ZET razno (3)

Autor MAN19464, Ožujak 29, 2017, 15:57:45

smogovci.bbb2

#705
Zna li netko zašto su skinute naljepnice naziva tvrtke te sjedišta prijevoznika sa lijeve (bočne) strane autobusa (primjer 205, 460, 587) a tako je i na 682, 685 ???

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

garfield

430 na lijevoj strani pak još uvijek ima naljepnicu Zagrebački Holding... (s desne je nova ZET-ova, prozirna)
Slikano u utorak (kad je bio na 225/2):

Dreamwalker

Za koji dan će se odlučivati o tome hoće li ZET financirati projekt izgradnje žičare.

https://www.vecernji.hr/zagreb/zet-preuzima-sljemensku-zicaru-1312569

Citat:Neka upravitelj žičare sljedećih 15 godina bude ZET, a na sebe odmah neka preuzme i financiranje njezine izgradnje – ovako, u najkraćim crtama, izgleda prijedlog Grada o kojem će 18. travnja odlučivati Skupština.

Može li ili ne može, ali najvjerojatnije s potvrdnim odgovorom jer bandićevci i HDZ u Ćirilometodskoj 5 drže većinu, ZET biti taj koji će morati namaknuti novac za ovaj projekt, odlučit će upravo gradski parlament, u kojem već sada oporba upozorava kako je to zapravo vrlo loš plan. U obrazloženju Grada ne postoji objašnjenje odakle će točno ZET uzeti novac potreban za dovršetak žičare, a nagađa se da će to biti iz komercijalnih banaka, odnosno kreditom, dok je, s druge strane, posve jasno da u gradskoj blagajni dovoljno kuna da se dovrši projekt koji košta 500 milijuna jednostavno nema. U proračunu za ovu godinu za izgradnju tog puta do Sljemena predviđeno je 29 milijuna kuna, dok je u projekcijama za sljedeću tek 50 milijuna, a godina je to u kojoj bi žičara trebala biti dovršena.

– ZET od 1891. godine u Zagrebu pruža uslugu javnog gradskog prijevoza, a do zatvaranja prethodne žičare pružao je i uslugu prijevoza njome. Predlaže se da upravitelj žičare Sljeme bude ZET s obzirom na to da raspolaže stručnim i tehničkim uvjetima potrebnim za uspješno upravljanje žičarom – zašto ZET sad "uskače" u kombinaciju oko gradnje objašnjavaju u Gradu.

I jedan tv prilog kojeg bi bilo dobro pogledati:

https://play.rtl.hr/potraga-p_7460/potraga-05-04-2019-c_12333131
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Westin

Citat: Dreamwalker  u Travanj 13, 2019, 21:57:58
Za koji dan će se odlučivati o tome hoće li ZET financirati projekt izgradnje žičare.

https://www.vecernji.hr/zagreb/zet-preuzima-sljemensku-zicaru-1312569

I jedan tv prilog kojeg bi bilo dobro pogledati:

https://play.rtl.hr/potraga-p_7460/potraga-05-04-2019-c_12333131

Danas će prihvatiti najvjerojatnije da ZET dobije na upravljanje na 15 godina jer kao je povoljnije da to bude ZET nego grad jer je ZET u sustavu pdv-a tako je jučer rekla pročelnica Jozić.

MAN truck bus

#709
Na ZETovoj liniji 290 Zagreb (Kvaternikov trg) - Zračna luka - Velika Gorica postavljen je znak koji izriče zabranu ulaska određenih vrsta vozila na cestu namijenjenu isključivo za promet motornih vozila - brza cesta te na toj cesti ne smiju prometovati vozila koja ne mogu ostvariti brzinu kretanja veću od 60 km/h. Kao što znamo na liniji 290 prometuju autobusi s registriranim stajaćim mjestima te se smiju kretati maksimalno 50 km/h. Tko će odgovarati kada vozilo ZET-a izazove sudar jer se kreće 50 km/h, a u njega se zabije vozilo  koje razvija brzinu veću od 60 km/h. Hoće li se tada ukinuti linija 290 ili će mijenjati trasu ili će početi voziti autobusi bez registriranih stajaćih mjesta? Pitanje je sad...  umnik2 U privitku stavljam fotografiju tog znaka.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

tramvajac 92

Ako se netko zabije u tebe (tj. u tvoj zadnji kraj) odgovoran je drugi vozač, jer nije držao razmak. Citaro može razviti brzinu puno višu od 60 km/h (siguran sam da može 80, možda i više, ovisno di je blokada). Druga stvar je što to zakonski nije dopušteno, a treća stvar je, poštuju li svi zakon ili ne.   ;)

Zakon treba hitnu promjenu

MAN truck bus

Uzeo sam krivi primjer nesreće... glavauzid
Može on možda razviti i brzinu od 100km/h, no pošto smije razviti maksimalno 50km/h jer je registriran sa stajaćim mjestima ne bi smio voziti 290 i linije gdje se izlazi na takve ceste.
Slažem se da zakon treba promjeniti, što prije to bolje, no sa sadašnjom vlasti - teško.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Ivan

#712
Pa nije to nova situacija, vozi već dugo i linija 168 autocestom A3, i još tko zna koliko sličnih slučajeva imaju drugi prijevoznici.
https://maps.app.goo.gl/dQ41qbS4Ngv9bMwx6
Na 290 se to preko petlje još i lako sredi da bude AC tek kad se priključuje AC umjesto ovog petljanja s cestom više kategorije na potezu od 300 m.

Zakon je smiješan i trebalo ga je davno promijeniti, išao sam jednom provjeriti kako stvari stoje i svud u Europi sam našao ograničenja brzine autobusa sa stajaćim putnicima 60 ili više, osim u ex-SFRJ, tako da je to očito relikt na kojeg nitko nije mislio.

A naravno i da je vozni red na 172, 273 ili 330 neodrživ ako bi se držali ograničenja.

MAN truck bus

Brzina nije vrlina, a sigurnost putnika i vozača te ostalih sudionika u prometu je prioritet. Zar ne? kava
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Ivan

Pa dobro, a kad je netko od stojećih putnika stradao zbog brzine 60 na otvorenoj cesti izvan naselja?

Ako u Francuskoj izvan naselja vrijedi ograničenje 70 za bus sa stajaćim putnicima a u Njemačkoj 80 dok nitko ne stoji i 60 ako stoji, prema čemu se orijentiramo kao dobrom standardu ako stavimo ograničenje 50 (kojeg se praktično baš nitko ne drži, je li ikad itko 172 odvozio da nije "nabio" 60?)?

421

#715
@Ivan
Ti bi se, svojim razmišljanjem i prebacivanjem odgovornosti na drugog čitaj vozačice i vozače, izuzetno dobro uklopio u ZET.
Legalizam postoji samo za navedene, a za nas nikako. Vrlo licemjerno i nekorektno!
Memorijska kartica digitalnog tahografa pamti brzine i podložna je sankcijama koje ne plaćaju odgovorni već izvršitelji, ne zaboravi.
Usporedbe ti baš nisu neke, niti spomenute države niti naše linije gdje je netko "nabio" 60.

Članak 2.
5) »cesta namijenjena isključivo za promet motornih vozila« je javna cesta s najmanje dvije prometne trake širine od po najmanje 3,25 m, kojom je omogućen siguran prometni tok vozila brzinom od najmanje 60 km/h, po kojoj se smiju kretati samo motorna vozila koja mogu razvijati brzinu veću od 60 km/h i koja je kao takva označena propisanim prometnim znakom

Članak 12.

(4)  Sudionici u prometu dužni su držati se ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću postavljenih prometnih znakova.
(8.)  Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj sudionik u prometu koji postupi suprotno odredbi stavka 4. ovoga članka.
 
Članak 55

(1) Iznimno od odredbi članka 54. ovoga Zakona, brzina kretanja pojedinih vozila na cestama namijenjenim isključivo za promet motornih vozila i brzoj cesti te na ostalim cestama dodatno se ograničava na:
1) 80 km/h za autobuse, za motorna vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 tone i sva motorna vozila ako vuku priključno vozilo bez kočnica,
2) 80 km/h za autobuse kojima se organizirano prevoze djeca,
3) 70 km/h za zglobne autobuse bez mjesta za stajanje,
4) 50 km/h za sva motorna vozila i motorna vozila s priključnim vozilom u kojima se u tovarnom prostoru prevoze osobe te za autobuse s mjestima za stajanje,
5) 40 km/h za vozilo koje vuče drugo neispravno vozilo i za traktore,
6) 20 km/h za turistički vlak.
(2) Iznimno od odredbe članka 54. ovoga Zakona, brzina kretanja pojedinih vozila na autocestama dodatno se ograničava na:
1) 100 km/h za autobuse, osim za autobuse kojima se organizirano prevoze djeca,
2) 90 km/h za motorna vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 tone i sva motorna vozila ako vuku priključno vozilo bez kočnica.
(3) Kad upravljaju vozilima iz stavka 1. i 2. ovoga članka, vozači su se dužni držati brzina propisanih u stavku 1. i 2. i na cesti na kojoj je ovim Zakonom ili postavljenim prometnim znakom dopuštena veća brzina.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji za više od 10 km na sat prekorači brzinu limita vozila bez obzira na dopuštenu ili prometnim znakom ograničenu brzinu.
(5) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji do 10 km na sat prekorači brzinu limita vozila bez obzira na dopuštenu ili prometnim znakom ograničenu brzinu.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

marin

Kaj fali ograničenju 70 za gradski autobus i to u kojem ljudi stoje? Pa voziš se recimo za VG ili za Zap i ima komada gdje je 80 km/h ograničenje i gdje doslovno stojiš kad ideš 80, a ti bi trebao 50 po pravilu tu vozit....nema smisla slažeš se?

Ivan

421, zaista ne znam čime prebacujem odgovornost na vozače i zašto se meni treba obratiti kad se citira zakon ako samo potvrdim da su zakoni kontradiktorni a vozni redovi neodrživi (ne pišu ih vozači ni ja nego neki drugi koji im prebacuju odgovornost) što su i drugi rekli, volio bih da je situacija jasnija najviše zbog njih, na linijama na koje redovito koristim ionako me se ne tiču brzine iznad 50, a tamo gdje se može ionako sad voze 60 i više na svoju odgovornost, da hoće policija ih na 55 koliko svi voze može gnjaviti i s nečim većim od 300 kn.
Sve u svemu zaista mi nije jasno čime provociram vozače, osim što 421 voli raspravljati sa mnom i onda kad nam se mišljenje ne razilazi. :)

smogovci.bbb2

A i tih 300 kuna se prepolovi budu li plaćeni u roku tri dana good_boy
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Westin

#719
Kamion&Bus Travanj/ Svibanj 2019
Intervju: Ljuba Romčević Žgela