Povijest (stare fotografije, podatci itd.)

Autor markost, Ožujak 12, 2008, 18:19:12

Done

Je ovi bija pituran kasnije u žuto zelenu kombinaciju prometa(slično ka neoplani)?

actros

Cilo vrime je bija u toj šemi, ovo je loša crno-bijela slika pa se nevidi

STress

(Facebook, "Izgubljena generacija")

Paško

Znači, #489, 490 i 491 - imamo sliku jednog od njih (također iz Slobodne) par stranica prije.

O317 na Rivi - danas je vidjeti da je na njoj bila cesta baš nenormalno za nekog tko nije vidio uživo...

screenshotovi s panorama360.hr
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Done

Ovde se lipo vidi da se vozilo i po Marmontovoj,a ja se sićam i kad se vozilo i kod Grgura Ninskog...

STress

Citat: Done  u Listopad 18, 2015, 06:56:18
Ovde se lipo vidi da se vozilo i po Marmontovoj,a ja se sićam i kad se vozilo i kod Grgura Ninskog...

Po Marmontovoj san zadnji put vozija 1995., premda su "Prometovi" busevi prestali malo ranije (čini mi se 1992-93).
Kraj Grgura se može vozit i danas, ukoliko ti je vozilo registrirano za prijevoz gostiju nekog od "hotela" u centru, ako je dostavno vozilo ili imaš invalidski znak.

Done

Kad sam spomenuo promet pored spomenika grguru mislio sam na opći javni prijevoz dozvoljen svim kategorijama vozila,a to je ako se ne varam zabranjeno kad je izgrađena podzemna dionica ferate mislim za vrijeme MIS 1979 tu negdje neka me neko ispravi ako grišim,mada mi sad zvoni i 1982 neznam nisam siguran.

STress

Citat: Done  u Listopad 18, 2015, 19:46:02
Kad sam spomenuo promet pored spomenika grguru mislio sam na opći javni prijevoz dozvoljen svim kategorijama vozila,a to je ako se ne varam zabranjeno kad je izgrađena podzemna dionica ferate mislim za vrijeme MIS 1979 tu negdje neka me neko ispravi ako grišim,mada mi sad zvoni i 1982 neznam nisam siguran.
Od 1. siječnja 1980., i to zbog zaštite Dioklecijanove palače od vibracija i ispušnih plinova. Očito si mislija na Zagrebačku ulicu...

Paško

Dokumentarac o prijevozu na zagrebačkoj Univerzijadi 1987. godine:

Nama je zanimljiv jer se u njemu može naći i par Prometovih autobusa. Promet je kao ispomoć bio poslao pet TAM-ova 260 A 116 M i još nešto solo Ikarusa, možda deset.
Par screenshotova u kojima se vide TAM-ovi, busevi 1986. godišta:

#627 izbliza - naljepnica S je bila kratica za Samoposlužno plaćanje:

(desni je AT Karlovac)

Inače, za te TAM-ove postoji puno pitanja koje nikako nismo riješili na forumu:
1) Koliko ih je bilo? Znamo da je tog modela bilo bar 4 komada, g.b. 624-627, a za 622, 623 i 628 nismo baš sigurni, a s ta tri bi ih bilo osam.
2) Zašto su bili bijele boje? Svi autobusi su tih godina (i još koju godinu poslije) bili u shemi bijeli krov + svijetlo plavi + modra crta dolje.
3) Gdje su kasnije završili? Čini se da nisu rashodovani u Prometu (zato i nemamo puno podataka o njima), nego su nekome prodani ili darovani.

STress

4+3 obično bude 7!  :P
Šalu na stranu, TAM-ova je i bilo sedam - od GB 622 do GB 628. Bili su na pokusnom roku koji nisu zadovoljili i vraćeni su proizvođaču. Zbog toga nisu ni pituravani u tada standardnu plavu boju.  ;)

Paško

A dobro, lako se izgubi u silnin brojevima...
Eto dobro da smo i to risili, ostaje jos 609. Zanimljivo da su ih cak 7 uzeli za probu, valjda su onda vraceni nakon godinu-dvi. Jel znas jesu li vraceni zbog nekih problema ili je odlucilo politicko guranje Ikarusa?

NP-549

Kada je to točno bilo ?   Prvih 10 riječkih  (#482-491) su 1985. godište i ti su navodno prvi proizvedeni.  Imali su tapecirana sjedišta 2+1, i hidraulične kočnice koje su brzo nakon dolaska prerađivane u Mariboru.  To sigurno nisu ovi jer je na našima bilo vidljivo kad bi se buis ogulio da je ispod plava (temeljna) boja

STress

Po službenoj verziji nisu bili pogodni za gradsku vožnju - em su bili solo, em su imali tapacirung na sicevima. Neviđen luksuz za onodbni splitski javni prijevoz. Sumnju u službenu verziju potpiruje otprilike istodobni dolazak Ikarusa - em dupli, em drveni sicevi, em prikolica vozi po svome u okukama (osobno iskusio na desnom skretanju kraj Realke u smjeru Pazara, sirotom vozaču stojadina se i danas orosi čelo kad se sjeti...), em jastuci oduše već na rampi garaže (dobro za brušenje asfalta, a noću imaš i priručni vatromet na oduševljenje prolaznika i nešto manje oduševljenje vozača i putnika)... ukratko, bus po "Prometovoj" mjeri!!!  ;D

Godina? Osamdesetšesta, osamdesetsedma, plus/minus par mjeseci...

Paško

Već tada je, po sjećanju starijih kolega, postojalo gradskih autobusa u Prometovoj garaži s tapeciranim sjedalima i to baš Ikarusa. #605 i 606 su devedesetih imali tapecirana sjedala, ali su u njih možda ugrađena kasnije, a tapecirani unutra su izgleda bili i #599 i 600 (koji su sigurno neko vrijeme bili na Hvaru) i eventualno jedan-dva IK-108.

Godište tih TAM-ova se valjda vodilo kao 1986. jer su (sudeći po ST142 tablicama koje imamo zabilježene) registrirani u kolovozu 1986. godine, mjesec više-manje. Tko zna gdje su na kraju završili...

markost

Tapecirana sidala su imali i Ikarusi koji su vozili na Šolti. Bili su sa dvoja vrata i to ona četverodjelna. A šta se tiće ovih bilih TAMova ,kad sam ih vidija sam se sitija da san se vozija s njima kad su došli na 14 koja je vozila tada sa Brda pa oko Marjana i nazad. Je bili su skroz luksuzni i nekako lipo mirišljavi, ali sam se i ja posli pita di su odjedanput nestali.