Neoplan

Autor maky, Studeni 28, 2007, 22:56:57

maky

Citat: tramvajac 92  u Studeni 30, 2009, 14:54:32
Npr. prvi su napravili ful niskopodni bus...
Da, dosta toga piše na prvoj stranici ove teme, ali to nije ni približno sve!  ;)

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

conecto

Citat: maky  u Studeni 30, 2009, 01:14:43
U modernim brošurama i novijim izdanjima Neoplan Aktuella nema više ovakvih poslastica...
A ni Neoplan više nije kao što je nekad bio, nažalost...  :(
Oko toga koji je proizvođač najbolji ćemo se uvijek svađati, to je neminovno, ali jedno je sigurno, Neoplan je ipak najveći inovator i pionir raznoraznih tehnologija koje se u današnjim autobusima smatraju normalnim...

Globalizacija, okrupnjavanja i sve to slično učinilo je svoje - i ja mislim da ni Neoplan, ni Neoplan Aktuell nisu ono što su bili. Novi Neoplani su moderna interpetacija bogate tradicije, ali ispod se zapravo krije čisti MAN. No to ne znači da su busevi loši...
Ja nisam nikakav fan Neoplana, niti isključivi fan bilo koje marke i nikad se neću svađati oko toga koja je marka najbolja i sl. Mercedes je napravio prvi autobus na svijetu, MAN je prvi počeo raditi dizel-motore, Neoplan je imao masu inovacija, ali imala ih je i Setra, pa i ostali proizvođači, mnogi ih imaju i danas... U svijetu kamiona i autobusa svaka marka ima svoj pristup mnogim stvarima i obično svaka priča drži vodu na neki način iako je drugačija od konkurencije, a upravo je to draž u ovom segmentu vozila...
Dakle, ovo što sam stavio na forum ne znači da sam osobiti fan Neoplana, samo sam htio s ostalima na forumu podijeliti materijale koje imam (ima toga još). Mislim da je najbolje da svi tako rade, pa ćemo ovdje dobiti udruženim snagama masu informacija, a manje osobnih prepucavanja što je bolje, jer zapravo sve je to tu negdje...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

maky

Ma znam da nisi, isprva sam mislio da si čistokrvni Mercedesovac, ali s vremenom sam vidio da u biti nisi "ničiji"  ;)

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

conecto

Ovo mi je otišlo malo široko jer smo okrenuli priču na gradske Neoplane i mnogoosovince istovremeno...
Pošto je netko spomenuo da će Neoplan izgleda prestati raditi gradske buseve i okrenuti se turizmu (što je sad kad se pogleda MAN i logično) ja bih još malo o gradskim Neoplanima.
Ovo je jedan od 95 kupljenih buseva N-4016 u 1994. za grad Atenu, a među njima i jubilarac - 1000. proizvedeni tog modela. Zanimljiva je oznaka na prednjem dijelu s natpisom "PAPADAKIS" - ustvari to je grčki uvoznik Neoplana.
Po čemu je taj za nas još zanimljiv? 1994. je upravo jedan od tih bio u Hrvatskoj na probi kao demo-bus, prvo u Čazmatransu koji je tada bio novopečeni kupac Neoplana, zatim u ZET-u i ne znam gdje sve ne, a 5 komada (upravo takvih s velikim bočnim prozorima na otvaranje) je kupio Autoturist iz Samobora. Kasnije je navodno 3 vratio zbog problema s plaćanjem lizinga (ili kredita, ne znam), a ta firma poslije njih više nije htjela kupovati niskopodne buseve. Priča se : zbog toga što su njihove linije dosta otvorene i brzo se vozi, a po zimi kad bi bio snijeg unosio bi se unutra i pretvarao u led na niskom podu koji se skoro vuče po cesti.
A GDJE JE POANTA?

Tomek

Super da si spomenuo te Neoplane jer oko njih se veže jedna dilema. Naime, priča se da ih je bilo 6, i da je 3 uzeo Samoborček(gbr170-172), a tri Autoturist(261-263)
Samoborčekovi su brzo nestali i ne znam gdje su završili.
Autoturistovi još i danas voze i svi vozači kažu da su to jedni od najboljih buseva koje imaju, a kad su došli da su bili nenadmašivi. Jedan se nedavno zapalio, ali su ga berzo uredili i opet vozi.
Poslije Autoturist nije više kupovao niskopodnjake, osim 2 midija(MAN NM223 i Neoplan Centroliner) koji su stigli rabljeni od nekuda.

A što se tiče Atene ona je ove godine kupila 100 novih gradskih Solaris-a u raznim verzijama pa pretpostavljam da je to lagano zamjena za 15 godina stare Neoplane.

conecto

Nemoj me držat za riječ - ja sam čuo za 5, a i to oko Autoturista i Samoborčeka ne znam točno - to ti znaš bolje od mene pa nadopuni.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Jedan od hibridnih pionira - Neoplan N-416 koji je od travnja 1989. uključen u gradski prijevoz u Münchenu. Već tada je spremao energiju kočenja, a električni dio je razvila firma Magnet-Motor.
A GDJE JE POANTA?

conecto

A što reći na ovo - Neoplan N-4014 D/E (kao dizel-električni) iz 1994. ostao je prototip. Bus je dugačak oko 11 m, a repa gotovo i nema. Veliki osovinski razmak zaslužan je za pravilni oblik i bolju iskoristivost putničkog prostora, a za potrebnu okretnost tu je Super-Lenk sustav koji zakreće i stražnje (jednostruke) kotače. Motor Deutz stoji u repu poprečno, a u kotačima su i električni motori.
A GDJE JE POANTA?

buSHunter795

Citat: conecto  u Prosinac 03, 2009, 10:22:42
Jedan od hibridnih pionira - Neoplan N-416 koji je od travnja 1989. uključen u gradski prijevoz u Münchenu. Već tada je spremao energiju kočenja, a električni dio je razvila firma Magnet-Motor.

Da li je ovo isti ili sličan Čazmatransovima N416-SL??
Oni su bili crveno-bijelo-crveni odnekud kupljeni iz Njemačke...

conecto

Citat: buSHunter795  u Prosinac 03, 2009, 17:50:20
Citat: conecto  u Prosinac 03, 2009, 10:22:42

Da li je ovo isti ili sličan Čazmatransovima N416-SL??
Oni su bili crveno-bijelo-crveni odnekud kupljeni iz Njemačke...

Osim što je ovaj ovdje hibrid - da. Ti Čazmatransovi su imali Deutz motore i električna vrata s kojima je bilo dosta problema pa su kasnije prerađena na zrak. Farovi su isti kao na osobnom Mercedesu serije W 123, a jedan Čazmin je nakon sudara bio specifičan kad je dobio stariju verziju tih farova (okrugli).
A GDJE JE POANTA?

conecto

Metroliner MIC zbog svoje lagane konstrukcije bio je idealan za primjenu alternativnih pogona koji u pravilu donose dosta težine. Metroliner MIC/MEV N-8012 nastao je u suradnji s tvrtkama MM-Magnet-Motor koji je proizveo električne motore u kotačima i ostatak električnog pogona i Varta sa svojim baterijama. Ispitivan je uglavnom u redovnom prometu u Karlsruheu, a zanimljivo je da je imao i krovne vodiče pa je mogao koristiti infrastrukturu trolejbusa.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Na MIC-modelu je ispitivan i potpuno električni pogon. Na slici jedan takav N-8008 ispred tvornice Plauen kad ga je u promet pustio njemački ministar razvoja i tehnologije.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Tlimfocit je spomenuo Neoplana koji prevozi skijaše na jednom skijalištu. Na slici je jedan takav iako vjerojatno ne baš taj. Zanimljiva je usklađena boja busa i žičare. Može se također primijetiti krov busa koji je uzdignut u stražnjem dijelu kako bi se zadržala unutarnja visina po cijeloj dužini vozila pa skijaši tokom vožnje mogu držati i najduže skije u uspravnom položaju.
A GDJE JE POANTA?

Tlimfocit

mislim da nije ovo taj.....slikat ću ove godine kad idem gore.....
btw mislim da sam na ovom skijalištu bia i ovo je ako sam u pravu u pokrajina Garmisch Partenkirchen....(Zugspitze najviši vrh Njemačke)

Shole

Svaka čast Conecto, jedna od meni najboljih slika do sad na forumu.
Ako se ne varam, ovaj ima i stražnja uska vrata, a ovo vjerovatno nije taj o kojem Tlimfocit priča zato jer je ova slika stara sihurno 15-ak godina