Novi vozač

Autor ChRiStIaN, Listopad 19, 2014, 20:22:57

ChRiStIaN

Pozdrav svima!

Otvorio sam temu jer imam nekoliko pitanja na koje bi htio da mi odgovore ljudi koji su 100% sigurni i znaju a pretpostavljam da vas je puno takvih. Dakle, imam C kategoriju i sad krećem polagat za bus. Dali uz D kategoriju moram odmah polagati i KOD 95 (jer kolko kuzim treba upisat to na vozačku) i dali moram imati KV da idem raditi kao vozač autobusa negdje nakon što završim sa autoškolom. Isto tako, trebam li početne kvalifikacije ili onu periodičku izobrazbu? Puno se stvari spominje a nije mi baš jasno.

Hvala!
@ Autobusi Hrvatska @

Shole

KOD 95 moramo svi imat do kraja iduće godine,  mislim (ali nisam siguran) da ćeš ga steć automatski polaganjem "D" kategorije.  Što se tiče kvalifikacije,  bez nje možeš radit kod nekih lijevih privatnika,  a svaka iole ozbiljnija firma traži od svog vozača da ima kvalifikaciju

Grof

Puno je toga nedorečeno još, ali u globalu, rješiš prekvalifikaciju, sa svjedodžbom o prekvalifikaciji ideš u HAK, oni ti izdaju uvjerenje o stručnoj osposobljenosti i sa time ideš u MUP upisati KOD95 u vozačku dozvolu. Nije potrebno prije toga upisivati u vozačku D kategoriju, sve možeš u odjednom.


U svim firmama se traži da vozač ima zanimanje vozača motornih vozila ( stekao on to redovnim školovanjem, ili kasnijom prekvalifikacijom, nebitno), upisan KOD95 u vozačku dozvolu i naravno D kategoriju. Postoje iznimke, obično privatnici, ali ali.....


Periodičku izobrazbu budeš išao 5 godina nakon KODa 95, tj ako ideš sada odmah prekvalifikaciju, onda ti ide 5 godina nakon izdavanja svjedodžbe o prekvalifikaciji.


Početne kvalifikacije su ti u biti ta prekvalifikacija u tvom slučaju.


Citat: Shole  u Listopad 19, 2014, 20:35:52
KOD 95 moramo svi imat do kraja iduće godine,  mislim (ali nisam siguran) da ćeš ga steć automatski polaganjem "D" kategorije.  Što se tiče kvalifikacije,  bez nje možeš radit kod nekih lijevih privatnika,  a svaka iole ozbiljnija firma traži od svog vozača da ima kvalifikaciju


Da, vozači autobusa kod 95 moraju upisati iduče godine, i to je sada sezona lova pa se da naći povoljno, kratko, i vrlo jednostavno za položiti. Kod ne stječeš polaganjem kategorije nego u ovom slučaju prekvalifikacijom ( ali samo od nekog datuma prije par godina, neznam napamet) ali svi koji sada polažu D kategoriju i prekvalifikaciju dobivaju od Hak-a uvjerenje o stručnoj osposobljenosti i sa time upisuju kod u vozačku u trajanju 5 godina.

MAN SU220

Jeli moguće ako imam školu za vozača motornog vozila,da s 21 godinu(sad imam 18) položim D kategoriju ili moram čekati dok ne navršim 24 godine?

Grof

#4
Da bi upisao D kategoriju moraš imati 24 godine i vozačku dozvolu B kategorije ( C kategorija nije više uvjet, iako se dosta o tome priča da to i nije baš zahvalno ). Možeš upisati i sa 21 godinom ukoliko imaš početne kvalifikacije, znači srednju školu u zanimanju vozač motornog vozila ili prekvalifikaciju u zanimenaje vozač motornoga vozila.
Pošto imaš školu, pričekaj još tri godine i možeš prema sadašnjim zakonima upisati D kategoriju sa 21 godinom.

ChRiStIaN

Samo da javim da sam krenuo sa pripremama za autoškolu (zdravstvenim) a kroz tjedan dva i sa autoškolom. Čekam predavanja i veselim se tome ko nikad!  thumbs
@ Autobusi Hrvatska @

Teutonic

Može li netko reći koliko traje prometna večernja škola za nas koji pohađamo (ili smo završili  ;D ) neku drugu školu i je li obvezna viša škola za promet?
Hvala.

ChRiStIaN

@ Autobusi Hrvatska @