Rasprave

Autor prote, Travanj 24, 2010, 08:09:37

98989

Citat: susjed  u Travanj 27, 2010, 18:28:42
Hoćemo li sada skupo plaćati stare modele Scania autobusa?

stari nisu

to je rađeno na K seriji
i to modularno kako i obično ide

unutra su najmoderniji egr euro 5 i eev koji su čisti ali nažalost još uvijek onečišćuju pa će nestat okoliša

Tlimfocit

Citat: susjed  u Travanj 27, 2010, 18:28:42
Nije mi zaista jasno kako vi to razmišljate.

da ti bude jasnije kako razmišljamo pogledaj u naziv foruma.....otkad si se prijavia na forum imaš 3 posta i sva tri su u temi AZ Crobus i nijedan nema veze s busevima! čovječe dođi sebi!
imaš nadležne institucije koje se brinu za takve stvari! Zašto donosiš nemir i gorčinu među nas? Misliš da ćemo nas stotinjak večeras napravit desetak transparenata i doć u Sesvetski Kraljevac jer se vama nesviđa tvornica? Ili misliš da ćemo pisat loše o autobusu jer ti imaš problema s njima? Ako to misliš grdno se varaš.
RJEŠAVAJ SVOJE PROBLEME NA DRUGOM MJESTU OVO JE FORUM O BUSEVIMA,  ako želiš pričati o busevima ostani i budi dobrodošao, a ako neželiš onda ajde s milim Bogom.
P.S. Molim članove foruma da primjete kako SUSJED još uvijek nije odgovorio jeli itko od mještana pokrenio ikakav razgovor sa vlasnicima tvornice......mislim da na ovo više ništa ne trebam dodati

98989

Citat: conecto  u Travanj 23, 2010, 19:58:35
iako mi je i masa od 13,7 tona malo sumnjiva ali barem se nadam da će zbog toga biti čvrst.



e sad ja se nikako ne razumijem u autobuse pa neznam kako će ispast ovo

al bus ima čelični krov

nije li neka uobičajena stvar da bude aluminijski na busevima ?

conecto

#18
Mislim da susjed govori krajnje pretenciozno kao i filmovi koje je postavio ali nam nije odgovorio (jer ja stvarno ne znam) gdje su i za čije potrebe nastali (neka javna ili privatna TV, ili postoje samo na YouTube?), odnosno tko je to sve snimio. Meni samo obična logika govori da ne mogu biti istiniti problemi astmatične djece nastali kao posljedica proizvodnje buseva kojih je u nekoliko godina (ili godinu) proizvedeno tek dva komada, a u filmovima se to doslovno tako prikazuje. Pa imamo i mi (neki drugi) djecu, hodamo po doktorima, stalno neke alergije i sl., kupujemo skupe kremice nepokrivene s HZZO, a ne živimo svi pokraj tvornice autobusa ili bilo kakve druge.
To ne znači da u njegovim postovima nema i istine, vjerojatno ima, prihvaćam da su lokacija i sami pogoni i meni pomalo čudni (iako je Eurobus proizvodio u, čini mi se, i manjoj hali) ali neupitno je da gleda krajnje jednostrano, što dokazuje dok komentira npr. "stare modele Scania autobusa", što uopće nije točno, dakle "ispod žita" komentira krajnje negativno i finalni proizvod o kojem još nitko ne zna dovoljno, a mi si na ovom forumu koji se bavi autobusima ipak dozvoljavamo da barem nešto o tome znamo. "Slaganje lego-kockica" je nešto što rade brojni priznati karoseristi autobusa, jer autobus je specifičan proizvod koji zahtijeva mnogo "ručnog rada" i dok se slažu te "lego-kockice" stvara se dodatna vrijednost. Ali susjed je unaprijed osudio Crobus na propast (nitko mu ne jamči uspjeh posebno u ovim vremenima), odjednom brine za Zubakove novce, pa što nas osobno briga ako on ulupa stotine milijuna i sve propadne ako to on čini iz nekog (očito) osobnog inata (ili je baš to problem s obje strane ???). Ako Crobus propadne, ni proizvodnje neće biti, samim time ni susjedovih problema, pa nek si Zubak lupa po glavi gdje je uvalio svu tu lovu.
Spominje se Holding i preskupi (slažem se) zagrebački tramvaji, isto takva Mercedesova vatrogasna vozila... i sve mi to plaćamo. Ali tko se vozi u tim tramvajima, tko bi ih trebao plaćati ??? I kad, ne daj Bože, kuća gori - drago nam je ugledati taj korumpirani Mercedes da se odnekud pojavi. A vatrogasci su prezadovoljni tim vozilima, Mercedes ima daleko najbolju mrežu kooperanata za ispunjenje najrazličitijih specifikacija vozila, a sam način prodaje ne diktira on nego stanje u takvim (korumpiranim) državama poput naše.
Samo ne znam čemu poveznica Zubakovog autobusa s tim slučajevima ??? Ovaj tip autobusa nije namijenjen potrebama bilo kojeg javnog poduzeća, nego turizmu ili linijskim prijevoznicima koji mahom nisu u vlasništvu države u bilo kojem obliku. Ako Crobus ne bude tržišno konkurentan kvalitetom i cijenom, nitko ne može prijevoznike (koji su ionako u nezavidnom položaju) natjerati da ga kupe, a pogotovo ne u drugim državama. A upravo je izvoz jedini način da Crobus ostvari najavljene prodajno-proizvodne brojke.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

busman


[/quote]


P.S. Molim članove foruma da primjete kako SUSJED još uvijek nije odgovorio jeli itko od mještana pokrenio ikakav razgovor sa vlasnicima tvornice......mislim da na ovo više ništa ne trebam dodati
[/quote]

Svi susjedi, počevši od kuća u samoj blizini pa do obližnjih naselja u krugu par km, uljudno su pozvani jedne subote da slobodno dođu i pogledaju pogon, da dobiju uvid 'što i kako je zbilja' unutra.
Dobar dio ljudi se odazvao i bio u pogonu (što je presedan na neki način dok se unutra razvija prototip kojeg se drži strogo podalje od javnosti), a ne moram napominjati da se dotični
uvaženi uzvanici, u zadnje vrijeme jako glasni, uopće nisu odazvali. Vjerojatno su svi odreda bili zauzeti snimanjem i montažom aktualnih uradaka na YouTube-u :)

conecto

Očito je da problem postoji, onaj kanal zaista izgleda ružno i, ako je istina sve što se u filmu navodi, to je zaista neprihvatljivo. Samo, kako da bezrezervno vjerujem u istinitosti navoda iz tog filma kad se on očito temelji na brojnim pretencioznim izjavama koje očito nisu istina.
"Živim 15 metara od tvornice" - koliko se može vidjeti na filmu ja ne vidim nijednu kuću udaljenu 15 m od tvornice (ako ima trebalo je i to snimiti), ima možda toliko od ograde tvornice koja je opet daleko više udaljena od samih hala u dijelu koje "gledaju" prema kućama.
"To je protivno svim zakonima" - takvu izjavu bi vjerojatno trebao dati neki pravnik (meni se čini da to ovaj čovjek iz filma nije) koji bi onda točno naveo kojim zakonima i kojim njegovim dijelovima. Ali sad ionako znamo da je protivno "svim zakonima"
"Prilazna cesta je širine 4,9 m, a ne 7 m" - ne znam otkud su izvukli tih 7 m, toliko nije široka ni glavna županijska cesta koja vodi od Zagreba kroz S. Kraljevec pa dalje za Dugo Selo, Vrbovec...
Govori se da im se za odmazdu šalju razne inspekcije na njihova privatna imanja što se može shvatiti da ni mnogi drugi stanovnici nemaju baš sve čisto kod svoje kuće kad im to smeta, dok se brinu za tuđe građevinske i ostale dozvole. Dakle, "svi imamo putra na glavi", ali vidimo samo tuđi. I samo su razmjeri drugačiji, "tajkuni" su veći i imaju više pa se to veliko bolje i vidi, a svi radimo nešto slično samo u granicama svoje "veličine". Cijeli je Kozari Bok ili otok Vir bespravno izgrađen bez ikakvog reda (nisu to radili tajkuni), a danas već dugo vremena uredno legaliziran.
I uobičajena obvezna poruka na kraju filma u kojoj se spominje Hrvatska država koja uvijek zgodno posluži kad netko nešto želi postići. Slično kao i kad se istakne državna zastava na bespravno izgrađenu kuću koju očekuje rušenje.
Drugi film nam prikazuje kako skidaju spornu žutu traku, samo mi ne znamo zašto je uopće skidaju, možda im je onaj tko ju je postavio to odobrio ili nije  ??? ali film to nijedno od toga ničim ne dokumentira nego prikazuje jedino samu radnju.
Možda je moguće današnjim modernim tehnologijama riješiti sporne ekološke problemi, nekakvi filteri i sl. Imao sam prilike prije dosta godina vidjeti odvodni kanal koji dolazi iz Agroproteinke, istina riječ je o biološkom otpadu uglavnom, ali životinjskim ostacima koji su očiti izvor zaraze. Navodno je tamo ugrađen neki filter pa je problem riješen (da li je ???)
Ali ovdje se ne govori uopće o rješenju spornih problema već se jasno daje do znanja da oni ne žele tu tvornicu u bilo kojem obliku. Možda su potpuno u pravu, ali kad svoje navode potkrepljuju očitim neistinama teško me mogu uvjeriti i da je nešto drugo potpuna istina pa i u slučaju kad ona to zaista jest.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

miky

Nitko nebi tvornice, a svi bi lovu... Sad da Zubak reče svima koji žive u okolnim bližim kućama da će im dat par tisuća eura svi bi prihvatili i onda im nebi smetalo za zdravlje djece...Tako u Dubrovniku stanari koji žive ispod trase buduće (a i bivše) žičare kukaju da im smeta što žičara ide poviše njihovih kuća, a nije im smetalo to isto (samo 70% nesigurnije, sad je puno truda uloženo u sigurnost) prije rata u Yu-gi, a sad ne može, ali su bili rekli kao ako mora u redu, ali to treba platiti, pa pošto su se tako izblamirali sad će dobiti žičaru, a neće dobiti lovu, pa nek se žale...Tvornice su nam potrebne, kao i sve drugo što će povečati produktivnost, a ujedno smanjiti nezaposlenost, pa ova tvornica zapošljava ljude, žičara zapošljava ljude. Od čega bi ovakvi skorojevići živjeli? Ili bi možda oni da im netko isplačuje naknadu za zagađenje i to svaki mjesec u iznosu jedne plaće, pa da lijepo ne moraju ni raditi, da na taj način kompenziraju navodnu štetnost po zdravlje njih i posebno njihove djece. Lijepo natrag na selo, obrađivajte zemlju, hranite se zdravo i dišite zdravo po tamo nekim zabitim selima odakle ste došli...

FitzTN

Citat: conecto  u Travanj 28, 2010, 10:41:38
"Prilazna cesta je širine 4,9 m, a ne 7 m" - ne znam otkud su izvukli tih 7 m, toliko nije široka ni glavna županijska cesta koja vodi od Zagreba kroz S. Kraljevec pa dalje za Dugo Selo, Vrbovec...
To je ono što sam i ja rekao. Ekipa mjeri od ruba asfalta do ruba asfalta. To se uopće tako ne radi. Širina prometnice je ona koja je upisana, odnosno ucrtana u katastarske planove. Spreman sam uzeti aproksimaciju da stanje u katastru odgovara stanju na terenu, pa bi tih 7 metara bilo "od ograde do ograde".
Zašto to nisu izmjerili???  :)

conecto

#23
Crobus jutros na Trgu bana Jelačića



A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Opet je bila gužva, pa su slike tako-tako, ali barem je dnevna svjetlost i mogao se uloviti zadnji kraj. Konačno sam skužio i dilemu oko drugih vrata - iznad vrata je staklo, a ovaj crni sloj na samim vratima je obojan crno.

A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

#25
Bio je tamo i drugi prototip...





A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

erobuss

#26
Mogli su komotno imati zadnja vrata do stakala, ne preko. Nije ni malo manji od Setre GT-HD  ::|

Tko su kupci prva dva modela ili će služiti kao demo busevi?

Kakve su ovo tablice?

conecto

Citat: erobuss  u Svibanj 01, 2010, 00:13:58
Mogli su komotno imati zadnja vrata do stakala, ne preko. Nije ni malo manji od Setre GT-HD  ::|

Tko su kupci prva dva modela ili će služiti kao demo busevi?

što se tiče tih zadnjih vrata, tu je vječna dilema između dizajna i funkcionalnosti. Vjerojatno ste doživjeli mnogo puta kod izlaska iz busa da morate sagnuti glavu da ne biste odvalili od štok. Ja sam osobno pristalica funkcionalnosti koja ne robuje dizajnu. Ako su oni htjeli punu praktičnu visinu vrata i odlučili se za ovaj kompromis, ja to podržavam.
Ova dva modela (koliko sam ja skužio) nisu na prodaju nego su tek prvi prototipovi. Prototipova će biti još ove godine. Do sada su cijeli projekt držali u tajnosti, a sad kad su ih konačno prikazali mogu završiti razvoj bez opterećenja. Projekt Crobus očito još nije gotov, prototipovi će poslužiti za relana ispitivanja, testiranja i ishođenje potrebnih cetifikata prije početka prave proizvodnje iduće godine. Što bi moglo značiti da će do serijskog proizvoda doći vjerojatno i do nekih promjena
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Tlimfocit