Irisbus Citelis

Autor shef, Svibanj 20, 2013, 08:19:11

Urbino LE

#15
Koji su displayi na vašim Citelisima? I ovako još jedno više mudrijaško pitanje. Zašto nisu naručeni sa VDO tablom da se vodi postupak unifikacije vozačkog prostora nego je kako mi se čini serijska Actia tabla?

Boki651

#16
Shole, kad već odgovaraš napiši i gdje se pali plavo svjetlo, jer neki ga ne znaju upaliti :D. Nisam ni znao da se šiber diže elektronskim putem do večeras, kada mi je jedan ljubazan vozač pokazao. Bus je stvarno zadnji krik tehnike s toliko detalja, naginjanjem cijelog ovjesa nadesno itd. Ostaje trn u oku te nepritegnute vide i lupanje, kao i ti rukohvati. Večeras predobar ambijent, dobra mjuza u putničkom prostoru, dobar vozač za volanom i srednja vrata koja se ne daju zatvoriti. Ma tko to more platit? :D

Tomek

Zadnji krik tehnike je relativan pojam, jer se šiber koji se elektronski otvara i naginjanje autobusa moglo vidjeti većna MAN-ovima NG 272 iz 1994. koje je ZET kupio ;) To je bilo prije 19 godina!

Boki651

Dobro, ali u svakom slučaju sve vrvi od tehnike i elektronike ;)

Shole

Vrvi od opreme koju do sada nijedan Autotrolejev bus nije imao jer smo uvijek kupovali najjeftiniji, po mogućnosti s lagera.  Ovo što smo sad uzeli je normalno kao što tomek kaže već 15-ak godina.  A uostalom, pa SL222 imaju elektro-krovne otvore, možda je jedino poebno kod Citelisovih što su stakleni (prozirni).

Boki651

A možda je to i loše što su prozirni, jer ljeti će grijat kroz njih kao ludo i klimi će samo biti otežan posao.

shef

Danas još jedan novitet prvi put viđen na Citelisima... doduše informacija je nepotpuna jer nisam vidio što je na prednjem displeju, ali na bočnom je bio natpis autotrolej, a na stražnjem n.v.. Radi se o 811, vozio je neke ljude sjevernim koridorom, pretpostavljam da je to u vezi s ovim kongresom što je u hotelu Jadran.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Shole

A kolko može grijat kroz zatamnjeno staklo veličine 50x70 ?  Veći je problem kako ga oprat kad ga ptice zaseru

Boki651

Može dosta jer crna boja privlači sunce, a ljeti na suncu bude i preko 50.
Kad sam već tu da prokomentiram koliko u busevima vlada opuštenija atmosfera otkako radio svira u cijelom busu. Prije uvijek neka neugodna napeta, guranje, a maloprije pun bus, a nitko ništa. Čuo sam dosta komentara kako muzika opušta u busevima kad se vraća doma umoran s posla. Meni je ona dio života tako da to možda ne osjećam, jer mi stalno nešto svira, ali drugi to sigurno primjećuju. Meni je osobno puno ugodnije slušat muziku u busu, nego da je tišina, a ni ovi zvučnici u Citelisima nisu za bacit, tako da je ugođaj potpun. Jedino ga remeti škripa i lupkanje, al šta se može. Naviknuli smo se na Conecte i lošu kvalitetu pričvršćivanja stvari.
I danas srednja vrata odbijaju poslušnost, tako da vozačima nije dosadno.

Urbino LE

Citat: Boki651  u Svibanj 22, 2013, 17:19:57
Može dosta jer crna boja privlači sunce, a ljeti na suncu bude i preko 50.

Zatmnjeno staklo ako je kvalitetno, a trebalo bi biti, manje propušta topline nego obično, tako da ne vidim tu problema ali klima je uvijek dobro došla.

221

Citat: Boki651  u Svibanj 22, 2013, 17:19:57
Može dosta jer crna boja privlači sunce, a ljeti na suncu bude i preko 50.


Budeš vidio kako će motor grijati prostor po ljeti. Najmanji problem je taj krovni prozor.  ;)

shef

Naši i rimski će biti posljednji autobusi koji su novi izašli pod oznakom Irisbus, više o tome http://www.autobusblog.com/irisbus-no-iveco-bus.html
U posljednjoj rečenici nagovještaj sutrašnje prezentacije novog autobusa. Špekulira se o tome da će to ipak biti restilizirani Citelis pod novim imenom, dok se neki kunu da će 100% biti skroz novi model.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Urbino LE

Ma doći će i taj naslijednik valjda u Rijeku. ;D

Valjda će više novi model sa možda novim smještajem motora i nižim položajem vozača. Zapanjujuće je da niskopodni model od Irisbusa ima povišen položaj vozača, a poluniskopodni niži položaj.

Shole

Da, interesantan i poseban je položaj vozača u Citelisu, ali ja osobno nemam primjedbi. Baš mi je OK i paše mi da sam malo više nego npr. u Citaru.  Bitno je samo da time nije narušena preglednost ogledala, a u našem slučaju nije. Malo jedino smeta staklo kabine za gledanje desnog retrovizora.  I da, pohvale naručitelju na velikoj prednjoj roleti za sunce, i što konačno imamo radio.

Urbino LE

Je vam pomogne u vožnji što su ova veća ogledala od standardnih? Recimo ja se čudim sada oko ove nabave ovih naših Lion's Citya zašto nisu iz dodatne opreme uzeli neka veće ogledala da pomognu vozačima, ali uvijek se izgleda na vozače baš i ne misli. Nego je li tabla u vašim Citelisima VDO ili Actia(ima li uopće po forumu slika, ja nisam primjetio) te koji su kod vas displayi?