GIPS, Tuzla

Autor patricia, Kolovoz 08, 2008, 09:35:43

patricia

Gradski i Prigradski Saobraćaj Tuzla dd
Bukinje bb
tel: +387 35 282 298
fax:+387 35 286 070

www.gipstk.com



Cijenjene kolege prijevoznici:
   zadovoljstvo nam je da se, kao najveci subjekt u javnom prijevozu Tuzle, ukljucimo na ovaj Forum. Vjerujemo da veliki broj problema u poslovanju i na terenu, sa kojima se i mi susrecemo, postoje i kod drugih poduzeca javnog saobracaja.

Ukratko o dd " GIPS"-u Tuzla i o problemima sa kojima se susrecemo

DD ,, Gradski i prigradski saobraćaj" Tuzla, već godinama posluje u veoma teškim tržišnim uslovima, posebno nakon završenog procesa privatizacije. Iako privatna firma, Društvo i dalje vodi računa o društvenoj odgovornosti i opravdanosti poslovnih odluka, što se posebno vidi u odnosima i udovoljavanju interesa i zahtjeva mjesnih zajednica, dakako, koliko je Društvo bilo u mogućnosti zadovoljiti te zahtjeve.
   Prema finansijskom izvještaju za 2007. godinu, Društvo je poslovalo sa 600 000 KM gubitka. Zbog stalnog povećanja cijena naftnih derivata., poslovanje Društva je otežano i u prvom kvartalu ove godine, zbog čega su usporene realizacije projekata obnove voznog parka. Međutim, Društvo planira da u toku ove godine nabavi deset autobusa kako bi se poboljšala usluga gradskog i prigradskog soabraćaja na području općine Tuzla, ali i Tuzlanskog kantona. Nabavka novih voznih jedinica zavisi od poslovanja i likvidnosti Društva. Osnovni kriterij i fokus nabavke novih autobusa je ekološki aspekt i udobnost.
   Zahvaljujući takvom strateškom pristupu, gdje povećanje cijena karata prati odobrenje Općinskog vijeća i nadležnih institucija, ali i proširenje spektra usluge, razvijamo izuzetno dobre i korektne odnose sa općinskim službama i drugim institucijama. Naime, iako se cijena karata mijenja, zbog povećanja cijene nafte, ali u jednom dijelu i zbog nesređenih tržišnih situacija u oblasti javnog saobraćaja, građanima omogućavamo da sa mjesečnom kartom dobiju veći broj besplatnih polazaka, veći broj relacija na kojima mogu koristiti mjesečnu kartu, a posebno vodimo računa o socijalno ugroženim skupinama korisnika ( penzioneri, RVI, Zlatni ljiljani ) i skupinama od kojih zavisi sutrašnji  razvoj Tuzle ( đaci, studenti...).
   Društvo je uvelo slijedeće beneficije za svoje korisnike:
-   korisnik sa kupljenom prigradskom mjesečnom kartom ima mogućnost besplatne vožnje u gradskoj zoni svakim danom;
-   korisnik sa kupljenom prigradskom mjesečnom kartom, vikendom i praznikom ima mogućnost korištenja neograničenog broja vožnji na svim linijama dd ,, GIPS"-a Tuzla;
-   korisnik sa dnevnom gradskom kartom ima pravo neograničenog broja vožnji u  zoni grada, tokom cijelog dana za koji je karta kupljena;
-   u toku jula i avgusta, đaci i studenti, kupovinom ,, Ljetne karte " po popularnim cijenama, imaju neograničen broj vožnji na svim linijama dd ,, GIPS"-a Tuzla;
   DD ,, Gradski i prigradski saobraćaj " Tuzla u svom poslovanju ostvaruje misiju grada Tuzle , a to je unapređenje kvalitete življenja na ovom području.  Oblast javnog gradskog saobraćaja je jedan od bitnih segmenata kvalitete življenja na koji direktno uticaj ima i DD ,, GIPS" Tuzla.
   Jedan od projekata koji oslikava tendencije za poboljšanje kvalitete života je i izmještanje gradske autobuske stanice iz samog centra grada na lokalitet u Simin Hanu. Tokom mjeseca juna očekujemo završetak građevinskih radova kako bi stanica ispunila tehničke predispozicije za adekvatan rad i funkcionisanje, a tokom jula i avgusta očekujemo i početak funkcionisanja stanice, prema do sada utvrđenim principima. Tuzla će na ovaj način dobiti autobusku stanicu izvan gradske zone, što će rezultirati uspostavljanjem funkcionalnog sistema javnog saobraćaja, a ujedno i poboljšanje usluge za korisnike i građane.
   Svoju podršku ovakvom projektu daju nadležne institucije, posebno Općina Tuzla, resorna kantonalna i federalna ministarstva, ali i Privredna komora Tuzlanskog kantona, kao i Udruženje javnog saobraćaja F BiH, čiji smo aktivni član.
     Problematika javnog saobraćaja u Tuzli je izuzetno kompleksna, a dd ,, GIPS" Tuzla, kao najveći subjekt ove djelatnosti u Tuzlanskom kantonu, posebno u svom poslovanju osjeća posljedice nekoliko problema:
-   na području Tuzle egzistira veliki broj ilegalnih taxi prijevoznika, koji osim što nemaju adekvatne licence i odobrenja za rad, ugrožavaju kompletan saobraćajni sistem u gradu, jer  svojim stajanjem na autobuskim stajalištima, onemogućavaju  pravilan ulazak autobusa i prijem putnika. Općina Tuzla je obezbijedila 32 taxi stajališta, ali ta stajališta se ne koriste, odnosno, taxisti se ne pridržavaju mjesta predviđenih za njih. Također, Tuzla je jedan od rijetkih gradova u kojem taxisti ne koriste i ne uključuju taximetre  u toku prijevoza putnika, zbog čega dolazi do samoinicijatiuvnog dampinga cijena taxi usluge, koju formiraju sami taxisti,  a ne tržište.
-   Ilegalan kombi prijevoz također, je jedan od ozbiljnih problema sa kojima se susreće kompletna oblast javnog saobraćaja. Kombi prijevoznici voze linijske relacije, a obavezno, nemaju licence, iako koriste polaske i vremena koja su deklarativno već ,, zauzeta" legalnim polascima, među kojima je i dd ,, GIPS" Tuzla
-   Interesantan segment problematike javnog soabraćaja u Tuzli je i prevoz drugih autobusa ,koji   prolaze kroz sam grad Tuzlu, iako njihovi polasci i linije nisu registrirani za takve relacije. Naime, u gradskoj zoni, ovi prevoznici staju na svakom stajalištu, što ugrožava konkurentnost samog gradskog javnog saobraćaja
-   Napominjemo da ovaj problem postaje ozbiljan zbog samoinicijativnog formiranja cijena prijevoza za putnike koji kupuju ,, parcijalne " karte, ulaskom u samom gradu, što opet, ovakve prevoznike, mada nelegalno, čini povoljnijim izborom za samog korisnika. Dakle, tržište nije adekvatno zaštićeno.
-   Tuzla je specifična i zbog nereguliranog ,, crvenog talasa" što u toku dana, a posebno u špicama, predstavlja veliki hendikep za kvalitet usluge javnog prijevoza. Ovakva situacija dovodi do većih kašnjenja nego što se može tolerirati, a ujedno, stalna kočenja, stojanje na semaforima i sl, uzrokuje veći stepen amortizacije vozila.
-   Rapidno povećanje cijena nafte i naftnih derivata, uzrokuje izuzetno kompliciranu situaciju za kompanije koje se bave javnim saobraćajem, pa tako i za dd ,, GIPS" Tuzla.
-   Prema iskustvu i kontaktima sa direktnim konkurentima dd ,, GIPS"-a Tuzla, uočili smo da uglavnom, većina ne plaća obaveze prema državi, a posebno prema radnicima. Zanimljivo je i to da kod konkurenata dd ,, GIPS"-a Tuzla, uglavnom rade uposlenici koji nisu prijavljeni, a samim tim se ne poštuje Granski kolektivni ugovor , niti Zakon o radu F BiH.
-   Stopa PDV-a je neadekvatna, ne samo za prehrambene proizvode i druge elemente u potrošačkom sistemu, nego i za usluge javnog soabraćaja. Ako pogledamo stanje PDV sistema u evropskim zemljama, primjetit ćemo da je stopa konkretno, za djelatnost javnog saobraćaja niža i do 12%, što je izuzetno stimulativno za dalji razvoj i poboljšanje usluge.


Molimo sve koji imaju komentar ili se susrecu sa istim ili slicnim problemima da se jave.

Puno pozdrava !!!

ist

Pozdrav i tebi. Ne bi bilo loše da napišeš nešto o voznom parku - koliko autobus, koje marke, kojih godišta, koje i koliko linija, te da pošalješ poneku fotku

patricia

Pozdrav, pozdrav!

  pa evo nesto malo o voznom parku.

   Naime, imamo oko 140 autobusa, a 95 nam treba za realizaicju svakodnenvog reda voznje. Nazalost, trenutno nam vozni park nije homogeniziran, ali uglavnom preovladava VOLVO, DAF, Mercedes.......prije nekoliko mjeseci nabavili smo deset autobusa starosti od 3 do 5 godina, marke DAF, a zanimljiv su po tome sto su to prvi autobusi u sjeveroistocnoj Bosni sa euro 3 motorima i eokolski su prihvatljivi za gradsku zonu.

alko

pozdrav
upravo radim diplomski rad na temu korištenje biodizela u gradskom saobraćaju,pa me interesuje da li u GIPS tuzla ima nekih aktivnosti po tom planu,takođe ne bi bilo loša neka fotka voznog parka ;D

transturist

Iako sam vise vezan za turističke autobuse i medjunarodni saobracaj pokusacu da malo osvjezim ovu temu i svima na forumu priblizim
gradski saobracaj u Tuzli, odnosno D.D. GIPS Tuzla (bivsi JMDD GSP Tuzla). U jednom od prethodnih postova navedeno je koliko GIPS ima autobusa, koliko im treba za redovno obavljanje saobracaja itd. Ja cu se pozabaviti interesantnijim stvarima a to su autobusi i linije.
Malo cu se vratiti u historiju. Prije rata vozni park GIPS-a su uglavnom sacinjavali Ikarusi IK-105, IK-110, IK-108 i drugi modeli ovog proizvodjaca. Krajem 80-ih godina dolaze TAM-ovi 260A116M, po mojoj procjeni oko 40 komada. U istoj isporuci dolazi i nekoliko zglobnih 260A180 koji su uglavnom vozili radnike iz Termoelektrane i Hemijskog kombinata jer su bili veceg kapaciteta. Svi Ikarusi su bili plave boje sa bijelim dijelom oko prozora a TAM-ovi bijeli sa plavim crtama. Sjecam se da su gradjani 90-te godine bili jako zadovoljni novim autobusima i uopste uslugama GIPS-a a u Tamovi su dosli iz fabrike sa ugradjenim aparatima za ponistavanje karata i u njima nije bilo konduktera za razliku od Ikarusa. Zbog toga su Ikarusi pomaknuti na linije prema okolnim mjestima a Tam-ovi su radili linije u gradu. Pocinje rat i dosta buseva uzima vojska za svoje potrebe.

Nakon rata saobracaj se normalizira i GIPS (tada jos uvijek JMDD GSP) pocinje raditi sa voznim parkom koji je preostao. Dakle sa Ikarusima i Tamovima. Nisam 100% siguran da li je bila 95-ta ili 96-ta kada menadzment GIPS-a kupuje stare Volvo autobuse u Svedskoj, mislim da su bili u gradskom prevozu Stockholma, crveni sa bijelom crtom uz duzinu autobusa. Vec tada su bili stari preko 15 godina ali su bili ocuvani i u Tuzli su radili sigurno 5 godina a oni koji su imali dobre i savjesnije vozace izdrzali su cak do 2004/05-te godine. Nazalost fotografija nemam ali cu se potruditi da ih pronadjem. Najvise su radili prigradske linije jer su i po tipu bili vise za prigradskih voznji. Poslije godinu dana GIPS ponovo kupuje autobuse, ovog puta Volvo Hainje, nekih 20 komada. To su po meni najbolji autobusi koje su ikada kupili. I oni su bili stari negdje oko 15 godina ali JOS UVIJEK voze. Prosto su neunistivi. Nisu ih stedili ni malo i slali su ih i na gradske i na prigradske linije. Njihove fotografije imam. Krajem 90-ih dolaze prvo Daf-ovi i tu pocinje era Daf vozila u GIPS-u. Izuzetak je kupovina Neoplana dvije godine kasnije koji su sa Magirus motorima. Od 2000-te godine svake godine je GIPS kupovao vozila i kao sto sam rekao to su Daf-ovi, Neoplani  i Mercedesi a u posljednjoj godini dana kupljeni su Berkhofi, cije slike cete vidjeti. Ovo je bio dosadniji dio price a interesantniji slijedi.

transturist

Sad cu malo opisati kako izgleda shema linija u gradskom saobracaju. Linije od broja 1-8 kao i dvije kruzne Ka i Kb su linije koje prolaze kroz grad.
Linije sa vecim brojevima su prigradske, npr 24 za Srebrenik, 14 Kiseljak itd. Na linijama od 1-8 najvise saobracaju zeleni Daf-ovi koji su skoro kupljeni sa Euro 3 motorima, zglobni Daf-ovi, Neoplani i stariji žuti Daf-ovi, dok su na prigradskim linijama Daf-ovi troosovinci, Berkhofi troosovinci i prigradski Daf-ovi. Kada poredam fotografije bice puno jasnije. Po meni najveci problem GIPS-a jeste sto su vozila sarena, nisu jednoobrazna pa za nekoga ko nije iz Tuzle a za mnoge koji jesu je problem zbog raspoznavanja. Medjutim, najvaznije je da se vozni park obnavlja. GIPS ima odjeljenje u Srebreniku u kojem su uglavnom stara i isluzena vozila koja u Tuzli daju dusu pa ih prebace tamo da drze linije za sela oko Srebrenika.
Sad slijede fotografije.

aaaaa

Koje godište su DAF-ovi troosovinci i Berkhoffi troosovinci. Izgledaju jako dobro. Mislim da menadžment firme radi jako pametno. U nemogućnosti kupovine kvalitenijih novih vozila oni su se opredjelili za polovna ali dobro očuvana vozila i to iz zemalja kao Holandija koje su tipično ravničarske što znači da vozila nisu forsirana opterećivana da nisu radila brdske linije i sl...

transturist

Evo fotografija...

Volvo Hainje, jedan od posljednjih, nazalost.




Daf-ovi kupljeni od Alpine iz Frankfurta. Njih ima oko 15 komada. Po meni su jako losi i kupljeni su izradjeni.




Slican model Daf-a ali za razliku od ovih gore, ovakva 4 su stigla nova kao donacija vlade Holandije 2000-te godine.



U GIPS-u imaju i dva ovakva Neoplana, oni su stigli 98-e godine zajedno sa isporukom DAF-ova i imaju DAF motore. Kad su dosli meni su bili najbolja dva busa u GIPS-u.



Ovakvih Neoplana je bilo oko 30 komada, kupovani su u dva navrata, 2000-te i 2001-e. Danas ih je svega nekoliko prezivjelo jer su presli nekoliko miliona u Tuzli. U njima su Magirus motori 260 PS.


transturist

U posljednje 4 godine kupljeni su Mercedesi te ponovo Daf-ovi. To su vozila koja se trenutno najvise eksploatisu.









aaaaa

Kakva su ova zglobna vozila VOLVO "ex conexxion" vizuelno su jako ružni (uz puno uvažavanje ostalih ukusa i kvaliteta) pogotovo prikolica. Jednom prilikom sam vozio iza njega i čitavo vrijeme strahovao kad će mu se prikolica otkinuti....
A ovi DAF-ovi  plavo bijeloj kombinaciji koji su nabavljeni iz Frankfurta primjetio sam da su prešli mnogo kilometara i da kod sve i jednog prednji trap "lupa" amortizeri cupkaju što dodatno stvara osjećaj nelagodnosti pri voznji u takvom vozilu.

transturist

Jos nekoliko slika iz auto-baze...
Zglobni Volvo kojem su dani odbrojani.

Kao i ovom Neoplanu

Posljednji mohikanac u GIPS-u

mb0404

Ukoliko se ne varam do prije par godina voih Volvo Hainje bilo je dosta,sjecam se da je par emisija o saobracaju sto je snimala TK snimala upravo u tim busevima....Kakvi su to busevi cije proizvodnje,kakvi su motori godista i sl.... :-\

transturist

Evo i Daf-ova troosovinaca i jedan Mercedes.




shef

Samo preciznosti radi, svi ovi DAF-ovi su ustvari Den Oudsteni. Radi se o nizozemskoj karoserijskoj radionici koja je propala 2002.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

transturist