Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

421

#675
Citat: marin  u Veljača 12, 2017, 19:43:48
Sad bi se tu trebalo igrati s lumenima i luxima al to je to. Sve pet
LUMEN (lat.: svjetlost) je mjerna jedinica (oznaka lm) za svjetlosni tok u Međunarodnom sustavu jedinica (SI) i ubraja se u izvedene jedinice. Određuje se kao svjetlosni tok što ga u prostorni kut od jednog steradijana šalje (emitira) svjetlosni izvor kojemu je svjetlosna jakost u svim smjerovima jednaka jednoj kandeli.
KANDELA (lat. candela: svijeća; oznaka cd) je mjerna jedinica svjetlosne jakosti, osnovna jedinica SI (Međunarodni sustav mjernih jedinica). Određena je svjetlosnom jakošću izvora, koji u danom smjeru zrači monokromatsko zračenje frekvencije 540 THz, i kojem je jakost zračenja u tom smjeru (1/683) W/sr-
LUX (lat. lux: svjetlost; oznaka lx) je mjerna jedinica osvjetljenja, izvedena jedinica SI (Međunarodni sustav mjernih jedinica). Određen je osvjetljenjem plohe kojoj je na četvorni metar jednoliko raspoređen svjetlosni tok od jednoga lumena.
KELVINIMA!
https://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature
http://www.sportbikelites.com/HID-Headlight-Conversion-Kits-s/2.htm
http://www.audi-sport.net/xf/threads/new-8000k-xenon-bulbs-vs-old-factory-4300k-with-pics.105640/

I dosta o prošlosti, sad je red na LED rasvjeti:
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

myildirim129

Nisam baš u toku teme...uglavnom, jel se kupuju zglobni MAN-ovi na kraju?

ManNLNG

Nije potrvrdeno ali je skoro pa sigurno! 8-8 perfeto
EUROBUS AV120

smogovci.bbb2

Citat: AH Bus  u Veljača 09, 2017, 09:01:58
Evo htio bih se i ja malo uključiti u raspravu ali na početak oko rezultat natječaja jer čitam neke stvari od onih koju u natječajima ne sudjeluju i ne znaju kako funkcioniraju stvari u našim procedurama i zakonima.

1. Zakon o JN je takav kakav je za sve sudionike u samim postupcima i tu nema odstupanja niti prema naručiteljima niti ponuditeljima. Kako je i javna nabava dio tržišne utakmice tako kupaca želi dobiti što bolji i jeftiniji proizvod a ponuditelj dobiti najveći moguću profit, samo kod slobodnog tržišta tu nema direktnog pregovaranja, nego se sve promjene odnose na sve zainteresirane strane.

2. Kako naručitelj/kupac diktira uvijete i karakteristike same nabave i proizvoda, tako je i u ovom slučaju ZET to napravio. Da li su svi uvjeti ili karakteristike autobusa idealni, o tome se uvijek da diskutirati i raspravljati, ali kupac koji na kraju to sve i plača ima u potpunosti diktirati svaku stavku tehničkog opisa.

3. Ovaj natječaj je trajao malo više od pola godine sa brojnim izmjenama i dopunama, te nama svima kao ponuditeljima nije bilo jednostavno, popratiti svaku novinu jer je to zahtjevalo promjenu svega onoga što ste do tada napravili.

4. Ako ste dobro pročitali dokument o odabiru, onda ste mogli i vidjeti da je samo jedan ponuditelj diskvalificiran zbog tehničkih karakteristika. Ostali diskvalificirani su na temelju samo administrativnih grešaka u proceduri i ne dostavljanju pojedinih obaveznih dokumenata. Da li je to bitno za sam proizvod, možda i Vama nije, ali u proceduri koja je temelj svega je to bitno i mislim da je procedura tu s razlogom. Dokumenti koji nisu dostavljeni su sastavni dio svake javne nabave vezano za autobuse te nisu novina u ovim procedurama.

5. Vezano za troškove/cijene. Kako je svima poznato u ovom natječaju ponuditelji nisu bili sami uvoznici nego leasing kuće, jer su i oni u ovom slučaju nudili svoje usluge financiranja. Kako svaki uvoznik ima svoju politiku cijenu prema svakom određenom partneru, tako i leasing kuće imaju politike prema kojima oni definiraju trošak svog financiranja tj svoj dio u svemu tome, te svima je poznato da kamatne stope u ovakvim nabavkama variraju o veličini nabavke, roku trajanja lesinga, bonitetu samog kupca i o još mnogim faktorima.

Kako ste primjetili ne želim i mislim da nije primjereno da ja komentiram bilo koji proizvode koje se nude, jer konkurencija je uvijek bitna, kako za nas tako i za krajnjeg kupca, a ovim sam samo htio djelom objasnit proceduru i sve ono što se oko nje radi.
Htio bih napomenuti da svima sudionicima nije bilo lako sve promjene i izmjene popratiti i sve pripremiti bez greške. Za ovakve komplicirane nabavke potreban je i tim ljudi koji sve to pripremaju i prate tako da vjerujem da smo svi mi koji smo sudjelovali dali svoje maksimume u odrađivanju natječaja.
AH Bus, nešto se priča po kuloarima u ZET-u (ili su to možda samo želje) da postoji mogućnost da se novi zglobni MAN-ovi pojave prije izbora (navodno bi se tih 10 komada preusmjerilo sa proizvodne linije iz velike nabavke za Madrid i Stockholm). Znate li Vi nešto o tome hi
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

man323

Mislim da je to malo glupa "želja" jer nije tek tako lako ubaciti jednu seriju autobusa u proizvodnu liniju drugih jer nedostaje dijelova za završnu montažu. A valjda si čuo za pojam Just in time delivery? Taj pojam znači da se komponente dostavljaju kada autobus dođe na red za finalno sklapanje jer skladištenje tih dijelova zahtjeva dodatnoga prostora i više novca.

A zna li se kada bi trebali doći novi Lion's Cityi i Urbanwayji?

MAN truck bus

Za solo i školske autobuse 120 dana od potpisivanja obostranog ugovora, a za zglobne autobuse 150 dana od potpisivanja obostranog ugovora.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Ivan

Sada valjda nema carine jer su proizvodi iz EU ali treba računati da su prije znali proći tjedni prije homologacije... Možda politika to može ubrzati no opet, ne znam baš kako bi ih mogli brzo vidjeti u prometu.

Osoblje

Prvi je stigao u garažu Podsused.
*Većina fotografija postavljenih s ovog profila djelo su naših pratitelja na Facebooku. Hvala vam svima!*

Dreamwalker

Kao prvo, puno sretnih kilometara. Nadalje, prema garažnom broju vidim da će dva u APP (točno postoji rupa 60, 61), a dva valjda u APD (648 i 649?). Zanimljiv je i font te pozicija garažnog broja. Sviđa mi se i to što nemaju ratkape. 
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Tomek

Uspjeli su ih dogurati prije izbora da nam se Miki može fotkati.. Ugl. razočaran sam numeracijom garažnog broja jer ako je već dogovoreno da se garažni brojevi kod selidbe među pogonima ne mijenjaju onda su sva 4 trebala dobiti po redu..

Portos

Nisam im se još nadao. Baš je lijep ovaj na slici, paše mu plava boja uz kromirane dijelove. Želim mu također puno kilometara po Zagrebu i okolici, a nadam se da će ga koji put poslati i na pokoju posebnu vožnju. S nestrpljenjem čekam ostale autobuse.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

tramvajac 92

Zaljepljeno je ko da je neko pijan bio dok je stavljo.  pivkan

Mislim da bi ratkape bile samo bacanje novaca u smeće.

Dreamwalker

Citat: tramvajac 92  u Veljača 07, 2017, 13:52:46
Školski trebaju doći u prvoj polovici svibnja, onda solo očekujemo sredinom lipnja i zglobni sredinom srpnja.


Sve je u roku. :) Vrijeme leti.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

ManNLNG

Puno sretnih kilometara!Nestepljivo čekam druge,izgleda mi lijep!
EUROBUS AV120

smogovci.bbb2

Citat: Tomek  u Svibanj 08, 2017, 20:29:27
Uspjeli su ih dogurati prije izbora da nam se Miki može fotkati.. Ugl. razočaran sam numeracijom garažnog broja jer ako je već dogovoreno da se garažni brojevi kod selidbe među pogonima ne mijenjaju onda su sva 4 trebala dobiti po redu..
Nisam baš 100% upućen ali koliko znam, prilikom zadnje velike razmjene vozila između garaža nisu se mijenjali i garažni brojevi jer bi prenumeracija puno koštala (neki danak državi)
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza