20 000 Mercedes Benz Citara

Autor Tomek, Lipanj 17, 2008, 16:11:11

Tomek

Evo članka iz ZET-ovih novina koji je povodom ove velike brojke napisao Goran Kekić:

Prema prodajnim brojkama Mercedes Citaro danas je najuspješniji europski autobus. Barem jedanput na godinu slavi neki jubilej u proizvodnji, ali početak ove godine ipak je bio poseban. Toga je dana tvornicu u Mannheimu napustio 20.000 Citaro. Jubilarni zglobni Citaro G otišao je u njemački grad Boblingen. Taj zavidan rezultat ostvaren je u deset godina otkad su, potkraj 1997. prvi primjerci provozili ulicama Hamburga, a rekordna je prošla godina s gotovo 3200 proizvedenih primjeraka. Citaro je neprekidno usavršavan što se tiče tehnoloških, ekoloških i sigurnosnih dostignuća, a od početna dva osnovna modela, danas ih je u ponudi čak 12, u duljinama od 10,5 - 15m u solo izvedbi s dvije ili tri osovine, zglobni Citaro G duljine 18m, još dulji CapaCity na četiri osovine duljine 19,54m, prigradski niskopodni ili low entry autobus Citaro LE koji je prije godinu dana proglašen europskim autobusom godine. Uz nedavni decentni redizajn dobio je suvremene ekološke motore koji uz pomoć poznate Mercedesove BlueTec (SCR) tehnologije zadovoljavaju Euro 4/5 ili EEV - norme za što je u dva navrata dobio uglednu Blue Angel nagradu.
Istaknulo se i 30 vozila s pogonom na gorive ćelije koji su testirani u razdoblju 2003.-2006. diljem Europe, ali i u Australiji i Kini(Peking) no njihova će serijska proizvodnja pričekati za razliku od hibridnog modela koji u proizvodnju kreće iduće godine, a upravo je za izvrsne ekološke rezultate ponio nagradu tvrtke Dekra. Prisutan je u 39 država, a osim u Europi osobito je uspješan u Australiji, Japanu, Kini i Meksiku..



Šta je je, ovoj brojci se mora pokloniti jer stvarno za autobus 20 000 komada je iznimno velika brojka..

Ivan

Čestitke Mercedesu, ali mjesto najprodavanijeg mi se čini jako nezasluženo, ime ih prodaje više nego kvaliteta...

Ja iskreno volim Citare , ali, istini za volju, ne može se izbjeći činjenica da su uvijek raštimani, klapavi, i, što je najgore, ovjes im je jednostavno užasan i na besprijekornim cestama, poznato je i kolike ogromne probleme su u raznim gradovima imali... Imam dojam jedino motor im je na visini koju bi se očekivalo, a i oni su se znali masovno samozapaljivati kao novi po Londonu, Berlinu i gdje sve ne...

Ali ipak ih volim... Ne kao MAN-ove niskopodnjake koji su mi i dragi, i ne mogu im naći ozbiljni nedostatak, a mislim da i dosta drugih proizvođača radi (puno) bolje moderne niskopodnjake... Ipak, i Citaro mi je jako drag, objektivno stvarno ne mogu reći zašto, ali ipak...

maky

Također nisam nešto ushićen tim postignućem. Istina, to je velika stvar, ali da sam ja oduševljen samim autobusom, iskreno rečeno - nisam!

Cijela prva serija Citara je bila s greškom i prepuna problema. Pucale su šasije, problemi s ventilima i ostale stvari. Iskreno rečeno, da imam Citara 1. generacije i da sam s njim prošao sve te probleme, nebi mi bilo ni na kraj pameti da prilikom iduće nabavke opet kupim Citaro. Zašto se patiti?! Promet ima 2 Citara 1. generacije stara 10 godina, a prešli su 400 tisuća kilometara! Pa to je sramotno, vječito su na kanalu! I kako sad taj autobus može biti najprodavaniji? Što ga prodaje? Ona trokraka zvjezdetina na masci?

Evo, danas se poklopilo, zadnji je dan školske godine i Hrvatska igra večeras. Na splitskim ulicama se ne može pronaći NIJEDAN, ama baš NIJEDAN novi Citaro. Umjesto 10 zglobnih Citara voze 10 MAN-ova SG220, a umjesto solo Citara voze DAF-ovi, O405 i ostali. Svi MAN-ovi Lion`s City, Classic, Regio voze sasvim normalno. Pa to je diskriminacija! Potpuna i apsolutna diskriminacija i nepravednost. Ovo je samo jedan primjer, ali tako je uvijek. Mercedesi su se vječito čuvali, pazili, štedili, dok je kod ostalih vrijedilo ono "ulij i vozi". I zašto onda kupiti Citara kad će najteži posao obaviti neki drugi autobus? Pa upravo zbog te zvjezdetine i mentaliteta u ljudi. Sasvim sam siguran da je  Solaris Urbino bio kao 1. generacija Citara da ta firma više nebi postojala, ali ovo je Mercedes...

A  da ne spominjem da sam samo čekao kad će krovne obloge počet kome padati po glavi i za ne falit, dogodilo se nekidan  da je baš meni pala na glavu ona jedna lajsna s krova dok sam se vozio. OK, nije ona cijela obloga, ali opet, zar je to Mercedes kvaliteta? Zar takav treba biti najprodavaniji autobus?  ::|

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

pospanac

#3
Mali odgovor s vremenske distance...

Ma sve ti je to OK...  8)

Od četiri komada, jedan je uvijek na popravku i stajanju koje je ne manje od 30 dana, pa ćak do 90 dana. (Kad ni Mercedes nije znao šta je ugradio u bus i kad su nam lijepo rekli da ih ne zaje**vamo pošto to nije ugrađeno na bus  >:( >:( >:( - probna serija šta ćeš.  :'( :'( Uvezli prvi popuš**i prvi), :D :D jedan na dva do tri dana, a ostala dva ispadnu još koji put onako čisto za sreću... Da ih ne zaboravimo...

:) :D
Informacije, podaci, stavovi i mišljenja koja iznosim na forumu su osobne naravi i ni u kojem se slučaju ne mogu protumačiti kao službeni stav ili informacija poduzeća u kojem radim ili sam nekad radio, ili sam nekad radio, ili sam nekad radio,...

man323

Trenutno Mercedes nema razloga za brigu. Brojka ukupno proizvedenih Citara je narasla na 40.000 komada. Tako je Mercedes učvrstio svoju poziciju na tržištu gradskih, niskopodnih autobusa. Konkurent na domaćem tržištu, MAN, je prodao oko 15.000 Lion's Citya (brojka se počela brojiti od početka proizvodnje u Poljskoj). Solaris je trenutno isporučio oko 10.000 Urbina (svih generacija).
Nakon 2 generacija Citara je jasno, da postaju sve više zastupljeniji, u nas C2-ki još nema, ali na zapadu je bestseller.
Kada se pogleda statistika, najkvarljiviji Citaro je bio redizajnirani Citaro 1.generacije. Najnovija generacija se kvalitetno, i kvalitativno drastično popravila.
Sumnjam da će novi Citari doći na područje Hrvatske. Svi znamo koliko su Split, Rijeka i Zagreb s njima bili u problemima.

smogovci.bbb2

http://www.autobusi.net/mercedes-citaro-ulazi-u-trecu-deceniju/

Mercedes Citaro ulazi u treću deceniju

Na globalnom samitu Međunarodne organizacije javnih prevoznika UITP u Montrealu, Mercedes-Benz je obeležio dvadeseti rođendan svog best-selera i najavio dolazak novog gradskog modela

Globalni samit, koji se održava od 15. do 17. maja, će staviti akcenat na energetski efikasan prevoz, digitalizaciju i, možda najbitnije, redefinisanje javnog gradskog prevoza. Osim prevoznika, na ovom samitu se vide i najpoznatiji proizvođači autobusa koji proizvode gradske autobuse i nude različita rešenja za unapređenje prevoza. Na ovom samitu je izložen i FutureBus, Mercedesov koncept novog gradskog autobusa koji je već prezentovan u Hanoveru 2016. godine.
Na istom tom samitu 1997. godine u Štutgartu, Mercedes-Benz je stručnoj javnosti predstavio novi i revolucionarni niskopodni autobus Citaro. Taj model je označio kraj nemačke standardizacije gradskih autobusa, aktuelan od sedamdesetih godina prošlog veka, i otisnuo se u traženje atraktivnog dizajna koji bi privukao putnike u javni prevoz.
Samo godinu dana kasnije, Citaro je ušao u serijsku proizvodnju, za početak samo u solo i zglobnoj izvedbi. U poslednje dve godine dvadesetog veka, Citaro je dobio prigradsku i troosovinsku izvedbu od petnaest metara, čime je zaokružena ponuda prve generacije.
Nakon osvežavanja dizajna i desetohiljaditog primerka, 2005. godine je predstavljen niskoulazni Citaro LE koji je ponudio visok komfor za veliki broj putnika. Iste godine je u ponudu uveden i najveći derivat ovog autobusa, zglobni CapaCity sa četiri osovine i dužinom od dvadeset metara, a sve to je ostvareno zahvaljujući modularnoj konstrukciji autobusa. Poslednji dodatak ovoj generaciji vozila je bio desetometarski Citaro K, uveden tek 2008. godine.
Pre prelaska na obaveznu Euro 6 normu, Citaro je redizajniran od glave do pete. Osim atraktivnog dizajna, Mercedes se potrudio da smanji masu praznog vozila, ali da u isto vreme poveća efikasnost i bezbednost. Poslednji dodatak porodici je ujedno i danas najveći autobus iz Mercedesa, CapaCity L dužine 21 metar, koji prima čak 190 putnika. Do tada je, osim u skoro sve evropske zemlje, Citaro isporučen Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Meksiku, Japanu i Australiji.
U međuvremenu, Mercedes-Benz traži i alternativni pogon za svoj autobus. Tako su, osim na dizel i CNG, napravljene i manje serije vozila sa pogonom na gorivnu ćeliju. Obe generacije autobusa su nagrađene titulom Autobusa godine (2007. i 2013.), neverovatnih sedamnaest nagrada za komercijalno vozilo godine u svojoj kategoriji, veliku nagradu za najbolji gradski autobus na sajmu Busworld i mnoge druge.
Gradski autobus Citaro je prešao dug put od 1997. godine do danas. U bezmalo pedeset hiljada primeraka, autobus je kroz dve generacije video evoluciju od Euro 2 do Euro 6 motora. Ipak, naredne godine, Mercedes-Benz planira uvođenje potpuno električne izvedbe ovog modela, a taj autobus je trenutno u fazi testiranja. Nije poznato kome će biti uručen pedesetohiljaditi primerak ovog autobusa, ali se to očekuje na jesen ove godine.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

smogovci.bbb2

http://www.autobusi.net/isporucen-citaro-broj-50-000/
Isporučen Citaro broj 50.000


Najprodavaniji gradski autobus na svetu, Mercedes-Benz Citaro, nedavno je isporučen bečkom gradskom prevozniku Wiener Linien. Ono što karakteriše ovaj primerak je njegov serijski broj

Autobus pod brojem 50.000 je drugi po dužini model iz game Citaro, kratki CapaCity. Ovaj dugački zglobni autobus sa četiri osovine se proteže na dužini od 19.73 metara i prima 168 putnika. Ovo je jedan od 62 autobusa ovog tipa koji će voziti u Beču, i Mercedes ga smatra za odličan izbor za prometne gradske linije, gde obični zglobni autobusi dolaze do limita. Karakteriše ga i elektro-hidraulična četvrta osovina, zahvaljujući kojoj je CapaCity upravljiv koliko i osamnaestometarski zglobni autobus.
Bečki CapaCity oslikava visok nivo dodatne opreme u autobusu. Osim što su ugrađena šiber električna vrata, dupla tonirana stakla i 29-inčni TFT informacioni monitori, vozački deo je takođe upečatljivo mesto. U poznatom okruženju, vozači će imati zasebni klima-uređaj i klimatizovano sedište. A iza vrata od kabine sa širokim staklom nalazi se i poseban frižider gde će vozači moći da odlože osveženje za put.
Citaro je tradicija koja je započela 1997. godine, i u današnjoj gami broji čak osam modela koji mogu imati različit broj vrata i nivo opreme. Sa opremom za dubajsku hitnu pomoć, ovaj autobus se upisao u Ginisovu Knjigu rekorda kao najveće ambulantno vozilo na svetu. Iako je uvek bio trend-seter, novi Citaro je tek ove godine dobio hibridni pogon, dok je uvođenje potpuno električnog pogona planirano tek za narednu godinu.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza