Gradski prijevoz a nije ZET

Autor gaspa, Rujan 06, 2011, 15:08:42

gaspa

Čudan vam je malo naslov, zar ne?

Pisalo se (i piše se) ovdje o hrvatskim autobusnim prijevoznicima, poglavito o redovnim linijskim prijevoznicima. Pa su spomenuti ovi i oni, veliki i mali, oni od pamtivijeka i oni jučer osnovani. Pa su raspodjeljeni po gradovima i po vlasništvu. He-he, jedan vam je promaknuo! Iako operira već godinama. Pa je došlo vrijeme da ga predstavimo. Riječ je o - zamislite - zagrebačkom prijevozniku. Iako u konkretnom slučaju riječ prijevoznik nema baš ono značenje koje ima inače (bez obzira što zaista prevozi putnike). Zapravo, prijevoz mu nije ni registrirana djelatnost, osim ako se ne radi o nekom povezanom društvu, OOUR-u, rekli bismo nekad.

O kome se, dakle, radi? Tko to još smije u Zagrebu voziti, osim ZET-a?

Prijevoznik je - KBC Zagreb. Ili: Klinički bolnički centar Zagreb. Održava jednu liniju: Šalata-Petrova-Rebro (vidi ploču linije na slici). To su ujedno i stanice. Namjena linije je povezati 3 lokacije KBC-a Zagreb: klinike na Šalati, kliniku za ženske bolesti i porode u Petrovoj ul. i klinike na Rebru. Prijevoz za bijele kute? Da, ali ne samo za njih. Prijevoz za pidžame ispod šlafroka? Može, ali ne samo za njih. Moćno i prekapacitirano vozilo (vidi sliku) prima i civile. I naplaćuje prijevoz: 5 kn. U jednom smjeru. Dakle, kad trebaš prijevoz do Šalate ili Rebra (a obje su klinike na brdu) uskoči u Petrovoj i dovezu te pred vrata.

Na parne sate vozi sa Šalate a na neparne s Rebra. Vjerojatno od 8 do 14. Nisam proučio red vožnje (a nisam ga ni vidio). Trajanje vožnje kojih 10 min.

Evo i voznog parka