Malo novosti u ovoj temi:
Naime jucer sam cuo da je Republika Srbija (tocnije njihova carina) uvela namet za autobusne prijevoznike sa Zapada (HR, SLO, A, D, CH) u iznosu od preracunato 1 euro/putniku, kao razlog se navodi da slican namet njihovi prijevoznici placaju na Zapadu, sto po rijecima upucenijih osoba nije istina... A procedura je takva, da se ugl. to rijesava uz komplikacije od strane srpske carine, buduci svaki bus, bilo linijski bilo povremeni prijevoz, mora imati jasno ispisana imena i prezimena putnika, kao i tocan broj putnika. Dalje druga je nelogicnost da se taj namet, ne placa na samoj granici, vec ako sam dobro skuzio u ustanovi pri AMS Srbije i to iskljucivo u gotovini u dinarima, kartice ne priznaju, a tko dođe sa stranom valutom mora mijenjati u dinare... Od nasih prijevoznika je jedino reagirao APP, te je digao cijene otprilike za 10 kn na linijama ka Srbiji, dok ostali jos nisu poduzeli neke konkretne mjere, ali se pretpostavlja da ce se ici s trazenjem iste protumjere ka prijevoznicima iz Srbije, ako druga strana ne popusti.
Dalje, koncern Meinfernbus - Flixbus se polako i probija na HR trziste, nakon ulaska putem linije Wien - ZG (koop. Blaguss/CB), objavljeno je da 3.1.2016. krecu s linijom Wien - Graz - Karlovac - Zadar - Šibenik - Split, pretpostavljam da ce to voziti Blaguss i CB u nekim prigodno oznacenim busevima, jos jedan detalj priblizavanja hrvatskim korisnicima je i web na hrvatskom:
https://www.flixbus.hr/. Misljenja sam da bi oni u narednoj godini mogli napraviti znacajan iskorak na HR trzistu na linijama iz Njemacke, gdje im u korist ide da dosta nasih vozaca je otislo u Njemacku voziti za razne privatnike koji voze za Flixbus