Bus rapid transit - ima li smisla u ZG?

Autor brane777, Listopad 30, 2013, 18:47:29

brane777

Pozdrav,
novi sam ovdje no aktivno pratim bratske forume (zeljeznice, skyscrapercity). Postoje li neke ideje o optimizaciji autobusnog prometa u Zagrebu? Naime, na netu sam našao kako u zadnje vrijeme mnogi veliki gradovi po Americi, Kini ali i u Europi (tipa Birmingham, Gothenburg, Istanbul) pokušavaju koristiti upravo mogućnosti autobusnog prijevoza za brzi prijevoz putnika čime autobus preuzima funkciju željeznice pa i metroa (tzv. BRT - Bus Rapid Transit).

Ovo bi bio pregled:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bus_rapid_transit
http://en.wikipedia.org/wiki/Implementation_of_bus_rapid_transit_by_country

A ovo primjer monumentalnog BRT sustava:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=738686

A ideja je u principu jednostavna:
- osigurati koridore za autobuse (posebne prometne trake, ulice ili čak tunele)
- postaviti stajališta nešto rijeđe nego konvencionalni busevi (u prosjeku oko 1 km udaljenosti)
- osigurati razumnu frekvenciju polazaka

Ima li smisla raspravljati o nečem sličnom u Zagrebu? Dosad nisam naišao na takvu raspravu, no mislim da su prednosti jasne - mnogo manja cijena od metroa, mogućnost postupne implementacije, fleksibilnost i sl. Čini mi se da bi se moglo pokušati organizirati neke komponente takvog sustava (konkretno, nekoliko linija s malo rijeđim stajalištima) pa probati pokriti nekoliko kapitalnih pravaca u Zagrebu takvim "brzim" autobusima (najbliže tome što trenutno imamo mi se čini je npr. bus do aerodroma ili recimo bus 330) te pojednostaviti kretanje javnim prijevozom (znamo da metro/LGŽ najblaže rečeno "neće tako skoro").
Dobro je što se sustav može doslovno uvoditi i poboljšavati u hodu i to skoro od nule..pa ima mnogo mogućnosti.

Ivan

#1
Zanimljivo, ali novi odvojeni koridori u Zagrebu mogu se lako kombinirati s postojećim tramvajskim sustavom koji već ima vozila većeg kapaciteta od bilo kojih autobusa i koji ima na velikim dijelovima odvojenu prugu, kad se osigura dovoljno prostora na nekoj novoj trasi, napraviti samu prugu i ostalu tramvajsku infrastruktruru ne bi trebalo biti preskupo s obzirom na već postojeću veliku mrežu.

BRT vidim kao opciju možda na Slavonskoj i Zagrebačkoj aveniji ako se bude išlo s ozbiljnom denivelacijom ili eventualno za poboljšanje linija preko Mosta slobode, zanimljiva ideja ali mislim da bi inače za većinu projekata drugdje puno bolje išlo širenje tramvaja...

Mislim da zasad prioritet treba biti poboljšanje trenutne tramvajske mreže, na primjer dodatno odvajanje od ostalog prometa i davanje prednosti na semaforima, i eventualno nekoliko novih kratkih komada pruga ili na spremnim koridorima koji bi puno pomogli, drugi prioritet treba biti poboljšanje i integracija s regionalnom željeznicom koja ima jako dobro smještene trase i solidnu infrastrukturu koja može biti lako poboljšana, a koje je prilično narušeno "sposobnom" gradskom administracijom i praktičkim ubijanjem ZET-HŽ tarife umjesto da su se bavili dodatnom integracijom linija i tarifa...

Poslije toga treba vidjeti kakav novi sustav grad treba, bilo da je nekakav novi metro, laka željeznica ili možda i BRT, no s ovakvim briljantnim Bandićevim vodstvom koje je napravilo najveći zastoj u širenju tramvajskog sustava u povijesti grada, kao i gotovo sve ostale prometne infrastrukture osim još uvijek jedva spojenog Domovinskog mosta, ničem pretjerano dobrom se ne nadam u dogledno vrijeme...

brane777

#2
Ok, naravno. Slažem se da prioritet jest uvoditi "tramvaj gdje god može" zajedno s poboljšanjima protočnosti. No mislim da u načelu jedno ne isključuje drugo. Karakter tramvaja uključuje prvenstveno prijevoz na kratke udaljenosti, no ovdje se radi o prijevozu na srednje (i eventualno veće) udaljenosti, tj. korištenja autobusa u drugom načinu rada paralelno s ovim klasičnim. Dakle, BRT mi djeluje kao neki srednji sloj između tramvaja i nekog oblika željeznice, koji se u konačnici, naravno, mogu nadopunjivati (tako nekako on i funkcionira u drugim gradovima).
Slažem se da bi se upravo na Slavonskoj/Zagrebačkoj  moglo početi s nekom brzom linijom s manjim brojem stajališta (tipa Špansko-Glavni kolodvor ili Špansko-Lisinski-Žitnjak) gdje bi se, ako ništa, smanjila čekanja na stajalištima i povećao komfor. Po dijelovima bi se s vremenom mogle probati uvesti zasebne autobusne trake - kakve i postoje npr. na Hrvatske bratske zajednice... Također bi se važni lokaliteti tipa Arena i Kampus na Borongaju mogli brzo povezati sa strogim centrom i tako uklopiti u tkivo grada...

Što se tiče metroa/LGŽ, to već jest na idejnoj razini ucrtano u urbanističke planove, a tu su i razne studije ,planovi   (ugrubo bih rekao da su u prvoj fazi trase Špansko-Žitnjak i Zrinjevac-Most Bundek-Dugave...s varijacijama) koji uključuju i ideje poput ukidanja tramvaja po dijelovima  itd...tako da bi ih trebalo malo artikulirati. Imajući na umu potrebnu cijenu (iz koje proizlaze ostali problemi), do ozbiljnijih pomaka po tom pitanju mogle bi proći godine.. i mandati:)

U tom smislu mi se čini da je BRT (ili neki njegovi elementi) idejno jednostavna i fleksibilna opcija koja bi se mogla relativno brzo implementirati kao kostur, te doslovno u hodu poboljšavati (pojednostavljeno - treba nam autobus i cesta), te stoga smatram da je u redu ovdje raspravljati o njoj i razmotriti različite scenarije, kao mogućem pravcu poboljšanja trenutnog javnog prijevoza.

conecto

Kod nas bi bio već uspjeh kad bi netko bio sposoban uskladiti vozne redove da ne idu po tri autobusa na usporednim linijama zajedno, a onda nema nijednog 20-30 min.
A za BRT treba puno infrastrukture i prostora. Čak i kod tramvaja to ne ide po sličnom sustavu, čim dođe na neko križanje poput Držićeva-Av.Vukovar ode BRT k vragu a i ovo što sada imamo.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

brane777

#4
Citat: conecto  u Listopad 31, 2013, 06:50:39
...A za BRT treba puno infrastrukture i prostora...

Ne toliko koliko za npr. LGŽ. Evo jedna vizija s youtube-a:

 

A sustav se može uvoditi postupno i čini mi se da je izvediv barem do neke razine (uostalom, i za prijevoz do groblja za 1.11. imamo svojevrsni mini BRT).
Naravno, jasna mi je situacija kako idu stvari u Zagrebu-danas...no to nije razlog za rezigniranost. Zato mi se čini da tu ideju treba razraditi i imati na umu.

Ivan

Ipak ne vidim prednost prema tramvaju kojeg Zagreb već ima. Ne postoji jasna razlika tramvaja i LGŽ-a tako da se već postojeći kapaciteti mogu kombinirati i upgradeati čak i da se ne ide s novim LGŽ sustavom, infrastruktura za BRT ne može biti puno jeftinija a u Zagrebu ne bi bilo velikih prooblema sa širenjem tramvaja ako idemo na štedljivu opciju. Za sve takve projekte je usto bitno i da su kapaciteti veliki i da je projekt financijski održiv dok kapacitet tramvaja/LGŽ-a je uvijek znatno veći od autobusa, s time kasnije i troškovi prijevoza po putniku nakon prvotnih ulaganja u infrastrukturu.

Kako bilo da bilo, kad bi Zagreb imao samo bus onda bi mi BRT bio puno zanimljivija opcija, ovako je meh.

Inače, uopće ne stoji da je tramvaj prvenstveno za kratke udaljenosti, u Njemačkoj, Poljskoj i Belgiji postoje cijeli sustavi regionalnog tramvaja koji voze i 80 km/h. Isto tako mi nije jasno kakve srednje i duge udaljenosti bi trebao uključivati BRT, to su uglavnom prvenstveno urbani sustavi, u razvijenom svijetu za prigradski prijevoz se prvenstveno koriste prigradski i regionalni vlakovi...

brane777

Citat: Ivan  u Listopad 31, 2013, 18:33:49
Ipak ne vidim prednost prema tramvaju kojeg Zagreb već ima.

Osim tramvaja, Zagreb već ima i buseve.

Citat: Ivan  u Listopad 31, 2013, 18:33:49
Inače, uopće ne stoji da je tramvaj prvenstveno za kratke udaljenosti, u Njemačkoj, Poljskoj i Belgiji postoje cijeli sustavi regionalnog tramvaja koji voze i 80 km/h. Isto tako mi nije jasno kakve srednje i duge udaljenosti bi trebao uključivati BRT, to su uglavnom prvenstveno urbani sustavi, u razvijenom svijetu za prigradski prijevoz se prvenstveno koriste prigradski i regionalni vlakovi...

Zagrebački NT 2200 teorijski može ići do 70 km/h, u praksi do 50 km/h. Pod srednjim udaljenostima smatrao sam razmake između stanica reda veličine 1 km, dakle bliže metrou (kod tramvaja su tipično 300-500m), a pod većim udaljenostima 2 km i više (gradska željeznica; S-Bahn). Osim prigradskih i regionalnih vlakova znaju se koristiti i busevi , no da, ipak rijeđe (eventualno do aerodroma kao npr. u Eindhovenu, Gothenburgu itd...). Zagreb ima tradiciju povezivanja prigradskih naselja busevima (uz željeznicu) - zato sam spomenuo i veće udaljenosti.

Moje osnovno pitanje je bilo može li se postojeći autobusni sustav u Zg optimizirati  - i kako  ?
(pritom ne smatram spornim razmatranja koja si naveo za tramvaje/željeznicu..)