Autokaroserija Split

Autor jure, Listopad 23, 2010, 20:36:48

jure

#75
Mislim kako nije potrebno da ponovno postavljaš veću sliku. Hvala ti na ovoj gore!
U odgovoru #1 (Transturist Historija i stare slike u autobusi.org) je ova slika međugradskog autobusa na liniji Tuzla–Beograd iz 1962. Nema rubne krovne prozore, šilt za sunce iznad vjetrobrana i maska je drugačija (možda lajsnama malo i dorađena?), ali je to isti autobus. Je li moguče kako se ovaj autobus radio još negdje osim u Splitu?

                                                                                                                                                                          Autoprevoz Tuzla, 1962.

zeka

Sto se Fap-a tice, ranije se kod nekih modela autobusa praktikovalo da se turisticka ili medjugradska varijanta radila u jednoj fabrici (Ikarus) a gradska u drugoj (Sanos). Da su dve fabrike radile isti model, sumnjam.
Evo kako je izgledao memorandum iz 1961. Imam ih dosta razne sadrzine (ugovori i predlozi projekata).



Uploaded with ImageShack.us

jure

Ako budeš imao vremena i volje postavi nešto iz obilja tvoje riznice, što ti se čini zanimljivo. Ja sam skoro pri kraju sa fotografijama do kojih sam došao.

jure

Evo jedne slične, samo šire maske od one na tuzlanskoj fotografiji.




Bosna Livno je kroz duže razdoblje naručivala autobuse u AK Split. Za njih je napravljeno više od 10 autobusa. Izgleda kako je ovaj međugradski model u mnogočemu sličan (ili identičan) Granturizmu.

Nešić

eee Boga ti ove Navlake na sedistima takozvane kapa navlake se i danas koriste u Srbiji i okolini ;)

jure

Što je loše u njima? Danas su navlake izbačene zbog dizajna unutrašnjosti.

jure





Minibus je Zastavina Neretva. Zanimljivo kako je socijalistička zamisao 50-ih bila da se Zastavini pogoni sagrade kod Splita s osloncem na iskustvo i znanje u Autokaroseriji Split, ali tada su sve odluke bile u rukama politike pa su se pogoni izgradili u Kragujevcu. Ovaj minibus je u AK Split bio građen na šasiji modela Zastava 620. Gornja fotografija datira iz početka 60-ih. Poslije Splita je proizvodnja minibusa Neretva prebačena u grad na Neretvi, Mostar.

zeka

Jure, ko je sve u bivsoj Jugoslaviji proizvodio minibuse na Zastavinim sasijama?  ::|

jure

#83
Mnogi (ne znam tko nije).

Zadarsko dite

Citat: jure  u Svibanj 06, 2011, 12:10:16
Moguće kako u oznaci ,,I"  označuje mađarsku Ikarus šasiju, a slovo ,,F" motor (?)  Fleischer iz nekadašnjeg DDR-a?! Ili Industrieverband Fahrzeugbau šasiju s motorom.

Isotta Fraschini.

jure

#85
Da isti logo!
Bio bih uvjeren kako je ovo pravi odgovor na pitanje iz svibnja '11. (Odgovori #46) da u međuvremenu nisam
vidio ovu sliku Industrieverband Fahrzeugbaua iz DDR-a
     

IFA H6 bus /von 1952 bis 1959/   (izvor: Peter Velthoen_http://petervelthoen.nl)

Zadarsko dite

IFA je jedno, IF je drugo.
Pet godina nakon rezolucije IB-a nije bas bila toliko razvijena trgovina s istocnim blokom. U to vrijeme je brodogradnja u Splitu isla uzlaznim tokom i ugradjivali su se IF motori pa je vrlo vjerojatno kako su dobili i sasiju s motorom za karosirati autobus. Imali su jednu sasiju koja je odgovarala mjerama autobusa i koja se proizvodila do 1955-e godine. I desni volan kao sto je tada bio obicaj u Italiji za autobuse i kamione. Na ovoj IFA-i je lijevi volan i nijemci su vec tada imali sve lijevo.
Da su stavili ista od IFA-e pisalo bi IFA a ne IF.

Uvjeren sam kako je to IF od Isotta Faschini.

jure

Iznio si dovoljno argumenata za moje nedoumice. Jedno mi je i sad nejasna podudarnost u ukrasnoj krivulji i njenoj identičnoj udaljenosti od maske motora na Industrieverband Fahrzeugbauu i Ak-u. Kao da ih je isti dizajner crtao. Tvoji podaci i tvrdnje ipak ukazuju na  Isotta Fraschini! Hvala Zd!

Zadarsko dite

Tada su te linije bile moderne. Pogledaj folcvagenov kombi prve generacije. Mislim da sam jos na nekim slikama vidio slican dizajn.

Dodao bih jos nesto.
Isotta nije pravila sasije za autobus vec su pravili samo i iskljucivo kamionske sasije.
Nije nemoguce da je sasija zapravo stari kamion koji je ostao nakon kapitulacije Italije, moguce je i da je dovezen novi kamion, mozda i dio ratnih reparacija a najvjerojatnije je kamion dovezao nesto u splitsko brodogradiliste i ostao pa je karosiran autobus.
Moguce je i kako je to jedan jedini autobus na IF sasiji.

jure

U Autokaroseriji Split bi u to vrijeme u nedostatku šasija i motora i bicikletu karoserirali.  ;)