ZET razno (4)

Autor Volzhanin, Lipanj 25, 2019, 20:42:19

Tomek

Na taj način treba ukinuti i 123, 124, 131, 137, sve imaju 10-15 putnika zadnje dvije tri stanice.
Umjesto da se gradski prijevoz razvija mi bi ukidali.
Što se tiče perona na Črnomercu 124 i 130 bi trebali ići sa istoga koji bi bio odmah do 121, isto tako 131 bi trebao biti na peronu sa 123 koji bi bio do perona od 120. To bi bilo jedino logično, naravno uz usklađene vozne redove.

MAN truck bus

U zadnje vrijeme sve više čitam da bi umjesto razvijanja JGPa, mi ukidali, pa se pitam otkada je uvođenje besmislenih linija s 0-5 putnika (i to ne po polasku, nego po danu) razvijanje JGPa?
Uvjeren sam da Melisa nije mislila kako treba ukinuti sve linije koje imaju malo putnika (malo i 0 putnika nije isto, ali uporno to gurate kao sinonim) već kako bi bolja izvedba za putnike bila kružna, kraća i češća linija od Vrapčanske Aleje preko Borčeca i Zelene magistrale nazad na Vrapčansku aleju u odnosu na 130 koja ide rjeđe i većinu putnika čine oni koji idu do određene stanice gdje mogu stići i linijom 121 koja opet ide češće nego 130.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Tomek

Linija 131 dnevno ima duplo manje putnika nego 130. Ukinimo onda 131, pa od Vrapča uvedemo minibus koji će prolaziti po Karažniku do kraja gdje se tako i tako žale da su isključeni od gradskog prijevoza otkad 120 nejde Huzjanovom pa dalje na cementaru i na Bizek.
Isto treba nazad skratiti 137 do Vrapčanske Aleje kao što je vozila do ranih 00tih.
Na kraju treba i 220 ukinuti, tako i tako se može drugim linijama do Avenue Malla pa na 109.

smogovci.bbb2

#423
Malo si se pogubio sa 220 i 109 ::| Tko ide sa 220 do AM i tamo presjeda na 109 kad oba polaze iz Dugava i imaju istu trasu kava
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

MAN truck bus

Tomek, ponovno ironziraš temu, a sve pod krinkom tvoje želje za razvijanjem, a naše za ukidanjem JGPa.
Znači, po tebi je linija 242 razvijanje JGPa jer putnici više ne moraju pješačiti 5 -7 min na češću 268 već ovako vozi 1 zglobni/solo bus za 5 putnika koji se voze u danu, a ostatak dana se bus vrti prazan jer svi ostali idu pješice na 268 jer im se ne isplati čekati 242 jer ide rijetko. Po tebi je i besmislena 235 razvijanje JGPa jer prometuje 80% istom trasom kao 214, ali i ima 80% manje putnika u odnosu na 214, pa onda sada vozi Feniksbus. 239 je onda, također, razvijanje JGPa, nema veze što na nju otpadaju 2 vozača i 1 mini bus i što se dnevno vozi 0 putnika, bitno da mi besmisleno razvijamo JGP.
Primjer s 220 je u najmanju ruku očajan pokušaj prikazivanja da smo mi glupi i nemamo pojma, ali evo ja ću dati malo konkretniji primjer. Sa svog područja. Linije 216 i 276 bi se bez pardona mogle skratiti do Elke, ali ima samo jedan preduvjet > usklađivanje VRa s 281 i tramvajem. Tako bi dobili točniju liniju, s manje kašnjenja i češćim polascima u odnosu na ovo što sada imamo, a uz presjedanje direktnu povezanost s Glavnim kolodvorom i tramvajima.
Umjesto da stvarno idemo u cilju razvijanja JGP po pitanju točnosti, ispravnosti vozila i uštedama tamo gdje su moguće, mi radije idemo pod krinkom razvijanja JGP uvoditi besmislene linije.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

smogovci.bbb2

Ima tu i linija 243, ne da je bus123 pun ko šipak praznih mjesta nego treba ozbiljno razmisliti o uvođenju još bus123 bus123 na istu
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

MAN truck bus

Da, ali nju još nekako mogu provući kroz poboljšanje JGPa jer na tom potezu nije bilo autobusa otkad 234 ne ide tim potezom, a pješice ničeg nema u velikoj blizini.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Melisa Kodžoman

#427
Stvarno mi je žao jer je nakon mog odgovora nastala rasprava. Kad god iznesem smatranje da neka linija nema smisla ili bi bilo bolje ukidanje, uvijek predložim alternativu jer nema smisla da se putnici zakidaju. Nisam rekla da 130 treba ukinuti i gotovo, nego objasnila da bi možda (možda, jer je to ipak samo prijedlog) bilo bolje "zaokružiti" 143, kao i kad sam davno predložila izbaciti 225 iz Resnika i umjesto nje produljiti 282 do tamo. Dakle, nikad nisam zakinula putnike svojim prijedlozima, ali smatram ako neka linija nema smisla, u smislu broja putnika, trasi treba promjena. A što se tiče omjera broja putnika na 130 i 131, treba odrediti jesu li putnici na 130 oni koji idu do Borčeca ili do Karažnika jer je 121 netom prije otišao.

smogovci.bbb2

Citat: MAN truck bus  u Srpanj 24, 2021, 10:17:12
Da, ali nju još nekako mogu provući kroz poboljšanje JGPa jer na tom potezu nije bilo autobusa otkad 234 ne ide tim potezom, a pješice ničeg nema u velikoj blizini.
Sa njom i dalje pehaka po Čajzerici jer ne pokriva 90% naselja trasom uz nasip
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Dreamwalker

Citat: Melisa Kodžoman  u Srpanj 24, 2021, 11:33:21
Stvarno mi je žao jer je nakon mog odgovora nastala rasprava.

Neka ti to ne bude žao. Forum je mjesto za raspravu ;)
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

smogovci.bbb2

Izvor: https://www.zet.hr/aktualnosti/vijesti/vremeplov-od-sivih-do-klimatiziranih-autobusa/7353
VREMEPLOV - OD SIVIH DO KLIMATIZIRANIH AUTOBUSA
Prije 90 godina, točnije 10. kolovoza 1931. godine, ZET je za 3.000.000 tadašnjih dinara od privatnika kupio 30 autobusa i preuzeo autobusni promet u Gradu Zagrebu.

Razvoj autobusnog prijevoza u Zagrebu neodvojivo je povezan s razvojem grada i njegovih stanovnika. Prije 94 godine, 11. kolovoza 1927., pokazala se potreba za novim oblikom javnog prijevoza te su Zagrebom počele voziti prve redovne autobusne linije, no nezadovoljstvo građana uslugom koju su pružali privatni poduzetnici, potaknulo je Gradsku Upravu i ZET na odluku o preuzimanju autobusnog prijevoza.

U samom početku postojale su tek dvije linije: od Akademskog trga (Zrinjevac) do Savskog kupališta, odnosno preko Podsuseda do Samobora. Na tim linijama vozila su tri autobusa sive boje marke Lancia, dok je godinu dana kasnije bilo osam autobusnih linija, a vozili su autobusi marke Opel. Sve linije imale su polazište na Zrinjevcu, osim one od Jelačićeva trga za Gornji grad. Autobusi su bili vlasništvo tvrtke Autobus-promet.

U tim počecima autobusne su linije vođene samostalno, bez dovoljne povezanosti s tramvajskim prometom, što je rezultiralo smanjenjem broja putnika, a vozni park je bio šarolik i zapušten.

Napokon, nakon Drugog svjetskog rata počinju se popravljati zapuštena vozila te se postupno sređuje stanje u autobusnom prijevozu.
Tijekom '50-tih godina prošlog stoljeća uspostavljane su nove linije čija se ukupna dužina povećala na 45 kilometara, a počeli su se graditi i posebni objekti za servisiranje i održavanje autobusa. ZET je 1955. godine kupio rabljene katne autobuse iz Engleske koji su zagrebačkim ulicama vozili nekoliko godina, nakon čega su prodani u Sarajevo.
Tijekom '60- tih godina rastao je Novi Zagreb i ostala prigradska naselja, a sve njih s gradom su povezali autobusi. Kako bi zadovoljio novonastale potrebe ZET se odlučuje za nabavku prvih 20 zglobnih autobusa, koji su u to vrijeme već naveliko bili u prometu. Ovi su autobusi  bili tada nasuvremeniji te su zadovoljili potrebe kvalitetnog prijevoza do kraja sedamdesetih godina.

Početkom '70-tih godina autobusni promet ZET-a uspostavljen je na 50 linija ukupne dužine 500 kilometara, a mreža se i nadalje dinamično širila na područja koja do tada nisu bila obuhvaćena. U to vrijeme donesena je i odluka da se krene u tipizaciju voznog praka, što je pomoglo budućem razvoju autobusnog prijevoza u gradu.

U prvoj polovici '80-tih godina ZET je proširio autobusni prijevoz na samoborsko i sesvetsko područje, a istovremeno se širio i Zagreb, od Prečkog i Španskog na zapadu, do Dubrave i Sesveta na istoku pa su i stanovnici tih naselja zahtijevali organizirani javni prijevoz. ZET je uspješno pratio širenje grada te se i taj puta pokazao kao jedan od generatora razvoja Zagreba.

Početkom '90-tih, unatoč ratnim događanjima, nabavljena su rabljena vozila iz Njemačke, a potkraj 1994. godine u ZET stižu i prvi novi niskopodni zglobni autobusi. Četiri godine kasnije stiže još deset novih zglobnih autobusa, a u promet su pušteni i obnovljeni autobusni terminali u Sesvetama i Velikoj Gorici.

U novom tisućljeću nastavljena je obnova voznog parka, više je linija produženo, a uspostavljeno je nekoliko novih. Prilikom nabavke novih autobusa, ZET se odlučio za ekološki pristup, prvenstveno kao doprinos razvoju ekološke svijesti, ali u konačnici i smanjenju troškova poslovanja. Od 2007. godine ZET kao pogonsko gorivo uvodi biodizel, a od 2009. vozi se i na stlačeni plin čime ZET doprinosi smanjenju onečišćenja i uklanjanju štetnih čestica koje sadržavaju fosilna goriva.

Unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, ZET će i ubuduće nastojati održati razinu kvalitete u autobusnom prijevozu. I dalje će se kupovati isključivo nove, najsuvremenije, niskopodne i klimatizirane autobuse koji zadovoljavaju najstrože europske ekološke norme, što javni gradski prijevoz čini pristupačnim svim kategorijama korisnika i podiže kvalitetu prijevoza putnika.

Danas ZET rasopolaže s više od 450 autobusa, koji prometuju na 146  linija, te povezuje područje Grada Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića te općina Bistra, Luka i Stupnik.

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

421

#431
Sretan 130. rođendan našem ZET-u!
Dalekog 5. rujna 1891. godine, ispisana je stranica zagrebačke povijesti kojoj su svjedočile generacije radnika, kao i mi danas, a takvo naslijeđe nas obvezuje da i dalje nastavimo brinuti o našem ZET-u i podizati kvalitetu javnog prijevoza na ponos svih građana.

"Rekao je (Tomašević, gradonačelnik grada Zagreba) da će se baviti rebalansom proračuna. ''Vidjet će se neke stavke koje nisu uopće imale uporište u proračunu. Nisu bili realno prikazani, recimo troškovi ZET-a koji su veći od planiranih, neke stavke oko upravljanja imovine kojih je potrošeno dvostruko više od predviđenog. Proračun se planirao nerealno. Bilo je nebitno što piše u proračunu, troškovi su se događali - to nije normalno'', istaknuo je.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/zagreb/tomasevic-nije-normalna-situacija-u-kojoj-sam-se-nasao-1520738 - www.vecernji.hr

Za one koji danas rade, pojačana ishrana! ;D
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

smogovci.bbb2

Izvor: https://www.zagreb.info/aktualno/zg/grad-krece-u-borbu-za-zicaru-pod-teretom-kredita-najvise-pati-zet-ali-gradani-ne-bi-trebali-placati-tude-greske/356030/

Da cijene ZET karata trenutno neće rasti, potvrdio je gradonačelnik Tomislav Tomašević novinarima na Trgu bana Jelačića gdje je sudjelovao u akciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja "#ZaZeleniSvakiDan".
Tvrdi i kako nova gradska vlast radi sve što može da ne dođe do poskupljenja javnog prijevoza, iako, govori, ZET ima dugovanja. Kako objašnjava, to poduzeće dignulo je kredit od pola milijarde kuna radi realizacije žičare, rate kredita već se moraju plaćati, a prihoda još nema. "Tako da je žičara baš jedan veliki uteg za samo poslovanje ZET-a", dodao je.
Ističe i kako će u rebalansu proračuna za ZET, grad morati osigurati iznos i veći nego je planirao, no o tome će, govori, idućeg tjedna. Upitan je i hoće li biti smjena, no ni tu nije bio specifičan.
Ipak, pozvao je građane da više koriste javni prijevoz nego automobile, a govoreći o žičari ističe kako je već razgovarao s nekim ministrima, a s nekima još nije imao priliku. Podsjetio je i da imaju upravni spor koji vode vezano za uporabnu dozvolu za žičaru i da će taj spor na sudu trajati neko vrijeme, no kako svakako idu u radove koji će smanjiti buku sljemenske žičare. Troškovi radova, zaključuje, bit će manji nego troškovi koji nastaju za održavanje žičare koja ne radi.

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

smogovci.bbb2

#433
Izvor:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/tomasevic-smijenio-nadzorni-odbor-zeta-i-predstavio-tri-nova-clana/2303815.aspx
Tomašević smijenio Nadzorni odbor ZET-a i predstavio tri nova člana

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je u utorak da je Grad Zagreb imenovao novi Nadzorni odbor trgovačkog društva ZET-a, koji će za nekoliko dana raspisati natječaj za izbor nove uprave i direktora ili direktorice toga gradskog poduzeća.

Novi članovi Nadzornog odbora su stručnjak za promet Marko Slavulj, stručnjak za radno i trgovačko pravo Marko Borski i stručnjakinja za poreze i financije Sanja Stojić.

Tomašević je kazao da ZET godišnje košta Grad 1.1 milijardu kuna te da Grad subvencionira iznos od 790 milijuna kuna. Dodao je da će u rebalansu proračuna ZET-u trebati namiriti još 80 milijuna kuna.

Smanjuje se broj putnika u javnom gradskom prometu, a povećava se broj vozila na cestama. To nije dobar trend i treba ga preokrenuti i to očekujemo od nove uprave, rekao je.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

smogovci.bbb2

Izvor: https://www.zet.hr/aktualnosti/vijesti/javni-natjecaj-za-izbor-direktora-trgovackog-drustva/7666
"ZET d.o.o. Zagreb, Ozaljska 105, temeljem Odluke skupštine Društva donesene na 18. sjednici održanoj 14. rujna 2021. godine., raspisuje
JAVNI NATJEČAJ
ZA IZBOR DIREKTORA TRGOVAČKOG DRUŠTVA
ZET D.O.O., ZAGREB
1 IZVRŠITELJA (M/Ž)
I.
Kandidat za direktora ZET d.o.o., Zagreb (dalje u tekstu: ZET d.o.o.), osim uvjeta propisanih člankom 239. stavak 2. Zakona o trgovačkim društvima (Narodne novine br. 111/93, 34/99, 121/99, 52/00, 118/03, 107/07, 146/08, 137/09, 125/11, 152/11, 111/12, 68/13, 110/15 i 40/19), mora ispunjavati i sljedeće uvjete:
da ima završen diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili s njim izjednačen studij odgovarajuće struke (VII. stupanj stručne spreme);da ima najmanje deset godina radnog iskustva na poslovima koji zahtijevaju navedeni stupanj stručne spreme;da ima najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodećim pozicijama u upravljanju trgovačkim društvima i/ili drugim pravnim osobama;da priloži prijedlog programa razvoja ZET d.o.o, koji definira strateški okvir te glavne aktivnosti koje je potrebno poduzeti radi povećanja učinkovitosti i kvalitete usluga koje pruža ZET d.o.o. (maksimalna duljina teksta tri stranice);da se protiv nje/njega ne vodi kazneni postupak.
II.
Uz vlastoručno potpisanu prijavu na natječaj, u kojoj se navode osobni podaci podnositelja prijave (ime i prezime, adresa stanovanja, broj telefona, e-adresa) kandidat za direktora ZET-a d.o.o. dužan je priložiti:
životopis u kojem će, u skladu s dostavljenim dokazima, obrazložiti ispunjavanje uvjeta iz javnog natječaja;dokaz o odgovarajućem stupnju obrazovanja u skladu s uvjetima iz javnog natječaja, presliku diplome, a kandidat koji je traženi stupanj obrazovanja stekao izvan Republike Hrvatske dužan je dostaviti presliku diplome zajedno s prijevodom ovlaštenog sudskog tumača za predmetni jezik i potvrdu o priznatoj visokoškolskoj kvalifikaciji od nadležnog tijela ili agencije Republike Hrvatske; (Ukoliko kandidat uz prijavu priloži dokumente u kojima osobni podaci nisu istovjetni, dužan je dostaviti i dokaz o njihovoj promjeni (presliku vjenčanog ili rodnog lista);Elektronički zapis (e-radna knjižica) ili Potvrda o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje, koja nije starija od mjesec dana, a koji zapis/potvrda, između ostalih podataka, sadržava podatke o poslodavcu, početku i prestanku osiguranja, stvarnoj i potrebnoj stručnoj spremi, radnom vremenu, općini rada – prebivališta i trajanju staža osiguranja;potvrdu poslodavca iz koje je razvidno da je na rukovodećim pozicijama do sada imao najmanje pet godina iskustva ili izvadak iz sudskog registra trgovačkog suda iz kojeg je razvidno da je bio najmanje pet godina osoba ovlaštena za zastupanje određenog trgovačkog društva ili pravne osobe;kandidat koji je radno iskustvo stekao izvan Republike Hrvatske dužan je dostaviti potvrdu, zajedno s prijevodom ovlaštenog sudskog tumača za predmetni strani jezik, iz koje je razvidno da ima najmanje deset godina radnog iskustva u odgovarajućoj struci i najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodećim pozicijama, a kojom se takva činjenica dokazuje u državi u kojoj je radio na rukovodećim pozicijama;prijedlog programa razvoja ZET d.o.o, maksimalne duljine teksta tri stranice. prijedlog programa razvoja ZET d.o.o, koji definira strateški okvir te glavne aktivnosti koje je potrebno poduzeti radi povećanja učinkovitosti i kvalitete usluga koje pruža ZET d.o.o. (maksimalna duljina teksta tri stranice);izjavu kandidata ovjerenu kod javnog bilježnika, pod kaznenom i materijalnom odgovornošću, o nepostojanju okolnosti iz članka 239. stavka 2. Zakona o trgovačkim društvima, koja ne smije biti starija od 15 dana od dana podnošenja prijave;uvjerenje pribavljeno od nadležnog suda ili putem sustava e-Građani da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak, koje ne smije biti starija od 15 dana od dana podnošenja prijave.
Izbor direktora ZET-a provodi se za mandatno razdoblje u trajanju od četiri godine.
Prijave na javni natječaj podnose se do 2. listopada 2021. u zatvorenoj omotnici, osobno na urudžbeni ured ili poštom preporučeno na adresu Grad Zagreb, Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Trg Stjepana Radića 1, Zagreb, s naznakom ,,Prijava na javni natječaj – za izbor direktora ZET d.o.o. – ne otvarati".
Urednom prijavom smatra se prijava koja sadrži svu traženu dokumentaciju navedenu u ovom javnom natječaju. Osoba koja nije podnijela pravodobnu i potpunu prijavu neće se smatrati kandidatom prijavljenim na javni natječaj.
Za administrativnu provjeru dokumentacije nadležan je Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.
Kandidati čije su prijave pravodobne i potpune, koji ispunjavaju uvjete iz javnog natječaja, i koji su ostvarili najveći broj bodova za dokazane uvjete javnog natječaja iz točaka 3. i 4. (maksimalno 7 kandidata) bit će pozvani na razgovor, o čemu će biti pravodobno obaviješteni. Bodovanje i razgovore provodi Skupština društva ZET d.o.o.
Za kandidata koji ne pristupi razgovoru smatrat će se da je povukao prijavu na javni natječaj te se u daljnjem postupku više neće smatrati kandidatom.
Po završetku javnog natječaja kandidati će na email adrese biti obaviješteni o rezultatima.
Riječi i pojmovi, korišteni u javnom natječaju, koji imaju rodno značenje, odnose se jednako na muški i ženski rod, bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu.
Više informacija o poslovanju ZET d.o.o. kandidati mogu pronaći na stranicama www.zet.hr."

421, natječi se pivkan
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza