Digitalna kartica vozača [ Tahograf ]

Autor Westin, Kolovoz 02, 2016, 17:30:07

tramvajac 92

#45
Citat: Shole  u Ožujak 23, 2017, 09:51:08
Pretpostavljam da bi možda mogli ih dobit oni koji imaju standardni analogni na ladicu.  Da li oni iz meganabavke svi imaju digitalni s obzirom da su dolazili na prijelazu 2008./2009.  a zakon je počeo važit 1.1.2009.
Nemaju svi miniji.

MAN19464

Koliko ja znam, tahograf se smije mjenjati samo sa istim, ako je analogni u slucaju kvara mora se zamjeniti sa istim analognim.
U vozila koja imaju digitalni smije se stavljat ako je prve generacije onda samo tahograf prve generacije, nesmije se ugradit npr druge generacije itd
Tako da mislim da je to protupravilno u autobuse starije godiste od 2009.g. ugradjivat digitalne tahografe.

Shole

Autotrans je radio obrnuto.  Vozila uvezena iz Njemačke 2007. godište imala su digitalni a oni su skidali i stavljali analogni jer kod nas važi digitalni obavezno za vozila novija od  1.1.09.

5AR

Ali taj bus ili bilo koje vozilo kad ide van Hrvatske pa ga zaustavi inspekcija te mu po broju šasije znaju da li je tvornički imao digitalni tahograf plati masnu kaznu.

CONECTO430

Nešto novo na tahografu gbr. 469

Poslano sa mog SM-J320FN koristeći Tapatalk

Idem samo jednu stanicu :D

tramvajac 92

Koliko se ja kužim, tu se vidi da je vozač 1 imao 4:31 rada (vožnje), i jednu minutu druge vrste rada. Npr. tankanje goriva.

Pauze očito po tahografu nema. Vozač očito ima karticu.

MAN truck bus

Pa svi bi trebali imati karticu ;). Baš me zanima kako će biti sa prekršajima nakon 4:30 vožnje.  ::|  ???
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Shole

Na OUT mode se vozi u gradskom režimu rada

MAN truck bus

#53
KOCKICA GBR 522 ima ugrađen novi DIGITALNI TAHOGRAF NA KARTICU :o

P.S. Oprostite na vikanju byeg  thumbs

Evo slike


P.P.S. Nije fotka neka kvaliteta ali da imamo
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Shole

Čisto sumnjam da su kilometre namještali,  lakše da svi busevi krenu opet od nule.   A vjerovatno je pol minute posla u tahograf unijet staru kilometražu

conecto

Dakle, tvrtka "Tahograf" je očito sklopila "posao stoljeća" sa ZET-om (još jedan od brojnih primjera). Riječ je o ugradnji digitalnih tahografa treće generacije u nekih 450 vozila kao i pohrani svih podataka s tahografa i vozačkih kartica bežičnim putem.
To očito znači da će i kod vozila koja imaju tvornički ugrađen digitalni tahograf (poput već spomenutog 469) on biti zamijenjen ovim najnovije generacije s bežičnm prijenosom podataka. Isto vrijedi i za kockice od kojih većina nije sposobna nafilati zrak na leru ni da radi cijeli dan, a jednako tako i za kombije za prijevoz invalida iako je riječ o vozilima B-kategorije.
Što znači da se ZET na hrvatski način postavlja "većim katolikom od Pape". Sva ZET-ova vozila već imaju ugrađene tahografe sukladne zakonu s obzirom na datum prve registracije, a ovi kombiji vjerojatno su jedinstveni primjer jer uopće ne podliježu obvezi o ugrađenom tahografu.
Postoje razne informacije o cijeni svakog tog uređaja, ali ni po bilo kojoj varijanti one nisu male. Ipak, tvrtka koja nema novaca za H-7 žarulje ili zimske gume (zakonski obvezne) ima dovoljno za takve egzibicije.
U "posao stoljeća" je uključena evidencija svih podataka kao i edukacija vozača. Ovdje i jest "kvaka" jer prilikom svake takve seanse upravitelj pogona održi govor vozačima s naznakom kako će ubuduće svi oni koji voze "fuš" odmah dobiti otkaz. Čak i naznači pritom kako u svoje slobodno vrijeme smiju zidati, žbukati ili obrađivati zemlju, ali ne smiju voziti ništa što ima digitalac.
Dakle, zimskih guma i dalje nema, ajd, barem su žarulje stigle, kocke ne znam tko pušta na specijalističkom tehničkom, ali bitno da se kontrolira vozače 24 h dok ne odu u penziju. Na slijedećem natječaju će nas vjerojatno čipirati kao cucke
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tramvajac 92

Ovo je sramota!. Autobusi pred rashodom (pitanje je samo hoće li dočekati kraj godine) dobivaju najnovije tahografe.  glavauzid

Shole

Koliko je tu para utučeno,  sigurno par milijona kuna.  Je li bila javna nabava ? 

conecto

A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Westin

#59
Citat: Shole  u Ožujak 28, 2017, 23:38:07
Koliko je tu para utučeno,  sigurno par milijona kuna.  Je li bila javna nabava ? 
Je. Utočeno je 2.107.650,00 + PDV i dobila je firma Tahograf d.o.o. Sveta Nedelja na dvije godine. ( objavljeno 27.3.2017. )

Predmet nabave je: NAJAM OPREME ZA DIGITALIZACIJU VOZNOG PARKA, AUTOMATSKO DALJINSKO PREUZIMANJE PODATAKA S DIGITALNIH KARTICA VOZAČA I DIGITALNIH UREĐAJA U VOZILU sve u skladu sa odrednicama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu (NN 75/13,36/15), Pravilnik o prijenosu podataka i načinu vođenja evidencije iz tahografa (NN 83/13) i Pravilnik o radionicama za tahografe (NN83/13, 118/14).
Predmet nabave podrazumijeva:
- najam digitalnih VDO tahografa 3. generacije ,
- najam uređaja za daljinsko preuzimanje podataka
- najam senzora kretanja vozila
- najam elektronskih brzinomjera
- demontažu stare opreme (prema specifikaciji u prilogu), ugradnju nove opreme, popravak i redovno održavanje ugrađene opreme za vrijeme trajanja najma,
- automatsko daljinsko preuzimanje podataka s digitalnih kartica i digitalnih uređaja u vozilu
- obuku i osposobljavanje osoblja Naručitelja za korištenje i rukovanje ugrađenom opremom na lokaciji Naručitelja
Demontaža i ugradnja opreme na vozila izvršiti će se na lokaciji Naručitelja, Ozaljska 105.
Ponuditelj se obvezuje demontirati postojeću opremu na način da ne ošteti.
Demontirana stara oprema ostaje u vlasništvu Naručitelja.
Umjeravanje i baždarenje opreme u najmu, nakon ugradnje na vozila, te daljnja zakonom pripisana ispitivanja opreme za vrijeme najma izvršiti će Naručitelj u svojoj ovlaštenoj radionici.
Obrazloženje:
Zakonom o radnom vremenu mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu, NN 75/2013 i 36/2015, propisano je vođenje evidencije radnog vremena vozača. Analizom mogućnosti koje su nam na raspolaganju, a u cilju poštivanja odredbi Zakona izabrana je opcija uređenja i unifikacije tahografa u dijelu voznog parka koji ima tu obvezu. Kroz unifikaciju ugradit će se i oprema za daljinsko skidanje podataka kao opcija koja omogućuje maksimalnu ažuriranost podataka. Planiranim postupkom u potpunosti će se udovoljiti zahtjevima Zakona, ali i zahtjevima modernog i efikasnog praćenja radnog vremena i kretanja vozila, a da pri tom nije potrebno angažirati veći broj ljudi ni osigurati prostor i opremu za opsežnu arhivu.
Premda za obavljanje zadaće vođenja evidencije radnog vremena mobilnih radnika danas na tržištu postoje različitu sustavi i svi ispunjavaju zakonske zahtjeve, važno je naglasiti s čime danas raspolaže Podružnica ZET. Današnji vozni park ZET-a gotovo u potpunosti je opremljen VDO tahografima. Podružnica ZET ima ovlaštenu radionicu, službene oznake HR – 157, za popravak i kalibriranje tahografa upravo tog proizvođača, što nam omogućava i olakšava sve radove vezane uz tahografe. Navedena Radionica obavlja umjeravanja i za ostala vozila ZG holdinga. Promjena proizvođača ugrađenih tahografa donijela bi nam povećane troškove održavanja tog dijela voznog parka, jer ih sami ne bismo mogli umjeravati. Ukidanjem naše radionice i ostala vozila ZG holdinga morala bi koristiti vanjsku uslugu. U budućem procesu digitalizacije planirano je da sve poslove kalibriranja s ciljem smanjenja troškova održavanja i dalje odrađuje ZET-ova Radionica tahografa HR – 157.
Pogoni već imaju programsku verziju VDO TIS rješenja (tahografski informacijski sustav). Naime, da bismo zadovoljili zakonske odredbe, očitane podatke moramo vizualizirati i na upit dati državnim službama na uvid, što nam omogućuje spomenuti program.