London (uvod)

Autor gaspa, Prosinac 09, 2007, 14:42:34

gaspa

Bilo je to davne 1995. Analogni fotoaparat, relativno skupi dijafilm, ograničeno vrijeme, ne baš najbolje vremenske prilike, neimanje pojma o autobusnom forumu... dakle, moji interesi nisu bili prvenstveno usmjereni na uslikavanje autobusa, a naposlijetku je rezultat ispao pomalo tužan, jer London ima što pokazati. Zato sam ovu temu i nazvao UVOD. Zasigurno će još netko putovati tamo i moći dati više slikovnih priloga.

Kako dolazimo u London? Najjednostavnije je zrakoplovom. U zračnoj luci Heatrow, koliko god ona bila velika, snalaženje je relativno jednostavno. Uvijek se čudim, bolje rečeno: divim, kako se u zračnim lukama na jednostavan i pregledan način putnici usmjeravaju kamo treba (Milano Malpensa je izuzetak i iskazuje talijansku šlampavost u njezinoj najboljoj maniri i punom sjaju!). Dakle, čim izađete iz zrakoplova u hodnicima vas dočekuje gomila stalaka s najraznovrsnijim prospektima (brojne ćete naći i u hotelima), pa preporučam da se odmah opskrbite u najmanju ruku planom grada (naravno, užeg centra) i shemom gradskog prijevoza.

Površina Londona je poprilična a broj stanovnika kojih 8 milijuna (dakle, gotovo dvije Hrvatske). Sredstva javnog prometa su podzemna željeznica (koja je podzemna samo u centru), jedna linija prigradske željeznice (Dockland Railway) i autobusi na kojima ćemo se u okviru ovog foruma zadržati. Osim legendarnih doubledeckera, autobusa na kat, prometuju i uobičajeni, "prizemni" autobusi. Autobusnih linija baš i nema tako mnogo kako bi se za osammilijunski grad moglo očekivati. Prikazane su u ovakvoj brošuri



Unutra ćete naći popis linija. Ovo je samo izvadak, da se vidi da ima i redovnih (dnevnih), linija s posebnom tarifom (Flat Fare), minibus linija, brzih linija i cjelonoćnih linija.



Tu su, naravno, i sheme linija: za cijelo područje i za uži centar (na slici)



Stanice su podijeljene na obvezne te na stanice na zahtjev i različito su obilježene.

Karte se kupuju u busu, na automatima, u garažama i kod agenata. Osim pojedinačnih postoje i dnevne kao i tjedne karte za neograničeni broj vožnji na svim prijevoznim sredstvima (osim kružnih linija turističkih autobusa za koje su karte i desetak puta skuplje.

Karta za jednu vožnju busom


I, naposlijetku, jedna od rijetkih uporabljivih slika londonske gužve (u gradskom prometu prevladavaju busevi i taksiji):


slikano u Oxford Street, 04.12.2005. u 09:30