Najava stanica besmislena s ovakvim obavijestima

Autor arrtbc, Veljača 01, 2016, 20:00:09

arrtbc

Hello there.

Obožavam se voziti u autobusima, vlakovima i tramvajima. Opuštajuće djeluje na mene. Ali kad čujem ove pametne iz ZET-a kad se sjete nekakve informacije davati putnicima, zaboli me glava...

Primjer: tramvaj broj 2 prema Savišću staje na Adžijinoj.

Iznutra: "Adžijina"
Izvana: "Linija 2, smjer Savišće"
Pali se signal za vrata, tramvaj kreće.
Sve ok, ne? Ali onda nastupa ovo:

Bus 221 kreće sa Glavnog i stiže na aveniju.

Iznutra: "Lisinski. *ding* Podsjećamo, karta je valjana tek nakon registracije na za to..."
Pali se signal za vrata.
"... predviđenom uređaju."
Bus već vozi poštenih par metara, a Mirela se dere po aveniji "LINIJA 221 SMJER TRAVNOOOOOOOO"

Nadalje, da ne spominjem te besmislice na voiceoveru, poput "Necvikana karta je nevaljana," "Registrirajte se," i varijacije na iste, poruke koje skrolaju na displeju - pogotovo od ovog ponedjeljka - još su gore:
"Ako kupujete kod vozača, pripremite točan iznos ili sitan novac!"
"Ako želite izaći, najavite svoj izlazak pritiskom na tipkalo stop!"

I, moj favorit:
"Preporučamo da se držite za rukohvate."

Pogotovo kad na nekim stanicama te obavijesti uopće kontekstualno ne pašu. Kod Zapruđa, na dvije istoimene stanice za redom (sasvim druga priča) obavijest glasi da se ulazi na prednja vrata u autobuse, a realno onuda vozi samo jedna autobusna linija. Kod Malla, kamo stiže čitava flota autobusa s Glavnog, ne služi me sjećanje, ali vjerojatno je za registriranje čarobnom karticom ili podsjetnik da neregistracijom iste riskiramo globu.

Smatrate li da su ovakve slatke porukice potrebne narodu u tramvajima, ili da smo dovoljno civilizirani da se ipak znamo koristiti javnim prijevozom?

Osobno, mislim si, dobro, nek su vam obavijesti, ali nek se onda oglašavanje iznutra čuje nakon vanjskog. Barem to. :)

marin

Slažem se da je besmislica da se kasno najavljuje vani smjer i linija! Dok se odradi najava unutra (ponekad i sa zakašnjenjem) već svi uđu i izađu, pogotovo iz autobusa, sljepcu već autobus ode 3 puta dok najava "progovori".

smogovci.bbb2

Citat: arrtbc  u Veljača 01, 2016, 20:00:09

Pogotovo kad na nekim stanicama te obavijesti uopće kontekstualno ne pašu. Kod Zapruđa, na dvije istoimene stanice za redom (sasvim druga priča) obavijest glasi da se ulazi na prednja vrata u autobuse, a realno onuda vozi samo jedna autobusna linija.
Kod Zapruđa voze 4 autobusne linije 222, 295, 307, 308. A ako si takav fan prijevoza ZET-om onda si trebao primjetiti da je navedena obavijest upravo u zoni raskrižja gdje se prelazi sa busa u tram i obratno pa tako i u Zapruđu (iako su to zapravo Utrine ;)
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

arrtbc

#3
Hvala na informaciji. Slabo se sjećam se kad sam išao onuda; na stajalištu ispod mosta, bilo je stajalište autobusa i na stanici je pisalo samo 222, pa me zato začudilo. Zašto uopće i postoje dva stajališta "Zapruđe," pogotovo s istim obavijestima, kad znamo da je ZET ipak toliko sposoban imati različiti naziv stajališta za različite linije. (6 na Sopotu doda još i "posljednja postaja na trasi.")

Također, ta obavijest za autobuse više mi ima smisla kod autobusnih terminala, tipa Ljubljanica, Črnomerec, Glavni kolodvor. No, opet, neka stajališta imaju u blizini terminal (... s malo više od, tipa, jednog autobusa), ali bez famozne obavijesti, npr. Slavenski. Ah, ZET.

Fan ZET-a u neku ruku jesam, no bolji poznanik istočnog dijela (Novog) Zagreba ipak nisam. :)

smogovci.bbb2

Stanicu na kojoj piše 222 i koristi samo ta autobusna linija. Južno od av. Dubrovnik na Sarajevskoj stoje linije 307/308. Također i 295 ali u suprotnom smjeru. Zapruđe se vodi kao terminal zato su dvije tram stanice istog naziva iako je to po meni blesavo. Pa tako i busevi linija 307/308 stoje u naselju Utrina al eto, vode se pod Zapruđe buljo
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

citaro

#5
Pa kak bi vi nazvali ta dva Zaprudja? Ne kuzim cemu komplicirati gdje nije potrebno, po tome bi onda linije 8 i 14 koje imaju isto okretiste imale razlicite natpise na displejima?
Ima puno kriminalnijih naziva stajalista koja apsolutno nikome nista ne znace i relikti su iz nekih davnih vremena (pr. pri Cohi na 176/177) i mozda jos 2 stanovnika sela znaju tko (ili sto?) je taj famozni Coha.

arrtbc

Koliko znam, 5 vozi do Bukovačke (zadnje stajalište), a na displayu piše Maksimir. Stoga nije nemoguće. Ali s ovim da neka stajališta imaju imena "tek tako da ne bude da se ništa ne čuje i niš ne piše."

smogovci.bbb2

A daj mi objasni Citaro kako onda imamo dva naziva stajališta tramvaja Studentski centar i Tehnički muzej a zapravo su u zoni raskrižja Savske i Tratinske?! Dok na raskrižju Savske i Vodnikove imamo situaciju sva su stajališta tramvaja naziva Vodnikova. Ima recimo primjer da su nazivi stajališta tramvaja Heinzelova i na Vukovarskoj i na Zvonimirovoj. A jesu li to ista stajališta?! Naravno da nisu. I kako da netko tko ne zna, zna gdje je koje stajalište Heinzelova buljo
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Shole

Kod nas u Ri  sva stajališta imaju službene nazive i uvijek se uz ime ulice daje još neki detalj ako je više stajališta u istoj ulici. I nikad ne daju kućni broj ko u ZG.  Npr imaš imena  Vodosprema,  dućan, groblje, škola, centar, park,  hotel (ime hotela),  a ako su u zoni križanja onda je ime  dvije ulice koje se križaju  (Liburnijska-Vere Bratonje,   Osječka-Drežnička ....)

citaro

Citat: arrtbc  u Veljača 02, 2016, 10:37:13
Koliko znam, 5 vozi do Bukovačke (zadnje stajalište), a na displayu piše Maksimir. Stoga nije nemoguće. Ali s ovim da neka stajališta imaju imena "tek tako da ne bude da se ništa ne čuje i niš ne piše."

Pa moguce je i nazvati stajaliste Mars, a okretiste Venera, samo koliko to smisla ima, to je druga stvar...

citaro

Citat: smogovci.bbb2  u Veljača 02, 2016, 11:32:04
A daj mi objasni Citaro kako onda imamo dva naziva stajališta tramvaja Studentski centar i Tehnički muzej a zapravo su u zoni raskrižja Savske i Tratinske?! Dok na raskrižju Savske i Vodnikove imamo situaciju sva su stajališta tramvaja naziva Vodnikova. Ima recimo primjer da su nazivi stajališta tramvaja Heinzelova i na Vukovarskoj i na Zvonimirovoj. A jesu li to ista stajališta?! Naravno da nisu. I kako da netko tko ne zna, zna gdje je koje stajalište Heinzelova buljo

To ti mora objasniti onaj tko je tim stajalistima davao imena. Ja sam samo pitao kako bi vi nazvali ta dva Zaprudja i sto je tu toliko nelogicno? A za Heinzelovu se apsolutno slazem.

tramvajac 92

Zapruđe-Sarajevska i Zapruđe-Av. Dubrovnik.

Na isti način Heinzelova.

arrtbc

#12
Shole - bilo bi pomalo iritantno slušati
Vukovarska, Vrbik
Vukovarska, Sveuč. aleja
Vukovarska, Miramarska
... i Vukovarska, koliko, barem 12 puta. No, po mom mišljenju, to bi bilo najlogičnije. Križanja su katastrofa. Držićeva ti je bilo da si na njoj se voziš od Krešimirca, bilo da ju actually prelaziš.

Vodnikova bi mogla biti ona prema Botaničkom, dok bi ona na Savskoj mogla biti nazvana Westin. Ili, Savska-Vodnikova za obje. Nekako mi se čini da ZET voli držati tramvajske stanice kratkima, jer autobusne stanice (neke) su puno bolje opisane od nekih tramvajskih. Npr. 109 ima pametno raspoređene stanice po Selskoj (i često kaže, "Selska-Ozaljska," "Selska-Knežija" itd.). Fala bogu pa sa Selskom nemamo problema ko sa Hajnclovom.

Dobih mail od ZET-a, rekli su da obrnuti redoslijed vanjsko-unutarnjeg oglašavanja nije moguće "iz tehničkih razloga." Za očekivati. Pretpostavljam da nije moguće imati da se čuje niti istovremeno ista obavijest (slično kao NYC subway; neposredno prije stajališta kaže se stajalište i moguća presjedanja, a na stajalištu i izvana i iznutra se čuje vrsta, broj i smjer linije).

Ivan

#13
Prije je stajalište Vodnikova bilo na Vodnikovoj a na Savskoj je bio Intercontinental pa Opera pa su shvatili da je glupost imenovat po hotelu koji mijenja vlasnika, sigurno je bolje da je sve Vodnikova, no recimo stajalište na skretanju Jukićeva-Savska jug se zove Jukićeva što bi malo tko znao, čuje se jedino na putu u i iz spremišta... i bila je u redovnom prometu valjda zadnju put kad je dvojka bila preusmjerena zbog radova prije 10-ak godina (a nekad davno je služila kratkovječnoj liniji 16).

Slažem se da bi SC i Tehnički muzej mogli biti jedna stanica, no valjda je oboje dovoljno poznato da ne izaziva zabunu.

Što se tiče Zapruđa, naravno da se oboje mora zvati Zapruđe kad je terminal, jedino su možda mogli staviti oznake 1 i 2 ili A i B, no mora se zvati Zapruđe i ne znam kakve divlje ideje sad imate. Naravno da je i dio autobusa strože uz Utrine, ali Utrinama ti autobusi baš nikako ne služe i nema razloga komplicirati, i strogo je i Borongaj preko željezničke pruge i Črnomerec prije potoka, pa ima lako objašnjivog razloga da se terminali zovu kako se zovu.


Što se tiče Maksimira, naravno, to je jedan od većih idiotizama s imenovanjem stanica, ljudi koji ne znaju kud idu sigurno će u golemom postotku prije tražiti Maksimir nego Bukovačku (glavnina kuća na Bukovačkoj je uostalom tek iza rotora a ne uz park) i zaista ne mogu shvatiti zašto se stanica ne zove Maksimir kao i okretište kad bi svima život bio jednostavniji... >:( Jednostavno su odgovorni zanemarili koherentnost svojih oznaka i čemu oznake i karte prvenstveno služe...



A na nered prema Bistri ne vrijedi trošiti riječi... Uostalom i prva stanica jednosmjerna u smjeru A se zove Stubička 16 umjesto da je Jarek kao i ona na drugu stranu, koja je ujedno i presjedanje na 172 i prekid 1. zone koji bi trebao biti jednostavno i smisleno označen, a oni stavljaju Stubičku ulicu koja, ako je nekad tu i bila danas sigurno nije u mjestu Zagreb jer to je danas uži Zagreb, u Zagrebu je na Trešnjevci a ne tu, a ovo su sve ulice Jarek Podsusedski, Jarek Donji ili kako se već zovu, i što se tiče ZET-a ovo je realno jedna jedina stanica u Jarku i sve se može zavati samo Jarek kao bitni prekid zone i presjedanje između jakih linija, no ZET komplicira a ne zna ni sam zašto. O ostatku 176/177, bolje ništa ne reći.

Ima i za neka druga bitna stajališta gluposti, recimo u V. Gorici prekid 2/3 zone prema Buni, umjesto da je jedno stajalište kao sva slična, oni su izmislili dva stajališta u jednom smjeru Kolareva-Jelačićeva i Kolareva-Teslina, sasvim besmisleno kad su dovoljno blizu da budu jedna jednostavna stanica, a radi se o prijelomu zone... No koga briga.

arrtbc

Ako su SC i Tehnički muzej imenovani isto, trojka će imat slučaj Zapruđe.

Za Zapruđe - ne govorimo sad da bi maknuli "Zapruđe" iz naziva, kad su oboje stanice zapravo istog terminala. Ali, terminal ima dvije strane, onaj na Aveniji i onaj na Sarajevskoj. Ne razumijem zašto se ovi u ZET-u naprosto boje koristiti spojnicu na stajalištima tramvaja, već ime mora biti isključivo jedan kvart, jedna ulica itd. 109 vozi po Selskoj, pak čujemo "Selska - Knežija," "Selska - Ozaljska" - ne vidim razloga da takav smisleni dio imenovanja ne uvedu u tramvajski dio prometa.