Pariz

Autor actros, Rujan 27, 2012, 17:47:09

actros

dakle, javni gradski prijevoz u Parizu i okolnoj pokraini Ile-de-France obavlja RATP. To je državno poduzeće, koje upravlja pariškim METRO-om, TRAM-vajima, BUS-evima te RER-om (ime za prigradsku željeznicu). Kao novost, imaju i ogranak VELO (fra. Bicikl) koji obavlja javni najam bicikla na pariškim ulicama.

Što se tiče autobusnog prijevoza, grad je podjeljen na 5 zona (1. zona je strogi centar, 2.-3. pokrivaju širi centar, dok su 4 i 5 zona bliža predgrađa). Karte su indentične za bus, metro, tramvaj i rer-u.

Katra za pojedinačnu vožnju (za prve tri zone) košta 1,90 eur ako je kupite u busu, 1,70 eur ako je kupite na kiosku, dok katnet od 10 pojedinačnih karata košta 12,70 eura.

Moguče je kupiti pokaz NAVIGO (slično kao londonski OYSTER). Znači, kupite "smart-card" koja košta 5 eura, i na nju uplačujete iznos koji poslje trošite (slično kao i prepaid mobiteli na bonove), uz uvijet da će vas tjedna vožnja stajati najviše 19.15 eur (za prve dvije zone) ili 33.50 eur za svih pet zona.  Za usporedbu, to bi bilo kao i naš "pokaz", koji tjedno košta 19.15 eur za prve dvi zone, ili 33.50 za svih 5 zona. Navigo pokaz namjenjen je lokalnom stanovništvu, jer ima uvjet da vrijedi isključivo od ponedjeljka do nedjelje!

Za turiste je namjenjena karta VISITE. Ona izgleda identično kao i naše "pokazne karte", možete je kupiti na period od 1,2,3,i 5 dana. Trodnevna karta za prve 3 zone košta 20.70 eur, a za svih 5 zona 41.90 eura. Petodnevna karta košta 29.90 eur za prve 3 zone, te 51.20 za svih 5 zona. Za primjetiti je da je VISITE karta puno skuplja od NAVIGO karte, no visite kartu možete koristiti bilo kojih 3 ili 5 dana u tjednu, dok navigo vrijedi isključivo od ponedjeljka do petka.

Prema mom viđenju, trenutno najzastupljeniji autobus na pariškim ulicama je solo RENAULT Agora:


nešto manje ima novijih verzija, koje već nose ime IRISBUS Agora:


na trečem mjestu su noviji IRISBUS Citelis:


ima dosta i MAN-ova  NL:


Od solo buseva vidio sam još i MAN Lion's City, SCANIA Omnicity i MERCEDES Citaro (ja sam vidio samo dva-tri, nažalost nisam ih uspio uslikati)

Od zglobnih buseva, najzastupljeniji su RENAULT Agora L:


kao i MAN Lion's City:


ima dosta i IRISBUS Citelis-a, al nemam sliku.

Svi busevi su jako čisti i uredni,a  ulazi se samo na prednja vrata. Svi busevi su izvana dobro označeni, imaju oznaku linije na svim stranama, te iznutra po barem 2 plakata s planom linije koju voze, te naznačenim stanicama. Također, svi busevi imaju video nadzor i GPS-pratnju. Večina ih ima i unutarnji displey na kojem piše smjer vožnje i sljedeča stanica. Vanjskih displeya ima svih vrsta, bez obzira na tip autobusa (npr neki stariji renaulti imaju digitalni displey u bojama, dok neki novi citelisi omaju displey "rolajuča traka")




Autobusne stanice također su dobro označene, svaka (al doslovno svaka) ima pano s popisom linija koje tu staju, plan svake linije koja se tu zaustavlja, plan drugih stanica (ako ih ima u blizini, radi presjedanja), te vozni red. Neke stanice imaju i displey na kojem piše vrijeme dolaska idućeg busa:


Ja sam se vozio u prve 3 zone, gdje je razmak između dolazaka od 20 minuta (na rubovima grada) pa do svakih 2-3 minute u centru (za dnevne buseve, naravno).Nočni busevi voze otprilike svakih pola sata. Dnevne i nočne linije nemaju međusobno nikakve veze, ruta vožnje im je posve različita. Autobusi pretežno dolaze na vrijeme, nema večih kašnjenja, a puno češći slučaj je da bus urani po 2-3 minute.  ;)

actros

evo još malo sličica:






Ivan

#2
Mali ispravci, inače sustav ima 6 zona, a RATP ne obavlja prijevoz u cijeloj pokrajini Île-de-France (danas je praktički cijela predgrađe Pariza), RER-om upravljaju skupa RATP i SNCF (državne željeznice) a ima i drugih autobusnih prijevoznika, ali obično vrijedi jednaka tarifa barem sa pokazima, iako zna biti malo kompliciranije s pojedinačnim kartama i sl., npr. za RER C izvan Pariza prema Versaillesu treba kupit SNCF-ovu kartu od mjesta A do B koja se slično validira ali nije kompatibilna standardnoj pojedinačnoj sa zonama, a po samom Versaillesu vozi Phébus). :)
U zglobne autobuse može se ući i na ostalim vratima kad je gužva, imaju i validatore iza, za razliku od solo na kojima se ulazi isključivo na prva.

Autobusi su stvarno dobro označeni i iznutra još imaju kartu cijele pojedine linije koju voze na panoima na kojima su kod nas sada samo reklame ::|, staviti kartu za pravu liniju našima bi bio SF...

Ivan

Ispričavam se, vidim sad da su promijenili sustav u ljeto 2011. tako da ima 5 zona, ja sam bio početkom godine.

http://www.stif.info/les-transports-aujourd-hui/les-titres-les-tarifs/les-tarifs-pour-tous/carte-zones-281.html

Paško

#4
U Parizu sam bio krajem prošlog mjeseca. O autobusima ne mogu reći puno više od ovoga što se vidi na slikama jer se nisam vozio ni u jednom. Zato sam promijenio sam barem 5-6 linija metroa i isto toliko modela. Najviše je Iveco/Irisbus autobusa, ali na slikama ćete vidjeti i neke druge. Jedini model koji sam vidio, a nisam uhvatio je Mercedes Citaro C2. Najkompletniji popis voznog parka se (valjda) može naći ovdje: http://www.phototrans.eu/24,343,0.html

Prve slike su napravljene na aveniji Champs-Élysées.
MAN NL 223 - samo ovog sam i vidio, izgleda da su nestali s ulica zadnjih godina
Irisbus Citelis 12M Line
Heuliez GX 337 HYB sam uhvatio s vrha Slavoluka pobjede - ne znam za vas, ali meni su poprilično ružni, a ni dosadna kombinacija boja pariških autobusa im ništa ne pomaže
MAN Lion's City je NL 273 CNG
Irisbus Citelis, pariški imaju drugačiji stražnji kraj
Iveco Urbanway 12M Hybrid
Citelisi kraj crkve Saint-Germain l'Auxerrois
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Citelisi, City
Citelis i Urbanway kod Les Invalides
Citelis, Place de la Concorde
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Heuliezi
MAN Lion's City NL 253, NL 273 CNG
Irisbus Citelis Line
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

#7
Još jedan Heuliez
Tek peti dan sam ugledao prvi zglobni autobus - Iveco Urbanway. Prvog sam ulovio na stanici Saint-Michel Saint-Germain. #5572 je (naravno) hibrid, stigao ove godine. Najviše sam ih vidio na stanici ispred Louvrea gdje prometuju s malim vremenskim razlikama.
Cityja sam ulovio s vrha Notre-Dame. ;D U Cityjima i Ivecima (a vjerojatno i u drugim autobusima) vozač je odijeljen staklom od putnika koji ulaze samo na lijeva krila vrata.
Citelis kod Pantheona
Urbanway, Luksemburški vrt
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

#8
#5994, mislim da je lokacija slikanja očita
pogled s Eiffelova tornja
Irisbus Citelis i biciklist
isti Urbanway s početka posta za kraj moje reportažice iz Pariza
edit: zaboravih i jednu mobitelušu
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

citaro

Odlicne fotke, amfan!  thumbs