Nabavke novih autobusa

Autor nukleusri, Siječanj 02, 2008, 12:21:13

kico101

Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg. ;)
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

lussin

 RTL kao opis na Facebooku stavio "ZET pokrij se po ušima"  ;D  Forza Fiume
http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2666351/rijeka-nabavila-10-niskopodnih-plinskih-autobusa/
Citat:Novi autobusi su klimatizirani, prilagođeni su za ukrcaj invalida i omogućuju korištenje besplatnog interneta tijekom vožnje

Riječko Komunalno društvo Autotrolej nabavilo je i u ponedjeljak na Korzu prezentiralo 10 novih niskopodnih autobusa na stlačeni prirodni plin, vrijednih ukupno 25,3 milijuna kuna.

Kupljena su i u javnom prijevozu koristit će se nova četiri solo autobusa, dva midi autobusa te četiri zglobna vozila, s kojima Autotrolej sada u svom voznom parku ima 40 vozila pogonjenih na stlačeni prirodni plin, od ukupno 180 vozila.

Novi autobusi su klimatizirani, prilagođeni su za ukrcaj invalida i omogućuju korištenje besplatnog interneta tijekom vožnje.

Autotrolej je prve autobuse na stlačeni prirodni plin, 11 solo autobusa i 10 minibusa, nabavio 2013., a 2015. su nabavljena još 5 solo i 4 zglobna vozila na stlačeni prirodni plin.

Ivan

Citat: sniff  u Travanj 25, 2017, 20:39:52
0:36 eMaeN  ;D
Tako Nijemci izgovaraju, bez iznimke. Tako sam i ja počeo govoriti s vremenom...

Što se tiče RTL-a, što reći nego koji debili... Bus k'o bus, ako ne nabavljaju polovne kao kaotični Split i Šibenik, svi u Hrvatskoj nabavljaju takve gradske autobuse od dva prisutna od ukupno tri proizvođača sa zanemarivim brojevima ostalih.
Jedino je razlika na koje gorivo a Zagreb jedini uz Rijeku već ima 78 plinskih iako je u zadnjoj nabavci samo dizel.

Boki651

Na kojem linijama su zastupljeni MIDI-ji? Još nijednoga nisam vidio. U solo Urbanwayu ima nešto sitno izmijenjenih detalja unutrašnjosti (npr. nekakav lim na podu kod prve klupe iza staklene pregrade kod srednjih vrata), ali nevještom oku bus je isti. Za sada manje lupa, nego ostala plinska braća, ali po ovim našim cestama teško da se to neće pogoršati, uz lošu završnu obadu koja je i u novim Urbanwayevima prisutna. Na prvoj mojoj vožnji u 828 rasvjetni panel je nasuprot srednjih vrata bio otpušten od stropa u jednom dijelu te lupao po nosaču rukohvata, što je prizvodilo tupi zvuk.
Puno očekujem od MAN-a u kojem se još nisam imao prilike voziti, ali izvana je bus gotovo nečujan. Jedva čekam vidjeti kako je unutra.

kico101

Koliko sam vidio, zasada je 829 na 3a, a 830 na 35.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Korisnik linije 34

829 sam prošli tjedan vidio i na liniji 18, a 830 vozi ove Opatijske linije, kao što je već navedeno..

NP-549

uz 830 na L35 ,u Opatiji je ostao i 815. Uzeli su ga na L37 umjesto 678

gorgoroth

#1252
http://radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/obersnel-u-bruxellesu-o-autobusima-na-alternativna-goriva/149487/


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ponovno je izabran za jednoga od potpredsjednika Odbora za regije Europske unije na sljedeće dvije i pol godine. Na sastanku u Bruxellesu danas se predstavlja Deklaracija o namjeri uvođenja autobusa na alternativna goriva, kojih u Rijeci već ima 40.Deklaracija o namjeri uvođenja autobusa koji koriste alternativna goriva u Europi inicijativa je povjerenice za promet Europske komisije Violete Bulc. Potpisuju je gradovi i regije, proizvođači autobusa na alternativna goriva i prijevoznici. Gradonačelnik Obersnel potpisao ju je 28. lipnja ove godine, a danas će je simbolički ponovo potpisati pred Odborom regija EU.

Cilj je ovoga dokumenta promicati autobuse na čista alternativna goriva, što će povećati kvalitetu zraka i smanjiti razinu buke. Posupak nabave takvih autobusa trebao bi biti brži i jeftiniji, kako bi se udio autobusa na s trenutnih 20 posto do 2025. povećao na 30 posto.

Riječkim ulicama već vozi 40 autobusa na stlačeni prirodni plin. Grad Rijeka i Autotrolej planiraju nabaviti još 34 nova autobusa u okviru projekta Urbane aglomeracije Rijeka. Među njima će biti 10 solo autobusa na plin, pet solo autobusa na dizel, pet zglobnih autobusa na dizel, kao i 14 mini-autobusa na dizelsko gorivo. Razmatra se i mogućnost nabave vozila na hibridni i električni pogon, izvijestili su iz Grada Rijeke.

mivano

#1253
http://www.poslovni.hr/hrvatska/gradovima-140-autobusa-besplatno-329945
Gradovima 140 autobusa – besplatno
HRVATSKA13.7.2017.7:48

Darko Bičak
EU će sufinancirati 85 posto iznosa od ukupno 300 milijuna kuna, a ostatak će namaknuti država.

Kako bi promovirali korištenje javnog prijevoza, koji u Hrvatskoj koristi svega 12 posto građana, država je omogućila gradskim javno-prijevozničkim poduzećima da besplatno obnove svoje vozne parkove.

Sami biraju brend i vrstu

Naime, radi se o nabavci 140 autobusa za devet gradskih poduzeća vrijednih 300 milijuna kuna, a koji će s 85 posto iznosa biti financirani iz EU fondova, a ostatak novca će izdvojiti resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. U projekt su uključeni gradovi Osijek, Split, Zadar, Sisak, Rijeka, Zagreb, Dubrovnik, Pula i Vinkovci. Jedan od gradova koji su se prvi uključili u projekt je bio Sisak sa svojim komunalnim poduzećem Auto promet Sisak koje očekuje da će dobiti 25 milijuna kuna za 18 novih autobusa. Kako pojašnjava Darko Majić, direktor Autoprometa, radi se o natječaju za autobuse srednje i niže kategorije namijenjene gradskom prijevozu.

"Natječaj, po odobrenoj studiji izvedivosti, provodimo sami i nismo ograničeni u izboru brenda i vrste autobusa. Nekima trebaju veliki zglobni autobusi, a drugima kombi-autobusi tako da je tu teško generalizirati. Uvjet je da autobus ne bude skuplji od 250 tisuća eura te da ima ekološki motor standarda Euro6. Naravno, da bismo uopće sudjelovali u projektu morali smo zadovoljiti neke bazične uvjete poput činjenice da imamo godišnje ukupno više od milijun putnika te isto toliko prijeđenih kilometara. Na visinu potpore je utjecalo i to koliko nam je star vozni park", ističe Majić. Dodaje da će studija izvedivosti ovih dana biti predana na procjenu u EU mehanizam JASPERS, a ostalo će ovisiti o brzini birokracije. U Sisku očekuju da bi, u idealnim uvjetima, autobusi gradom mogli voziti oko Nove godine.

Na redu vlakovi i autobusi

Osim nabave autobusa, Ministarstvo planira i nabavu novih 12 elektromotornih vlakova te refinanciranje 20 već nabavljenih vlakova za HŽ Putnički prijevoz. Što se pomorskog prijevoza tiče, u tijeku su pripreme za izradu studije razvoja obalnog linijskog pomorskog prometa. Studijom će se, navode u Ministarstvu, stvoriti i uvjeti za modernizaciju flote brodova koji obavljaju uslugu prijevoza u sustavu obalnog linijskog pomorskog prometa. Rezultat svih navedenih ulaganja, kažu u Ministarstvu, trebalo bi biti povećanje konkurentnosti javnog prijevoza. 

lussin

Se zna išta oko ovih 34 novih?

NP-549

Trebalo bi doć 50 autobusa iduće godine

lussin

Pristojna nabavka, hoćemo li vidjeti i hibride u toj nabavci?

man323

#1257
Taj poticaj EU-a je odlična stvar, većina će ih gradova iskoristiti, no jedino taj poticaj ne će iskoristiti splitski Promet.
Svaka čast Autotroleju što iskorištava sve mogućnosti kako bi se obnovio vozni park. A ovih 50 autobusa će doći kao jedno veliko i  pravo osvježenje u voznom parku.

NP-549

Možda neće sve proć, za 50 se aplicira, ali jedan veći broj će sigurno doći.  Neće bit hibrida jer su užasno skupi a ovi fondovi daju gotove pare tako da ti je u interesu kupit čim više voznih jedinica za određenu svotu novaca, a ne kupit 5 hibrida i ubit sve pare na to.  Jedini uvjet je da se rashoduju stari busevi. Ti fondovi to guraju pod "zamjena autobusa".  Stari se moraju odjavit i ispilit kad novi počnu vozit. 1 za 1.  Većina nabavke usmjerena je na prigrad

Boki651

Nema veze grad ili prigrad, bitno da se obnavlja vozni park. Nisam za to da se uzima krama poput Citelisa ili Urbana, jer se to već pokazalo kao loš potez. Nadam se da će nabavka biti provedena pametno, tj. da se ne gleda samo količina, već i što ti autobusi nude kako vozačima tako i putnicima, ali opet s druge strane da se ne troši previše po autobusu. Nabavka s mjerom kako u pogledu kvalitete tako i u pogledu cijene..