Povijest Croatia busa - ex Zagrebački transporti

Autor gaspa, Prosinac 04, 2007, 11:07:08

conecto

Zagrebački transporti bila je moja prva firma 1987.-1990. (tamo sam vozio kamion a kasnije sam na busu). ZGT su nastali negdje 1978.-79. udruživanjem Coratiatransa (koji je najbolje stajao i izgradio suvremenu garažu u Heinzelovoj), Drave, Kontinentaltransa, a mislim da je bila još poneka ali ne mogu se sjetiti. Autobusni dio (OOUR Putnički promet) bili su svi u Heinzelovoj uz još oko 120 manjih kamiona (uglavnom Zastave) OOUR-a Gradski prijevoz robe i još mnogo težih kamiona OOUR-a Specijalni prijevoz. Garaža u Heinzelovoj (još i danas) ima kancelarijske i vozačke prostorije koje su uvijek ostale u barakama, veliku servisnu radionicu s garderobama na katu i praonicom sa strane, stanicu za tehnički pregled, veliko skladište rezervnih dijelova na drugom kraju garaže u čijem je sklopu i restoran. Nedaleko je bila garaža OOUR Međumjesni promet u Planinskoj ulici (gdje danas veliki PanPek) s uglavnom težim kamionima, kao i garaža OOUR Gradski prijevoz robe u Žajinoj ulici (danas Donje Svetice) s oko 250 manjih kamiona. U Ožegovićevoj ulici (blizu Kvaternikovog trga) bila je manja remontna radionica za OOUR Gradski prijevoz robe, dok su najrazličitije remontne radionice (tapetarija, akumulatori, tahografi...) bile i u Strojarskoj ulici. U Daničićevoj ulici (blizu Doma sportova) bila je još jedna garaža OOUR Međumjesni promet, dok je OOUR Međunarodni promet garažu imao u Jankomiru. U sklopu ZGT bio je i novi Autobusni kolodvor.
To je u Zagrebu (valjda sam sve nabrojao),a još je niz pogona bilo diljem Hrvatske pa i izvan nje (nekoliko kamiona OOUR Gradski prijevoz robe imao je i u Beogradu). OOUR Putnički promet imao je pogone u Zlataru, Zadru (bivši Autotransport Zadar), Gospiću, Daruvaru,Garešnici, Benkovcu... , kamiona je bilo u Zadru i Krapini. Tome se još može pridodati niz autobusnih kolodvora i predstavništava diljem bivše države.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

mansg313

Prvi Neoplani u ex Jugi...bila je na zidu pa nije neka ali opet...

Tomek

Danas u Kutini naletjeh na ovu Dubravu koja više nema tablice


mansg313

 ;D                                                                                                                                                                                               ;D

;D                                                                                                                                                                                               ;D

conecto

Citat: mansg313  u Siječanj 31, 2009, 09:46:49
Prvi Neoplani u ex Jugi...bila je na zidu pa nije neka ali opet...


Nisu to prvi Neoplani u Jugi, davno prije imala ih je Lasta, a nešto prije i Montenegro-turist. Ali definitvino su bili prvi u Hrvatskoj, a kasnije su Citylineri definitivno postali zakon.
Dobra Ti je ova slika na kojoj su prvi Neoplani još dosta originalni. Kad su tek došli imali su natpise "Zagrebački transporti" i stare reg. pločice, dok je stražnji dio u tamnoplavoj boji imao i natpis "Croatiaturist".
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: conecto  u Siječanj 01, 2009, 20:23:44
Zagrebački transporti bila je moja prva firma 1987.-1990. (tamo sam vozio kamion a kasnije sam na busu). ZGT su nastali negdje 1978.-79. udruživanjem Croatiatransa (koji je najbolje stajao i izgradio suvremenu garažu u Heinzelovoj), Drave, Kontinentaltransa, a mislim da je bila još poneka ali ne mogu se sjetiti. Autobusni dio (OOUR Putnički promet) bili su svi u Heinzelovoj uz još oko 120 manjih kamiona (uglavnom Zastave) OOUR-a Gradski prijevoz robe i još mnogo težih kamiona OOUR-a Specijalni prijevoz. Garaža u Heinzelovoj (još i danas) ima kancelarijske i vozačke prostorije koje su uvijek ostale u barakama, veliku servisnu radionicu s garderobama na katu i praonicom sa strane, stanicu za tehnički pregled, benzinsku pumpu, veliko skladište rezervnih dijelova na drugom kraju garaže u čijem je sklopu i restoran. Nedaleko je bila garaža OOUR Međumjesni promet u Planinskoj ulici (gdje danas veliki PanPek) s uglavnom težim kamionima, kao i garaža OOUR Gradski prijevoz robe u Žajinoj ulici (danas Donje Svetice) s oko 250 manjih kamiona i ponekim većim. U Ožegovićevoj ulici (blizu Kvaternikovog trga) bila je manja remontna radionica za OOUR Gradski prijevoz robe, dok su najrazličitije remontne radionice (tapetarija, akumulatori, tahografi...) bile i u Strojarskoj ulici. U Daničićevoj ulici (blizu Doma sportova) bila je još jedna garaža OOUR Međumjesni promet, dok je OOUR Međunarodni promet garažu imao u Jankomiru. U sklopu ZGT bio je i novi Autobusni kolodvor.
To je u Zagrebu (valjda sam sve nabrojao),a još je niz pogona bilo diljem Hrvatske pa i izvan nje (nekoliko kamiona OOUR Gradski prijevoz robe imao je i u Beogradu). OOUR Putnički promet imao je pogone u Zlataru, Zadru (bivši Autotransport Zadar, a kasnije Croatia-Zadar-Line), Gospiću, Daruvaru,Garešnici, Benkovcu... , kamiona je bilo u Zadru i Krapini. Tome se još može pridodati niz autobusnih kolodvora i predstavništava diljem bivše države.

A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

mate

evo jedne slike iz proslosti, prvi Cityliner ima gbr.485...


netko

Citat: mate  u Lipanj 26, 2009, 14:47:43
evo jedne slike iz proslosti, prvi Cityliner ima gbr.485...

http://i285.photobucket.com/albums/ll78/mate88/Fotografija-0002-2.jpg
Na netu sam negdje vidio sličnu ovakvu sliku.Isto ispred Neoplana samo Panturistovi autobusi. ;) :)
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

PROFA

Mnogi od vas ovdije pisu svakakve gluposti za ovaj gigant!
Kada su kupljeni NEOPLANI 1988 god,tada je naruceno bilo 20 komada ali nije KOMUNIZAM smrdljivi dopustio da se uvoze strana vozila samo tada JUGOSLOVENSKI bussevi:pa je doslo 10 citilinera i 1 skiliner a popust neoplan je davao i u kesu prije i u bussevima kako odabere vlasnik!
A ovi dole sa ove slike tadaje bio direktor Ante Marian 5 visoki i 5 normalni+kasnie MEGALINER na Frankfurt tablicama je vozio 17 mijeseci,a sigurno je dobio procente samo ne ovakve kao sto vi pisete  pa neoplan bi otisao u KONKURS kad bi tako davao  busseve!
A sad kako je NEOPLAN vlasnistvo MAN nema vise nikakvi poklona kao prije svaki 20 buss,besplatno!

shef

Onda ti piši pametno, a bar se nauči pisati ispravno: Ako koristiš riječ bus, piše se sa jednim slovom s.
Što se tiče termina smrdljivi komunizam, dogovor je da politike na ovom forumu nema. I onaj tko je imao novaca i dobre veze, mogao je kupiti što je htio, tako je oduvijek bilo. Ja pamtim Kvarner Express, Atlas, Generalturist, Dalmacijaturist, Putnik i mnoge druge prijevoznike i agencije sa 80 ili 100% uvoznom flotom vozila
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

PROFA

Nema veze politika sa komunizmom nikakve,jer je komunizam bio rezim,a ja znam da je u Hrvatskoj samo  Croatiabuss kupila 11 neoplana i Cazmatrans 4 MAN 362,a htijela je Croatia busss kupiti 20 samo nije odobreno!
A ja neznam u istinu dobro pisat na zalost HRVATSKI,a ti steta ne razumies Njemacki!
Ich und Du sind eigene meinung!

conecto

Citat: PROFA  u Listopad 31, 2009, 20:46:21
Nema veze politika sa komunizmom nikakve,jer je komunizam bio rezim,a ja znam da je u Hrvatskoj samo  Croatiabuss kupila 11 neoplana i Cazmatrans 4 MAN 362,a htijela je Croatia busss kupiti 20 samo nije odobreno!
A ja neznam u istinu dobro pisat na zalost HRVATSKI,a ti steta ne razumies Njemacki!
Ich und Du sind eigene meinung!

Ovo je ipak hrvatski forum i nije uvjet da netko mora znati njemački da bi u njemu sudjelovao. Iako, koliko ja znam, riječ bus se piše s jednim "s" bilo da se radi o njemačkom, engleskom...
Što se tiče Čazmatransovih MAN 362 oni nisu 100% njemački već je karoserija rađena u ljubljanskoj Avtomontaži (imali su oni i poneki MAN midibus sličnog dizajna kao i ATP Varaždin ili npr. INA-OKI).
A kad su se kupovali prvi Neoplani tadašnji ZGT je bio daleko od tako dobre financijske situacije da bi se razbacivao da li 10, 20 ili više Neoplana. Dok oni nisu došli vladale su u voznom parku prilično trule Dubrave.
Ali zato se našlo para za dva Renaulta 25 od kojih je jedan vozio generalnog, a drugome se izgubio svaki trag. Inače, 1989. je u ZGT bio veliki štrajk kad su kamioni blokirali tada relativno novi autobusni kolodvor koji je također proguto hrpu novaca, a danas je u vlasništvu Grada. OOUR putnički promet nije štrajkao iako je plaća taj mjesec smanjena za nevjerojatnih 48% (uz prebačeni plan zarade), no oni nisu živjeli od plaće. Autobusi su u vrijeme štrajka vozili s južnog parkirališta na Borongaju.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

PROFA

 ;DA ovo za bus imas pravo 100&,ali ja uvijek tako pisem neznam zasto ali ni je ni vazno!
A manovi su bili Njemacki tako je direktor tad govorio,ja ne mislim na one manove sa dvije sajbe u Cazmatransu sto su kupili 2 kad su Livnobus zapljenjeni vec oni pravi!
A sta je tad direktor radio neznam trebo si mu pistolj usta stavit i pitat kaj je ?
A kolodvor u Zagrebu je pripadao vise firmi i Cazmatrans i Zagrebacki  transport i jos,a CB je imala prije 23%.

mile6


PROFA

ma uvijek su imali dobar vozni park,i najace linije !