Kneeling i lifting

Autor man323, Veljača 11, 2016, 19:06:51

man323

Za rad i jednog i drugog sustava potreban je minimalni pritisak od 7,7 bari u spremnicima!

Što je "kneeling"?

Kneeling je funkcija ECAS-a da nagibne desnu stranu autobusa. Kneeling imaju niskopodni autobusi (MAN Lion's City, Mercedes-Benz Citaro, Solaris Urbino,...) koji imaju elektronički sustav ogibljenja (ECAS). ECAS upravlja svim postupcima vezanim uz zračne jastuke (nivo vozila, kneeling ili povišenje nivoa vozila...).
Obično se prekidač / taster (ovisi o proizvođaču) nalazi s desne strane komandne (instrument) table.
Prilikom kneelinga se desna strana busa spusti na razinu visine kolnika kako bi se olakšao ulaz u autobus starijim ljudima kao i invalidima sa invalidskim kolicima (dodatno pomagalo je rampa).

Kneeling je moguć isključivo ako vozilo stoji. Vrata mogu / nemoraju biti otvorena. Vozač drži tipku sa ikonom autobusa (sa strelicama gore i dolje) dok god se na njemu ne uključi lampica, koja signalizira da je bus spuštan. Ako vozač pusti tipku prije kontrolnog signala, ECAS će vratiti desnu stranu na normalni nivo.
Kad se zatvore vrata, a bus je bio u "kneeling" modu, ECAS automatski ispravlja bus na normalni nivo. Stanična je kočnica automatski uključena dok god se vozilo ne ispravi u normalni položaj (uz uvjet da su zatvorena vrata

Postoji i opcija prilikom narudžbe novog autobusa da se u ECAS programira funkcija po kojoj se autobus prilikom otvaranja vrata automatski nagibne, te sa zatvaranjem istih opet ispravi.

Nagnuti autobus: (kneeling mode) Verkehrsbetriebe St. Gallen, Švicarska


Što je "lifting"?

Lifting je dio ECAS-a zadužen za povisivanje nivoa vozila.
Postoje dva rješenja liftinga:
1. podizanje prednjeg kraja
2. podizanje cijelog autobusa

Lifting ima sličnu tipku kao i kneeling, dok u nekim slučajevima zna biti da su kneeling i lifting integrirani u jednu tipku (ikona autobusa sa strelicama prema gore i dolje "dolje" je kneeling, "gore" je lifting)

Lifting služi da se bus povisi ako vozač primjeti da bi se moglo oštetiti podvozje, i shodno tomu, vozač povisuje nivo kako bi lako i bez oštećenja prošao nezgodnu situaciju. No, ako prednjem kraju prijeti opasnost, tada vozač "lifta" isključivo prednji kraj, te ga može opet sam spuštati ili pustiti da ECAS to automatski nakon neke postignute brzine odradi.

Ako vozač krene sa podignutim vozilom, nakon postizanja određene brzine, ECAS će vratiti bus na normalnu visinu.
Lifting se može primjeniti do 15km/h.

lussin

#1
Možda nije najbolji primjer, ali mislim da je ovdje iskorišten lifting (izgleda kao kneeling ali takav je teren)

Split, Bene, 30.4.2015.