnog dana, kada smo sipali gorivo u Volvov autobus, izmjerili smo prosječnu potrošnju od oko 32 litra, u poređenju sa 55 koliko troši sličan njemački autobus sa konvencionalnim pogonom", pohvalili su se predstavnici Prevoza na promociji nove vrste autobusa organizovane u Splitu 11. decembra.
volvo-bus-7700-hybrid-split-proauto-28
Osim niže potrošnje, Volvov hibrid na probi u Splitu ima i srazmjerno manju emisiju štetnih gasova, a i osjetno je tiši od klasičnih dizelaša. Sve to nudi, mada je na brojčaniku već više od 220.000 km napravljenih u troipogodišnjoj eksploataciji u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu. Premda je u izvanrednoj tehničkoj kondiciji, Danci su odlučili da ga po sistemu staro-za-novo zamijene vozilom iste tehnologije, ali novije generacije, sa Volvom 7900 Hybrid.

Pošto se "naš" žuti 7700 pokazao izuzetnim u Kopenhagenu, tamošnje preduzeće za lokalni prevoz putnika odlučilo se za njegovog nasljednika – Volvo 7900 Hybrid (Video)

Idealan za primorske gradove

Zahvaljujući paralelnom sistemu hibridnog pogona (pri polasku i do brzine do 20 km/h vozilo pokreće samo struja iz akumulatora koji se pune pri svakom kočenju, ali se mogu dopunjavati i eksterno – priključivanjem na javnu mrežu ), ovakav koncept omogućava smanjenje potrošnje goriva od 20 do 40 odsto. U sličnoj srazmjeri smanjuje se i emisija štetnih izduvnih gasova, prije svega ugljen-dioksida, pa predstavlja idealno rješenje za prevoz u sredinama u kojima se zahtjeva što manji utjecaj na okolinu. Primorje je među njima, ali će uskoro i svi veći kontinentalni gradovi u Evropskoj uniji morati se opredijeliti za neku od zamjena za fosilno dizelsko gorivo. Volvo nudi jedno od već afirmisanih rješenja, budući da se broj njegovih autobusa s hibridnim pogonom u javnom saobraćaju uvećava iz dana u dan – po tome je već suvereni svjetski lider među svim proizvođačima koji imaju istu ili sličnu tehnologiju (serijski hibridi).

"Naša prva iskustva s autobusom na hibridni pogon, kojeg ćemo testirati do 1. februra 2015. godine, više su nego dobra", kaže direktor Prometa, Edo Meštanek. "Mada je do odluke o eventualnoj kupovini dug put, ohrabreni smo spremnošću da se testira tehnologija pred kojom je nesumnjiva budućnost", dodaje regionalni direktor prodaje Volvo autobusa, Nenad Lužanin.
volvo-bus-7700-hybrid-split-proauto-12
Prometov vozač Dragan Kolić: "Oduševljen sam ovim vozilom koje je, uzgred rečeno, četiri godine staro, a izgleda kao da je upravo sada izašlo iz fabrike. Ugodan je za vozača, udoban za putnike, puno je prostora na vozačkoj poziciji. Tih je, vrlo ekonomičan i malo zagđuje okolinu, što je za nas koji želimo sačuvati izuzetno prirodno blago od neprocenjivog značaja."

AutoMotoVision (Hr)

http://www.automotovision.hr/automobili/volvo/Volvo-hibridni-autobus.php



MobilAutoTV (rS)
http://mobilpublic.com



citaro

Imamo mi u Zürichu takve. U VBZ je jedan zglobnjak na probi (i trebali bi se kupiti), VBG je vec kupio par solasa

Snimka VBG-solasa u redovnom prometu:


VBZ-ov probni zglobnjak:






MAN truck bus

#28
Citat: actros  u Prosinac 09, 2014, 20:42:15
Prikazan je model 7700 Hybrid, 12-metarski niskopodni autobus, s 5 litarskim (4 cilindra) dizel motorom snage 220ks, te elektromotorom maximalne snage 120 kw (kod elektromotora obično je efektivna snaga znatno manja od maximalne), tj. realnih 70 kw, te baterijama kapaciteta cca 5 kWh, te automatskim 12-brzinskim mjenjačem.
Noviji model 7900, osim po estetskim detaljima, razlikuje se i po 20ak kw jačim motorom, no u globalu, to su jako slični autobusi.

Vozački prostor:







pojašnjenje:
http://i1315.photobucket.com/albums/t585/mrActros/SAM_2437_zps36f4fb88.jpg

Ne razumijem kak ima 3 vratiju a dva gumba za vrata? Može pojašnjnje kod nas kad je bio imo je drugačiju instrument tablu sa 3 gumba pa zato pitam.
I zašto služi ova ručica iznad gumbiju od vratiju?
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

lussin

Ima sistem za ta treća vrata, ali ne bi htio bubnut glupost. Naprimjer, novaljski MAN NL263 ima jedan gumb za troja vrata. Ručica je vjerovatno stanična kočnica