ZET razno

Autor tamlover, Prosinac 30, 2007, 18:08:00

atlasovac

Mislim da je vozač u linijskom prijevozu dužan zaustaviti vozilo na svakoj stanici koja je objavljena redom vožnje, a to što autobusi imaju gumbe ne znaći da se vozač mora derati na putnike, jer stati je morao bez obzira da li mu je signalizirano ili ne. Osim ako to nije bila stanica na zahtjev. Ali to mora biti vidljivo označeno. Tako je uglavnom u kulturnom svijetu i dugmad služe za te stanice na zahtjev i ne vidim zašto bi u Zagrebu bilo drugačije.
421 je u pravu kad kaže da putnici moraju poštovati obavijesti u autobusu, ali nema pravo kad brani vjerovno svoje kolege  koji se neopravdano deru na putnike
Isto tako niko nema prava da tuče vozače ni bilo koga drugog ma koliko ovaj griješio

421

Ima nas svakakvih: i putnika i vozača, no jedni bez drugih ne možemo.
Misliti je opasnije nego znati! Zato dolazi do konflikata, zbog neznanja!!!
Branim kolegu u prvom slučaju, no uopće ga  nisam komentirao niti branio  u drugom, a kamoli podržao, no putnici zaboravljaju da je pojavom elektronike pojednostavljena najava izlaza kako bi se vozaču omogućilo pravovremeno korištenje stajališta. Proizvođači vozila su već koncepcijski prilagodili i olakšali vozaču u JGP sam autobus tako da se on fokusira na promet ispred sebe. Ako on na stajalištu uoči putnika, a nitko nije najavio izlaz, tad staje na stajalištu i otvara vrata. Ako pak tijekom vožnje nema nikog na stajalištu, a nitko nije najavio izlaz, nema potrebe za stajanjem i promet teče dalje.
Nije li glupo nabavljati i platiti najavu pa ju onda ne koristiti ili ostaviti pravilnik na razini onog od prije 15 godina kao što Ti sugeriraš oko zaustavljanja na stanici s tipkama ili bez njih?
Niti dobri zakoni i interni pravilnici ne mogu zaustaviti onog koji to tumači na svoj način (putnik), da se ne obračuna s onim koji mu ne ide niz dlaku (vozač).
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Majstor

Moram malo reagirati
1. Vozač autobusa vozi bus od točka A do točke B između su stanice na kojima staje bus / masa starijih ljudi nezna za gumb, stranaca neznaju koja stanica pa jel problem na svakoj stati /

2. Vozač staje diže se sa sjedala i urla Tko je stisnuo gumb / nek stane na stanicu otvori vrata zatvori i krene dalje jer TO JE NJEGOV POSAO /

3. Davno kad je Samoborček/Autoturist počeo voziti linije iz Samobora isto je jedan vozač napao ekipu ko je stiskao gumb pa zaradio ŠLJAGU 

Pogotovo sad po vručini ,nervoza je veća čemu pizdarije Stani na stanicu pa makar nitko ne izlazi
Samo mi sudite pošteno !

Ivan

Ako netko stisne gumb bezveze i ako to vozaču smeta onda može kulturno na razglas zamoliti putnike da to ne rade. Ako razglas ne radi onda bolje da se ne diže jer nema smisla, pogotovo ovdje kad je gumb očito slučajno pritisnut, ali ako se i baš želi dići i objasniti stvari isto može zamoliti, a ne urlati. Derati se na putnike je krajnje nekulturno i uostalom opasno.

Ne razumijem zašto svako malo naši vozači forumaši idu štititi takve likove, koliko vas poznam, rekao bih da znate i sami da ste potpuno drugačiji i da se nećete sami tako ponašati prema putnicima, zato mislim da su prilično neumjesni vaši izrazi solidarnosti prema ljudima koji bi, da firma funkcionira kako treba, trebali ili dobiti poštenu edukaciju ili, kao što sam nedavno napisao, da postoji bolja kontrola, i letit van.

421

1.Zato postoji ATRON (kao dopuna) i mjesec dana medijske prezentacije za lakši rad vozača.
2.Nek stane na stanicu otvori vrata zatvori i krene dalje jer TO JE NJEGOV POSAO-deranje je nepotrebno jer
3.vozač napao ekipu ko je stiskao gumb pa zaradio ŠLJAGU zato
Stani na stanicu pa makar nitko ne izlazi- nakon najave izlaza bez komentara!
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421

Citat: Ivan  u Srpanj 16, 2010, 21:06:27
Ako netko stisne gumb bezveze i ako to vozaču smeta onda može kulturno na razglas zamoliti putnike da to ne rade. Ako razglas ne radi onda bolje da se ne diže jer nema smisla, pogotovo ovdje kad je gumb očito slučajno pritisnut, ali ako se i baš želi dići i objasniti stvari isto može zamoliti, a ne urlati. Derati se na putnike je krajnje nekulturno i uostalom opasno.

Ne razumijem zašto svako malo naši vozači forumaši idu štititi takve likove, koliko vas poznam, rekao bih da znate i sami da ste potpuno drugačiji i da se nećete sami tako ponašati prema putnicima, zato mislim da su prilično neumjesni vaši izrazi solidarnosti prema ljudima koji bi, da firma funkcionira kako treba, trebali ili dobiti poštenu edukaciju ili, kao što sam nedavno napisao, letit da postoji bolja kontrola.
Kad bi putnici više cijenili vozače, situacija bi stubokom bila drukčija za obje strane!
Odnosi s javnošću su totalno zakazali u tom smislu i ne djeluju edukativno . Prvenstveno prema putnicima jer:
Članak 90.kaže:
Putnik za vrijeme vožnje mora imati ispravnu voznu kartu.
Ulaskom u autobus putnika s ispravnom voznom kartom nastaje ugovorni odnos između putnika i Podružnice ZET, kojim se putnik obvezuje pridržavati odredbama ovog Pravilnika, a Podružnica se obvezuje prevesti putnika na odredište.

tramvajac 92

Sve to stoji ali što je s Citarima (pogotovu solo) kojima te tipke uopće ne hvataju (osim onih na 3. vratima)?? Za razliku od njih u kockicama sva tipkala uredno hvataju..

Shole

Izgleda da se tu ipak radi o nekakvim običajima ponašanja, tj. da neki striktni pravilnici nemaju smisla.  Rijeka je po autobusnom prometu slična Zagrebu, recimo Autotrolej ima oko 200 autobusa što je malo više nego jedan ZET-ov pogon, i linije bi isto mogli nazvat sličnima.  Kod nas je potpuno normalna stvar zvoniti na stanicama i to na vrijeme. Vozač ti nije dužan stat ako si zvonio prekasno, odnosno toliko ranije od stanice da se normalnim kočenjem nije stigao  zaustavit na stanici.  TU i tamo ima padobranaca, ali u 95% slučajeva će i ostali putnici napast dotičnog da nije zvonio propisno.  U klimatiziranim autobusima na stanici se otvaraju samo ona vrata za koja je netko tražio izlaz (vozaču žmigaju gumbići), ostala se ne otvaraju zbog štednje.  Ulaz je isključivo na prednja vrata, a nema te sile da bi ti netko izašao na ta ista prednja. Jedino invalidi mogu van na prednja uz predočenje iskaznice.  Auutobus kojem ne radi zvonce ili zujalica, ili mu na jednim vratima nije ispravan barem jedan prekidač STOP, nije ispravan i ne izlazi na liniju dok se u remontu to ne sredi.

conecto

Kao prvo, ja uopće ne vjerujem u istinost ove priče kojom je započela ova rasprava. Uobičajeno je da svaki put kad putnik dođe u konflikt s vozačem i to prijavi u pravilu "nadogradi" priču, naravno, onako kako njemu odgovara. U ovo deranje "kako će ih sve istjerati van" uopće ne vjerujem, uostalom vozač nema ni načina na koji bi to učinio.
A ovo s izlaskom na prva vrata bih svakako podržao, samo mi vozači na žalost to ne prakticiramo. Na svim busevima lijepo i iznutra piše da je to ULAZ, a kod Citara se otišlo još korak naprijed i piše da NIJE IZLAZ. Postoje i natpisi koji "mole" putnike da idu prema izlazu (dakle prema natrag) kao i oni da ne koriste mobitel u prednjem prostoru.
Lijepo je 421 sve napisao i svi bi putnici trebali ići iza pokretne barijere zbog sigurnosti, prije svega vlastite zbog opasnosti naleta na vjetrobran (koji su u ovim niskopodnim busevima vrlo niski pa bi netko mogao i van proletjeti), ali isto tako i zbog preglednosti koja se mora osigurati vozaču tokom vožnje.
Zbog takvog ponašanja putnika često puta uopće ne vidimo desnu stranu kod skretanja (npr. da li netko prelazi "zebru"), a prije nekoliko mjeseci jedan je MAN u Sesvetama zapeo za auto (nepropisno parkiran, ali stajao je) kod skretanja udesno jer ga vozač od hrpe putnika koji "baš tu izlaze" uopće nije vidio. Da ne pričam o naslanjanju na kabine koje nisu ostakljene bezveze, nego zato da se kroz to staklo nešto i vidi.
Isto tako, putnici uopće ne bi trebali stajati u blizini vrata ako ne izlaze, a kod nas je praksa posve drugačija - upravo tamo svi stoje i kad je bus poluprazan. Zbog toga se događa da nekog stisnu vrata jer vozač ne vidi putnika koji izlazi (osobito kad su u pitnju starije osobe nižeg rasta koje sporije izlaze) od 5-6 putnika koji tamo stoje bez ikakve potrebe.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: tramvajac 92  u Srpanj 17, 2010, 11:01:03
Sve to stoji ali što je s Citarima (pogotovu solo) kojima te tipke uopće ne hvataju (osim onih na 3. vratima)?? Za razliku od njih u kockicama sva tipkala uredno hvataju..

U većini buseva nakon pritiska na tipkalo upali se natpis STOP, pa je preko njega lako saznati da li je pritisak "uhvatio".
A GDJE JE POANTA?

tramvajac 92

U većini Citara koji završe na 226 se pali samo ako stisneš na zadnjim vratima..
Probaj (po mogućnosti se digni iz kabine na nekoj poštenoj nizbrdici i onda idi provjeravati  ;D )
Nadam se da me nećeš poslušati

conecto

Citat: t4  u Srpanj 16, 2010, 17:39:54
...nekad nije bilo gumbi, vozač je stao na svakoj stanici... i šaltao brzine, znojio se. Sad imaju automatike, klimu i još bi od Dugava do  GK došli bez da stanu...

Ja sam imao prilike nešto se našaltati i znojiti se, "nije bilo gumbi", ali ipak nisam stajao bespotrebno na stanicama jer su ljudi nekad prije izlaza znali stati na vrata, ako ne idu dolje nisu stajali na vratima i mogao si bez problema proći stanicu.
A našaltao sam se i Ikarusa baš na tim tvojim Dugavama dok je vozno vrijeme na 220 bilo 16 min tamo, 19 natrag (početna stanica je bila nekad Hribarov prilaz).
Sad "imamo klimu i automatike", ali vjeruj da često žalim za tim prošlim vremenima kad smo vozili daleko drugačije putnike iako su bile daleko veće gužve.
Zato probaj tu priču "kako je bilo nekad" prodavati negdje drugdje, a za ovakve rasprave imaš ZET-ov Ured za odnose s javnošću gdje će s velikim zadovoljstvom podijeliti tvoja iskustva s "nekulturnim i živčanim" vozačima...
A GDJE JE POANTA?

conecto

Citat: tramvajac 92  u Srpanj 17, 2010, 20:30:08
U većini Citara koji završe na 226 se pali samo ako stisneš na zadnjim vratima..
Probaj (po mogućnosti se digni iz kabine na nekoj poštenoj nizbrdici i onda idi provjeravati  ;D )
Nadam se da me nećeš poslušati

Budem probao  ;D , ništa ne tvrdim, zato sam i napisao "u većini buseva", ali signali na tabli u 99,99% slučajeva se redovito pale s kojeg god gumba u busu stigli.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Citat: Ivan  u Srpanj 16, 2010, 21:06:27
Ne razumijem zašto svako malo naši vozači forumaši idu štititi takve likove, koliko vas poznam, rekao bih da znate i sami da ste potpuno drugačiji i da se nećete sami tako ponašati prema putnicima, zato mislim da su prilično neumjesni vaši izrazi solidarnosti prema ljudima koji bi, da firma funkcionira kako treba, trebali ili dobiti poštenu edukaciju ili, kao što sam nedavno napisao, da postoji bolja kontrola, i letit van.

A ja ne razumijem zašto naši forumaši-putnici uvijek bezrezervno odaberu "svoju stranu". Ko što sam već napisao, uopće ne vjerujem u istinitost ove priče (iz iskustva, ali ne vlastitog jer još nisam dobio nikakve prijave bilo od putnika, bilo od kontrolora iako baš nemam dlake na jeziku).
I mi znamo da u ZET-u postoji priličan broj vozača koji ne bi trebali raditi taj posao, čak nam to i više smeta nego samim putnicima jer stvaraju lošu sliku o nama koja se u pravilu uopćava u stilu "svi su oni isti". Ali nije tolika greška u samoj firmi koliko u raznim zakonima, pravilnicima, kolektivnim ugovorima, sindikatima... Kao i svugdje u ovoj zemlji, sve to služi više za zaštitu negativaca, dosta njih je posve zasluženo dobilo otkaz, onda dolazi sud koji uz dobrog odvjetnika u pravilu gubi firma, biser se nakon nekog vremena vrati na posao uz isplaćene sve plaće za razdoblje u kojem nije radio...
A GDJE JE POANTA?

421

I ovo je " kontrolor ZETa" na probnom roku od tri godine.
http://www.jutarnji.hr/zagrepcani--ne-nasjedajte--muskarac-sa-fotke-u-uniformi-zet-a-nije-kontrolor-/843729/
Koliko je sebi napravio koristi, a ZETu štete, teško će se saznati.
Koliko li je palo komentara o potkupljivim kontrolorima zbog njega?
I nikom niš...