Büssing

Autor Paško, Rujan 28, 2015, 21:00:56

Paško

Büssing je bio njemački proizvođač autobusa i kamiona kojeg je 1971. preuzeo MAN i uzeo njihov logo lava iz Branunschweiga (gdje je bilo sjedište firme) za sebe kojeg i danas koriste. Osnovani su 1903. godine, a do preuzimanja su se razvili u jednog od najnaprednijih proizvođača autobusa. Među zadnjim gradskim modelima im je BS 110 V kojeg je MAN s manjim promjenama nastavio proizvoditi kao SL 192/SL 200.
Više info ovdje: de.wikipedia.org/wiki/Büssing_AG
Büssinga u (ex)YU skoro pa nije ni bilo. Nakon raspada države nisu se uvozili kao polovni jer su zbog dobi u Njemačkoj tada već bili povučeni.
Evo jedan turistički meni nepoznatog modela u vlasništvu Transturista iz Tuzle:



iz kojeg se licenciranjem vjerojatno razvila Dubrava D2219:



Je li i Transturistov onda proizveden u Zagrebu?
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Büssing, a kasnije MAN autobusi prevladavali su u voznom parku berlinskog BVG-a. Kako bi se neke od njih spasilo od propadanja osnovana je zajednica Traditionbus Berlin koja sakuplja i restaurira neaktivne berlinske autobuse. U voznom parku imaju 8 Büssinga sa statusom obnovljenog oldtimer vozila i još 4 koja nemaju posebne njemačke H oldtimer tablice zbog čega ne mogu voziti svugdje + par koje služe za dijelove. U Pragu (ne znam kojom prilikom je bio tamo) sam prije mjesec dana naišao na nekadašnji (vozio do daleke 1976. zatim u muzejskoj zbirci) berlinski #1629, Büssing D2U iz 1965. godine - definitivno najstariji bus s kojim sam se susreo. Više info o njemu ovdje: http://www.traditionsbus.de/Fahrzeuge/d2u_1629.htm

U savršenom je stanju (čak mu je obnovljena i reklama iz sedamdesetih) što se vidi i na fotkama:





Pogled kroz prozor prvih:



i druga vrata:



Na YouTubeu postoji par videa vožnje u njemu:



Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Shole

Po prozorima bi rekao da je Dubravka kraća od gornjeg original Bussinga.   Gornji ima 5 bočnih prozora i šesti koji je s druge strane zamjenjen vratima i malim prozorom,  dok  Dubrava D22 ima na desnoj strani samo 4 prozora.  Teško mi je ovako zaključit veličinu prozora, ali prije bi rekao da je bus bio kraći za jedan prozor.  Čak je i prednji prepust manji.  Dubrava ima samo za širinu vrata, dok Bussing ima vrata (od vozača) koja su vjerovatno sličnih dimenzija ko i putnička,  plus onaj bunkerić između vrata i prednje osovine.   To je inače i razlika između prevjesa i na Sanosima  S14/12   S314/312  S415/413,  upravo taj  "bunkerić"

Thommo

Da li netko zna tip i gdje je vozio? Nalazi se u sklopu Nostalgiebahna u Ferlachu (A).



Foto: Damir

shef

#4
Jedan od samo dvanaest proizvedenih...
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Paško

Osim marketinških ima li još kojih razlika od običnog Lion's Coacha?
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

shef

Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

gorgoroth


IgorKlasik

Zanimljiva brošura iz arhive :
Büssing Trambus Präfekt, 1966
https://www.lov2xlr8.no/brochures/1960/66bu/66bu.html

Lion's Driver

Jel i Bussing Turske proizvodnje ili

MAN464

Bussing je bio Njemački proizvođač kamiona i autobusa kojeg je man preuzeo 70-ih odatle lafić na manu, slicno je man preuzeo i Steyr, Oaf i slicno.

BVB
AD Maiorem Dei Gloriam!!

"Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini." - Dr.Franjo Tuđman 23.11.1996.

Lion's Driver

Taj dio znam, al budući da se Coachi proizvode u TR zanima me je li i ovaj "posebni" Bussing proizveden u TR