Autobusi na probi

Autor 822DoDo, Ožujak 27, 2015, 20:40:28

Shole

Tipizacija iz 90-ih je bila dobra, i za vozače i za održavanje,  al nažalost po zakonu o javnoj nabavi ona više nije moguća.

Majstor

Moguca je i te kako ali treba znati sto zelis / vidi ostale javne nabave gdje traze Passat prepisano do detalja iz prospekta /
Bus je jos lakse prepisati
Samo mi sudite pošteno !

Shole

Svako normalan ko ne zadovoljava takve izmišljene uvjete će se žalit na natječaj, ali pitanje šta je on negdje drugdje dobio pa se ne žali.

I vaša zadnja nabavka od 214 autobusa je izmišljena.  Na koju foru je Iveco najjeftiniji u CNG segmentu, a nije u dizelskom ?  Nemože mi nitko reć da je zglobni Citaro jeftiniji od zglobnog Citelisa na dizel

smogovci.bbb2

Netko očigledno forsira Iveco. Sjetite se HV kamiona, pa Čistoća, ZGParking, sad zadnjih godina ZET. Evo, najbolji je primjer nabavka 16 mini busa (a htjeli su ih uvaliti 32!!!) koji imaju autonomiju od 150km. Pa tko tu koga i zašto  russian_roulette
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Shole

#19
Znači ipak je problem sa autonomijom ko šta smo mi Riječani i predviđali.  Krasno su vam uvalili.  Ima li negdje nekakav dokument o natječaju pa da vidimo da li se tamo spominje autonomija

Dreamwalker

Da postoji naštimavanja natječaja, to sigurno, ali ne vidim razlog za pljuvanje po Ivecu. U CNG smislu, Iveco je najstariji što se toga tiče, a samim time je i najrazvijeniji. Po mojoj procjeni Citelis nema puno više mana od jednog Citara. To kaj su im motori "slabi" i kaj je autonomija loša, nije do Iveca nego do CNG motora i do onog tko je radio narudžbu. Ne vjerujem da je jedan MAN ili Mercedes na CNG nešto bolji u tom smislu. Kaj se tiče kombija i malih kamiona, Ivecovi kombiji i mali kamioni su puno kvalitetniji od Mercedesa. Dovoljno je pogledati Sprintera starog deset godina kako limarijski izgleda, a onda usporediti s Ivecom istog godišta.


Drugi je par cipela što smo mi naučeni pljuvat po svemu što nije MAN ili Mercedes (Neoplan i Setra), dok njima opraštamo sve ono kaj bi bilo kome drugome zamjerili.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Shole

Autonomija nije problem autobusa, nego samo minibusa.  Ovo što ti pričaš za kombije je istina i to stoji, ali samo za teretni program.  Iveco Daily je zakon za dostavu bilo čega.  Jak, okretan, izdržljiv.  Mercedes je puno nježniji i osjetljiviji.  Ali upravo to se traži kod putničkog minibusa.  Šta će mi izdržljivost na Caccimaliju kad vozi 3 babe i cijeli dan napravi 150 km.  Bitno je da je udoban,  a oni to nisu.  Pa samo kad pogledaš kako stoji na cesti jasno ti je da mu fali 2 tone tereta na diferencijalu da bi bio "normalan"

smogovci.bbb2

Da MB i MAN nisu tako kvalitetni da li bi mogli uopće izdržati exploataciju kakvu imaju u ZET-u. Pa ti se autobusi praktično ne gase. Da ne pričamo po kakvim sve cestama voze i koliko ih vozači maze i paze. Normalno da odu kvragu. Jasno je i to da se busevi ne rade kao prije. Mislim na njihovu trajnost.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Dreamwalker

@Shole

Ja pričam o marci općenito, a ne o minibusu jer je kolega smogovac napisao kako netko gura Iveco umjesto da bude tipizacija MAN - Mercedes. Nije Iveco loš da bi se po njemu trebalo pljuvati jer i Mercedes ima svojih mana. I kad se sve zbroji i oduzme, oni su tu negdje po svemu. Jedino kaj mi Mercedesu možemo oprostiti cijeli kontigent riječkih Citara II koji je istovremeno bio u kvaru, ali to isto ne bi mogli oprostiti nekome tko nije Mercedes. To za udobnost minibusa stoji, ali ja tu krivim naručitelja, a ne Iveco.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Shole

#24
Citat: smogovci.bbb2  u Svibanj 03, 2015, 11:44:32
Da MB i MAN nisu tako kvalitetni da li bi mogli uopće izdržati exploataciju kakvu imaju u ZET-u. Pa ti se autobusi praktično ne gase. Da ne pričamo po kakvim sve cestama voze i koliko ih vozači maze i paze. Normalno da odu kvragu. Jasno je i to da se busevi ne rade kao prije. Mislim na njihovu trajnost.


Pa neznam baš da li si u pravu s ovim zadnjim,  kad pogledaš koliko su radili (i još uvijek rade)  zglobni Citari i solo City u Dubravi ispadne da su to jedni od najvoženijih autobusa u povijesti ZET-a po prijeđenim kilometrima prosječno po jednoj godini.  Citelis im nije ni blizu po prijeđenoj kilometraži a u daleko gorem stanju su.   Da se razumijemo,  nemam apsolutno ništa protiv Iveca,  nisam nikakav fan njemačkih auta ni kamiona, ni buseva,  ali je činjenica da su švabe kvalitetniji od Iveca.  Nisam još imao prilike uvjerit se u Solaris pa ga neću spominjat.   Naši Riječki Citelisi su prve godine dosta vozili i bilo je jako malo kvarova,  ali u sljedećoj (sad će ovih dana imat 2 godine) se to drastično smanjilo.  Svako malo stoji parkirano par komada (od 11 ukupno).  Jedan se zapalio, pitanje dal će ga uopće radit,  a ovi ostali jako malo voze.  Pošto je sve još uvijek pod garancijom i sve na njima radi Iveco, izgleda da i nisu baš nešto.  Žalosno je da 10 godina stari Conecti voze bez ikakvih problema,  za Classice pogotovo da ne pričam

Shole

Citat: Dreamwalker  u Svibanj 03, 2015, 11:48:37
Jedino kaj mi Mercedesu možemo oprostiti cijeli kontigent riječkih Citara II koji je istovremeno bio u kvaru, ali to isto ne bi mogli oprostiti nekome tko nije Mercedes. To za udobnost minibusa stoji, ali ja tu krivim naručitelja, a ne Iveco.

Mercedes je izgubio sud (ili je postgnuta nagodba) i po ljeti ili na jesen stiže 10 novih zglobnih Conecta umjesto ovih spomenutih 10. 

Kako misliš da za udobnost kriviš naručitelja ?   Šta bi se to trebalo stavit u tender za minibus da ga ne dobije Iveco nego da prođe Sprinter?  I jedni i drugi se rade na preuređenim teretnim karoserijama,  original putnički Mercedes košta valjda koliko i bus

Dreamwalker

Pa naglasiti kako treba biti izveden prednji, odnosno zadnji ovjes. Ne vjerujem da je ista konfiguracija.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

smogovci.bbb2

Autobusi se valjda kupuju radi putnika. Pa molim lijepo, neka onda lijepo ZET anketira putnike da li im ovaj bus odgovara ili ne.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

marin

#28
Kak nećemo pljuvat po Ivecu (ajde ima njih sigurno dobrih, ali ovo što ZET ima to je zadnje smeće), uglavnom Citelisi su prošli 200 tkm, više ni jedan ne vredi, Stratos ima lošu autonomiju, mislim što će nama u ZG i njima u RI autobusi koji jedva 150 km izdrže (iako je i tih 150 km već upitno jer neke linije ne pređu niti toliko u danu a povlače ih).

Ivan

#29
Stratos je priča za sebe koju očito još nismo do kraja čuli pa tek trebamo doznati što se događa, a i da ne valja zbog toga Iveco, kao da je netko zbog NM152 rekao da MAN ne valja.

Ne znam što kod Citelisa "ne vrijedi", nabijaju uredno kilometre, išli su dosta na servis poslije toliko stajanja ali su u većem postotku u prometu od svih ostalih autobusa (osim možda NG313 i voznog parka APVG koji se maksimalno izrabljuju) i to je činjenica koju se ne može pobiti, kad su se zategnuli ne klapaju kao kad su 4 g. stajali, no očito će opet krenut ista priča čim se spomene Citelis pa bolje da ne pišem više, za neke će zauvijek svaka pregorila svjećica značiti da je bus za otpad. ::|

...
Što se tiče toga kakvi se autobusi kupuju i što putnici misle, uzmimo npr. TMK2100 koji je većini putnika super tramvaj, a ništa ne vrijedi kad ih je 6 od 16 u prometu. Putnici će odabrati najbolje opremljen bus (a i na LIAZ-a se može zakvačiti sva oprema) i vjerojatno bi većina izabrala međugradski bus kad bi ih netko pitao, i ne ide to tako jer tehnička struka i ekonomija znaju što se i kako traži.