Rasprava - razno

Autor tamlover, Siječanj 14, 2008, 21:15:50

NAW HESS BGT 5-25

Citat:Sjednica Vlade Kantona Sarajevo: Uređenje obaveza i ovlaštenja kontrolora javnog prevoza

Vlada Kantona Sarajevo uvrdila je danas Prijedlog zakona o obavezama i ovlaštenjima kontrolora operatora javnog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo. Kako je naveo predlagač Zakona, Ministarstvo saobraćaja KS, zakon je nužan zbog značaja regulative ovlaštenja službenog osoblja za efikasniju naplatu prevozne usluge i održivo poslovanje prevoznika jer važeći propisi ne omogućavaju sankcionisanje korisnika bez vozne karte. Po evidenciji operatera javnog prevoza putnika, procenat realizacije prijava protiv putnika bez vozne karte u 2012. i 2013. godini putem opomena je sveden na 2% , a realizacija prijava sudskim putem je u potpunosti bila isključena zbog neuređenosti predmetne regulative.

U dosadašnjim pravnim propisima iz ove oblasti nije uređena prekršajna odgovornost putnika ukoliko nema odgovorajuću voznu kartu te nisu određeni ni efikasni mehanizmi naplate doplatne karte.

U Prijedlogu zakona propisani su uslovi koje mora ispunjavati kontrolor u pogledu stepena obrazovanja i stručne osposobljenosti za obavljanje ovih poslova. Tako je predloženo da kontrolor mora imati najmanje III stepen stručne spreme, šest godina radnog staža, položen stručni ispit za namještenike u organima državne službe, te da mora biti certificiran u skladu sa Zakonom o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine. Zakonom je predviđeno da u slučaju izdavanja opomene, kontrolor podnosi opomenu na osnovu koje se može podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Prema Prijedlogu zakona novčanom kaznom od 100,00 KM kazniti će se za prekršaj kontrolor ako: ne nosi službenu uniformu, ne posjeduje službenu iskaznicu, diskriminira putnike po bilo kojoj osnovi, ophodi se prema putnicima na neprimjeren, drzak i agresivan način, vrši selektivnu i nepotpunu kontrolu voznih karata i putnika.

Novčanom kaznom od 50,00 KM kazniti će se za prekršaj putnik ako nema važeću kartu za prevoz ili ako na zahtjev kontrolora ne predoči kartu radi kontrole.

vlada.ks.gov.ba
Preduzeće ima zaštitni znak koji se sastoji iz dvije kružne strelice (plava i žuta) u dva različita pravca kretanja što simbolizira kružni prevoz. Završetak strelice izveden je potezom kista i daje dojam brzine.

NAW HESS BGT 5-25

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/vatric-o-centrotransu-gras-ne-moze-ulaziti-u-utakmicu-sa-nelegalnim-prijevoznikom

Citat:Vatrić o Centrotransu: Gras ne može ulaziti u utakmicu sa nelegalnim prijevoznikom
Ovo je put za veći haos u gradu i gradskom prijevozu. Nanosi nam se šteta. Mi smo godinama ulagali da bismo razvili pojedine linije, a oni su došli na gotovo i bez ikakvih tendera su počeli da uzimaju linije - kazao je direktor KJKP Gras Avdo Vatrić na današnjoj konferenciji za medije, govoreći o poslovanju Centrotrans-Eurolinesa.


Vatrić je novinare izvijestio da je jučer privatna prijevoznička firma Centrotrans - Eurolines" na nelegalan način, samovoljno i bez odobrenja Ministarstva saobraćaja KS-a počela obavljati autobuski prijevoz na liniji Vijećnica-Hrasnica, čime je, kako kaže,  izvršen klasičan upad na linije javnog gradskog prijevoza.

- Upadom u mrežu linija javnog gradskog saobraćaja stvara se opasan presedan da svi koji imaju barem jedno vozilo, bez ikakvih sankcija, mogu početi da voze po gradu Sarajevu - kazao je Vatrić.

Osim toga, dodao je on, Centrotrans - Eurolines se ne pridržava tarifnih pravila jer je cijenu od 02,50 KM bez ičijeg odobrenja sam lansirao, a ,,ovim se nanosi višestruka šteta i Grasu i Kantonu Sarajevo, jer jednostavno, počinje da vlada haos u javnom prijevozu".

Vatrić je izrazio nadu da će inspekcija početi da djeluje, da će ih isključiti iz saobraćaja i da će biti sankcionirani.

- Ukoliko se to ne desi, jedna je opcija da povučemo sva vozila. Uvest ćemo  linije od Hrasnice do Vijećnice i od Hadžića do Vijećnice, ne mareći možda za one koji su u rubnim dijelovima općina, jer ne možemo više ni mi da se vodimo samo interesom građana, već  interesom profita - kazao je Vatrić.

Istakao je da je danas razgovarao s predstavnicima Ministarstva saobraćaja KS-a, konkretno, s pomoćnikom ministra Muamerom Kukanom, koji mu je kazao da nije dao nikakvo odobrenje "Centrotransu" za ovu liniju i da je odmah  zvao inspekciju.

Podsjetio je da KJKP Gras ima jak sindikat i rekao da ne zna kako će se ovo razvijati, ali, da način na koji je Centrotrans- Eurolines ušao od početka 2013. godine do sada, govori o tome da ova kompanija  ima neke "konekcije" u Ministarstvu saobraćaja.

Ukoliko se ne ukine spomenuta linja, ponovio je Vatrić, ,,povući će vozila, jer ne  mogu ulaziti u utakmicu s nelegalnim prijevoznikom".
Preduzeće ima zaštitni znak koji se sastoji iz dvije kružne strelice (plava i žuta) u dva različita pravca kretanja što simbolizira kružni prevoz. Završetak strelice izveden je potezom kista i daje dojam brzine.

NAW HESS BGT 5-25

Citat:Krenuo tramvaj "Nostalgija"

Putnici će u tom tramvaju svakodnevno od 10 do 12 i od 18 do 20 sati, na liniji 1 (od Željezničke stanice do Baščaršije), imati priliku da pogledaju jedinstvene slike Sarajeva, Budimpešte, Praga i Beča s početka stoljeća, ali i da poslušaju audio turistički vodič na bosanskom i engleskom jeziku.

Polazak ispred Željezničke stanice

Tramvaj "Nostalgija" dio je programa obilježavanja 100. godišnjice  početka Prvog svjetskog rata Ambasade Mađarske u BiH i Mađarskog memorijalnog odbora 100. godišnjice  početka Prvog svjetskog rata.

Mađarski ambasador József Pandur prisustvovao je prvom polasku tramvaja "Nostalgija" danas ispred Željezničke stanice u Sarajevu.

- Sa ovim tramvajem smo htjeli da simboliziramo put modernizacije i napretka, i to ne samo u istorijskim odnosima. Ne može se poreći da je Sarajevo već početkom stoljeća bilo na nivou europskih gradova, a kojem se, po našem uvjerenju, mora dati adekvatno mjesto i u današnjoj Evropi - izjavio je ambasador Pandur, dodajući da je Mađarska kao članica EU spremna pružiti svu potrebnu podršku Bosni i Hercegovini za njenu integraciju.

,,Nostalgija" tramvaj je pokrenut, kako je dodao, da bi se prisjetili perioda prije početka Prvog svjetskog rata rata, koji je bio od iznimnog značaja za istoriju Bosne i Hercegovine, kao i za odnose dviju država.

Tako je Kallay Benjamin sa svojim poznavanjem i ljubavlju prema regionu, odličnim znanjem jezika i sa svojom željom za modernizacijom, 1882. godine postao  ministar financija Austro-ugarske i guverner Bosne i Hercegovine, a ovu funkciji je obnašao do svoje smrti 1903. godine. Njegove mnogobrojne konceptualne aktivnosti, imaju veliki utjecaj i dan danas, kao što su npr. izgradnja stambenih zgrada i zgrada institucija u glavnom gradu, a 1885. godine pokrenut je i tramvajski saobraćaj u Sarajevu.

Mađarski ambasador József Pandur je kazao da tramvaj "Nostalgija" simbolizira ponovni put ka modernizaciji, perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedne stabilne države sa naprednim društvom i odgovornim liderima koja je dostojna da bude članica evropske porodice.

Podsjetnik na stara vremena

- 'Nostalgija' tramvaj prevozi simbolične poruke i, nadamo se, što više putnika koji mogu da postanu dio jednog kulturalnog putovanja kroz vrijeme. Nadamo se da će jedino mali kapacitet tramvaja biti ograničavajući faktor interesovanja. Neka 'Nostalgija' tramvaj, pa iako samo na mjesec dana, postane dio slike grada Sarajeva, utjelovljavajući rezultate prošlosti, sadašnje zadatke i buduće ciljeve i  perspektive - kazao je mađarski ambasador.

Generalni direktor Grasa Avdo Vatrić je naveo da je taj tramvaj replika tramvaja iz 1895. godine.

- Prvi takav tramvaj napravio je Siemens i on je vozio našim ulicama. Drago nam je da se Ambasada Mađarske opredijelila i iznijela taj prijedlog i mi smo sa zadovoljstvom prihvatili da učestvujemo u tome i da Sarajevo obogatimo turističkom ponudom, a zahvalni smo i Ambasadi Mađarske koja nam je omogućila ovu promociju našeg tramvaja i naših usluga - dodao je Vatrić.

Cijena karte je 1,60 KM, kao i u uobičajenom prevozu. Vatrić je dodao da žele da se u tramvaju građani lijepo osjećaju i podsjete na neka stara vremena.

Tramvaj Nostalgija vozi dugogodišnji radnik Grasa Salih Mašnić koji je za tu priliku odjeven u narodnu nošnju. Kazao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što mu je ukazana čast da upravlja tim tramvajem.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/tramvaj-nostalgija-u-saobracaju
Preduzeće ima zaštitni znak koji se sastoji iz dvije kružne strelice (plava i žuta) u dva različita pravca kretanja što simbolizira kružni prevoz. Završetak strelice izveden je potezom kista i daje dojam brzine.

NAW HESS BGT 5-25

http://www.avaz.ba/clanak/136674/koskanja-zbog-komercijale

Citat:Nakon incidenta vozača GRAS-a na Dobrinji
Koškanja zbog komercijale
Prava drama odvijala se u četvrtak navečer na trolejbuskoj okretaljci na Dobrinji. Tome su svjedočili i brojni putnici, kada je vozač GRAS-a razbio stakla na vozilu "Centrotransa", na najprofitabilnijoj liniji Vijećnica - Dobrinja, poznatijoj kao komercijala.

Najgori način

U GRAS-u to ne opravdavaju, međutim, tvrde da neregularnosti na ovoj liniji traju mjesecima te da je to, nažalost, eskaliralo na najgori način.

- Po izjavi koju sam dobio od vozača, kolega iz "Centrotransa" ubacivao se na nekoliko stanica, zbog čega je naglo kočio te ostajao bez putnika na stanici. Ne opravdavam oštećenje bilo čije imovine, ali je nekorektno ponašanje uposlenika "Centrotransa", koji je inače do jučer bio radnik GRAS-a - ističe Senad Međedović, v. d. izvršnog direktora za autobuski i minibuski saobraćaj.

Međedović tvrdi da je ovo još jedan od načina da se preduzeće ocrni, jer, iako postoje redovi vožnje, s polascima i odlascima, u "Centrotransu" se toga ne pridržavaju.

- Ubacuju se u saobraćaj, kad ko hoće i kako hoće - kazao je Međedović, koji navodi da na ovaj način pokušavaju GRAS-u oteti nasilu komercijalne linije.

S druge strane, Muhamed Šaćiragić, predsjednik Nadzornog odbora "Centrotransa", negira optužbe iz GRAS-a.
Inspekcija će utvrditi na terenu ko je u pravu. Tvrdim da poštujemo red vožnje kako je registriran, a tvrdim da GRAS nema nikakav red vožnje na ovoj liniji - kaže Šaćiragić.

Navodi da je, prema rješenju Ministarstva saobraćaja, svaki drugi polazak GRAS-ov te da oni iz svojih razloga nikad nisu podnijeli zahtjev da se redovi vožnje i registriraju.

Krhki odnosi

- Pravno nemaju nikakvo pravo da prevoze putnike na ovim linijama. Imaju mogućnost, ali neće da registriraju liniju. Bilo bi korektno, s obzirom na to da su oni napravili incident, da razgovaramo o ovom problemu. Ipak smo u 21. stoljeću. Ne želim da ovaj slučaj naruši ionako krhke odnose. Moramo tražiti rješenja u interesu građana - kazao je Šaćiragić.
Preduzeće ima zaštitni znak koji se sastoji iz dvije kružne strelice (plava i žuta) u dva različita pravca kretanja što simbolizira kružni prevoz. Završetak strelice izveden je potezom kista i daje dojam brzine.

alan

 https://www.umfrageonline.ch/s/1afda04

Bilo bi mi drago, ako odgovorite na Pitanja od gornjeg Linka. Radi se o Trolejbusima u Sarajevu.
Odgovori mi trebaju za moj Završni Rad u gimnaziji  :)

Hvala vam puno!

NAW HESS BGT 5-25

Citat:http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/medjunarodni-dan-vozaca-i-automehanicara-najboljima-nagrade-i-priznanja

Međunarodni dan vozača i automehaničara: Najboljima nagrade i priznanja
Udruženje vozača i mehaničara KS-a je u saradnji sa Grasom održalo svečanost povodom obilježavanja Međunarodnog dana vozača i automehaničara. Tom prilikom najuspješnijim vozačima i mehaničarima su uručene simbolične nagrade i priznanja za vrijedan i uspješan rad u prošloj godini.


Ovo je prilika i da se ukaže na radne i životne uslove vozača i automehaničara, te na sve teškoće sa kojima se suočavaju u obavljanju svojih radnih zadataka. Biti vozač u KS-u nije nimalo lako. Vozila su rabljena, stara, vrlo mala je podrška vlasti i godinama se nita ne mijenja. Slična situacija je i kod automehaničara koji nemaju mogućnosti da rade najbolje što mogu. U takvom vremenu, ovo druženje i priznanja najboljim pojedincima sigurno će poslužiti kao podsticaj, a nadam se da ćemo odgovornima skrenuti pažnju na sve naše probleme, rekao je Muhamed Hamzagić, generalni sekretar Udruženja vozača i automehaničara KS-a.

Dan vozača i automehaničara KS-a se u Grasu obilježava od 1885. godine. Od osnivanja do danas Gras je imao uspona i padova, ali trudili su se da to ne osjete građani Sarajeva.

- Uspijevali smo da opstanemo i u mnogo težim uslovima i ja se nadam da ćemo, iako pritisnuti nelegalnom konkurencijom na tržištu, uz pomoć građana i Vlade KS-a nastaviti svoj rad. Ova firma ima oko 1.670 ljudi i osnovne zadatke, odnosno nezaobilazan faktor su vozači i mehaničari. Oni obavljaju najveći dio posla. Vozači su najistureniji prema građanima KS-a i vrlo često trpe verbalne i fizičke napadaje. Stoički to podnose i ne predaju se, rekao je Avdo Vatrić, direktor Grasa i naglasio kako neredu dosta doprinosi i zakonski okvir, odnosno ne postojanje Zakona o javnom linijskom prevozu u KS-u i neriješen stasus revizora.

Vatrić ističe kako mehaničari logistički daju podršku vozačima, te njihov rad ne bi bio moguć bez rada mehaničara.

Najbolji pojedinci

- I mehaničari rade u teškim okolnostima. Dosta nam je stara struktura mehaničara, prosjek je 50 godina. U narednom periodu bi trebalo doći do podmlađivanja i vozača i mehaničara kako bi se na nove snage prenijele sve tajne ovih zanata, zaključio je Vatrić.

Nagrade za najuspješnije pojedince obezbijedili su Udruženje vozača i automehaničara KS-a, Sarajevo osiguranje i Bosna Sunce osiguranje. Nagrađeni su Samir Pločo, Sakib Jažić, Faruk Bužo, Muamer Abaz, Nagib Kožljak, Amir Boloban, Nusret Trgo, Sejdo Memišević, Sead Husejnović, Safet Prašović, Ibro Beha, Muamer Hodžić, Ibro Krajina i Remzo Šebo.
Preduzeće ima zaštitni znak koji se sastoji iz dvije kružne strelice (plava i žuta) u dva različita pravca kretanja što simbolizira kružni prevoz. Završetak strelice izveden je potezom kista i daje dojam brzine.

NAW HESS BGT 5-25

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/podjelom-razglednica-gras-poceo-obiljezavanje-130-godisnjice-rada

Citat:Generalni direktor Grasa Avdo Vatrić izjavio je da preduzeće ovu godišnjicu obilježava dok prolazi kroz jedan od najtežih poslijeratnih perioda i s prilično dotrajalim voznim parkom.

Rekao  je da se nada da će uz pomoć svih upravljačkih struktura i Ministarstva saobraćaja KS-a uspostaviti potrebne mehanizme da Gras i dalje bude respektabilan pružatelj usluga građanima.

Vatrić je istakao da je nedavno iz Švicarske nabavljeno 10 korištenih trolejbusa u vrlo dobrom stanju koji bi uskoro trebali biti u upotrebi, a da će vlastitim sredstvima pokušati nabaviti 10 minibusa, te bi s najavljenom donacijom tramvaja iz Turske imali zaokružen vozni park.

Dodao je da je završena obuka za 30 osoba koje će uskoro dobiti certifikat kontrolora i zaštitara i koji bi za 10-ak dana trebali početi raditi.

Gras će do oktobra svaki mjesec organizirati po jednu sličnu manifestaciju u sklopu obilježavanja 130. godišnjice  rada.

Preduzeće ima zaštitni znak koji se sastoji iz dvije kružne strelice (plava i žuta) u dva različita pravca kretanja što simbolizira kružni prevoz. Završetak strelice izveden je potezom kista i daje dojam brzine.

MILCHO

#742
Nakon što su u ponedjeljak počela raditi 3 zglobna Citara, od danas su u saobraćaju i 2 ex Minhenska Mana NG263

Citari zasad saobraćaju na komercijalnoj liniji 31E Vijećnica-Dobrinja, a MAN-ovi na liniji 27 Ilidža-Hrasnica.

NAW HESS BGT 5-25

Citat:Početkom novembra počet će primjena elektronske naplate karata u autobusima KJKP ,,Gras" koji saobraćaju na relaciji Dobrinja - Vijećnica tzv. ,,komercijali". To je najavio ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo prilikom današnjeg potpisivanja Memoranduma o saradnji sa kompanijom ,,Lupon Ventures d.o.o Sarajevo" koja će finansirati i implementirati ovaj pilot projekt.
,,Implementaciju sistema za izdavanje, prodaju i poništavanje elektronskih karata na ovoj 'testnoj liniji' u potpunosti finansira kompanija 'Lupon Ventures'. To je početak realizacije projekta elektronske naplate karata u svim vozilima javnog gradskog prevoza koji ovo ministarstvo zagovara duže vrijeme. Novi sistem naplate ubrzat će prevoz, smanjiti gužve, te pojačati naplatu karata u vozilima javnog prevoza", ističe ministar Fišo. Prema njegovim riječima, građani će uskoro biti obaviješteni o svim detaljima vezanim za način kupovine i primjene ovih karata.
Kako je najavila Emina Hodžić, predstavnica kompanije ,,Lupon Ventures", građani će moći kupiti i dopuniti elektronske karte na trafikama ali i putem interneta, te mobilnih aplikacija.
,,Živimo u svijetu visoke tehnologije i elektronskih usluga koje ne zaobilaze ni naše društvo, te je ovo prilika da Sarajevo napreduje kao i ostali veliki evropski gradovi", istakla je Hodžić.
Prema ovom memorandumu, Ministarstvo saobraćaja KS će obezbijediti server za potrebe testnog sistema te imenovati radni tim za njegovu implementaciju. Kompanija ,,Lupon Ventures" će razviti sistem naplate elektronskih karata, implementirati dopune kartica na trafikama i drugim prodajnim mjestima, te ugraditi terminalne uređaje u prevozna sredstva. Takođe će razviti jedinstvenu web platformu za pregled potrošnje i dopunu elektronskih karata kreditnim karticama, te osposobiti komunikaciju između terminalnih uređaja i serverske infrastrukture kroz mobilnu mrežu nekog od opreratera u BiH.
vladaks
Preduzeće ima zaštitni znak koji se sastoji iz dvije kružne strelice (plava i žuta) u dva različita pravca kretanja što simbolizira kružni prevoz. Završetak strelice izveden je potezom kista i daje dojam brzine.

MILCHO

#744
http://ba.n1info.com/a151302/Vijesti/Vijesti/GRAS-ostao-bez-direktora-Vatric-pojasnio-razloge-ostavke.html

Citat:
GRAS ostao bez direktora, Vatrić pojasnio razloge ostavke

Avdo Vatrić, direktor GRAS-a, podnio je ostavku na ovu poziciju. U razgovoru za N1, pojasnio je razloge za ovakav potez.

"Dugogodišnja nelikvidnost preduzeća, nemogućnost rukovođenja preduzećem u ovakvim okolnostima, nedovoljna ulaganja vlasnika preduzeća, pritisak od strane konkurencije drugog nelegalnog prijevoznika, pritisak od strane inspekcijskih organa, neusvajanje nove tarifne politike prijevoza u Sarajevu i zdravstveni razlozi", kazao je Vatrić za N1.

Kako navodi, ne bi trebalo biti otkaza u GRAS-u u skorijem periodu.

"Ima dovoljan broj ljudi koji idu u penziju i kojima treba uplatiti staž da odu. U ovoj godini to je brojka od 77 radnika, u idućoj negdje oko 180 radnika. To je dovoljan broj da se smanji broj uposlenika i da firma može normalno poslovati ukoliko se ispune gore navedeni uslovi", dodao je Vatrić za našu televiziju.

Nadzorni odbor GRAS-a je Vatrića za generalnog direktora preduzeća imenovao u aprilu 2014. godine.

Сале#

#745
Koje garažne brojeve nose MAN SL-263?

Nadam se da nisam postavio pitanje u pogrešnoj temi.

MILCHO

851, 852, 853, 854.
850 je SL283


Сале#


MILCHO

U GRAS je prije par dana uvedena prinudna uprava, a kako kaže premijer kantona, ako ne da rezultate od nove godine GRAS ide u stečaj.

Kaže da planiraju iduće godine osnovati novo javno preduzeće koje bi preuzelo tramvaje i trolejbusa, ali ne znam gdje namjeravaju napraviti remizu za to novo preduzeće.

Priča se da se GRAS uništio pored interesa Centrotransa, i zbog interesa građevinske mafije, jer je remiza na jako atraktivnoj lokaciji.

Bzzz1

Postovani admini i clanovi foruma,
zelio bih vam predstaviti svoju fotografsku stranicu na Fejsbuk platformi Ansi Photography na kojoj cu objavljivati slike vozila JGP te eventualno neke umjetnicke slike.Nadam se da ce mi admini dozvoliti ovu malu promociju stranice u koju ulazem veliki trud a ako ovim krsim pravila nek se post brise.
Evo linka za stranicu:
https://www.facebook.com/Ansi-Photography-1914040315530322/?fref=ts
Ako imate Fejsbuk profil slobodno lajkujte :)