Fotoškolica – kako poboljšati kvalitetu fotografija?

Autor sniff, Svibanj 13, 2016, 18:30:13

MAN truck bus

Glavni kolodvor



Poslano sa mog GT-I9060I koristeći Tapatalk

"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Shole


peron24

#17
U ovoj posebnoj temi mogli bi se baviti samo tehnikama snimanja i obrade slika. Potrebno je manje iskusnima prenijeti znanje i savjete da bi i sami bili spremni raditi kvalitetne fotografije. Bitno je da svatko nauci osnovne tehnike hvatanja kadra i kako koristiti jednostavnije programe za obradu slika. Kasnije ce sami od sebe razviti svoj vlastiti smisao za estetiku i kreativnost. Mi nismo profesionalci, a neki od nas nismo niti rasli uz visoku tehnologiju kao danasnji klinci, ali ipak uz malo truda mogu se postici koliko toliko dobri rezultati.


leonardo123

#19










citaro

Neke osnovne stvari na koje se po meni treba paziti prilikom fotkanja:

1) da fotka bude ravna. Orijentirajte se po zgradama, stupovima i sl.
2) da fotka ne bude mutna
3) da se cijeli bus vidi na fotki
4) da se ne slika u sunce, odnosno da bar prednja strana busa bude osvjetljena


leonardo123

Napisao je sniff da ako nismo sigurni da li su slike dobre da ih stavimo tu pa onda da moderatori uzmu one koju su dobre i stave u temu Slike iz Zagreba 2016. Ja ću popraviti slike, samo recite koje mogu ić, koje ne, koje treba izrezati.

citaro

Evo, pogledaj 4 tocke koje sam ti napisao pa vidi jel ijedna ispunjava kriterije.

sniff

#24
Kad sam "otvorio" novu temu  big_boss ;D,stavljam primjere. Shole je dao detaljne savjete thumbs

Evo i primjera "kreativnih" fotki(neka znamenitost kraj busa i sl.),svakako dobrodošle su.

http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=750.345

http://www.autobusi.org/forum/index.php?topic=313.15

EDIT: OVAJ MAN NIJE "KREATIVAN"

tamlover

Citat: leonardo123  u Svibanj 15, 2016, 10:59:38
Napisao je sniff da ako nismo sigurni da li su slike dobre da ih stavimo tu pa onda da moderatori uzmu one koju su dobre i stave u temu Slike iz Zagreba 2016. Ja ću popraviti slike, samo recite koje mogu ić, koje ne, koje treba izrezati.

Nije točno, ovo nigdje ne piše. Pročitaj bolje uvodni tekst ovog topica, pa onda pokušaj tako kako piše. Nitko neće tvoje slike nikuda premještati, a ako već stavljaš ovdje slike onda i nešto pitaj, primjeti, prokomentiraj...
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

leonardo123

Ok, nisam iz početka shvatio smisao. Zanima me što mislite koje su dobre, koje ne? Koje treba malo urediti? Po meni nisu baš dobre zadnje tri u drugom postu, znači 522,676 i 337.

tamlover

Meni su baš zadnje dvije u drugom postu jako blizu super slike. Da je Citaro došao koji metar bliže i da kockicu kropaš tako da makneš puno poda (al da ostane ovaj natpis na kanti za smeće) i dio neba - namjerno ti ovako slikovito pišem - i da kanta nije ugrizla zadnji kraj busa - stvarno bi bile dobre fotke.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

sniff

#28
Da je malo veća rezolucija Citara i da je svjetlo bolje sjelo kocki  perfeto

Što bi trebalo poboljšati kod mog MANčeta?

Da ne gomilam postove-pazite da vam kamera nije zamagljena(bilo na fotiću,mobu,kameri...),te da ne zoomirate u svjetlost,te da nema ljudi ispred busa jer će fotka biti :-X

peron24




Ovo je primjer slike koja je u originalu zbog sunčeva zagađenja neupotrebljiva. Međutim, bitno je da zrake nisu direktno ušle u objektiv pa se ipak može značajno popraviti. Slika je nastala nedavno u prilično nepovoljnim atmosferskim prilikama za fotografiranje. A to su visoka vlažnost u zraku (morska magla), visok pritisak zraka tako da je vidljivost minimalna unatoč sunčanom vremenu. Jedva se vidi susjedni otok. Nažalost takve prilike su dosta česte na Jadranu i tada je sunčeva svjetlost difuzna,a nebo je više žućkasto nego plavo. Ovo je Tourliner iz Makedonije kojeg baš i neviđamo često tako da bi bila prava šteta da ova slika propadne.

Nužna je upotreba programa za obradu fotografija. Ja koristim stari Microsoft Office Picture Manager 2003
1. Na ovoj slici je prvo potrebno smanjiti blještavilo (brightness), i to vrlo oprezno i polako pomicati strelicu i pažljivo promatrati kako se slika mijenja. U ovom slučaju treba smanjiti blještavilo za najviše 10 % da slika ne bi postala pretamna.
2. Sljedeći korak je najvažniji a to je namještanje kontrasta. On je poželjan na skoro svakoj slici, ali oprezno ga treba koristiti da bi slika ostala prirodna i da ne bi bila "spržena" U običnim uvjetima možete pojačati kontrast najviše 10-15 %, a ako je autobus bijel onda i 20 %. Za oblačnog vremena potrebno je puno manje kontrasta. Kontrast nam pomaže da bus izgleda sjajnije i novije. U ovom extremnom slučaju potrebno je puno pojačati kontrast,ali vrlo oprezno. Strelicu treba pomicati mic po mic i pažljivo promatrati promjene na slici. Meni je ovdje trebalo pojačati kontrast za skoro 50%. Više od toga bi sliku učinilo neprirodnom.
3. Treće je podešenje razine osvjetljena (midtone). To nikako nemojte miješati sa brightness jer to nisu isti pojmovi. Ovo se koristi kad je autobus u sjeni ili kad je snimljen za oblačnog i tmurnog vremena. Pažljivo se može pojačati midtone za svega 3 do 5 % i promjene će već biti vidljive. U ovom slučaju trebalo je uzeti nekih 8 % jer je sam bus tamnije nijanse. Ako se pretjera sa ovom funkcijom slika može biti blijeda i zrnata i pogoršat će se kvaliteta obojenja.
4. Kod svih autobusa (osim bijelih) dobro je malo pojačati intenzitet obojenja, tj. saturacija. Kod saturacije postoji obično jedna šarena linija sa strelicom. Na liniji su poredane sve boje spektra. Potrebno je prvo strelicu namjestiti na željenu boju ili nijansu. Kod Samoborčeka je to ljubičasta, kod ZET-a je svijetloplava, itd. U ovom slučaju to je jedna fina bordo nijansa i potrebno je na liniji pronaći najsličniju nijansu. Nakon toga na drugoj liniji za podešavanje intenziteta lagano pojačati za najviše 10-15 %. Treba paziti da se ne pretjera jer će slika izgledati kao na color TV-ima s kraja 70-tih, dakle kričava,spržena i neprirodna.
5. Postoji još jedna opcija koje nema na mom starom Mic. Officeu ali ima na Photobucketovom editoru. To je sharpness izoštravanje. Njegova ikona je dijamant. Koristi se obično kod fotografija buseva u pokretu, kada se koristi i optički zoom. Ničije ruke nisu apsolutno stabilne,(naročito ne pri velikom zoomiranju) tako da je potrebno malo izoštriti sliku. Također treba biti umjeren i oprezan tako da rubne crte autobusa ili objekata ne postanu isprekidane i previše istaknute.

Prije obrade slika treba voditi računa na Vam postavke osvjetljena,kontrasta i boje na monitoru kompjutera budu pravilno postavljene. Najlakše je raditi u mračnoj ili barem tamnoj prostoriji. Ako je autobus prljav tada slika ionako nemože izgledati sjajno, ali to nije naš problem.