Linije - razno 2022.

Autor vrba, Siječanj 07, 2022, 23:56:40

NP-549

Na NG312 se radilo samo korektivno održavanje. Preventivno je zanemareno pred jedno 15 godina.

Sve se na njima može popravit osim kad na tehničkom (ne samo godišnji)  padne zbog trulog podvozja.  Trulež oko nosača jastuka,  Rešetka karoserije ispod oplate se u tim godinama također ne pooravlja,  traverze oko nosača motora i mjenjača .....

MAN truck bus

Na NG312 su se godinama radili samo najnužniji popravci kako bi mogli voziti samo da se krpa izlaz. Svi ti limarski popravci nisu rađeni kako treba (zato su sada puknule ili istrunule do kraja) već su samo rađeni kako bi se prekrilo stanje da bus prođe periodu/TP. I sve je to rađeno samo kako bi se mogao požar koliko - toliko ugasiti jer su godinama bili najavljivani novi zglobni autobusi u xy broju, ali nikada nisu stigli.
Jedina koja je kompletno bila složena kako treba i u koju se stvarno i može reći da je uloženo je 137, ali oko nje je jedna duža priča, ostale su sve bile krpane i krpao se kraj s krajem dok nije došao konačan kraj i konačno pucanje ili neprolazak periodičnog ili godišnjeg tehničkog. Na žalost mnogih vozača i nas putnika, ali vrijeme, ceste i ostali mnogi utjecaji uzrokovali su njihovo povlačenje iz prometa.
Da bi bilo dobro da su sada u prometu, svakako, no sada se na periodičkom ruši doslovno sve jer se za novu Upravu želi prirediti realno stanje oko nedostatka buseva i zato zadnjih dana vidimo povećani broj Citelisa izvan prometa jer se šalju za doslovno sve u Resnik i napokon se počela provoditi kontrola izvršenih radova.
Jednom se morao napraviti taj rez koji će možda pokrenuti nešto ili odvesti ZET u propast do kraja.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

BestOne

Citat: MAN truck bus  u Siječanj 14, 2022, 22:12:46Na žalost mnogih vozača i nas putnika, ali vrijeme, ceste i ostali mnogi utjecaji uzrokovali su njihovo povlačenje iz prometa.

Pitanje je doduše je li na žalost vozača što se tako stari autobusi rashoduju. Vjerujem da se mnogi vesele dolasku novih zglobnjaka. ;D

BestOne ~ autobusi.org

421

#63
@ BestOne
Generacija  bus123 2009 godine past će zbog EKO normi, ne zbog stanja opisanog u postu NP-549. Broj putnika bitno se smanjivao od 2009 do danas. Ipak je tehnologija izrade i materijala te zaštite od korozije napredovala. Intencija je struja, vodik koju diktiraju jače i bogatije države, a mi ih pokušavamo slijediti.
Kockice su otrpjele mnoštvo prekapacitiranosti, loših kolnika, šahtova i (ne)održavanja pa im treba odati respect za sve dosad učinjeno u prijevozu. Njih će dokrajčiti gradska politika usporavanja prometa neprilagođenim visinama ležećih poprečnih uspornika uz knapirane vozne redove što znači većim brzinama preko njih radi dostizanja vremena.
Da mi vozači imamo utjecaja na konfiguraciju, bilo bi radosti. Ovako imamo ljubljene Fenixbus, Crossway, MAN G, MAN City po načelu "veži konja gdi ti gazda kaže."
BTW volio bih da mogu još jednoč provozati SGjca sa zimskim balonkama po snijegu ili MB O405GN > to se ne može platiti novcem.

@ smogovac jbga higijeničari se bore protiv Covida na forumu, ali vidio poruku.tnx
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

tramvajac 92

Broj putnika pada, ali pada i broj stanovnika. Zagreb ima kojih 770 tisuća, a po popisu 2011. je imao kojih 790. Pao je broj stanovika i u Gorici, Zaprešiću, ...

2008/9 je nabavljeno 200 autobusa (ne, ne računamo minibuseve). Od 2010 do 2020. je nabavljeno, bar što se tiče javnog prometa a bez minija
11x zglobni
20x solo
43x LE

Mislim da brojke govore same za sebe. Danas je od 20+25 MAN NG 312/MB O405GN2 ostalo još 3 MANa, još je ispao iz prometa po jedan MAN NG 313 i Citaro G (prva serija). Čak i ako je previše autobusa naručeno, danas nam ih fali, ne može se izlaz izvući.

Citaro G Facelift gbr.185

#66
Jučer su na 172 iz Črnomerca u 13:32 poslali bus 159 sa linije 121. Treba napomenuti, također, da se polazak prije, u 13:23, preskočio, a nakon što je 159 otišao prema Zaprešiću, gbr. 178 je došao na Črnomerec i okrenuo se i otišao prazan prema Zaprešiću te je kasnije viđen na tom istom vr-u koji je trebao ići u 13:23.

smogovci.bbb2

U APD je ili manjak solo ili višak zglobnih. Uglavnom, danas 220 vozi na 241 good_boy
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

MAN truck bus

Postoji varijanta, koja je ponovno česta u zadnje vrijeme, da se sa 268 skine 1 VR i pošalje na drugu liniju gdje je "bitno".
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

smogovci.bbb2

#70
Izvor: https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2335413&index_ref=clanak_procitaj_jos_m
ZET: Na bolovanju je 390 vozača, većinom zbog korone. Žao nam je zbog kašnjenja
ZAGREBAČKI električni tramvaj (ZET) potvrdio je danas da je 390 vozača ZET-ovih tramvaja i autobusa trenutno na bolovanju, najveći dio njih zbog zaraze koronavirusom i samoizolacije, pa korisnicima koji zbog kašnjenja linije zakasne na posao ili u školu nude ispričnicu.

"U trenutnim okolnostima u kojima živimo, vezano za epidemiološku situaciju, nažalost i naši vozači su obuhvaćeni zdravstvenim tegobama. Na bolovanju je u ovome trenutku oko 390 vozača autobusa i tramvaja te vozila za prijevoz osoba s invaliditetom, a navedena brojka se svakodnevno mijenja", navodi se u odgovoru ZET-a Hini.

Na nekim linijama prilagodili raspored

Na pitanje o uzrocima kašnjenja brojnih linija javnog prijevoza, kako autobusa tako i tramvaja, dodaju da se najveći postotak odnosi na bolovanja uzrokovana koronavirusom i samoizolacijom.

"Cijenjene korisnike ljubazno molimo za razumijevanje, jer se stanje mijenja na dnevnoj razini, odnosno iz sata u sat te se ulažu iznimni napori kako bi se usluga realizirala u predviđenom obimu", poručuju te dodaju da se neka vozila povlače iz prometa i zbog poteškoća koje je epidemija izazvala u servisnom dijelu, gdje je također smanjen broj radnika.

Ističu i da su na nekim linijama prilagodili raspored te da se ulažu napori da ove okolnosti što manje utječu na redovito funkcioniranje javnog prijevoza.

Tomašević: Omikron stvorio veliki problem u javnim i komunalnim uslugama

Kašnjenja u prijevozu komentirao je u izjavi medijima zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, istaknuvši da su isti problemi u javnom prijevozu, ali i u komunalnim uslugama.

"U ZET-u je doista problem s vozačima. Teško je to odmah u istom trenu iskoordinirati jer dobijete obavijesti da taj dan neće doći 50 do 100 vozača", izjavio je gradonačelnik u pauzi sjednice Gradske skupštine, dodavši da su zbog svega angažirane rezerve vozača.

Upitan bi li bilo bolje da se obveza predočenja covid-potvrda odnosila i na vozače javnog prijevoza, Tomašević smatra da je u tom slučaju moguće da bismo "imali još i veći problem".

Izdaju potvrde o kašnjenju

Iz ZET-a su dodali da korisnici gradskog prometa, zbog nepredviđenih situacija u prometu i znatnijeg odstupanja od predviđenog rasporeda, mogu na web stranicama ZET-a ispuniti zahtjev za "e-ispričnicom", koju izdaju ako je autobus od rasporeda odstupao 15 minuta ili dulje. 

"Na zahtjeve se odgovora u najkraćem mogućem roku, a da li će putniku izdana potvrda biti uvažena, odlučuje poslodavac ili obrazovna institucija kojoj se ona prilaže", dodaju.
klinac
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

ChRiStIaN

Dobro je, priznali su u i javno napokon. Više nije prilagođeni raspored "zbog smanjenje potražnje"  perfeto
@ Autobusi Hrvatska @

atr-zgb

Drugi tjedan APP vozi 268/1, 268/2, 242/1 😆🙈

Dreamwalker

Hoće li APD registrirati koji O405GN2 u tu svrhu i poslati na posudbu u APP? Pitam za frenda ;D
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

smogovci.bbb2

#74
Citat: ChRiStIaN  u Siječanj 27, 2022, 15:35:07
Dobro je, priznali su u i javno napokon. Više nije prilagođeni raspored "zbog smanjenje potražnje"  perfeto
Na žalost, na stranici ZET-a nisu. Čak su i produžili rok do 18.02.22
https://www.zet.hr/aktualnosti/vijesti/prilagodjeni-raspored-na-pojedinim-autobusnim-linijama/679
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza