Nabavka novih autobusa (obnova voznog parka)

Autor man134, Studeni 29, 2007, 11:11:52

smogovci.bbb2

#660
Izvor: https://dubrovackiportal.hr/grad/propao-plan-autobusi-marke-solaris-napustili-dubrovnik-iz-libertasa-kazu-kako-nisu-imali-ugraden-sekundarni-retarder/?fbclid=IwAR0ZkihWIQO6Aufc6rVZxain3mJnK1-3Lo69vDw3PqM33CEa3W-c_BRj7_c
Na današnjem tehničkom pregledu prilikom kojeg su se pregledavale tehničke karakteristike na autobusima tvrtke Solaris Bus&Coach utvrđeno je kako navedeni autobusi nemaju ugrađen sekundarni retarder, javljaju iz Libertasa.

Iz navedene tvrtke ranije su dostavili službeni dokument u kojem su naveli kako su autobusi opremljeni sekundarnim retarderom , a što je bilo i traženo sukladno tehničkim uvjetima natječajne dokumentacije. Unatoč navedenom autobusi koji su stigli u Dubrovnik imali su ugrađen primarni retarder.
Neupitna je kvaliteta i funkcionalna ispravnost autobusa, međutim zbog strogih pravila EU Libertas Dubrovnik nije mogao u ovom trenutku prihvatiti navedene autobuse te nije izvršena primopredaja. Iz navedenog razloga autobusi marke Solaris napustili su Dubrovnik.
Nakon što o svemu Libertas Dubrovnik obavijesti kontrolno tijelu SAFU odlučit će se o daljnjim postupanjima. U krajnjem slučaju kao opcija ostaje mogućnost ponavljanja cjelokupnog natječajnog postupka – poručuju u priopćenju iz javnog gradskog prijevoznika.

I oni stvarno misle da će im dati novac za druge autobuse ::|
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

steyr1985

Citat: Majstor  u Svibanj 28, 2020, 16:56:25
Vrlo jednostavno
Voith mjenjač ima sekundarni retarder
ZF mjenjač ima primarni retarder
Vozila isporučena sa ZF om s oni htjeli Voith ali nisu smjeli ili htjeli napisati Voith nego ovako precizirali
Ukratko preferirali su Voith
Kakva je razlika između ova dva  retardera ili mjenjaca

NP-549

Ne kužim zašto Solaris jednostavno nije montirao Voith mjenjač

steyr1985


podgora

Meni se čini da Solaris izgubija Dubrovnik i da je ovo sve jedna velika spačka od strane naše države

Poslano sa mog VOG-L29 koristeći Tapatalk

Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

netko

Sad će biti zanimljivo vidjet gdje se vraćaju??
Vidjet ćemo koji je konačno servis zadužen za njih. Možda ona firma iz Splita, ali kod ovako složenih situacija možda čak i netko iz ZG.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

lussin

Možda ih prihvati DAF u Varaždinskim Toplicama

MAN SL222

U ovom članku piše da idu u Poljsku,ne spominje se nikakav servis  ??? https://dubrovnikpress.hr/component/k2/item/37897-poljaci-lagali-u-tehni%C4%8Dkoj-dokumentaciji,-libertas-11-autobusa-vra%C4%87a-proizvo%C4%91a%C4%8Du.html
Citat:Libertas je danas proizvođaču odlučio vratiti 11 Solaris autobusa za gradski prijevoz jer nisu zadovoljili tehničke uvjete koji su bili propisani nabavom, odnosno natječajnom dokumentaciju. Autobusi su upućeni nazad u Poljsku jer tehnička služba Libertasa Dubrovnik nije odobrila njihovo preuzimanje.

Riječ je o autobusima koji su nabavljeni preko EU fondova i sami natječaj pratila je poprilično opsežna dokumentacija pa je uistinu apsurdno da je poljski proizvođač, na čijim stranicama ističu kao su jedna od vodećih tvornica autobusa i trolejbusa u Europi s više od 19 tisuća isporučenih vozila, ,,zaboravio" ugraditi dio za koji je prethodno naveo kako je ugrađen.
Naime, riječ je o sekundarnom retarderu, pojednostavljeno i laički kazano, sustavu za pomoć pri kočenju. Jesu li Poljaci pokušali prevariti Libertas? Iako u Libertasu u službenom priopćenju smiruju situaciju navodeći kako je ,,neupitna kvaliteta i funkcionalna ispravnost autobusa" ostaje pitanje jesu li Poljaci pokušali prevariti Libertas te bi slučaj, posebno jer su autobusi čija nabava, kako stoji na stranicama Libertasa, vrijedna gotovo 23 milijuna kuna, nabavljeni najvećim dijelom novcem iz europskih fondova iz kojih je dobiveno 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

,,Na današnjem tehničkom pregledu prilikom kojeg su se pregledavale tehničke karakteristike na autobusima tvrtke Solaris Bus&Coach utvrđeno je kako navedeni autobusi nemaju ugrađen sekundarni retarder. Iz navedene tvrtke ranije su dostavili službeni dokument u kojem su naveli kako su autobusi opremljeni sekundarnim retarderom, a što je bilo i traženo sukladno tehničkim uvjetima natječajne dokumentacije. Unatoč navedenom autobusi koji su stigli u Dubrovnik imali su ugrađen primarni retarder." - piše u priopćenju Libertasa Dubrovnik.
,,Neupitna je kvaliteta i funkcionalna ispravnost autobusa, međutim zbog strogih pravila EU Libertas Dubrovnik nije mogao u ovom trenutku prihvatiti navedene autobuse te nije izvršena primopredaja istih. Iz navedenog razloga autobusi marke Solaris napustili su Dubrovnik." - navodi se u priopćenju.

,,Nakon što o svemu Libertas Dubrovnik obavijesti kontrolno tijelu SAFU odlučit će se o daljnjim postupanjima. U krajnjem slučaju kao opcija ostaje mogućnost ponavljanja cjelokupnog natječajnog postupka." - piše još u priopćenju.

Inače, cijela procedura nabavke ovih autobusa koji su danas vraćeni put Poljske započela je koncem 2018. godine.

netko

Da, to sam vidio, ali jer nužno mora otići natrag zbog toga. Pitanje je koliki je ovo nedostatak ako bus mora u Poljsku? Ispada da treba raskopati pola autobusa zbog toga. Ili je to rezultat nepostojanja pravog ovlaštenog autobusnog servisa sa iskustvom poput Jollya ili MAN Importera.....
Ovako će autobusi prevalit trostruki put, ako se uopće budu vratili....I tu nešto ne štima baš.....
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

podgora

Tu nešto smrdi žestoko i mislim da je to u režiji Mana i Mercdesa

Poslano sa mog VOG-L29 koristeći Tapatalk

Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

NP-549

U režiji je, ali vlasti Dubrovnika, odnosno HDZ-a

sniff

Bilo bi fora kad bi se javio netko tko zna što se točno dogodilo i odvažio se to napisati. Pitanje je i što je Libertas naveo u specifikacijama, da li strogo žele Voith mjenjač ili bi on tek bio poželjan. Još zanimljivije je hoće li davatelji fondova tolerirati takvo bezobrazno ponašanje, ili će situacija na kraju završiti na još jednom od brojnih sudskih sporova, u kojima bi Dubrovnik, na kraju i država, spušila.

lussin

Nakon cijele trakavice sa žalbom i odluke na žalbu koja je pratila ovu nabavku, ovakva neka gadarija je bila skoro pa i očekivana

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

421

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln