Darojković - razno

Autor miky, Listopad 12, 2008, 19:31:35

STress

Darojković, u ne baš pohvalnom svjetlu...  :-\

Citat:
Djeca su se vratila živa. To je najvažnije. Ne možemo, nažalost, reći i zdrava jer ih je nekoliko otrovano hranom, no proći će. Isprat će to lijekovi. Gorak okus nakon upropaštenog putovanja iz snova isprati se, pak, ne može.

Roditelji koji nam pričaju priču željeli su ostati anonimni, pa smo im želji udovoljili jer priča je iz njihove perspektive strašna. A govori o tome kako su se učenici zagrebačke Prve ekonomske škole proveli na maturalnom putovanju. Odnosno kako se nisu proveli i kako je agencija koja je organizirala ekskurziju prekršila čitav niz stavki iz ugovora.
Jedan vozač i jedan tip u japankama
Idemo redom. Putovanje je, za početak, pomaknuto za jedan dan, umjesto u subotu u 21.30, bez objašnjenja, kako tvrde roditelji, rečeno im je da je polazak u petak u 23 sata. No, i to je bila kriva informacija jer je autobus s učenicima na put prema Anconi, gdje ih je čekao brod za Grčku, krenuo tek u jedan sat poslije ponoći.

– Šofer nije znao složiti kufere u bunkeru, pa ih je na koncu ugurao i u zahod te na dva slobodna sjedala – kaže jedna majka, svjedokinja.

To je, međutim, bio tek početak noćne more. Roditelji su ubrzo shvatili kako na put ide samo jedan vozač, a kad su rekli da djecu pod takvim uvjetima neće pustiti na cestu, iznenada se pojavio i do tada nepoznat im čovjek.

– Došao je u japankama i kratkim hlačama i predstavio se kao drugi šofer – nastavlja majka.

Do Karlovca, napominju roditelji, autobus je imao dva vozača, odnosno jednog vozača i jednog čovjeka u japankama i u kratkim hlačama koji se predstavio kao vozač, da bi u Karlovcu čovjek u japankama i kratkim hlačama izišao iz autobusa i ušao u BMW koji ih je do tog trenutka pratio.

– Prema Anconi je autobus pun djece nastavio sa samo jednim vozačem, a to je put koji je, ispostavit će se, bio dug 15 sati – ogorčeno će majka.

Planirano i ugovoreno, i plaćeno, razgledavanje San Marina otpalo je zbog kašnjenja, pa su zagrebački maturanti iskrcani u Anconi, da bi ih u Grčkoj, nakon izlaska s trajekta, dočekao novi autobus, u vlasništvu grčkog autoprijevoznika.

– Nismo o tome imali pojma, u ugovoru se nikakvi Grci nisu spominjali – rezolutno će roditelji.

U Ateni su proveli dvije noći, a grad su razgledali uz pratnju vodiča koji je cijelo vrijeme, tvrde naši sugovornici, šutio. Kad su stigli na konačno odredište, kultni i po zabavi nadaleko poznati otok Zakintos, dočekao ih je derutni hotel koji ni u paklu ne bi mogao zaraditi ugovorene tri zvjezdice. Sobe su bile pune mravi, a kupaonice "oličene" svježim gljivicama.

– Hrana je bila posebna priča. Jedan dio djece ostao je gladan jer ono što im je servirano doslovno je bilo nejestivo, a drugi se otrovao, što je potvrdio i lokalni liječnik – ističu roditelji.
Odgovorit ćemo, jednom...
Pri povratku, opet sa samo jednim vozačem, projurili su kroz San Marino bez mogućnosti razgledavanja, da bi im se u Bregani pridružio i drugi vozač te tako kompletirani stižu u Zagreb. Krug užasa zatvoren je bez većih žrtava.

A sada imena. Agencija kojom su učenici Prve ekonomske škole iz Zagreba putovali na ekskurziju u Grčku zove se "Speranza". Kontaktirali smo ih, poslali im mejl s upitima i suočili s primjedbama roditelja, da bi nam bilo rečeno kako ćemo odgovor dobiti u zakonskom roku, odnosno možda danas, možda sutra, a možda i za dva tjedna. Kao što vidite, danas je prošlo bez odgovora.

Ravnatelj Prve ekonomske škole u Zagrebu čiji su učenici putovali na "maturalac" u Grčku koristeći usluge agencije "Speranza" i prijevoz tvrtke "Darojković" zove se Franjo Rep, no njega ni nakon desetak poziva jučer nismo uspjeli kontaktirati.

Kontaktirali smo i Udrugu hrvatskih putničkih agencija, no tamo nam je rečeno kako slučaj ne mogu komentirati jer "Speranza" nije njihov član.


Citat:Ja sam taj čovjek u japankama i kratkim hlačama, i nisam vozač nego sin vlasnika tvrtke "Darojković" - kaže nam Nikola Darojković, dodajući kako je, što se prijevozničkog dijela tiče, putovanje prošlo prema ugovoru.

- Čitav problem su napravili profesori koji su smatrali da je agencija trebala unajmiti veći autobus od vozila sa 67 putničkih sjedala. No, to nije naša krivnja, što su iz agencije od nas zatražili, to smo im i isporučili, da su tražili veći autobus, dobili bi ga - napominje Darojković.

Kašnjenje u polasku, veli, nastalo je jer su učenici i profesori došli s većim brojem putnih torbi od predviđenog broja.

- Uobičajeno je da na jednog putnika ide jedan kufer, a kad vam neki putnici dođu s nekoliko torbi onda nastaje problem - objašnjava.

Što se pak tiče vožnje sa samo jednim vozačem, naš sugovornik ističe kako je sve bilo prema zakonu i kako on nije vozio autobus.

- Do Karlovca su uistinu u autobusu bila dva vozača, a od Karlovca samo jedan, ali to je prema propisima jer do Ancone ima taman toliko kilometara koliko je potrebno da tu relaciju odradi samo jedan vozač. Isto tako, na povratku je u Bregani autobus preuzeo drugi vozač kako onaj prvi ne bi prekršio dopuštene sate vožnje - kaže Nikola Darojković.

Link

tramvajac 92

Znači 700 km i kojih 8, 9 sati vožnje je taman za jednog vozača?  kava

STress

Čekanje na granici se, valjda, računa kao prekid...  :(

Dreamwalker

Ovdje Darojković uopće nije kriv. Jedino možda na njih baca sjenu što je gazdin sin "lagao" da je vozač. Mi ne znamo jel to istina.
No, postoji internet i na njemu puno informacija koje su dostupne ako znaš što tražiš. U pozivu za javne ponude za organizaciju putovanja koja je dostupna na netu, piše da je škola tražila autobus koji može primiti minimalno 66 ljudi. Prema riječima gazdinog sina, agencija nije tražila takav bus. Agencija vrlo vjerojatno nije tražila ni dva vozača.
Po meni je kriva agencija jer:
1) Nije osigurala adekvatan autobus
2) Nije tražila pod obavezno dva vozača
3) je aljkavo organizirala putovanje

A roditelji su krivi što se nisu informirali o tome da ih po Grčkoj vozi grčki prijevoznik i što su nasjeli na to da ih vozi "tip u japankama". Zašto ga nisu tražili dokumente koji bi dokazali da je stvarno vozač i zašto ga nisu tražili da se prikladno odjene pošto je koliko znam u otvorenoj obući zabranjeno voziti?
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

STress

Propisi iz područja sigurnosti u prometu i radnog prava ne odnose se na agenciju, već na prijevoznika. Da se, ne daj Bože, išta dogodilo, odgovarao bi prijevoznik, ne agencija.

Dreamwalker

#80
Ako vozač može jednom u tjednu iznimno voziti 10 sati, a do Ancone se valjda stiže u manje od 10 sati, onda ne vidim problem jer je sve po zakonu. Drugi je par cipela što nitko ne bi volio ići na takav put s jednim vozačem i zato je na tome da idu dvojica trebala inzistirati agencija. 
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

tramvajac 92

Trebalo bi se stići. S obzirom da su u polasku išli preko Karlovca, vjerojatno su išli Rijeka - Pasjak - Kozina - Trst. S tim da vjerojatno nisu stajali na Vratima Jadrana nego negdje nakon Trsta. Od tuda ti ostaje 500injak km vožnje do Ancone. Pretpostavimo da su se od Karlovca vozili 3 sata i napravili pauzu pol sata (plus sat do KA i vj pauza 15ak min). Slijedeće stajanje je vjerojatno bilo blizu Bolonje (250 km dalje, 2 i pol sata). Nakon toga ostaje još toliko do luke.
ZG - KA 1h
KA - TS 3h
TS - BO 2h30m
BO - AN 2h30m
= 9 h vožnje + 1 sat sve skupa pauzi i ostalog.

Kako su oni imali 15 sati putovanja.... meni nije jasno. Jedino sa razgledom San Marina (ili nekog drugog grada) može doći na 15 sati. Meni je trebalo 15 sati iz Rima (sa razgledom Orvieta 3 sata) do Zagreba.

Tomek

Danas viđena prinova, Setra S415GTHD, ZG-2333-GK

podgora

[OBAVIJEST]

Mercedes Benz-Travego ZG-7833-GI ukraden noćas ispred hotela u Noventi di Piave u Italiji u 4:25 ujutro.
Ako ga je netko vidio ili nešto više zna za sve info nek se javi na broj: 091 892 50 95!
Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

goranxxx

SETRA 417 HDH

podgora

Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

sniff

FB parkiram kao idiot  ;D

Osoblje

Novost s njihove FB stranice
*Većina fotografija postavljenih s ovog profila djelo su naših pratitelja na Facebooku. Hvala vam svima!*

Matej

Da li zna netko da li su Setre 516HD ex.Touring još kod njih i koje su tablice imale/imaju?

Dreamwalker

One koje su bile u Touring Croatia nisu. Prodane su Vukoviću iz Prijedora u BiH. Jedna iz uvoza je još ostala, a jedna je prodana u Bugarsku.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421