autobusi.org Forum

Autobusna tematika => Proizvođači => Neoplan => Autor teme: maky u Studeni 28, 2007, 22:56:57

Naziv: Neoplan
Autor: maky u Studeni 28, 2007, 22:56:57
"Korak ispred napretka" bio je dugogodišnji slogan koji je inženjerima u Neoplanu davao krila. Uvijek i uvijek Neoplan je uspijevao optimizirati svoje dizajne sa inovativnim idejama i trendovima koji su oduvijek postavljali standarde, davajući snažan poticaj cijeloj autobusnoj industriji. Ime Neoplan označava vrhunski dizajn, inovativnu tehnologiju i maksimalnu udobnost. Zahvaljujući svojim konceptima Neoplan je konstantno uspijevao povećavati proizvodnju i svoj udio na tržištu. Prošlo je gotovo 14 godina prije nego je  tisućiti Neoplan sišao sa proizvodnih traka, ali je već  5 godina poslije dovršen dvijetisućiti primjerak. Uzdignuće kompanije od malog karoserista do svjetski poznatog proizvođača Neoplanu je dalo poticaj i za budućnost. Tijekom godina mijenjali su se i  Neoplanovi slogani, od "Korak ispred napretka", preko "Zadavajući smjernice" do sadašnjeg "VIP Class". Evo kako je tekla priča i nadam se da će i dalje teći još dugo, dugo...

1935:
01. lipnja 1935. Gottlob Auwärter je sa sedam sunarodnjaka otvorio svoju karoserističku radnju u Möhringenu kraj Stuttgarta. To je bio vrlo hrabar potez samo  nekoliko godina nakon ozbiljne ekonomske krize, a u to vrijeme državni zajmovi nisu postojali. U to vrijeme proizvodnja autobusa i kamiona je bila blisko povezana. Autobusi su bili proizvođeni tako da su manje manufakture na kamionskim šasijama  radile svoje nadgradnje koje bi uređivali po zahtjevima kupaca, koji su uglavnom bili iz iste regije. Gottlob Auwärter je također prve poslove sklapao sa kupcima iz blizine. Proizvodio je razne vrste komercijalnih vozila, ali  autobusi su uvijek bili prioritet i glavna djelatnost. Izdašno ostakljeni rubovi krovova, kao i prednji i stražnji kraj autobusa postali su zaštitni znak njegovih dizajna.
Gottlob Auwärter:
(http://www.neoplan.de/datapool/imagepool/600/Gottlob_Auwaerter.jpg)

1938:
Mlada kompanija je iznimno brzo rasla. Bili su prepravljeni narudžbama i broj zaposlenih se konstantno povećavao, sve dok  Drugi svjetski rat nije naglo zaustavio taj napredak. Mnogi zaposlenici  su mobilizirani u rat, a Gottlob Auwärter je i sa ono malo zaposlenika morao proizvoditi materijal neophodan za ratovanje i popravljati avione u obližnjem Echterdingenu.

1948:
Nasreću, njegova kompanija je  izbjegla bilo kakva veća ratna razaranja, ali tu opasnosti nije bio kraj. Okupacijske trupe uzimale su u zapljenu sva vozila za transportne potrebe, bez ikakve naknade. Ipak, Gottlob Auwärter uspio je sačuvati šest  napravljenih autobusa, što je bila njegova baza za novi početak i daljnji napredak. Međutim, glavni razlog zbog kojeg se Gottlob Auwärter uspio izdići iz poslijeratnog pepela bila su njegova tehnička dostignuća. Naprimjer, razvio je potpuno čelični robusni dizajn, koji je dotada bio potpuno nepoznat u izgradnji autobusa.

1953:
Povećanje udobnosti je bilo jedan od glavnih pokretača svih Neoplanovih projekata. Gottlob Auwärter je zaključio će se za bilo kakvi daljnji napredak autobusna industrija morati odvojiti od kamionske. Zbog toga je dizajnirao potpuno novi autobus koji nije imao nikakvih dodirnih točaka s kamionima. Nije više upotrebljavao odvojenu šasiju, već samonoseću. U ovom monocoque dizajnu kostur od kvadratnih čeličnih cijevi je obavljao potpornu  funkciju. Bočne stranice su zavarivane na čelični kostur, što je dodatno ukrućivalo konstrukciju. Ovaj napredni dizajn rezultirao je smanjenjem mase za nekoliko stotina kilograma. Još jedna inovacija je bila ta da je motor sada bio postavljen otraga, na lako dostupnom mjestu. I tako je rođen moderni autobus. Da  osigura različitost od svojih prethodnika, brendu je dao novo ime NEOPLAN - nastalo od grčke riječi za novi plan. Ovo ime je simbol potpuno novih načina konstruiranja autobusa, kao i potpuno drugačije razine putničkog prijevoza. Kompanija je prezentirala NEOPLAN-a na showu u Reutlingenu koncem 1953. Ubrzo su uslijedile i verzije različitih duljina. Gottlob Auwärter je tako bio u mogućnosti svojim kupcima ponuditi dobro osmišljenu gamu proizvoda.
Prvi Neoplan:
(http://www.neoplan.de/datapool/imagepool/400/Der_erste_NEOPLAN_1953.jpg)

1957:
Futurističke tehničke inovacije su oduvijek bile karakteristika NEOPLAN-a. Jedan veoma važan korak u poboljšanju   voznih karakteristika vozila razvio je 1957. Gottlob Auwärter sa svojom ekipom. U vrijeme kada su njihovi konkurenti još uvijek  radili autobuse na neznatno modificiranim kamionskim šasijama, ekipa iz Mohringena je već predstavila svoj prvi model sa zračnim ovjesom i nezavisnim ovjesom na prednjoj osovini. Zračni ovjes je bio veliko okriće u razvoju autobusa, stoga je 1958. godine i patentiran. Ovo dostignuće je potpuno promijenilo osjećaj vožnje u autobusu i nije više  bilo nemoguće uspoređivati udobnost autobusa s onom u automobilu.

1960:
Ove godine, NEOPLAN je napravio veliko otkriće u aerodromskom prijevozu. Uvjeti rada aerodromskih autobusa uvelike su se razlikovali od onih na normalnim  putničkim linijama. Udaljenost koju oni prelaze je iznimno mala i svi putnici ulaze i izlaze iz autobusa u isto vrijeme. Gottlob Auwärter je zamijetio te  specijalne zahtjeve. Kao riješenje, NEOPLAN-ovi inženjeri predstavili su POTPUNO niskopodni autobus već 1960. godine! Ovo vozilo, bilo je dizajnirano tako da je imao pogon na prednje kotače i motor smješten kraj vozača. Putnički prostor je bio potpuno ravan od početka do kraja, te nije bilo stepenica na ulazu. Visina podnice bila je 350mm. To je postignuto spuštanjem stražnje osovine i upotrebom relativno malih kotača. Sa svojim aerodromskim autobusom, NEOPLAN je uznapredovao do vodeće pozicije na svjetskom tržištu.
Prvi aerodromski autobus:
(http://www.neoplan.de/datapool/imagepool/100/Flughafenbus_1960.jpg)

1961:
Sve do 1961.  zaobljeni dizajni prevladavali su u autobusnom svijetu. Prozori su bili mali, a ugrađivana su dodatna svjetla u krov, kako bi se putnicima priuštilo bolje osvjetljenje. Nasuprot toga, Albrecht Auwärter - najstariji sin Gottloba Auwärtera i perspektivni mladi inženjer Bob Lee su kao  svoj disertacijski rad, dizajnirali potpuno novi, u mnogim pogledima i revolucionarni autobus. Nosio je ime grada u kojem su studirali automobilski dizajn i inženjering - Hamburg. Dizajn i uređenje podignuli su nivo na sasvim novu razinu. Ubrzo je cijela industrija slijedila Neoplanove korake. Kada je predstavljen na salonu u Ženevi 1961, model Hamburg je bio prava senzacija! Njegove dizajnerske inovacije jednostavno nitko nije mogao ni predvidjeti. Izvana se sastojao od čistih linija s izraženim rubovima, velikih zaobljenih prozora koji su zadirali u krov i pažljivo pozicioniranih krovnih nosača, kako ne bi putnicima smetali u predivnom pogledu tijekom vožnje. Unutra, sjedala su postavljena na platformama koje su se lagano uzdizale prema kraju autobusa, u odnosu na središnji prolaz. Albrecht Auwärter i Bob Lee zakoračili su na potpuno novi teritorij i u području ventilacije. Dvije cijevi za ventilaciju protezale su se duž krova, svaka na svojoj strani, a putnici su na svakom sjedalu individualno mogli namještati protok  svježeg zraka pomoću usmjerivača.
Albrecht Auwärter:
(http://www.neoplan.de/datapool/imagepool/200/Albrecht_Auwaerter.jpg)

1964:
Ideja o proizvodnji autobusa na kat, kako bi se povećao kapacitet prijevoza putnika je stara gotovo koliko i sam autobus. Taj koncept je upotrebljavan samo u proizvodnji gradskih autobusa, sve dok ga Neoplan prvi nije upotrijebio i na luksuznim turističkim autobusima. Rezultat je bio toliko dobar i uspješan, da su ga gotovo svi suparnici  pokušali kopirati. Proizvodnja autobusa na kat je i u Neoplanu započela sa gradskim autobusima. Konrad Auwärter, drugi Gottlobov sin, razvio je gradski autobus na kat, kao dio svoje disertacije 1964. godine. Zahvaljujući svojoj ekstremno maloj masi, takozvani "Do-Bus" mogao je prevesti 102 putnika. Njegove tehničke značajke su bile konstrukcija iznimno male mase i novorazvijena "niskopodna" prednja osovina. Poseban značaj ovog rješenja je naprijed postavljena upravljačka oprema, koja je omogućila ravan prolaz između prednjih kotača. Koncept je u upotrebi i dan danas kod svih niskopodnih autobusa.
Konrad Auwärter:
(http://www.neoplan.de/datapool/imagepool/800/Konrad_Auwaerter.jpg)

1967:
Na osmom Međunarodnom Sajmu Autobusa u Nici 1967. godine prvi Neoplan Skyliner je  zapravo sve digao na novu razinu. Naslijedio je model Hamburg kao pobjednik u izborima na ovakvim događajima. Iste godine je uz dvoosovinskog Skylinera predstavljen i troosovinski sa pratećom stražnjom osovinom.
Skyliner:
(http://www.neoplan.de/datapool/imagepool/900/Der_Skyliner.jpg)

1969:
Konstantno rastući Neoplanov napredak značio je da su proizvodne statistike rasle iz godine u godinu, što je na koncu dovelo do limita proizvodnje u postojećim proizvodnim pogonima. Nakon mnogo nadogradnji i  konvertiranja postojećih objekata, u Neoplanu su odlučili  rekonstruirati tvornicu u Stuttgartu. Proces je započet 1968. godine, kada je osnivač  kompanije Gottlob Auwärter navršio 65 godina. 28. kolovoza 1969. nova tvornica je službeno otvorena na impresivnoj ceremoniji. Möhringen je sada bio dom jednoj od najmodernijih tvornica autobusa u cijeloj Njemačkoj. Srce tvornice je proizvodna hala 3840 m kvadratnih, u kojoj su postavljene tri nezavisne proizvodne trake. One su omogućavale učinkovitu proizvodnju na modularnom principu. Ovakav način proizvodnje omogućava i realizaciju individualnih  zahtjeva kupaca, kao i  proizvodnju  maloserijskih modela. Servisni odjel je također integriran u produkciju: zbog malih udaljenosti vrijeme servisa svedeno je na minimum. Centar za rabljena vozila postavljen je  u objekat na dvije etaže. Reprezentativna osmerokatna zgrada za urede akomodirala je  proizvodnju i menadžment pod isti krov.

1971:
Na Međunarodnom sajmu autobusa u Monaku 1971.  inženjeri iz Stuttgarta predstavili su model Cityliner N116, koji je postavio nove standarde za turističke autobuse. Nivo poda na kojem se nalaze putnici je dvije stepenice viši od nivoa na kojem se nalazi vozačko mjesto, a putnička sjedala su dodatno uzdignuta na platforme koje se protežu duž autobusa s obje strane. Zajedno s karakterističnim Neoplanovim zaštitnim znakom - zaobljenim prozorima koji se usijecaju u krov, pružio je putnicima optimalan pogled na okolinu. Ovaj Cityliner je bio prvi autobus u kojem su integrirani mini kuhinja i WC sa obje strane stražnjih vrata, što je omogućilo više sjedala za putnike. Ispod podnice bilo je mnogo prostora za prtljagu. Sa visinom od 3.55m, Cityliner je bio za cijelu glavu i ramena viši od bilo kojeg drugog turističkog autobusa u to vrijeme, te je utemeljio potpuno novu klasu visokopodnih turističkih autobusa. Zračni ovjes, nezavisna prednja osovina, kao i individualni ventilacijski sutav bili su dio serijske opreme. Ovog puta predstavljena novotarija je bila upotreba fiberglasa oko  kućišta kotača i na stražnjem kraju, koji su dotada bili izrazito izloženi koroziji. Ovo je rezultiralo, među ostalim i u višoj prodajnoj cijeni na tržištu rabljenih.
Prvi Cityliner:
(http://www.neoplan.de/datapool/imagepool/100/Der_Cityliner.jpg)

1973:
Ako usporedimo Neoplanov model Hamburg iz ranih sedamsesetih sa tadašnjim modelima suparnika, onda je sasvim jasno da je  Hamburg vodeći po pitanju inovativnosti i dizajna. Njegov jedini dostojni suparnik je bio još jedan Neoplanov model - Cityliner. Albrecht Auwärter i njegova skupina ljudi bili su odlučni u tome da  korisnicima predstave još modernije autobuse, te da prikupljena sazanja prenesu u djelo. Na IAA 1973. godine predstavili su paletu autobusa, poznatiju pod nazivom Jetliner, koja se smjestila u sredini Neoplanove ponude. Imali su još dinamičniji styling, te još udobniji i funkcionalniji interijer. Udarni adut je bilo veliko jednodjelno vjetrobransko staklo. Vozačev prozor, te onaj na vratima imaju posebno oblikovane donje rubove, te su elegantno spojeni sa  linijom prozora putničkog prostora. Tim dizajnera i inženjera pod vodstvom Boba Leeja postavio je pravo remek djelo na ceste. Ovo potpuno novo vozilo ukombiniralo je dokazane Neoplanove elemente sa najnaprednijim tehnološkim dostignućima. Imajući u vidu proces rasta i visoku upotrebu kapaciteta u Stuttgartu, u Neoplanu su odlučili sagraditi još jednu tvornicu. U to doba je zbog velikog ekonomskog rasta u okolici Stuttgarta bila nestašica kvalificiranih ljudi, ali u donjoj Bavarskoj je bilo dovoljno dobro školovane i visokomotivirane radne snage. To je bio glavni razlog zašto su Auwärteri izabrali Pilsting kao lokaciju nove tvornice 1973. godine.
Prvi Jetliner:
(http://www.neoplan.de/datapool/imagepool/300/Der_Jetliner.jpg)

1974:
U Neoplanu izvoz ima dugu i veoma uspješnu tradiciju. Čak je i u ranim godinama Gottlob Auwärter uspijevao prodavati autobuse i izvan Njemačke. Ranih sedamdesetih po prvi puta je potegnuto pitanje o lokalnoj proizvodnji, s obzirom da je nekoliko većih narudžbi bilo isporučeno za Republiku Ganu. Da bi ojačao svoju prisutnost na afričkom kontinentu i postavio temelje za daljnji razvoj, Neoplan je otišao u Kumasi. U drugom gradu Gane po veličini, Neoplan je 12. prosinca 1974. godine otvorio svoju treću tvornicu. Čak i dan danas, Neoplan tamo proizvodi robusni "Tropicliner".

1975:
Jedini pravi konkurent Skylineru je još jednom bio Neoplanov proizvod - Jumbocruiser, zglobni autobus na kat. Ovo ogromno vozilo do krajnje granice  je iskoristilo zakonom propisane dimenzije za ukupnu duljinu od 18m, širinu od 2.50m, te visinu od 4m. Iako ovaj model nikada nije doživio velikoserijsku proizvodnju, to je još jedan od dokaza Neoplanove inovativne snage i dan danas.
Prvi Jumbocruiser:
(http://www.neoplan.de/datapool/imagepool/400/Der_Jumbocruiser.jpg)

1976:
Niskopodna tehnologija za prijevoz putnika je također Neoplanov izum. Već u  šezdesetim godinama Neoplanovi inženjeri uspjeli su napraviti potpuno niskopodni aerodromski autobus. Koncept je usavršen 1964. sa izumom niskopodne prednje osovine koju je izumio Konrad Auwärter u svojoj disertaciji za autobus na kat (Skyliner). Slijedeći korak prema modernim niskopodnim autobusima Neoplan je poduzeo 1976. izbacivši na tržište N814 - gradski autobus sa dva široka ulaza baziran na niskopodnoj tehnologiji. Ovaj princip je postao standard diljem Europe u godinama koje su slijedile.

1979:
Velika potražnja potaknula je Neoplanov menadžment na razmatranje proširenja tvornice u Pilstingu. 02. travnja otvoren je novi centar za proizvodnju  "kostura", obradu plastike, servisiranje i trening osoblja. Uza sve ove ekspanzije, Neoplan je ostao vjeran svojem principu, a to je da kupcima ponudi vozila koja su ekonomična, atraktivna i udobna. Najsvježiji dokaz uspjeha tog koncepta bilo je predstavljanje Spacelinera na IAA `79. Ponudio je  cijeli dodatni red putničkih sjedala, dok je vozačka platforma zapravo smještena ispod prednjih sjedala, te mu pruža potpuno neometanu radnu okolinu. Dizajn vozila također daje vozaču osjećaj sasvim nove radne okoline, koja pomalo podsjeća na okruženje u sportskom automobilu. Dodatna prednost je što je ukupna visina vozila ostala znatno niža od autobusa na kat, te je sa 3.65m samo 10cm viši od Citylinera. Vozač i suvozač su imali svaki svoja vrata, dok je ulaz za putnike bio na sredini autobusa. Vozač je to mogao dosegnuti kroz niski prolaz direktno iz svog dijela kabine. Sa obje strane stepenica prema putničkom prostoru bilo je dovoljno mjesta za sve dodatne instalacije kao što su  WC, kuhinja, garderoba i  kabina za spavanje vozača. Ovaj revolucionaran koncept zaokružen je ogromnim prtljažnim prostorom.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Studeni 28, 2007, 22:57:26
1981:
Auwärter je dobio poziv iz Berlina za takozvani Telebus projekt. Kompanija je odlučila sagraditi još jedan pogon u i dalje razdvojenom gradu. Pronađen je odgovarajući komad zemlje u Spandauu i radovi su započeli u jesen 1980. Prvi autobus je izašao sa proizvodnih traka iz četvrte Neoplanove tvornice 27. svibnja 1981. Telebus projekt je potaknuo odluku kompanije da se proširi na Berlin, ali to nije bio jedini razlog.  Nova tvornica je također bila i servisni centar za Berlinske autobusne operatore, s kojima je Neoplan oduvijek bio u dobrim odnosima. Dodatna prednost izabrane lokacije je bila veoma važna pozicija grada, koji je bio  "baza" za trgovinu s Istočnom Europom. Utemeljenje Neoplana u SAD-u je bilo uspješno kao i ono u Gani, ali se dogodilo u mnogo većem razmjeru. Mnoštvo narudžbi rezultiralo je otvaranjem tvornice 1981. godine  u Lamaru/Colorado. Neoplanovi linijski autobusi ubrzo su  postigli zavidnu poziciju na brzo rastićem sjevernoameričkom tržištu. Velike narudžbe bile su svakodnevnica. Neoplanova dostignuća u niskopodnoj i CNG tehnologiji  ovdje su se zbilja isplatila. Nekoliko godina poslije otvorena je još jedna tvornica u Honey Brooku/Pennsylvanija. 1981. Neoplan je napravio svoj aerodromski autobus na kat, diva zvanog Galaxy Lounge. Njegove domenzije - 15m duljine, 4.5m širine i 4.5m  visine su jednako ogromne kao i njegov kapacitet za 340 putnika! Imao je i posebno konstruirane pokretne stube, pomoću kojih se mogao spojiti direktno na avionska vrata između 2 i 5.5m visine. Neoplan je s modelom Titan također osvojio i arapsko tržište. Koristi se u Jeddahu u Saudijskoj Arabiji na jednom od najvećih aerodroma na svijetu.

1982:
Niskopodni autobusi napokon su se ustalili na tržištu gradskog prijevoza. U skladu s tim, Neoplan je počeo dizajnirati i proizvoditi standardizirane gradske autobuse, čiji se nasljednici proizvode i danas pod nazivom "Centroliner".

1985:
Gottlob Auwärter GmbH & Co. KG slavi svoju 50. obljetnicu postojanja.

1987:
1987. je originalna tvornica u Stuttgartu još jednom proširena. Izgrađena je nova primopredajna hala sa reprezentativnim ulazom i velikim prostorom za urede. Zgrada ima impresivnu fasadu od stakla i čelika, stilistički element koji će kasnije karakterizirati i ostale Neoplanove zgrade. Istovremeno su reorganizirani proizvodni pogoni kako bi transport materijala bio što kraći. servisni odjel je prebačen u staru primopredajnu halu. U godinama koje su slijedile, novi raspored proizvodnje je dodatno optimiziran, pogotovo 1993, a sve u svrhu još većeg smanjenja transporta od odjela do odjela.

1988:
Svjetska premijera - pod ovim motom Neoplan je 25. svibnja 1988. pozvao goste u Stuttgart. Kompanija nije dala mnogo naslutiti što će predstaviti pod tim nazivom, dok nije predstavila potpuno novi koncept autobusa. Bio je to prvi autobus koji je u potpunosti koristio monocoque tehnologiju  i nisu mu bili potrebni nikakav kostur ni podupiruća konstrukcija. Ovo vozilo bilo je u potpunosti izrađeno od jednog velikog komada plastike. Eksterijer ovog Neoplana, kojem je dano ime Metroliner je bio jednako futurističan kao i cijeli koncept. Metrolinerova mala masa učinila ga je idealnmim za ugradnju alternativnih pogonskih sistema kao što su hibridi i gorive ćelije.
Metroliner:
(http://www.neoplan.de/datapool/imagepool/100/MIC_1988.jpg)

1990:
Proširenje Gottlob Auwärter GmbH & Co. KG se ubrzano nastavilo. Još jedna tvornica otvorena je u Istočnoj Njemačkoj: Neoplan 5 u Ehrenhainu. Zahvaljujući brzoj kooperaciji između obitelji Auwärter i Hiller/Kratzsch, započela je proizvodnja Translinera u veljači 1990.

1991:
Godinu dana kasnije, Neoplan je proslavio otvoreje još jedne nove tvornice u Plauenu/Vogtland. Rušenje Berlinskog zida omogućilo je još intenzivniju suradnju između Neoplana i renomiranog Vogtländische Maschinenfabrik AG. Neoplan Omnibus GmbH Plauen osnovan je 12. prosinca 1991. Neoplan Stuttgart imao je vlasništvo nad 76% dionica, dok su ostalih 24%  držala tri člana odbora, koji su bili i  upravitelji tvornice. Danas ova tvornica, koja se konstantno nadograđuje, igra ulogu centralne strukture unutar Neoplan grupe.

1992:
U proljeće ove godine, Albrecht Auwärter još jednom je iznenadio autobusnu industriju. Objavio je da radi na dizajniranju autobusa, čija je ukupna duljina veća od 12m i koji će moći biti registriran u Njemačkoj i diljem Europe. Isprva je samo nekoliko ljudi povjerovalo u ovaj projekt, ali na IAA 1992 bio je u mogućnosti predstaviti svoju čvrstu pobjedu koja je rezultat njegove tvrdoglave upornosti - prvi četveroosovinski autobus, Neoplan Megaliner, koji je nosio regularne njemačke registracijske pločice. U današnje vrijeme, 12m limit je stvar prošlosti.
Megaliner:
(http://www.neoplan.de/datapool/imagepool/200/Der_Megaliner.jpg)

1993:
10. kolovoza 1993. u dubokoj starosti umire Gottlob Auwärter, utemeljitelj Neoplana.

1994:
Nakon kratke i ozbiljne bolesti u 57 godini umire Albrecht Auwärter, stariji Gottlobov sin. Predsjedajuću ulogu preuzima Konrad Auwärter, Gottlobov drugi sin.

1995:
Na šezdesetu obljetnicu kompanije, Neoplan je predstavio ultimativni Cityliner - Platinum Edition. Napravljeno je 60 ultrasofisticiranih, luksuznih autobusa, koji su bili opremljeni tehničkim novotarijama koje će tek 2006. postati dio standardne opreme u Citylineru.

1996:
Približavajući se novom mileniju, Neoplan je na IAA `96 predstavio mnogostruko nagrađivani model - Starliner. Ekstremno atraktivan dizajn i inovativni koncept sigurnosti demonstrirali su futuristički orjentiran pristup ovog proizvođača. Sofisticirana proizvodna tehnologija osigurala je iznimnu udobnost. Sve verzije Starlinera imale su integralan prednji i stražnji kraj, te krov. Dodatne varijante kao što su 150mm povišeni model i 13.7m dugi troosovinac ubrzo su uvrštene u ponudu. Zahvaljujući svom inovativnom konceptu, Neoplan Starliner je veoma brzo postao glavni autobus i predvodnik flote u mnogih operatera.

1997:
Skup međunarodne organizacije za transport održan u Stuttgartu bio je idealno mjesto za predstavljanje nove generacije niskopodnih Centroliner autobusa. To je predstavljalo kulminaciju kompanijnog gotovo četrdesetogodišnjeg iskustva u proizvodnji niskopodnih autobusa. Centroliner je naravno bio opremljen najnaprednijom tehnologijom, iznad svega Controller Area Network sustavom (CAN). Ostala poboljšanja novog Centrolinera su bila još bolja zaštita od korozije, zahvaljujući  konstrukciji poda od nehrđajućeg čelika, te nova širina od 2.55m. Standardizirani dijelovi modularnog koncepta omogućili su cijeli spektar vozila, individualno dizajniranih po vrlo niskim troškovima. Na IAA 2002. nova generacija Centrolinera krenula je u serijsku proizvodnju.

1998:
"Destinacija budućnost" bio je idealan moto za predstavljanje nove serije autobusa na IAA `98. Ovaj autobus je zaista bio orjentiran ka budućnosti sa svojim CAN sustavom, izradom podnice od nehrđajučeg čelika te integralnim prednjim i stražnjim krajem te krovom. To su bile samo neke čari Eurolinera koji impresionira unatoč svojoj širini od samo 2.55m. Njegova platforma sa standardiziranim jedinicama omogućila je proizvodnju mnogobrojnih varijanti po prihvatljivom trošku. Euroliner je bio dostupan u 5 duljina, dvije visine, te tri visine poda. Široki spektar dodatne opreme, ovog nasljednika Translinera čini pionirom u mnogo aspekata. Starlineru je magazin "Lastauto Omnibus" dodijelio nagradu "Bus of the Year" po prvi puta.
Euroliner:
(http://www.neoplan.de/datapool/imagepool/800/Der_Euroliner.jpg)

1999:
Starliner drugi put zaredom osvaja ETM-Verlagovu nagradu "Bus of the Year". Međunarodni žiri dodijelio je Starlineru titulu "Coach of the Year 2000". Dotada je već bilo proizvedeno 500 Starlinera.

2001:
20. lipnja 2001. Europska komisija odobrila je preuzimanje Gottlob Auwärter GmbH & Co. KG od strane MAN Nutzfahrzeuge AG iz Munchena. Od 1. srpnja 2001. Gottlob Auwärter GmbH & Co. KG je promijenio ime u NEOPLAN Bus GmbH. Neoplan je također integriran i u grupaciju NEOMAN koja se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom Neoplan i MAN autobusa. Starliner još jednom osvaja titulu "Bus of the Year".

2002:
I ove godine Starliner osvaja titulu "Bus of the Year". Prodano je već 750 Starlinera.

2003:
Predstavljen je novi autobus iz Neoplan obitelji - Tourliner. Ovaj model je iznimno ekonomičan i pouzdan, te ima odličan omjer uloženo/dobiveno. Nasljednik je legendarnog Eurolinera i proizvodi se u Ankari u Turskoj. Starliner i po peti puta zaredom osvaja titulu "Bus of the Year".

2004:
Neoplan je na IAA salonu u Hanoveru predstavio novog Starlinera. Starliner je bio omiljena tema razgovora, te glavna zvijezda showa zahvaljujući svom dizajnu koji plijeni pažnju. Tehničke inovacije poput ESP-a i trendovskog postavljanja prednjih svjetala još su jednom dale do znanja usmjerenost ka budućnosti. Predstavljen je i model Trendliner. Ovo čudo ekonomičnosti iz Neoplana je i  međugradski i kombinacijski autobus. Trendiler objedinjuje pouzdanu funkcionalnost sa visokim stupnjem sigurnosti  te upotrebljivosti ugrađene opreme. Prednost ovog modela je što se može upotrebljavati sedam dana u tjednu, bez skupih perioda kada se ne vozi.

2006:
Nakon zatvaranja pogona u Stuttgartu zbog restrukturiranja, tvornica u Pilstingu postala je sjedište NEOPLAN Bus GmbH-a. Predstavljen je novi Cityliner na IAA `07. Nova generacija autobusa koji je napravljen preko 6000 puta u 35 godina veoma je uvjerljiva zahvaljujući inovativnoj, ali i pouzdanoj tehnologiji preuzetoj sa Starlinera. MAN-ovi EURO 4 motori ugrađuju se u sve modele. Na samom sajmu već je prodano 30 Citylinera.

2007:
Cityliner osvaja "Red dot: best of the best " nagradu.

Prevedeno sa službene stranice: www.neoplan.de
Slike također uzete sa: www.neoplan.de
Preveo: maky  ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: middid u Prosinac 07, 2007, 13:47:52
Sve je to ljepo ali po meni Neoplan je Njemacka Dubrava...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lav u Prosinac 08, 2007, 21:15:18
Znali iko kolika je prosječna potrošnja neoplanovih autobusa
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: middid u Prosinac 11, 2007, 20:15:38
Ovisi o ugradenim motoru,modelu  i o tezini vozila,ali racunaj izmedu 30 i 35 litara,opet to mozebiti i vise ako je ukljucena klima i ako je pun putnika i prtljage...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Prosinac 11, 2007, 21:18:59
Citat: middid  u Prosinac 11, 2007, 20:26:15
Imao sam Citya,nije da mi se on ne svida izgled je jedino sta mu se mora priznati,ali neke druge stvari su me ubijale,npr.propustao je vodu na siberima i to je bolest kod svih,zalosno je kada putnici moraju sjediti unutra sa kisobranima,dugo mi je trebalo da skuzim u cemu je stvar i rijesim to.Druga stvar je da koji god komad narucis i to iz Njemacke moras napisati doktorat da ti posalju onaj pravi, posto je svaki Neoplan drukciji,dok kod Mercedesa i Setre samo posaljes broj sasije i nema problema.A sta me je najvise zivciralo to je oksidacija aluminija koju je izbacivao na sve strane narocito po zadnjim bunkerima,sa Mercedesom sam puno zadovoljniji i nemam nikakvih problema...
Ah, bilo kako bilo... Srce nikad ne bira niti mu možeš naređivat. Neoplan je meni oduvijek bio najveća ljubav među autobusima, pa i uz sve mane i vrline.   Drugačije ne mogu. Vjerojatno nisu najsavršeniji, ni najbolji, ali u mojim očima, bolje od toga ne može, čak i da može, ja to nebi sam sebi priznao  ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Prosinac 14, 2007, 09:27:43
Citat: maky  u Prosinac 11, 2007, 21:18:59
Citat: middid  u Prosinac 11, 2007, 20:26:15
Imao sam Citya,nije da mi se on ne svida izgled je jedino sta mu se mora priznati,ali neke druge stvari su me ubijale,npr.propustao je vodu na siberima i to je bolest kod svih,zalosno je kada putnici moraju sjediti unutra sa kisobranima,dugo mi je trebalo da skuzim u cemu je stvar i rijesim to.Druga stvar je da koji god komad narucis i to iz Njemacke moras napisati doktorat da ti posalju onaj pravi, posto je svaki Neoplan drukciji,dok kod Mercedesa i Setre samo posaljes broj sasije i nema problema.A sta me je najvise zivciralo to je oksidacija aluminija koju je izbacivao na sve strane narocito po zadnjim bunkerima,sa Mercedesom sam puno zadovoljniji i nemam nikakvih problema...
Ah, bilo kako bilo... Srce nikad ne bira niti mu možeš naređivat. Neoplan je meni oduvijek bio najveća ljubav među autobusima, pa i uz sve mane i vrline.   Drugačije ne mogu. Vjerojatno nisu najsavršeniji, ni najbolji, ali u mojim očima, bolje od toga ne može, čak i da može, ja to nebi sam sebi priznao  ;)

Svaka cast Maky moj covjek...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: miky u Prosinac 19, 2007, 22:10:37
To se zove bolest. Ako je nesto bolje, bolje je. Ja volim Golfa, imam ga, ali ne mogu reci da je on bolji od Mercedesa E clase ili Audi-a, Volva..., jednostavno volis ga jer Ti je donekle dostupan. Neoplan Cityliner je jedan prodan 45.000 EUR, godina 98. u odlicnom stanju, a Atlas je prodao Setru S 215 H (niska) 85.g. za 21.000 EUR.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Prosinac 20, 2007, 06:47:44
Citat: miky  u Prosinac 19, 2007, 22:10:37
To se zove bolest. Ako je nesto bolje, bolje je. Ja volim Golfa, imam ga, ali ne mogu reci da je on bolji od Mercedesa E clase ili Audi-a, Volva..., jednostavno volis ga jer Ti je donekle dostupan. Neoplan Cityliner je jedan prodan 45.000 EUR, godina 98. u odlicnom stanju, a Atlas je prodao Setru S 215 H (niska) 85.g. za 21.000 EUR.

Miky molim te kad sledeci put naletis na takvog Citylinera po te pare i to godiste poslji mi e-mail,  treba otici malo na mobile.de pa se moze vidjeti odnos cijena, a druga stvar ja mislim da i zadnjih godina Neoplan dosta napreduje prema gore. 2006 i 2007 autobusi godine, dvije godine za redom je puno i malo je falilo i trecu.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mickey mouse u Ožujak 01, 2008, 19:12:09
Kakav je Neoplan Trendliner? Postoji li visočiji ili je samo jedan, npr. onaj kao što je kod AUTOTURIST-a?
Svidio mi se jedan bijeli SLO tablica u Dubrovniku.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Ožujak 01, 2008, 21:36:44
Neoplan Trendliner je jedan multitalentiran autobus, pravi all-rounder. Zamišljen je tako da bude pogodan za svakodnevnu uporabu u kraćim međugradskim linijama, dok se vikendom može zaputiti na duže izlete, čime se izbjegava onaj najskuplji period za autobusere, a to je onda kaka autobus stoji. Ovisno o namjeni, kupac može birati između gomile različite opreme i uređenja, od duplih stražnjih vrata za bolji protok putnika na linijama sa puno stanica, rukohvata na sjedalima, pa sve do polica integriranih u krov, frižidera, mini kuhinje i WC-a za duža putovanja.
Osobno, mislim da je to jedan od najpogođenijih modela jer nema situacije u kojoj se on nebi snašao. Izvrstan omjer uloženo/dobiveno. Meni jedan od najdražih modela.

Za različite visine ti nisam siguran, mislim da ima samo jedna, ali nemoj me držati za riječ. Šta se tiče duljine, nudi se u tri izvedbe 12.25m, 13.01m te 13.9m (troosovinac). Motori su od 310 - 390 KS u kombinacijama sa 6 stupanjskim ručnim mjenjačem, 12 stupanjskim "TipMatic" mjenjačem, te četverobrzinskim automatikom, ovisno o namjeni i željama kupca. Dakako, moguće je nadoplatiti i za sve žive moguće elektroničke sigurnosne sustave...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mickey mouse u Ožujak 02, 2008, 22:22:48
Zna li se koliko košta?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Ožujak 02, 2008, 22:35:44
Citat: mickey mouse  u Ožujak 02, 2008, 22:22:48
Zna li se koliko košta?

E to ti stvarno nebi znao, nitko ne spominje cijene nigdje. A i zavisi od države do države kakve su trošarine, porezi...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Servis u Ožujak 13, 2008, 21:47:15
Dobio sam mailom sve njihove aktualne brošure.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lerotai u Ožujak 14, 2008, 12:29:05
ako oces mores te naruciti bez ikakvih troskova na neoplan tranici (salju i u hrvatsku)
i setra nudi tu uslugu ...
(ja ih sve vec imam)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Ožujak 14, 2008, 13:11:14
Ja ih također imam, stigli su mi 10 dana nakon što sam naručio...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: man750 u Ožujak 22, 2008, 16:43:32
Za usporedbu : Stari i novi Cityliner
(http://i128.photobucket.com/albums/p165/man750/22032008124.jpg)
(http://i128.photobucket.com/albums/p165/man750/22032008125.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: PINTER u Ožujak 24, 2008, 13:09:00
Sretan Uskrs priajtelji moji !!!!

MENI UVIJEK NAJLJEPŠI ALI NE I NAJ BOLJI BUSEVI in the world !!!!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: miky u Ožujak 24, 2008, 15:11:55
Iako sam mišljenja da je Setra Setra, a da su ostali samo autobusi, Neoplan je dizajnerski najjači autobus i Cityliner, a i ostali...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Svibanj 09, 2008, 11:38:55
Citat: shef  u Svibanj 09, 2008, 11:20:20
I oni su se počeli igrat restylinga:
(http://img367.imageshack.us/img367/1713/09052008059mt0.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img367.imageshack.us/img367/1713/09052008059mt0.d111050a2c.jpg) (http://g.imageshack.us/g.php?h=367&i=09052008059mt0.jpg)

Neznam shefe na što aludiraš, ali ovo jest N1116 Cityliner
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: shef u Svibanj 09, 2008, 11:52:10
Da ga vidiš izbliza, a naročito odostraga, ne bi to tvrdio. To je obični stari 116 sa novim "naljepnicama".
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: shef u Svibanj 09, 2008, 11:57:56
Da posudim Erobussovu sliku (kolega ne ljuti se ;) ) ne može 1116 imati stražnji dio kao ovaj:
http://i89.photobucket.com/albums/k202/erobuss/biscan1.jpg
a samo stavljene nove zadnje lampe
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Svibanj 09, 2008, 12:09:18
Sigurno je da ne može imati stražnji kraj kao taj sa slike, jer ako ima, onda je ili imao sudar ili je nešto čudno u vezi ovog busa.
Jer...

(http://i32.tinypic.com/2lbdqbq.jpg)

Stari n116 ima ovaj ovdje zaokruženi komad "odsječen i tu ostaje oštri kut,  dok su to kod n116 malo zaoblili i ublažili.
Također sam straga zaokružio i one rešetke koje su  n1116 style.
E, da ne zaboravim, i u unutrašnjosti se primjeti iza suvozača onaj srebrni metal sa izbušenim rupicama kakav se nije ugrađivao u n116 nego  u novijeg brata.

Da si bar slikao i otraga :-\
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Svibanj 09, 2008, 14:07:57
gbr 305 sam vidio više puta u ZGu i definitivno je N1116, nijedan nije u ČZMu obnavljan na taj način za sada. Neki nesporazum je očito..
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: erobuss u Svibanj 09, 2008, 14:32:13
Majku mu o čemu vi raspravljate?
Pa prva i osnovna razlika između N116 i N1116 je u bočnim lajsnama,
koje je standarna u Citylinera N116, osim izuzetka Platinum Editiona koji je na tržište izbačen 1996. godine. N1116 to nema!!!

(http://i128.photobucket.com/albums/p173/erobuss1/cityliner.jpg)


Shefe vidiš li na fotki da taj bus nema one debele britve na sastavu prozora i bočnih oplata?  I da je sve to netko odradio, kao onaj majstor u Jelahu, lajsne na sredini mu nije mogao skinuti ni pomoću čarolije.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: busfan u Svibanj 09, 2008, 18:39:49
Ima i samo 2 prtljaznika izmedju tockova, ovi stariji imaju po 3
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Svibanj 10, 2008, 12:04:57
U pravu si Ero nema sanse da mu ko moze skinuti donje lajsne jer one drze poklopce bunkera i ovo je orginalni N1116...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Svibanj 31, 2008, 16:56:19
Evo malo za usporedbu, novi Cityliner i stari Starliner

(http://i205.photobucket.com/albums/bb124/zgheart/310520082003.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Srpanj 04, 2008, 20:27:55
400. novi Cityliner za FC Koln u VIP izvedbi! Ma pogledajte samo ovu troosovinsku zvijer. Sjedala su strava! Po autobusu su čak razbacani umetci od ugljičnih vlakana! Mila majko, da mi se u ovom provozat  :P :P
http://www.neoplan.de/en/Media/Press_releases/show_press.jsp?id=6839
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mate u Srpanj 04, 2008, 20:56:38
Bus izgleda fenomenalno taman za nove bundesligase... 8)
E,kad bi nasi klubovi bili malo bogatiji...mozda bi si mogli priustiti ovako nesto... ;D
Novi Cityliner je po meni jedan od boljih buseva koji se moze vidjeti u RH...  8)
Sad nam ostaje cekati da vidimo,hoce li netko uzimati novog Starlinera...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Kolovoz 22, 2008, 12:57:15
Već duže me muče maske Panturistovih autobusa koje su mi osobno najružnije od svih Citylinera, pa me zanima otkud im takve maske i dali je to bila neka posebna serija pa ako mi neki ljubitelj Neoplana može ovdje pokazat od kad do kad se radila koja generacija Citylinera gledano po prednjim i stražnjim svjetlima:

1. ovo su normalna starija svejtla, ima ih puno autobusa npr. Croatia bus stariji Neoplani
(http://i205.photobucket.com/albums/bb124/zgheart/pnt3.jpg)

2. ovo je novija maska, Čazma ih ima najviše
(http://i205.photobucket.com/albums/bb124/zgheart/b11.jpg)

3.a kakva je ovo maska??
(http://i205.photobucket.com/albums/bb124/zgheart/8hz7.jpg)

Isprika na posuđenim slimama.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: erobuss u Kolovoz 22, 2008, 14:31:59
Tomek, na predzadnjoj i zadnjoj slici su iste maske, samo što na zadnjoj Cityliner nema britvu ili crnu plastiku koja dođe oko svetlosnih sklopova i od jednog do drugog kraja. Vidiš kanale gdje oni dođu  ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Kolovoz 22, 2008, 14:42:42
Yep, to ti obično  nestane nakon lakiranja autobusa, vrijedni mehaničari ne vrate ili slično... Ima primjeraka gdje te crne lajsne ima oko jednog svjetla, oko drugog nema i ostalih rugoba. Stvar (ne)održavanja. Elle travelov Cityliner je apoteka i bit će mi žao kad ode na  sređivanje jer će izgubiti original lijepu masku i nabit će mu od N1116 što je postala praksa kod svih...

Inače, ona maska sa prve slike se na Citylinere počela ugrađivati 1986. godine i zadržala se do 1993. godine. Tada se već počinje ugrađivati ova maska sa druge slike, koja je trajala do 2001. godine.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: hochdecker u Kolovoz 22, 2008, 15:09:11
Baš sam si ja razmišljal kak bi izgledao Samoborčekov novi City u klasičnoj ljubičastoj boji.... Ja osobno mislim da mu HNS bez obzira na bengalke i ostali arsenal stoji bolje...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: erobuss u Kolovoz 23, 2008, 09:05:42
Citat: hochdecker  u Kolovoz 22, 2008, 15:09:11
Baš sam si ja razmišljal kak bi izgledao Samoborčekov novi City u klasičnoj ljubičastoj boji.... Ja osobno mislim da mu HNS bez obzira na bengalke i ostali arsenal stoji bolje...

Evo Starlinera, još da netko uspije naći shemu u vektorskom (AI ili CDR) formatu da je 'prišijem'  :D
Ne bih imao ništa protiv da kupe ovakav bus  8)

(http://i304.photobucket.com/albums/nn183/erobuss2008/starliner.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: markost u Kolovoz 24, 2008, 22:15:32
Ja se sičam ka vrlo mali da su na rivi bile izložbe autobusa ,a te slike su sigurno od onda.Sičam se da su za te izložbe crtali po rivi crte za parkiranje autobusa koje se vide na prvoj slici.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: stipe15 u Kolovoz 25, 2008, 00:59:06
Citat: maky  u Kolovoz 22, 2008, 14:42:42
Yep, to ti obično  nestane nakon lakiranja autobusa, vrijedni mehaničari ne vrate ili slično... Ima primjeraka gdje te crne lajsne ima oko jednog svjetla, oko drugog nema i ostalih rugoba. Stvar (ne)održavanja. Elle travelov Cityliner je apoteka i bit će mi žao kad ode na  sređivanje jer će izgubiti original lijepu masku i nabit će mu od N1116 što je postala praksa kod svih...

Inače, ona maska sa prve slike se na Citylinere počela ugrađivati 1986. godine i zadržala se do 1993. godine. Tada se već počinje ugrađivati ova maska sa druge slike, koja je trajala do 2001. godine.

Dali su se istovremeno mijenjala i stražnja svijetla?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Rujan 13, 2008, 00:21:23
Naljepnica koju sam poželio imati:
(http://i33.tinypic.com/2jb14z5.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: erobuss u Rujan 27, 2008, 16:35:35
Novi Skyliner je čudo  8)

(http://images2.fotopic.net/?iid=yv1x0j&outx=1100&quality=90)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Rujan 27, 2008, 16:39:17
Meni i nije nešto, alo su mi ovaj Skyliner sa slike, a i Starliner izgubili onu elegantnost koja je sa svemirskim dizajnom ostavljala savršen dojam.. Jedino novi Cityliner izgleda fenomenalno, no ipak vrhunac Neoplana je po meni Starliner 1. generacije koji je bio vrhunac Bob Leea i samog Neoplana jer ovo novije je sve zapravo više MAN, a manje Neoplan.. :'(
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: erobuss u Rujan 27, 2008, 16:54:37
Neoplan je uvijek 20 godina ispred drugih.  ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: tomekk u Rujan 27, 2008, 17:26:52
meni novi skyliner nekako ne leži.sad su zapravo opet svi neoplani ni isti kalup kao što su i prije bili, a jedino se razlikovao starliner.no ipak se zna da je kvaliteta neupitna i da cemo se brzo naviknut na takav dizajn.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mate u Rujan 27, 2008, 17:58:22
moram priznati da skyliner izgleda zbilja impresivno... ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: netko u Rujan 27, 2008, 20:16:03
Citat: Tomek  u Rujan 27, 2008, 16:39:17
Meni i nije nešto, alo su mi ovaj Skyliner sa slike, a i Starliner izgubili onu elegantnost koja je sa svemirskim dizajnom ostavljala savršen dojam..
Da,stvarno previše futuristički izgled,pogotvo sprijeda. ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Rujan 28, 2008, 10:03:38
Citat: maky  u Kolovoz 22, 2008, 14:42:42
Elle travelov Cityliner je apoteka i bit će mi žao kad ode na  sređivanje jer će izgubiti original lijepu masku i nabit će mu od N1116 što je postala praksa kod svih...

Maky iskreno da ti kazem za moju masku i meni je zao sto je moram skinuti i staviti novu, moram ici malo u korak sa vremenom i raditi u biti sta i drugi rade. Mada je kvalitet stare maske neosporan u odnosu na novu masku. Drugo ja ni jednu masku ne prodajem niti je dajem one stoje kod mene u garazi, ja jos uvijek imam orginalnu masku od N117 sa svime cak i farovima.

Sad malo o ovom Skylineru, ja sam i predpostavio da ce nesto biti na kalup Starlinera jer je i sam Cityliner isao i tom pravcu. U biti oni zele da se prepoznaju na cesti sa nekim tim svojim standardnim izgledom. Pa pogledajte samo Setre sve su gotov iste, ili MAN. U biti u jednu ruku Ero je upravu oni jesu 20 godina ispred ostali. Futuristicki izgled za VIP to zele u Neoplanu i za sada im to i pruzaju. Samo da je cijena malo niza. Preko 500 Neoplan Citylinera je prodano do sada.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lerotai u Rujan 28, 2008, 20:55:15
gradski neoplani se nece vise proizvoditi ... to je najnovija vijest iz te kuce


a ta slika je brza fotomontaga i nema nikakve kvalitete ... svabe je smatraju losom salom
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Rujan 28, 2008, 21:07:50
Fotomontaža jest, a iako možda ne sjeda na prvi pogled, meni je sasvim solidno izgledao. Kao što kaže Tomek, Starliner 1. generacije je vrhunac vrhunaca. Bar za mene i meni osobno najbolji autobus ikad.

A što se tiče gradskih Neoplana, jesi siguran da je to istinito? Ja sam isto čuo da će u Neoman grupaciji MAN biti zadužen za  držanje gradskog prijevoza svojim niskopodnjacima, dok će za visokoturistički segment biti zadužen Neoplan. Ali, barem će još neko vrijeme Neoplan proizvoditi gradske autobuse, jer su tek počeli proizvoditi prve primjerke od 500 naručenih katnih autobusa za Dubai.

A ako stvarno ugase proizvodnju gradskih autobusa, onda će to biti tužan dan za cijelu autobusnu industriju. Proizvođač koji je udario temelje modernim niskopodnim autobusima, koji je razradio cijelu koncepciju niskopodnog autobusa i koji se prvi odvažio proizvoditi takva vozila davne 1976. (prije svih) koja su danas postala standard, više neće proizvoditi.  :'(
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lerotai u Rujan 28, 2008, 22:20:34
za one koji neviruju ....
http://www.neoplan.de/en/Products/Products.jsp (http://www.neoplan.de/en/Products/Products.jsp)

nema vise gradski autobusa
potvrdujem onu stvar sa specializaciji na turistcik autobusima neoplana

man ce drzati sektor gradski

u praksi ima vise gradski manova neg neoplana pa je taka podjela nastala
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lerotai u Rujan 28, 2008, 22:24:42
do nedavno nije bilo ni sigurno dali ce se skyliner uopce praviti
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lav u Rujan 29, 2008, 19:35:30
Primjetio sam da su Neoplani dosta povoljniji od Setre.Npr. Neoplan Cityliner 98 godište u extra stanju se moži uzeti za nekih 50.000 eura....dok setru 315 hd to godište nemožeš uzeti ispod 70.000 eura.........
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lav u Rujan 29, 2008, 21:31:38
Danas sam boravio kratko u Neoplanu Citylineru od Bosnaturista i mogu vam reći da sam se oduševio neoplanom.....mislim volim setru ali sada sam zavolio i neoplana......

Kakvu mašinu sam našao kod Damjanovića (http://home.mobile.de/home/showDetails.html?id=72785329&__lp=1&scopeId=AV&sortOption.sortBy=makeModelDescriptionSortField&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&siteId=GERMANY&damageUnrepaired=ALSO_DAMAGE_UNREPAIRED&customerIdsAsString=464867&lang=de&pageNumber=1&partnerHead=true&showZip=false&showModels=false&hideVehicleType=false)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/2c9b_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/2d50_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/2ea8_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/320e_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/360a_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/3872_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/3ac0_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/3d6c_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/40a8_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/43b9_27.jpg)

Koliko trosi ovakav neoplan.....dali je jeftin za odrzavanje...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Rujan 29, 2008, 22:16:48
Citat: lav  u Rujan 29, 2008, 19:35:30
Primjetio sam da su Neoplani dosta povoljniji od Setre.Npr. Neoplan Cityliner 98 godište u extra stanju se moži uzeti za nekih 50.000 eura....dok setru 315 hd to godište nemožeš uzeti ispod 70.000 eura.........
Da, ali mislim da nije uredu usporedba 315 HD i Citylinera. Znam da velika većina ljudi pri pomisli na Neoplan u glavi ima Citylinera N116 i sve usporedbe se uglavnom svode na njega, ali 315 HD je Setrin Top Class model, koji bi se trebao uspoređivati sa Neoplanovim Vip Class modelom, a to je Starliner, pa ti sad uspoređuj...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: zlikowszky u Rujan 29, 2008, 23:39:49
E, a koji bi ti Setrin model stavio uz bok Citylineru N116?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Rujan 30, 2008, 00:13:08
Citat: zlikowszky  u Rujan 29, 2008, 23:39:49
E, a koji bi ti Setrin model stavio uz bok Citylineru N116?
Pa vjeruj, nije lako napraviti usporedbu zbog različitih filozofija proizvođača u svojoj gami modela koji se međusobno isprepliću. Da sad rečem da bi uz bok stavio GT-HD, onda bi se poteglo pitanje, a koga bi uz bok stavio Translineru SHD?! Kužiš?
Ne kažem da N116 nije dostojan 315HD, dapače, ali ako je to najbolje od Setre u godini 1998. onda treba baciti oko i na najbolje od Neoplana istog godišta, a to je Starliner.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Rujan 30, 2008, 00:49:21
Malo spektakularnih kadrova sa vrha ponude. Uživajte...

Slike preuzete sa www.neoplan.de

VIP Starliner:
(http://i36.tinypic.com/ogyvdc.jpg)

(http://i37.tinypic.com/1si047.jpg)

(http://i33.tinypic.com/2e1zyme.jpg)

(http://i38.tinypic.com/2wn7h51.jpg)

Cityljepotaner  8) :
(http://i34.tinypic.com/213nlsx.jpg)

(http://i37.tinypic.com/10h39ew.jpg)

(http://i37.tinypic.com/2r24pop.jpg)

Prije više od 3 mjeseca isporučen je i 400. Cityliner i to u VIP izvedbi, sad je brojka već prešla 500. Strašna zvijer...
(http://i38.tinypic.com/2nhdtp2.jpg)

(http://i35.tinypic.com/15s1v7b.jpg)

(http://i38.tinypic.com/2i7ogf6.jpg)

(http://i34.tinypic.com/9h2ghy.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: busfan u Rujan 30, 2008, 08:33:36
Citat: maky  u Rujan 30, 2008, 00:13:08
Citat: zlikowszky  u Rujan 29, 2008, 23:39:49
E, a koji bi ti Setrin model stavio uz bok Citylineru N116?
Pa vjeruj, nije lako napraviti usporedbu zbog različitih filozofija proizvođača u svojoj gami modela koji se međusobno isprepliću. Da sad rečem da bi uz bok stavio GT-HD, onda bi se poteglo pitanje, a koga bi uz bok stavio Translineru SHD?! Kužiš?
Ne kažem da N116 nije dostojan 315HD, dapače, ali ako je to najbolje od Setre u godini 1998. onda treba baciti oko i na najbolje od Neoplana istog godišta, a to je Starliner.

Najbolje u 98. je 317HDH, ali opet to je samo produzena verzije 315. Taj Starliner sa poceo proizvoditi mozda 1998.(nisam siguran) a 315 1992.  Isto tako se za vrijeme prve generacije Starlinera proizvodila se i serija 400 pa pogledaj tu poredjenje cijena
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Listopad 01, 2008, 06:01:20
Prvi Starliner je izasao 1996 godine...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Listopad 01, 2008, 10:37:23
Citat: Neo  u Listopad 01, 2008, 06:01:20
Prvi Starliner je izasao 1996 godine...
Istina, Starliner jest predstavljen 1996. godine, ali rijetki su stariji od 1998. godine... Baš sam čeprkao, uspio sam pronaći samo jedan jedini kojem je prva registracija bila u 7. mjesecu 1997.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Listopad 01, 2008, 18:40:01
Citat: maky  u Listopad 01, 2008, 10:37:23
Citat: Neo  u Listopad 01, 2008, 06:01:20
Prvi Starliner je izasao 1996 godine...
Istina, Starliner jest predstavljen 1996. godine, ali rijetki su stariji od 1998. godine... Baš sam čeprkao, uspio sam pronaći samo jedan jedini kojem je prva registracija bila u 7. mjesecu 1997.

U pravu si Maky on je predstavljen 1996 na IAA...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: zlikowszky u Listopad 04, 2008, 01:14:18
Citat: erobuss  u Kolovoz 22, 2008, 14:31:59
Tomek, na predzadnjoj i zadnjoj slici su iste maske, samo što na zadnjoj Cityliner nema britvu ili crnu plastiku koja dođe oko svetlosnih sklopova i od jednog do drugog kraja. Vidiš kanale gdje oni dođu  ;)

ja pak mislim da crna plastika dođe SAMO oko ona tri  bijela fara. Oko žmigavaca i ostatak kanala je bojan crno u originalu. Naravno, majstorima u lakirnici se ne da zahebavat s maskiranjem i špricanjem u crno. "Kaj bi to...Tak je dobro..."
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Listopad 05, 2008, 08:38:18
To ljudi rade koji ne vole bus, ja to nikad ne bi uradio, kod mene je kako je fabricki tako mora biti i kod mene, a koliko ga te crne trakice uljepsaju oni nemaju pojma...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lav u Listopad 06, 2008, 01:06:30
Ja mislim da je vozac u Citylineru previše izložen suncu..i da malo višlji vozač nebi mogao da vozi zbog toga što nebi vidio zbog dvodjelne šofer šajbe..možda griješim... :wink:
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Listopad 06, 2008, 11:04:51
Neka gleda kroz gornju sajbu... ;D ;D Ko mu je kriv kad je visok... :'( :'( Sto se tice sunca ima toga ali pogledaj da sad su visoke sajbe u gotov svakog busa. I oni su izlozeni suncu...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Listopad 06, 2008, 15:57:01
Ma daj čovječe, Cityliner je provjeren, iskušan proizvod od jednog renomiranog proizvođača. Tu su desetljeća iskustva i usavršavanja, jer N116 je takorekoć nepromijenjen ostao  duuuugo, duuugo vremena, tako da ako su i postojale neke greške i mane, ispravljene su, a dvodjelna šajba sigurno nije jedna od njih. Inače, staklene površine su danas in (šta su u Neolanu shvatili prije 30 godina) tako da se traži da autobus bude što bolje prirodno osvjetljen, a shole ima sasvim dobro sređenu zaštitu preko svih stvarčica koje su mu ugrađene.

Inače, da se mene pita, najsretniji je onaj tko je kupio Citylinera N1116. To je u biti N116, ali  je iz njegove konstrukcije izvučen maksimum. Sam vrhunac nakon nešto više od 20 godina proizvodnje, usavršavanja, uglađivanja i iskustva. Sve dječije bolesti su dotad provarene i ispravljene, svaki detalj je doveden do savršenstva, te ti ostaje jedan fantastičan proizvod. Eno pogledaj Croatia Busove N1116. Imaju milju kilometara, a drže se ko da su sad sišli sa proizvodnih linija. Ja sam se vozio u ZG-0022-CB kad je imao upola toliko pa sam bio preoduševljen...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Listopad 07, 2008, 16:25:19
Maky ja ne znam jel ti znas tu pricu ja sam je cuo od covjeka koji je radio u Neoplanu, da su bili jedne godine izbacili N116 iz proizvodnje i onda su vidjeli da ne ide i izdali onu seriju N1116. A za to si u pravu Cityliner, Spaceliner nisy auto koja se proizvode od jucer to sui auta koja se godinama usavrsavaju i proizvode i naravno prodaju. A dupla sajba je ostala prepoznatljiva po Neoplanu. Sjecam se prije svi privatnici koji su imali buseve nije bitno koje marke uvijek na vizit kartici im je bio nacrtan Neoplan sa duplom sajbom... ;D
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lav u Listopad 08, 2008, 00:00:28
Neoplan 1116 iz 2006 godine
Dali u ovom busu ima dosta elektronike... :?:

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/43b8_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/5122_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/442b_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/4f8f_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/48fe_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/4a7d_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/4e15_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/5396_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/45e4_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/476d_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/5000_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/5249_27.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Listopad 08, 2008, 06:14:16
Pa vjerovatno ima Lav kao i kod svakog busa koji je mladje godiste.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lav u Listopad 11, 2008, 00:29:33
Citat: lav  u Listopad 08, 2008, 00:00:28
Neoplan 1116 iz 2006 godine
Dali u ovom busu ima dosta elektronike... :?:

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/43b8_27.jpg)


Dali ovaj bus ima ograničenje brzine na 100km/h....
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Listopad 11, 2008, 06:24:22
Trenutno svi novi busevi su ograniceni na 105 km/h pa cak i moji autobusi imaju to ogranicenje...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lav u Listopad 13, 2008, 22:11:46
Citat: Neo  u Listopad 11, 2008, 06:24:22
Trenutno svi novi busevi su ograniceni na 105 km/h pa cak i moji autobusi imaju to ogranicenje...

Prepostavljam da se to nemoze skinuti..
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Listopad 14, 2008, 06:10:38
Moze se skinuti ali ako ti nadju u EU da si to uradio onda si ga nadrpao care debelo...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: CroHerc u Listopad 14, 2008, 12:57:21
Citat: Neo  u Listopad 14, 2008, 06:10:38
Moze se skinuti ali ako ti nadju u EU da si to uradio onda si ga nadrpao care debelo...

Nevidim razlog zašto bi to neko skidao , i to je puno .
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Listopad 15, 2008, 06:24:18
CroHerc nisu u pravu za N116 da nemaju, moji oba busa imaju blokade na 105 km/h. Jedan je 95 god a jedan 94 god.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: CroHerc u Listopad 15, 2008, 13:05:02
Moja greska !  AI JE TAJ SIGURNO STARIJI  JER KOLIKO JA ZNAM U SVIM NOVIJIM IMA 
BLOKADA NA NEKIM NA 90 A ETO NA NEKIM I NA 105

ALI NEZNAM KAD SE TO TOCNO POČELO UGRAĐIVATI  ???                  ;) ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Listopad 15, 2008, 13:17:21
Ja sam se vozio u Croatia Bus-ovom N1116 iz 2003. godine i prilikom pretjecanja na autoputu vidio bi da protegne nogice i preko 115km/h, skoro 120. pitao sam sholeta ima li on blokadu na 100km/h, našto mi je shole odgovorio da ima, ali je malo produžena zbog lakših pretjecanja.

A kad malo bolje pogledam to bi i trebalo biti tako jer najviše mrzim kad se na autoputu nađu 2, jednom je blokada recimo na 98km/h, drugom na 100km/h. I onda ovaj što mu je na 100 ide pretjecat ovoga što mu je na 98 pa to pretjecanje traje cijelu vječnost...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Listopad 15, 2008, 18:35:48
To te je malo shole prevario Maky nema on blokade to je neko skinuo. Nema sanse da bi mu dozvolio da ide 115 km/h. Ogranicenje u Njemackoj za autobuse je 100 km/h i dao mu je 5 preko i to je to, sto Svabo tolerise.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Listopad 16, 2008, 13:43:11
Moj N117 je 94 god, i ima blokadu na 105KM/h
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: simun u Studeni 01, 2008, 14:47:09
Neznam koliko se neki sicaju starih neoplanovih zglobnih i katnih buseva.Danas ih je vrlo malo ostalo neki jos voze a neki su pritvorene u razne svrhe i pitate se o cemu ja sad govorim evo ovako.Sredinom 70 predstavljen je neoplanova jumbocruiser a sluzbena oznaka je bila n138/4.Bio je duzine 18 m a sirina 2.5 m a visina je bila 4 m , pogon mu je bio 12 - cilindarski v-motor snage od 440 do 500 ks a obujam 20.910 ccm a motor mu je bio smjesten u prednjem dijelu vozila , u jednom slucaju u prikolici.Od 1975 do 1986 proizvedeno je 11 jumobocruisera oni su obicno vozili Španjolskom,Italijom i Francuskom dok nisu dobili zabranu.od njih su nastale manje verzije buseva kao sto longliner,skylinera i i megaliner itd.Jedan neoplan longliner vozio je u ap sinju i nedavno je povucen a jos dan danas vozi dva megaliner u u croatia busa bas je steta sta takvih buseva vise nema zbog ranih okolnosti ali bas drago sta vidam megaliner jer mi gust za vidit a evo za malo slika tih buseva.   
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lerotai u Studeni 01, 2008, 15:19:35
i ja se samo mogu kolegi pridruziti ... steta sto takvih vozila nece vise biti

za izumiranje ima dosta razloga ... preostali su nam samo dvokatni troosovinci kao giganti kao skyliner i setra s431 dt

kod skyliner-a je se vec razmisljalo dali se uopce isplati obnavljati tu liniju --- steta
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Studeni 01, 2008, 15:33:41
Ispravak šimuna, od 1975. - 1986 je proizvedeno 10 Jumbocruisera, a 11. je proizveden 1992.

A inače, nije da odmah sve uzimam kao neko gunđalo, ali redosljed teksta i forma podsjeća na onaj iz Lastauto Omnibusa od prije koji mjesec...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: simun u Studeni 01, 2008, 18:43:28
Imas pravo da je to 1992.proizveden zadnji jumbocruiser moja greska i imas pravo uzeo sam samo podatke iz tog časopisa i dobro si to primjetio vec sam tio da se ovaki tipova autobusa ne zaborave i steta sta vise nevoze po cestama. :D
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tlimfocit u Studeni 03, 2008, 15:50:59
zašto su zabranjeni? zbog dimenzija ili???
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: miky u Studeni 03, 2008, 20:27:57
Interesira me ako netko zna koliko su dugi i koliko mjesta imaju?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: tomekk u Studeni 03, 2008, 20:37:30
http://translate.google.hr/translate?hl=hr&sl=en&u=http://www.neoplan.info/neoplan-jumbocruiser-n138-4_en.php&sa=X&oi=translate&resnum=7&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dneoplan%2Bjumbocruiser%26hl%3Dhr (http://translate.google.hr/translate?hl=hr&sl=en&u=http://www.neoplan.info/neoplan-jumbocruiser-n138-4_en.php&sa=X&oi=translate&resnum=7&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dneoplan%2Bjumbocruiser%26hl%3Dhr)   

evo malo sam nešto iskopao.stranica je prevedena preko googlea pa možda nije najbolji prijevod i nemojte zamjeriti na kobasičarskom linku.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Studeni 03, 2008, 21:08:45
Samo da nadopunim onaj tomekkov link, Jumbocruiser je u izvedbi sa 3 zvjezdice mogao primiti maksimalno 144 putnika...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: tomekk u Studeni 03, 2008, 21:34:19
http://i365.photobucket.com/albums/oo96/tomekk_2008/neoplan20skyliner201967_04.jpg (http://i365.photobucket.com/albums/oo96/tomekk_2008/neoplan20skyliner201967_04.jpg)


evo stavio sam i ovu sliku skylinera da se vide počeci proizvodnje, tj. kako je nekad izgledao. tu se vide karakteristični kosi nosači koji su prisutni još i danas, a zanimljivo je da je bio samo na 2 osovine. inače, na ovom linku u prijašnjem postu ima o svim neoplanima, od teksta pa do slika.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lav u Studeni 15, 2008, 22:19:57
Jedan Starliner 1 generacije zaista u extra stanju a nije ni skup...

Dali je Starliner skup za održavanje i koliko troši... :D

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/95f0_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/95f5_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/9603_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/9609_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/9743_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/965f_27.jpg)

(http://i295.photobucket.com/albums/mm141/lav_bus/984a_27.jpg)

Izvor: mobile.de
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Studeni 28, 2008, 20:15:06
Naš vozač okrenuo ovog Neoplana u Švicarskoj  :D.. Svaka mu čast  :D

http://www.youtube.com/watch?v=VRoWklGX_L4
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mb0404 u Prosinac 06, 2008, 10:56:57
Kad se prestao proizvodit megaliner i jumbocruiser,na nasim prostorima dal jos neko ima megalinera sem croatia busa
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lav u Prosinac 15, 2008, 21:31:36
Ovo je stvarno mašina.Prije svega solidno je očuvan i nije skup.Prešao je svega 250.000km.Samo imam jednu primjedbu.Djeluje mi nekako zapušteno..

Starliner (http://home.mobile.de/home/showDetails.html?id=92740483&__lp=1&scopeId=AV&sortOption.sortBy=makeModelDescriptionSortField&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&siteId=GERMANY&damageUnrepaired=ALSO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=ALSO_EXPORT&customerIdsAsString=464867&lang=de&pageNumber=1&partnerHead=true&showZip=false&showModels=false&hideVehicleType=false)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: erobuss u Prosinac 16, 2008, 00:27:58
Citat: lav  u Prosinac 15, 2008, 21:31:36
Djeluje mi nekako zapušteno..

Bus je strava, ne kužim na osnovu čega si to uspio zaključiti?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: busfan u Prosinac 16, 2008, 07:28:43
Citat: erobuss  u Prosinac 16, 2008, 00:27:58
Citat: lav  u Prosinac 15, 2008, 21:31:36
Djeluje mi nekako zapušteno..

Bus je strava, ne kužim na osnovu čega si to uspio zaključiti?

Ja mislim zato sto su slike losijeg kvaliteta
Samo je pitanje koliko trosi sa 530KS?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: erobuss u Prosinac 16, 2008, 07:57:59
Citat: busfan  u Prosinac 16, 2008, 07:28:43
Samo je pitanje koliko trosi sa 530KS?

Troši manje od verzije sa 380 KS. Maksimalna težina ovog autobusa je 26 tona, tako da mu ovaj motor savršeno odgovara pri takvim opterećenjima  ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lav u Prosinac 16, 2008, 10:41:27
Citat: erobuss  u Prosinac 16, 2008, 07:57:59
Citat: busfan  u Prosinac 16, 2008, 07:28:43
Samo je pitanje koliko trosi sa 530KS?

Troši manje od verzije sa 380 KS. Maksimalna težina ovog autobusa je 26 tona, tako da mu ovaj motor savršeno odgovara pri takvim opterećenjima  ;)

Mislim da troši oko 26 litara...ako neko može da kaže tačnu informaciju neka me ispravi ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Siječanj 23, 2009, 01:03:41
Ovih dana mi se stalno nešto Citylineri motaju po glavi. Uglavnom, jednostavno mi je neshvatljivo koliko je jedan Platinum Edition Cityliner iz `95 bio ispred svog vremena.
Uz neke danas normalne stvari kao što su ABS, ESP, pojasevi kroz cijeli autobus, itd. Imao je ugrađen, pazite sad ovo "laserski uređaj za održavanje razmaka". Dakle, to je jedna stvarčica kojom se neki proizvođači tek danas hvale (recimo Mercedes je to implementirao u novu S klasu), a mislim da se to ugrađuje sada serijski i u Setre serije 400 i nove Travege. Uglavnom, za one koji neznaju, stvarčica radi tako da kada je aktivirate, ona drži zadani razmak za automobilom ispred vas (korisno na autoputu). Ako automobil ispred naglo zakoči (ili bilo kako promijeni brzinu kretanja), autobus automatski koči (bez da vozač intervenira) i usporava na brzinu kojom se kreće automobil ispred. Kada automobil ispred ubrza, ili se prestrojite u lijevu traku da ga prijeđete, autobus sam opet ubrza na brzinu koju ste mu prvotno zadali. Genijalno!
Imao sam to priliku isprobati na jednom od prvih Starlinera u Hrvatskoj i moram reći da sam bio nadimpresioniran.

E da, ne smijem zaboraviti serijski ugrađen GPS uređaj, kao i instalaciju za mobitel (sjetite se dal je itko od prosječnih građana 1995. u Hrvatskoj imao mobitel). A da ne govorim o estetskim  dostignućima s obzirom da su već tada napravili autobus koji nije imao one lajsne poviše bunkera.

Zaista nešto fascinantno i nadam se da ću se jednom imati priliku provozati...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: arsenal u Ožujak 11, 2009, 16:28:20
Jedan stari ali odlicno sredjeni i odrzavani "jetliner N-216"
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: kriticar u Travanj 07, 2009, 22:05:16
Citat: Slavuj  u Travanj 07, 2009, 19:26:00
Evo malo ovakvih:

http://i293.photobucket.com/albums/mm70/bmw_061/DSC01150-1.jpg
http://i293.photobucket.com/albums/mm70/bmw_061/DSC01151-1.jpg
http://i293.photobucket.com/albums/mm70/bmw_061/DSC01152-1.jpg
neoplan ??? ???
Hahahaha
po meni je ovo cobus.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: doBUS u Svibanj 01, 2009, 12:01:43
Neoplan N 516 (http://www.car-copy.com/carcopy/show2.php?CSI=f12b5720ff53a4d5f1928f02f81bf3db&param=N2EyYzMzNTQxMzQ2MjI3ND1saWF0ZWQ7MD1zb3A7az1zcnA7Mjg2NzM9cm9mIzE=)
Cijena 49.000 eura
Dobar bus..
Šta vi kažete..
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: arsenal u Svibanj 04, 2009, 10:21:38
Jedan stariji bugarski cityliner u Tivtu.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: arsenal u Svibanj 05, 2009, 13:19:15
Jedan Bugarin u Kotoru.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Svibanj 23, 2009, 20:25:35
Vidjevši stravične slike jedne nesreće 2 Nibussa iz srbije, potražio sam fotku Citylinera iz razvojnog stadija. Renomirani proizvođači posebnu pozornost posvećuju pasivnoj sigurnosti. Dakle čvrstoća strukture u slučaju prevrtanja,  ojačane zone, itd... Ovdje se ništa ne prepušta slučaju.
(http://i42.tinypic.com/chl3a.jpg)

Fotka sa stranice: www.neoplan.de (http://www.neoplan.de)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mate u Svibanj 23, 2009, 21:50:36
e treba sad usporedit ovu fotku s fotkom King longa Higera Otoyola i ostalih njima slicnih..
.pa da se onda vidi di bolje firme (Neoplan, Setra , MB) posvecuju vise pozornosti, a ovi to zanemaruju i onda dode do tragedije...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: 5AR u Lipanj 12, 2009, 21:14:46
Ovu sliku sam tražio dvije godine i kad sam se najmanje nadao sam ju našao, bila je još jedna na kojoj je bilo slikano sa prednje strane ali je nema. :'(
Slika je slikana u Crikvenici na AMI-u (Autobus Mitting International) 1986.godine  Jumbocruiser TRD Reisena.
(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/Ostali%20Autobusi/Picture023.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lerotai u Lipanj 14, 2009, 13:53:20
(http://www.fototime.com/05F83C3DE6234F54B81C2E301EBC033B/standard.jpg)
nadeno na google slike
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Sonja u Lipanj 28, 2009, 22:38:26
Evo jedan link o neoplanima s dosta informacija i slika.

Klikom na sliku odredenog modela neoplana otvara se stranica s informacijama o pojednim modelima od godine proizvodnje, dimenzija, potrosnje, vrste motora, mjenjaca, skice, slike unutrasnjosti i izvana .....
Cak ima i sliku pokojeg prijevoznika s naseg podrucja  ;)

http://www.neoplan.info/neoplan.info-gallery_en.php (http://www.neoplan.info/neoplan.info-gallery_en.php)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: arsenal u Srpanj 08, 2009, 12:01:14
Meni osobno je ovo najdrazi neoplanov model. I dan danas fantasticno izgleda.....
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mate u Srpanj 15, 2009, 23:54:58
Preljepi Starliner od Nussbaum Reisen (slika s njihove web adrese)

(http://i285.photobucket.com/albums/ll78/mate88/nussbaum001fh0.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: 5AR u Srpanj 16, 2009, 20:21:45
Citat: mate  u Srpanj 15, 2009, 23:54:58
Preljepi Starliner od Nussbaum Reisen (slika s njihove web adrese)
http://i285.photobucket.com/albums/ll78/mate88/nussbaum001fh0.jpg (http://i285.photobucket.com/albums/ll78/mate88/nussbaum001fh0.jpg)
To im je kraći (A-N 6700), a ovo im je duži (A-N 5700) kao što imaju i Slavonija Bus i APP sa 5 i pol prozora.

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/Ostali%20Autobusi/P4032308.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: elvis u Srpanj 31, 2009, 23:12:44
Gle ovo,ja sam ih nasao na avtobusy.ru

(http://i791.photobucket.com/albums/yy194/elvis_konjic/fddsmljjyac.jpg)

(http://i791.photobucket.com/albums/yy194/elvis_konjic/6ek5v5ktiqh.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tlimfocit u Srpanj 31, 2009, 23:34:33
genijalne prerade...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: St!pe u Kolovoz 01, 2009, 01:23:43
Novi Space i Mega......Bilo bi genijalno da se želja ovog entuzijasta i ostvari....
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tlimfocit u Kolovoz 01, 2009, 10:06:14
Citat: St!pe  u Kolovoz 01, 2009, 01:23:43
Novi Space i Mega......Bilo bi genijalno da se želja ovog entuzijasta i ostvari....
ja mislin da su ovo stvarni busevi...na kostur starog megalinera i spacea samo stave karoseriju (ili kopiju karoserije) novog Starlinera i Citylinera...a možda se i varan
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Kolovoz 01, 2009, 11:26:23
Nije ovo je photo shop ili studia kako to neko voli reci...Mada se ne bi ja protivio da pocnu i praviti ovakve buseve...:)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: elvis u Kolovoz 01, 2009, 17:57:08
Citat: Neo  u Kolovoz 01, 2009, 11:26:23
Nije ovo je photo shop ili studia kako to neko voli reci...Mada se ne bi ja protivio da pocnu i praviti ovakve buseve...:)

Dijelimo isto misljenje
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mb0404 u Kolovoz 01, 2009, 18:49:26
VT fino odradjeno,dal imaju HR ovih fotografija
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Rujan 02, 2009, 22:46:04
I Michael Jackson je volio Neoplan

http://www.autohrvatska.hr/nnnews_man.asp?id=562 (http://www.autohrvatska.hr/nnnews_man.asp?id=562)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maher03 u Rujan 07, 2009, 11:40:28
Citat: manoplan  u Kolovoz 16, 2009, 20:18:23
Citylineri (u društvu Setre) slikani 94. u München-u. Slike ustupio kolega Zetovac
http://i166.photobucket.com/albums/u88/manoplan/Citylineri.jpg (http://i166.photobucket.com/albums/u88/manoplan/Citylineri.jpg)[/img]

pogledaj ovog iz cytija 1971

http://images.google.hr/imgres?imgurl=http://www.neoplan.info/cityliner1971_gallery/neoplan%2520cityliner%25201971_16.jpg&imgrefurl=http://www.neoplan.info/neoplan-cityliner-n1216-hd_en.php&usg=__9uJzM_VrYCmi-hRUOhBeuoxjSA0=&h=960&w=1280&sz=458&hl=hr&start=6&sig2=zIT8PGwqmZLvnQxwDUs9Wg&um=1&tbnid=cp82YcEFJwKj-M:&tbnh=113&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Dneoplan%2Bplatinum%26hl%3Dhr%26sa%3DN%26um%3D1&ei=59OkSvCrGaKImwO-39nrDw (http://images.google.hr/imgres?imgurl=http://www.neoplan.info/cityliner1971_gallery/neoplan%2520cityliner%25201971_16.jpg&imgrefurl=http://www.neoplan.info/neoplan-cityliner-n1216-hd_en.php&usg=__9uJzM_VrYCmi-hRUOhBeuoxjSA0=&h=960&w=1280&sz=458&hl=hr&start=6&sig2=zIT8PGwqmZLvnQxwDUs9Wg&um=1&tbnid=cp82YcEFJwKj-M:&tbnh=113&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Dneoplan%2Bplatinum%26hl%3Dhr%26sa%3DN%26um%3D1&ei=59OkSvCrGaKImwO-39nrDw)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Shole u Rujan 07, 2009, 11:50:55
ovaj BROSKAMP kao da je netko dodao u photoshopu  :-\
Inače, bus izgleda strava, šteta što nije i od naprijed


EDIT:  kakva mu je ono švapska tablica  >:(  Nikad nisam vidio da je slovo zadnje
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maher03 u Rujan 07, 2009, 15:40:34
Citat: Shole  u Rujan 07, 2009, 11:50:55
ovaj BROSKAMP kao da je netko dodao u photoshopu  :-\
Inače, bus izgleda strava, šteta što nije i od naprijed


EDIT:  kakva mu je ono švapska tablica  >:(  Nikad nisam vidio da je slovo zadnje

ja mislim da je to stara vrsta njemačkih tablica

a inače su njima probne crvene
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: busfan u Rujan 07, 2009, 16:23:52
Citat: maher03  u Rujan 07, 2009, 15:40:34
Citat: Shole  u Rujan 07, 2009, 11:50:55
ovaj BROSKAMP kao da je netko dodao u photoshopu  :-\
Inače, bus izgleda strava, šteta što nije i od naprijed


EDIT:  kakva mu je ono švapska tablica  >:(  Nikad nisam vidio da je slovo zadnje

ja mislim da je to stara vrsta njemačkih tablica

a inače su njima probne crvene

Nije stara, mozda je to slovo neka oznaka za oldtajmere ili slicno  ???
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: shef u Rujan 07, 2009, 17:08:07
Busfan je u pravu, to su tablice za starodobna vozila (kako je pravilni hrvatski naziv za oldtimere) u Njemačkoj.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maher03 u Rujan 07, 2009, 20:40:14
Citat: busfan  u Rujan 07, 2009, 16:23:52
Citat: maher03  u Rujan 07, 2009, 15:40:34
Citat: Shole  u Rujan 07, 2009, 11:50:55
ovaj BROSKAMP kao da je netko dodao u photoshopu  :-\
Inače, bus izgleda strava, šteta što nije i od naprijed


EDIT:  kakva mu je ono švapska tablica  >:(  Nikad nisam vidio da je slovo zadnje

ja mislim da je to stara vrsta njemačkih tablica

a inače su njima probne crvene

Nije stara, mozda je to slovo neka oznaka za oldtajmere ili slicno  ???
da a možda su mijesečne tablice koje su dopuštene koristiti samo mjesecili dva a pogledajte ove od cytija iz 77 (ovoga ispod )
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: 5AR u Rujan 07, 2009, 20:44:56
Citat: Shole  u Rujan 07, 2009, 11:50:55
ovaj BROSKAMP kao da je netko dodao u photoshopu  :-\
Inače, bus izgleda strava, šteta što nije i od naprijed


EDIT:  kakva mu je ono švapska tablica  >:(  Nikad nisam vidio da je slovo zadnje
Na ovoj mojoj slici je druga registracija ali je autobus možda isti a photoshop nije korišten  ;D, slikano 2006.

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/Ostali%20Autobusi/P9230203.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maher03 u Rujan 08, 2009, 17:29:54
ovaj ispod broskampovog ima iste tablice samo crvene ko od 5ra
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: arsenal u Rujan 09, 2009, 21:40:40
Koji je ovo model ?

(http://i432.photobucket.com/albums/qq46/Sinisha/neoplan1-3.jpg)

(http://i432.photobucket.com/albums/qq46/Sinisha/neoplan2-3.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: 5AR u Rujan 09, 2009, 22:42:39
Mislim da je to N4010
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: shef u Rujan 10, 2009, 15:42:15
A sad jedan o najčudnijih Neoplana. Mislim, već puno godina pratim buseve i rijetko mi se događa da ne raspoznajem bus europskog proizvođača, a kamoli Neoplan. Piše da je to N3016  ???  ???  ???

(http://img30.imageshack.us/img30/9767/autobusautobusurbanoneo.jpg) (http://img30.imageshack.us/i/autobusautobusurbanoneo.jpg/)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: S319UL u Rujan 10, 2009, 16:09:10
Ako se ne varam, takva 3 ima Slavonija Bus. ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mate u Rujan 10, 2009, 16:17:54
Citat: S319UL  u Rujan 10, 2009, 16:09:10
Ako se ne varam, takva 3 ima Slavonija Bus. ;)

Tako je Slavonija Bus ima takve buseve, ali 2 komada...SB-1111-NG (sivi) i SB-666-NG (narancasti)...od oba imaju slike u temi Slavonija Bus ;)

evo i na stranicama SBa pise da je to N3016,

http://slavonijabus.inet.hr/sb1111ng.htm (http://slavonijabus.inet.hr/sb1111ng.htm)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: S319UL u Rujan 10, 2009, 16:22:30
Aha, ali onda je ovaj sivi prebojan u bijelo, danas sam ga vidio.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: 5AR u Rujan 11, 2009, 22:59:06
Citat: mate  u Rujan 10, 2009, 16:17:54
Citat: S319UL  u Rujan 10, 2009, 16:09:10
Ako se ne varam, takva 3 ima Slavonija Bus. ;)

Tako je Slavonija Bus ima takve buseve, ali 2 komada...SB-1111-NG (sivi) i SB-666-NG (narancasti)...od oba imaju slike u temi Slavonija Bus ;)

evo i na stranicama SBa pise da je to N3016,

http://slavonijabus.inet.hr/sb1111ng.htm (http://slavonijabus.inet.hr/sb1111ng.htm)
SB-666-NG je Transliner N316LNF
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mate u Rujan 12, 2009, 09:12:56
imas pravo...dakle SB onda ima samo tog jednog N3016, a to je SB-1111-NG ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Rujan 30, 2009, 17:21:11
To ti nije original Neoplan, već je to Neobody, mislim da je poljski proizvod...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Rujan 30, 2009, 17:27:20
Jel to možda iz tvornice koju je kasnije Neoplan preuzeo u Poljskoj i gdje je proizvodio Eurolinera?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: shef u Rujan 30, 2009, 17:29:37
Upravo kao što maky kaže, proizvođač Neoplan Polska, to je današnji Solaris. Dužina 12m, visina 3,6m, 49 sjedišta, motor MAN D2866LOH3 od 400 KS, podvozje MAN.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: elvis u Rujan 30, 2009, 19:37:56
Instrument-tabla je od MAN-a,kao i upravljac...sve u svemu jako izdrzljivi autobusi,ova 4 iz Autoprevoz-busa su kupljena nova 97.god. prvih nekoliko godina radili su Njemacku,a moze se reci otkad su ih kupili da ih ne gase,samo se smjenjuju soferi na njima
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: PROFA u Studeni 01, 2009, 23:40:04
Evo iu 1 gratski NEOPLAN.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: PROFA u Studeni 01, 2009, 23:51:45
Megaliner je stvarno fenomenalan,ali vec 3 godime se ne proizvodi steta taj auto je bio maneken na cesti!
Samo jos skania ima cetvero osovince buseve,a ovaj crveni je maneken pravi!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: elvis u Studeni 02, 2009, 00:02:00
Stani malo,oces reci da postoji megaliner proizveden 2006.god. ???
Imas li ikakvu sliku posljednje proizvedenih ?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: PROFA u Studeni 02, 2009, 15:09:52
Citat: elvis  u Studeni 02, 2009, 00:02:00
Stani malo,oces reci da postoji megaliner proizveden 2006.god. ???
Imas li ikakvu sliku posljednje proizvedenih ?


Evo ti slika to je jedan od zadnji samo ovaj je VIP bus,ali oni se nemogu registrovat radi duzine!
Zadnji su otisli za Japan koji su napravljeni 08.2004 a u EU samo skandinavia ji dozvoli ponovo kupit,jer u Svicarsku nikad ni jedan nije usao cak je i CB vracen sa granice sa putnicima!
ovaj svako sijediste ima TV svako sijediste svoje stelovanje i sve moguce sto se noze imat!
Ja najvise volim taj buss,a onaj od CB stoje 2 je od mog jarana iz Njemacke bio je poseban za gradske turiste imao je na katu prozore kao vlak mogli su se otvorit!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: medo u Studeni 28, 2009, 00:26:11
da li i ovaj spada u megalinere ili u nešto drugo ima display  odnosno otor za display i ima sjedišta za gradske linije, izgubio mi se link od ove slike pa ju moram stavit ovako, podrijetlo nemam pojma

(http://i680.photobucket.com/albums/vv162/medodbk/neoplan.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Studeni 28, 2009, 02:14:56
Ovo je Megashuttle, gradski autobus rađen na bazi Megalinera. Inače, ovaj konkretni primjerak je 1997. stigao na test u Hong Kong i tamo je lutao po testovima i sajmovima pune 2 godine. Onda je vraćen natrag u Njemačku. Neznam gdje je našao konačni dom... Inače ovi autobusi i nisu toliko ni rijetki. Može ih se naći po Njemačkoj i to starijih i sa starijom maskom (mislim da je prvi proizveden 1994.).

Inače, specifičnost je da je iznimno okretan, jer se SVE ČETIRI osovine zakreću u potrebnom smjeru (da, čak i ona treća, pogonska)...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: medo u Studeni 28, 2009, 11:51:32
koji motor koristi?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Studeni 28, 2009, 13:33:12
Citat: medo  u Studeni 28, 2009, 11:51:32
koji motor koristi?
Neznam, vjerojatno se moglo birati između više vrsta i  jačina...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 11:12:01
U svom prospektu iz 1994. Neoplan za ovaj N 4032 Megashuttle spominje samo motor MAN D2865 LOH 02 snage 235 kW (320 KS), obujma 9,97 litara, 5 cilindara i automatski mjenjač ZF Ecomat s 5 brzina.
Bile su varijante sa stepenicama za ulaz na kat kod prednjih vrata i nasuprot stražnjih vrata, kao i varijanta koja ima stepenice kod sva troja vrata.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 12:27:09
Evo i tvorničke slike Neoplan Megashuttle...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: shef u Studeni 29, 2009, 12:43:10
Samo mala nadopuna, treća osovina se zakretala, ali samo do brzine od 20 km/h.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 13:03:44
U svakom slučaju uz dužinu 15 m krug okretanja mu je 24 m.
Evo i jedne slike kad ga je na testiranje preuzeo švicarski grad Luzern.
Foto iz tvorničkog lista "Neoplan Aktuell" iz 1994.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 13:17:04
Lokalni katnjak postojao je i u klasičnoj dužini 12 m s 3 osovine, model N 4026, krug okretanja 19,9 m, jedne ili dvoje stepenice za ulaz na kat. Motori Mercedes V-8 381 KS s ručnim mjenjačem ZF 4+4, ili s automatskim mjenjačem ZF ECOMAT 5 brzina uz motore Mercedes 6 cilindara 299 KS i MAN 5 clindara 320 KS.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 13:23:37
I konačno, postojao je i model sa samo 2 osovine N-4024 dužine 11,66 mm, krug okretanja 20,25 m. Motori MAN 230 ili 270 KS, automatski mjenjači ZF ECOMAT s 5 brzina ili VOITH DIWA s 3 brzine.
Foto:Neoplan
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 13:34:57
Kad smo već kod velikih lokalnih Neoplana evo zglobni niskopodni N-4021, radio se u dvije dužine 17,605 i 17,945 m, visina samo 2,78 m, krug okretanja 23,6 m, motori MAN 260, 270, 320 KS ili Mercedes 250 i 299 KS.
Foto: Neoplan
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 13:41:35
Pionir gradskih 15-metarskih 3-osovinaca Neoplan N-4020 Megatrans, duljina 14,8m, krug okretanja 24 m, motori MAN 260 ili 270 KS, Mercedes 250 ili 299 KS
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 13:46:55
Klasični gradski niskopodni Neoplan N-4014, dužina ravno 12 m, krug okretanja 22,5 m, motori MAN 230 ili 270 KS, Mercedes 240 KS.
Foto: Neoplan
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 13:51:56
Niskopodni "überland" Neoplan N-4016 dužine 12 m, motori MAN 230 ili 270 KS, Mercedes 213 ili 250 KS.

Foto: Neoplan
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 13:56:58
Još jedan niskopodni "überland" ali na Scania-šasiji - Neoplan N-4015 i Scania motori 234, 246 ili 260 KS.

Foto: Neoplan
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 14:02:01
Evo i malih - Neoplan N-4011 dužine 10,17 m, krug okretanja 18,5 m, motori Mercedes 170 KS ili MAN 230 KS, mali kotači 19,5 cola.

Foto: Neoplan
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 14:06:31
Još manji - Neoplan N 4010 dužine 9,21 m, motori Mercedes 170 KS ili MAN 155 KS.

Foto: Neoplan
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tlimfocit u Studeni 29, 2009, 14:10:16
jedan ovakav mali san vidia u Austriji na skijalištu u Bad Hoffgasteinu....služi kao skijaški bus koji vozi skijaše od grada do skijališta (duljina linije nekih 500 metara ili manje) a vozi ga naš čovjek iz Osijeka....
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 14:10:45
Neoplan N-4009, dužina 8,96 m, krug okretanja 17 m, motori MAN 155 KS ili Mercedes 170 KS

Foto: Neoplan
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 14:15:17
Ne samo najkraći (8,01 m) nego i najuži (2,3 m) - Neoplan N-4007, okrene se na 14,38 m, motori MAN 155 KS ili Mercedes 170 KS.

Foto: Neoplan
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 14:31:13
Trebao je biti gradski autobus budućnosti, tamo negdje 1990. proglašen Autobusom godine, samonosiva lagana karoserija od umjetnih materijala (tzv.Carbon-design), jednostruki kotači i na zadnjoj osovini, no prozvodio se samo 90-tih - Neoplan Metroliner MIC N-8012. Dužina 10,6 m, visina samo 2,68, krug okretanja 21,5 m, predviđen za cca 75 putnika, motori MAN 155 ili 230 KS, Mercedes 240 KS, automatski mjenjači Voith Midimat s 3 brzine ili ZF Ecomat s 5 brzina.
Jednog takvog bijelog rabljenog vidio sam prije 10-ak dana u Hr. Leskovcu s ZG-tablicama, navodno ga je kupila neka firma za prijevoz svojih radnika, ne znam da li ga je netko već ulovio...

Foto: Neoplan
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 14:37:37
Kraća (8,02 m), uža (2,3 m) i niža (2,59 m) varijanta Metrolinera -  Midi-MIC N 8008. Predviđen za 45 putnika, motor Mercedes 140 KS, automatik Voith Midimat s 3 brzine.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Studeni 29, 2009, 14:41:15
Jel zna netko zašto je propao taj koncept?
U Hrvatskoj koliko znam bilo ih je u Panturistu i u Korčula busu.
Evo jednog iz Frankfurta slikanog u 9. mj. ove godine

(http://i205.photobucket.com/albums/bb124/zgheart/album1/IMG_4465.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 14:43:56
Najmanji model na istoj filozofiji - Neoplan Metroliner Mini-MIC N-8006, dužina 6,99 m, širina 2,3 m, visina 2,415 m za oko 25 putnika. Straga iznad motora ima prtljažni prostor i vrata na repu koja se otvaraju do krova (kao npr. na karavan-automobilima). Motor Mercedes 140 KS, automatik Voith Midimat s 3 brzine.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: 5AR u Studeni 29, 2009, 16:19:50
Model 8012 ima prednji dio vozila širi a zadnji uži, za kraće modele ne znam.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: 98989 u Studeni 29, 2009, 18:51:21
zanima me na koju foru je mogla skrećat i pogonska osovina na  megashuttle-u ?

ko je to proizvodio kako je skretala zabacivanjem cjele osovine il odvojeno kao ko kod kamiona s prednjim pogonom ?

odnosno kolko je to bilo kvarljivo ?

hvala
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 21:35:00
To je osovina ZF AV 131.
Na koju foru je mogla skretat? A na koju foru skreću kotači kod auta s prednjim pogonom?
E sad, koliko se to kvarilo? Kod nas takvih buseva nije bilo da imamo direktnih iskustava, al na neku foru kod nas se sve novo kvari, a kod švabe na neku foru vozi!?
Dok vozi to je pravo čudo jer - to je Neoplan!
Ako se čudo počne kvarit ništa čudno jer to je (opet) - Neoplan!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tlimfocit u Studeni 29, 2009, 21:37:56
Citat: conecto  u Studeni 29, 2009, 21:35:00
Na koju foru je mogla skretat? A na koju foru skreću kotači kod auta s prednjim pogonom?

nisam stručnjak u području ali ipak auto nema poduplana kola na pogonskoj osovini.....baš me zanima kako su to izveli??? ako nadjes nešto obavezno stavi :P
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: The_Dubster u Studeni 29, 2009, 21:57:25
Citat: conecto  u Studeni 29, 2009, 12:27:09
Evo i tvorničke slike Neoplan Megashuttle...

a koje je godište ovaj ???
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 22:01:14
Kotači jesu poduplani, no kut skretanja na toj osovini je vrlo mali - do 5 stupnjeva.
U svakom slučaju, pogonska osovina kod Megashuttle je zakretna, a isto tako je i na 15-metarskom Megatransu, pa i na Megalineru.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 22:02:07
Citat: The_Dubster  u Studeni 29, 2009, 21:57:25
Citat: conecto  u Studeni 29, 2009, 12:27:09
Evo i tvorničke slike Neoplan Megashuttle...

a koje je godište ovaj ???

Sve ove slike su program niskopodnih Neoplana iz 1994.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 22:49:25
Ja sad ne znam jel vi mene mislite natjerat da kopam po papirima i skeniram do jutra samo zato što sve morate znat? Evo grafičkog prikaza te osovine pa proučavajte!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 22:53:45
Evo i prikaza kako Neoplan Megatrans od 15 m izlazi iz ugibališta pod punim "ajnšlagom". Izgleda da je malo problematično  ovo zabacivanje repa od 95 cm.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 22:58:14
Da budemo do kraja temeljiti - ovako on prolazi kroz zavoje. Ima puno crta i crtica, kuteva osovina, linija kud ide rep, a kuda prednji kraj....
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tlimfocit u Studeni 29, 2009, 23:08:40
e strari čovik ipo si....
ali po ovoj skici zadnje 2 osovini mi se čini da 3. osovina nema baš veliki manevarski prostor.....10 stupnjeva maksimalno....
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 23:18:32
Slika (skica) je tvornička. A koliko bi ti stupnjeva da ima?
I pazi, stupnjevi nisu ove samo ove crtice na samoj osovini između lijevog i desnog kotača na istoj osovini - pogledaj ovu skroz vodoravnu crtu!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tlimfocit u Studeni 29, 2009, 23:26:06
Citat: conecto  u Studeni 29, 2009, 23:18:32
Slika (skica) je tvornička. A koliko bi ti stupnjeva da ima?

ma nebi ja tia ništa samo čitan iz slike....evo sad vidin da si ti napisa 5 stupnjeva.....
uglavnom jako zanimljivo.....
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 29, 2009, 23:28:46
Citat: Tlimfocit  u Studeni 29, 2009, 23:26:06
Citat: conecto  u Studeni 29, 2009, 23:18:32
Slika (skica) je tvornička. A koliko bi ti stupnjeva da ima?

ma nebi ja tia ništa samo čitan iz slike....evo sad vidin da si ti napisa 5 stupnjeva.....
uglavnom jako zanimljivo.....

5 stupnjeva za pogonsku (srednju) osovinu! Pogledaj središnju vodoravnu crtu (koja predstavlja sredinu iliti čelo zavoja) kad je u pitanju 3. osovina!
Ali i druga pogonska - tu je stvarno oko 5 stupnjeva i to je zapravo vrijednost koja je relevantna (nisam ja izmislio nego Neoplan).
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Studeni 30, 2009, 01:14:43
U modernim brošurama i novijim izdanjima Neoplan Aktuella nema više ovakvih poslastica...
A ni Neoplan više nije kao što je nekad bio, nažalost...  :(
Oko toga koji je proizvođač najbolji ćemo se uvijek svađati, to je neminovno, ali jedno je sigurno, Neoplan je ipak najveći inovator i pionir raznoraznih tehnologija koje se u današnjim autobusima smatraju normalnim...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: tramvajac 92 u Studeni 30, 2009, 14:54:32
Npr. prvi su napravili ful niskopodni bus...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Studeni 30, 2009, 18:23:53
Citat: tramvajac 92  u Studeni 30, 2009, 14:54:32
Npr. prvi su napravili ful niskopodni bus...
Da, dosta toga piše na prvoj stranici ove teme, ali to nije ni približno sve!  ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 30, 2009, 20:58:04
Citat: maky  u Studeni 30, 2009, 01:14:43
U modernim brošurama i novijim izdanjima Neoplan Aktuella nema više ovakvih poslastica...
A ni Neoplan više nije kao što je nekad bio, nažalost...  :(
Oko toga koji je proizvođač najbolji ćemo se uvijek svađati, to je neminovno, ali jedno je sigurno, Neoplan je ipak najveći inovator i pionir raznoraznih tehnologija koje se u današnjim autobusima smatraju normalnim...


Globalizacija, okrupnjavanja i sve to slično učinilo je svoje - i ja mislim da ni Neoplan, ni Neoplan Aktuell nisu ono što su bili. Novi Neoplani su moderna interpetacija bogate tradicije, ali ispod se zapravo krije čisti MAN. No to ne znači da su busevi loši...
Ja nisam nikakav fan Neoplana, niti isključivi fan bilo koje marke i nikad se neću svađati oko toga koja je marka najbolja i sl. Mercedes je napravio prvi autobus na svijetu, MAN je prvi počeo raditi dizel-motore, Neoplan je imao masu inovacija, ali imala ih je i Setra, pa i ostali proizvođači, mnogi ih imaju i danas... U svijetu kamiona i autobusa svaka marka ima svoj pristup mnogim stvarima i obično svaka priča drži vodu na neki način iako je drugačija od konkurencije, a upravo je to draž u ovom segmentu vozila...
Dakle, ovo što sam stavio na forum ne znači da sam osobiti fan Neoplana, samo sam htio s ostalima na forumu podijeliti materijale koje imam (ima toga još). Mislim da je najbolje da svi tako rade, pa ćemo ovdje dobiti udruženim snagama masu informacija, a manje osobnih prepucavanja što je bolje, jer zapravo sve je to tu negdje...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Studeni 30, 2009, 23:43:36
Ma znam da nisi, isprva sam mislio da si čistokrvni Mercedesovac, ali s vremenom sam vidio da u biti nisi "ničiji"  ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 03, 2009, 09:35:23
Ovo mi je otišlo malo široko jer smo okrenuli priču na gradske Neoplane i mnogoosovince istovremeno...
Pošto je netko spomenuo da će Neoplan izgleda prestati raditi gradske buseve i okrenuti se turizmu (što je sad kad se pogleda MAN i logično) ja bih još malo o gradskim Neoplanima.
Ovo je jedan od 95 kupljenih buseva N-4016 u 1994. za grad Atenu, a među njima i jubilarac - 1000. proizvedeni tog modela. Zanimljiva je oznaka na prednjem dijelu s natpisom "PAPADAKIS" - ustvari to je grčki uvoznik Neoplana.
Po čemu je taj za nas još zanimljiv? 1994. je upravo jedan od tih bio u Hrvatskoj na probi kao demo-bus, prvo u Čazmatransu koji je tada bio novopečeni kupac Neoplana, zatim u ZET-u i ne znam gdje sve ne, a 5 komada (upravo takvih s velikim bočnim prozorima na otvaranje) je kupio Autoturist iz Samobora. Kasnije je navodno 3 vratio zbog problema s plaćanjem lizinga (ili kredita, ne znam), a ta firma poslije njih više nije htjela kupovati niskopodne buseve. Priča se : zbog toga što su njihove linije dosta otvorene i brzo se vozi, a po zimi kad bi bio snijeg unosio bi se unutra i pretvarao u led na niskom podu koji se skoro vuče po cesti.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Prosinac 03, 2009, 09:41:24
Super da si spomenuo te Neoplane jer oko njih se veže jedna dilema. Naime, priča se da ih je bilo 6, i da je 3 uzeo Samoborček(gbr170-172), a tri Autoturist(261-263)
Samoborčekovi su brzo nestali i ne znam gdje su završili.
Autoturistovi još i danas voze i svi vozači kažu da su to jedni od najboljih buseva koje imaju, a kad su došli da su bili nenadmašivi. Jedan se nedavno zapalio, ali su ga berzo uredili i opet vozi.
Poslije Autoturist nije više kupovao niskopodnjake, osim 2 midija(MAN NM223 i Neoplan Centroliner) koji su stigli rabljeni od nekuda.

(http://i205.photobucket.com/albums/bb124/zgheart/album1/151213.jpg)

A što se tiče Atene ona je ove godine kupila 100 novih gradskih Solaris-a u raznim verzijama pa pretpostavljam da je to lagano zamjena za 15 godina stare Neoplane.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 03, 2009, 09:51:05
Nemoj me držat za riječ - ja sam čuo za 5, a i to oko Autoturista i Samoborčeka ne znam točno - to ti znaš bolje od mene pa nadopuni.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 03, 2009, 10:22:42
Jedan od hibridnih pionira - Neoplan N-416 koji je od travnja 1989. uključen u gradski prijevoz u Münchenu. Već tada je spremao energiju kočenja, a električni dio je razvila firma Magnet-Motor.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 03, 2009, 10:37:35
A što reći na ovo - Neoplan N-4014 D/E (kao dizel-električni) iz 1994. ostao je prototip. Bus je dugačak oko 11 m, a repa gotovo i nema. Veliki osovinski razmak zaslužan je za pravilni oblik i bolju iskoristivost putničkog prostora, a za potrebnu okretnost tu je Super-Lenk sustav koji zakreće i stražnje (jednostruke) kotače. Motor Deutz stoji u repu poprečno, a u kotačima su i električni motori.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: buSHunter795 u Prosinac 03, 2009, 17:50:20
Citat: conecto  u Prosinac 03, 2009, 10:22:42
Jedan od hibridnih pionira - Neoplan N-416 koji je od travnja 1989. uključen u gradski prijevoz u Münchenu. Već tada je spremao energiju kočenja, a električni dio je razvila firma Magnet-Motor.

Da li je ovo isti ili sličan Čazmatransovima N416-SL??
Oni su bili crveno-bijelo-crveni odnekud kupljeni iz Njemačke...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 04, 2009, 07:20:38
Citat: buSHunter795  u Prosinac 03, 2009, 17:50:20
Citat: conecto  u Prosinac 03, 2009, 10:22:42
Jedan od hibridnih pionira - Neoplan N-416 koji je od travnja 1989. uključen u gradski prijevoz u Münchenu. Već tada je spremao energiju kočenja, a električni dio je razvila firma Magnet-Motor.

Da li je ovo isti ili sličan Čazmatransovima N416-SL??
Oni su bili crveno-bijelo-crveni odnekud kupljeni iz Njemačke...

Osim što je ovaj ovdje hibrid - da. Ti Čazmatransovi su imali Deutz motore i električna vrata s kojima je bilo dosta problema pa su kasnije prerađena na zrak. Farovi su isti kao na osobnom Mercedesu serije W 123, a jedan Čazmin je nakon sudara bio specifičan kad je dobio stariju verziju tih farova (okrugli).
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 04, 2009, 09:36:10
Metroliner MIC zbog svoje lagane konstrukcije bio je idealan za primjenu alternativnih pogona koji u pravilu donose dosta težine. Metroliner MIC/MEV N-8012 nastao je u suradnji s tvrtkama MM-Magnet-Motor koji je proizveo električne motore u kotačima i ostatak električnog pogona i Varta sa svojim baterijama. Ispitivan je uglavnom u redovnom prometu u Karlsruheu, a zanimljivo je da je imao i krovne vodiče pa je mogao koristiti infrastrukturu trolejbusa.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 04, 2009, 09:42:43
Na MIC-modelu je ispitivan i potpuno električni pogon. Na slici jedan takav N-8008 ispred tvornice Plauen kad ga je u promet pustio njemački ministar razvoja i tehnologije.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 04, 2009, 10:12:17
Tlimfocit je spomenuo Neoplana koji prevozi skijaše na jednom skijalištu. Na slici je jedan takav iako vjerojatno ne baš taj. Zanimljiva je usklađena boja busa i žičare. Može se također primijetiti krov busa koji je uzdignut u stražnjem dijelu kako bi se zadržala unutarnja visina po cijeloj dužini vozila pa skijaši tokom vožnje mogu držati i najduže skije u uspravnom položaju.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tlimfocit u Prosinac 04, 2009, 10:32:40
mislim da nije ovo taj.....slikat ću ove godine kad idem gore.....
btw mislim da sam na ovom skijalištu bia i ovo je ako sam u pravu u pokrajina Garmisch Partenkirchen....(Zugspitze najviši vrh Njemačke)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Shole u Prosinac 04, 2009, 14:05:46
Svaka čast Conecto, jedna od meni najboljih slika do sad na forumu.
Ako se ne varam, ovaj ima i stražnja uska vrata, a ovo vjerovatno nije taj o kojem Tlimfocit priča zato jer je ova slika stara sihurno 15-ak godina
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tlimfocit u Prosinac 04, 2009, 14:09:05
po slikama koje je stavia conecto čini mi se da je to Neoplan N-4007
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 05, 2009, 01:04:53
Sve ove slike su iz "Neoplan Aktuell" iz 1994. (dakle jesu 15 godina, zar je već toliko prošlo). Na žalost, uz ovu nema podatak koji je to točno model, ali to je bilo vrijeme dok je Neoplan bio Neoplan, odnosno u vlasništvu dinastije Auwärter. I kao što je netko ovdje rekao, svaki Neoplan je tada bio "neki svoj" i po nečemu svojstven iako to baš nije bilo veselo kad je trebao neki dio za njega.
Ima tu još materijala, al jbga, rikno mi skener...

Ipak, ne vjerujem da je ovo baš N-4007, jer to je onaj mali i uski na malim 19,5-colnim kotačima.

I još jedan "javni pp" Tlimfocitu - kad već ideš redovito na skijanje, pa ne ideš valjda bez foto-aparata? ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 05, 2009, 01:15:25
Citat: Shole  u Prosinac 04, 2009, 14:05:46
Svaka čast Conecto, jedna od meni najboljih slika do sad na forumu.
Ako se ne varam, ovaj ima i stražnja uska vrata, a ovo vjerovatno nije taj o kojem Tlimfocit priča zato jer je ova slika stara sihurno 15-ak godina

Osim same slike fascinantna je i podloga - lijepo to kolega frče po ovom utabanom i zaleđenom snijegu...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tlimfocit u Prosinac 05, 2009, 09:40:36
Citat: conecto  u Prosinac 05, 2009, 01:04:53
Ipak, ne vjerujem da je ovo baš N-4007, jer to je onaj mali i uski na malim 19,5-colnim kotačima.
I još jedan "javni pp" Tlimfocitu - kad već ideš redovito na skijanje, pa ne ideš valjda bez foto-aparata? ;)

ma nisan mislia na toga tvoga nego onoga šta voza po mom skijalištu...:P
evo, uvažavam kritiku za fotoaparat....ispričavam se :D
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 07, 2009, 07:12:48
Pošto smo se već dotakli i Neoplanove Mega-klase evo malo i o njima. Ideja je potekla u glavi Albrechta Auwärtera koji je poticao razvoj autobusa velikog kapaciteta još od prvog Skylinera i kasnije Jumbocruisera. Albrecht je smislio i naziv za prvi model Megaliner, a isto tako lobirao u političkim krugovima za promjenama zakona koji su tada za solo-autobus dopuštali maksimalnih 12 m.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 07, 2009, 07:15:54
Slika prikazuje samu ideju Megalinera kao daleko bolju alternativu ne baš uspjelom Jumbocruiseru koji je proizveden u svega nekih desetak (11?) primjeraka.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 07, 2009, 07:24:02
Iz ovog kuta jasno se vidi da su sve 4 osovine Megalinera zakretne uključujući pogonsku. Ona se zakreće za melenih 5 stupnjeva, tek toliko da anulira povećani osovinski razmak, dok povećanu duljinu autobusa apsorbira 4. prateća osovina.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 07, 2009, 07:35:56
Impresivni katni Megaliner N-128/4 dužine 15 m na 4 osovine je predstavljen 1992. Na slici je primopredaja prvog hrvatskog Megalinera za CroatiaBus na kojoj se mogu vidjeti i neka poznata lica koja su ovu tvrtku dovela tu gdje je danas, a neka su završila i u zatvoru.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 07, 2009, 07:41:05
Megaliner je bio začetnik nove Neoplanove Mega-klase iz koje je razvijen čitav niz modela duljine 13,7 i 15 m na 3 ili 4 osovine. Prvo je isti koncept jednostavno primijenjen na Megaspace N 128/4. Ovaj na slici je isporučen (s još 5 i 100 Citylinera) 1994. u Saudijsku Arabiju (nekad davno su tamo izvozili TAM i TAZ).
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 07, 2009, 07:47:46
Kasnije dolazi i Megacity N 118/3 na osnovi bestselera Cityliner.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 07, 2009, 07:52:19
Megatrans N 318/3 Ü na osnovi Translinera
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 07, 2009, 08:01:38
Niskopodni Megatrans N 4020 duljinom odudara od ostatka Mega-klase - 14,6 m.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 07, 2009, 08:52:56
Niskopodni Regioliner N 318/3 LNF
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 07, 2009, 08:57:58
Osim 15-metarskih autobusa Neoplan je razvio i varijante 13,7 m koje isto svrstava u Mega-klasu npr. produljeni Skyliner N 122/3 L.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 07, 2009, 08:59:35
Cityliner N 116/3 HL - 13,7 m
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 07, 2009, 09:00:58
Spaceliner N 117/3 LL - 13,7 m
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 07, 2009, 09:02:59
Pored Megashuttlea postojao je i lokalni katnjak duljine 13,7 M na 3 osovine - N 4026/3 L
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: TomoM u Prosinac 07, 2009, 09:08:14
Citat: conecto  u Prosinac 07, 2009, 09:00:58
Spaceliner N 117/3 LL - 13,7 m

Za ovaj autobus sam siguran da nije 13,7 m. Pogledaj samo broj šajbi. Ima 5 komada kao obični Skyliner.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Prosinac 07, 2009, 09:19:14
Citat: TomoM  u Prosinac 07, 2009, 09:08:14
Citat: conecto  u Prosinac 07, 2009, 09:00:58
Spaceliner N 117/3 LL - 13,7 m

Za ovaj autobus sam siguran da nije 13,7 m. Pogledaj samo broj šajbi. Ima 5 komada kao obični Skyliner.

Da, očito si u pravu, vidi se i po razmaku osovina... Slika skenirana iz Neoplanovog prospekta pa nisam na to obraćao pažnju, ali očito je da su pogriješili i stavili krivu...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: TomoM u Prosinac 07, 2009, 13:40:52
Imam i ja nekih prospekata, samo nisam siguran gdje su.  Koliko ja znam kod Neoplana ti je 5  šajbi standardna dužina, 6 šajbi 13,7 a 7 šajbi 15 metara.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: PROFA u Prosinac 07, 2009, 15:17:57
Na slici gdje je MEGALINER sa rukovodstvom tvrtke CB generalni je onaj u sredini u svijetlom odijelu i na zalost nikad niko nije zaglavio vec su samo otisli u bolje biznise poslije!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mate u Prosinac 07, 2009, 15:43:36
Citat: PROFA  u Prosinac 07, 2009, 15:17:57
Na slici gdje je MEGALINER sa rukovodstvom tvrtke CB generalni je onaj u sredini u svijetlom odijelu i na zalost nikad niko nije zaglavio vec su samo otisli u bolje biznise poslije!

Profa upravo tako se dogadalo sto si napisao, a to sam i ja cuo od nekih ljudi...
Neki su u CBu bili vozaci ili prometnici, a kad su otisli iz CBa u druge firme postajali su direktori u tim firmama, vecina direktora prijevoznickih firmi je potekla upravo iz CBa...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: PROFA u Prosinac 07, 2009, 16:01:29
E moj bajo dok mi je  mail bio otvoren dobio  sam vec prijetnji dosta od neki da ne brbljam jer kad bi rekao neke stvari gospodin MLADEN BAJIC bi morao radit bez odmora jer su  milioni kuna u pitanju!
A jedna od ovi osoba je poslije imala prestavnistvo od TOURINGA u Frankfurtu i novu S klasu!
Na slici u sredini je generalni A.M ,a desno direktor tehnicki!Sa ovim u sredini sam se skoro pobio za strajk 1995!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Prosinac 07, 2009, 16:37:32
Momci, tema je o Neoplanu, pa da nebi skrenuli... Možete nastavit u dijelu predviđenom za Croatia Bus...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mate u Prosinac 07, 2009, 16:50:47
ma maky ok ;)...necemo mi vise...a uglavnom sve je vec poznato sto se tice CBa
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: elvis u Prosinac 08, 2009, 14:48:11
PROFA je razlog zbog kojeg objavljujem slijedece fotke,posto sam maloprije procitao da se on bas i nije nagledao lijepo lakiranih Neoplana:

(http://i791.photobucket.com/albums/yy194/elvis_konjic/2558474.jpg)

(http://i791.photobucket.com/albums/yy194/elvis_konjic/NEOPLAN_Starliner_Tieber.jpg)

(http://i791.photobucket.com/albums/yy194/elvis_konjic/2558505.jpg)

(http://i791.photobucket.com/albums/yy194/elvis_konjic/2558507.jpg)

Slike su skinute sa tieber.at,kasnije cu dodati jos nesto
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: elvis u Prosinac 08, 2009, 15:08:48
Evo i dva Starlinera prve generacije,ove dvije slike sam skinuo prije par godina kad su bili na prodaju,ne sjecam se gdje sam ih nasao

(http://i791.photobucket.com/albums/yy194/elvis_konjic/b_starliner1_gr.jpg)

(http://i791.photobucket.com/albums/yy194/elvis_konjic/b_starliner2_gr.jpg)

A sad jos starija generacija Tieber-reisena,sadasnji Bregava-trans,cuo sam da je u Bugojnu jednom vidjen isti ovakav,pored ovog bio je i jedan zuto-plavi sa vratima iza zadnje osovine,ali njegovu sliku sam izgubio

(http://i791.photobucket.com/albums/yy194/elvis_konjic/jkh.jpg)

(http://i791.photobucket.com/albums/yy194/elvis_konjic/jk.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: PROFA u Prosinac 08, 2009, 19:03:33
Nagledo se je PROFA dosta toga,ali sad vise nije moda farbat buseve vec ji obliepe !
A kosta CITILINER komplet da se obliepi € 5 000 jeftinije od farbanja,a ja sam mislio stari model a boja je super!
A sad kad sam bio u Belgiji na svijetskoj izlozbi buseva naj bolji je bio NEOPLAN STARLINER 5*****!
A SETRA je  bila 416 HDH sa naj ljepsom bojom bordo neka sto sija i neka slika cura na njoj  sa 4****!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: PROFA u Prosinac 09, 2009, 20:32:59
Samo da su jos plavi bili bi super!
Ovi CITILINERI voze u WIEN-FLUGHAFEN i nemaju WC niti kuhinju,ali neki ne svi imaju na svakom sijedistu TV.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Sonja u Prosinac 18, 2009, 15:11:44
Slucajno sam naisla na ovaj link i sliku. Vec se davnih godina Mc Donalds poceo reklamirati na autobusu  ;D

Hochdecker Neoplan N116, 192KS, 55 sjedala 1977.g.
(http://img163.imageshack.us/img163/4596/hochdeckerneoplann116gr.jpg)


http://www.man-topused.com/mn-prod-neu/man2/mn_de_TopUsed/de/MAN_TopUsed_Deutschland/Meilensteine/Historie1960-1980/Historie_1960-1980.jsp (http://www.man-topused.com/mn-prod-neu/man2/mn_de_TopUsed/de/MAN_TopUsed_Deutschland/Meilensteine/Historie1960-1980/Historie_1960-1980.jsp)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maher03 u Siječanj 22, 2010, 15:37:03
http://www.njuskalo.hr/autobusi-kombi/neoplan-n-8102-oglas-897780 (http://www.njuskalo.hr/autobusi-kombi/neoplan-n-8102-oglas-897780)

ovo do danas nisam vidio
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tlimfocit u Siječanj 22, 2010, 15:47:47
ovo je od LT Toursa iz Imotskoga....vidia san ga i super izgleda ali neznan model
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: PAP-TOURS u Siječanj 22, 2010, 21:57:54
Citat: Tlimfocit  u Siječanj 22, 2010, 15:47:47
ovo je od LT Toursa iz Imotskoga....vidia san ga i super izgleda ali neznan model

Piše NEOPLAN N 8102 . 
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: 5AR u Siječanj 22, 2010, 22:51:29
Citat: maher03  u Siječanj 22, 2010, 15:37:03
http://www.njuskalo.hr/autobusi-kombi/neoplan-n-8102-oglas-897780 (http://www.njuskalo.hr/autobusi-kombi/neoplan-n-8102-oglas-897780)

ovo do danas nisam vidio
ex Autotrans Rijeka 1285, ex Korčula Bus, ispred je širi nego iza.

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/Autotrans/P7240122_resize.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: 5AR u Siječanj 22, 2010, 23:22:03
Citat: conecto  u Prosinac 07, 2009, 07:52:19
Megatrans N 318/3 Ü na osnovi Translinera
http://www.autobusi.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=175.0;attach=5634 (http://www.autobusi.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=175.0;attach=5634)

Nešto slično, zadnje osovine su mu razdvojene.

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/P7090195.jpg)

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/P7090198.jpg)

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/P7090200.jpg)

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/P7090210.jpg)

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/P7090194.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Majstor u Siječanj 22, 2010, 23:30:29
Ovakve N8102 imao je Panturist ali mislim da je model N8012 Micro ima Panturist i manjeg N8008 Micro mislim da je bio na njihovim stranicama ponuđen na prodaju
Popravljao sam ga 2002.g. mali je avion sav plastičan sa 170 ks MBenz motorom leti
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: max u Siječanj 22, 2010, 23:59:14
A zna li neko nesto vise o ovim malisanima.                                                                                                                                     http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?lang=de&id=124808151&pageNumber=1&scopeId=B&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=18500&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&vehicleCategory=Bus&segment=Truck&siteId=GERMANY&negativeFeatures=EXPORT&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=NO_EXPORT&grossPrice=false&customerIdsAsString=&category=Clubbus&tabNumber=2 (http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?lang=de&id=124808151&pageNumber=1&scopeId=B&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=18500&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&vehicleCategory=Bus&segment=Truck&siteId=GERMANY&negativeFeatures=EXPORT&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=NO_EXPORT&grossPrice=false&customerIdsAsString=&category=Clubbus&tabNumber=2)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: 5AR u Siječanj 23, 2010, 00:04:46
Citat: Majstor  u Siječanj 22, 2010, 23:30:29
Ovakve N8102 imao je Panturist ali mislim da je model N8012 Micro ima Panturist i manjeg N8008 Micro mislim da je bio na njihovim stranicama ponuđen na prodaju
Popravljao sam ga 2002.g. mali je avion sav plastičan sa 170 ks MBenz motorom leti

Tako je 8012, nisam odmah vidio da je greška.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: The_Dubster u Siječanj 23, 2010, 09:42:09
e ovo je malo za razliku čudno vidjet, među svim cityjima, jetovima, trans, sky i ostalim linerima ;D
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Veljača 14, 2010, 11:21:32
Ah, Neoplan...  :P :P :-*
(http://www.net.hr/2010/02/13/0201007.42.jpg)

Fotka sa: www.net.hr (http://www.net.hr)
Direkt link na vijest: http://www.net.hr/zvijezde/page/2010/02/13/0197006.html?pos=n1 (http://www.net.hr/zvijezde/page/2010/02/13/0197006.html?pos=n1)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Veljača 14, 2010, 13:33:58
Citat: The_Dubster  u Siječanj 23, 2010, 09:42:09
e ovo je malo za razliku čudno vidjet, među svim cityjima, jetovima, trans, sky i ostalim linerima ;D

Inače je i on imao naziv xxxliner - Metroliner! Barem u počecima, kasnije se taj naziv baš i nije toliko koristio već oznake N 80xx uz primetnutu skraćenicu MIC.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: echo u Ožujak 02, 2010, 15:23:07
Neoplan prospekt/katalog iz cca 1979-1980. Na linkovima su veće rezolucije.

(http://img528.imageshack.us/img528/9746/82016554.jpg) (http://img528.imageshack.us/i/82016554.jpg/)

(http://img408.imageshack.us/img408/3464/35252968.jpg) (http://img408.imageshack.us/i/35252968.jpg/)

(http://img220.imageshack.us/img220/5093/46821286.jpg) (http://img220.imageshack.us/i/46821286.jpg/)

(http://img402.imageshack.us/img402/7034/17212580.jpg) (http://img402.imageshack.us/i/17212580.jpg/)

(http://img638.imageshack.us/img638/6562/25263721.jpg) (http://img638.imageshack.us/i/25263721.jpg/)
http://img5.imageshack.us/img5/9849/94351114.jpg (http://img5.imageshack.us/img5/9849/94351114.jpg)

(http://img96.imageshack.us/img96/9568/87695416.jpg) (http://img96.imageshack.us/i/87695416.jpg/)
http://img291.imageshack.us/img291/2986/61034849.jpg (http://img291.imageshack.us/img291/2986/61034849.jpg)

(http://img121.imageshack.us/img121/8719/15642300.jpg) (http://img121.imageshack.us/i/15642300.jpg/)
http://img401.imageshack.us/img401/9630/62213647.jpg (http://img401.imageshack.us/img401/9630/62213647.jpg)

(http://img401.imageshack.us/img401/4844/19261875.jpg) (http://img401.imageshack.us/i/19261875.jpg/)
http://img214.imageshack.us/img214/8210/45806640.jpg (http://img214.imageshack.us/img214/8210/45806640.jpg)

(http://img214.imageshack.us/img214/4295/66407582.jpg) (http://img214.imageshack.us/i/66407582.jpg/)
http://img716.imageshack.us/img716/7317/26419204.jpg (http://img716.imageshack.us/img716/7317/26419204.jpg)

(http://img155.imageshack.us/img155/629/89574998.jpg) (http://img155.imageshack.us/i/89574998.jpg/)
http://img163.imageshack.us/img163/5461/44085444.jpg (http://img163.imageshack.us/img163/5461/44085444.jpg)

(http://img28.imageshack.us/img28/894/19636516.jpg) (http://img28.imageshack.us/i/19636516.jpg/)
http://img638.imageshack.us/img638/8312/54688156.jpg (http://img638.imageshack.us/img638/8312/54688156.jpg)

(http://img220.imageshack.us/img220/1757/14251028.jpg) (http://img220.imageshack.us/i/14251028.jpg/)
http://img685.imageshack.us/img685/9039/71995980.jpg (http://img685.imageshack.us/img685/9039/71995980.jpg)

(http://img690.imageshack.us/img690/6766/93303160.jpg) (http://img690.imageshack.us/i/93303160.jpg/)
http://img291.imageshack.us/img291/2088/14537675.jpg (http://img291.imageshack.us/img291/2088/14537675.jpg)

(http://img189.imageshack.us/img189/8937/51530836.jpg) (http://img189.imageshack.us/i/51530836.jpg/)
http://img28.imageshack.us/img28/8964/52403345.jpg (http://img28.imageshack.us/img28/8964/52403345.jpg)

(http://img683.imageshack.us/img683/5599/74747734.jpg) (http://img683.imageshack.us/i/74747734.jpg/)
http://img692.imageshack.us/img692/6296/20564304.jpg (http://img692.imageshack.us/img692/6296/20564304.jpg)

(http://img17.imageshack.us/img17/2016/31459283.jpg) (http://img17.imageshack.us/i/31459283.jpg/)
http://img502.imageshack.us/img502/1120/56885944.jpg (http://img502.imageshack.us/img502/1120/56885944.jpg)

(http://img151.imageshack.us/img151/9912/50416903.jpg) (http://img151.imageshack.us/i/50416903.jpg/)
http://img297.imageshack.us/img297/7346/71646195.jpg (http://img297.imageshack.us/img297/7346/71646195.jpg)

(http://img130.imageshack.us/img130/9963/83153395.jpg) (http://img130.imageshack.us/i/83153395.jpg/)
http://img176.imageshack.us/img176/4489/51726065.jpg (http://img176.imageshack.us/img176/4489/51726065.jpg)

(http://img443.imageshack.us/img443/1460/12790783.jpg) (http://img443.imageshack.us/i/12790783.jpg/)
http://img411.imageshack.us/img411/8273/21731520.jpg (http://img411.imageshack.us/img411/8273/21731520.jpg)

(http://img199.imageshack.us/img199/8093/57212539.jpg) (http://img199.imageshack.us/i/57212539.jpg/)
http://img94.imageshack.us/img94/6565/97243256.jpg (http://img94.imageshack.us/img94/6565/97243256.jpg)

(http://img521.imageshack.us/img521/1355/98185491.jpg) (http://img521.imageshack.us/i/98185491.jpg/)
http://img192.imageshack.us/img192/9248/26897267.jpg (http://img192.imageshack.us/img192/9248/26897267.jpg)

(http://img194.imageshack.us/img194/9549/88091289.jpg) (http://img194.imageshack.us/i/88091289.jpg/)
http://img130.imageshack.us/img130/7869/18664667.jpg (http://img130.imageshack.us/img130/7869/18664667.jpg)

(http://img687.imageshack.us/img687/6201/75369288.jpg) (http://img687.imageshack.us/i/75369288.jpg/)

(http://img35.imageshack.us/img35/7209/65660326.jpg) (http://img35.imageshack.us/i/65660326.jpg/)

(http://img697.imageshack.us/img697/3870/94787241.jpg) (http://img697.imageshack.us/i/94787241.jpg/)


Dvije izdvojene slike kao dodatak (spaceliner u oba slučaja)

(http://img94.imageshack.us/img94/6788/34981999.jpg) (http://img94.imageshack.us/i/34981999.jpg/)

(http://img39.imageshack.us/img39/3844/25673846.jpg) (http://img39.imageshack.us/i/25673846.jpg/)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Ožujak 02, 2010, 15:47:58
Dobro, predobro!!! :) ;) :D
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Ožujak 02, 2010, 17:28:45
Auuuuuuu, ogromno hvala!!!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: PROFA u Ožujak 25, 2010, 20:09:24
Evo na ovom testu stari STARLINER sa orginal ratkapama!
Ovakve ratkape je imao i PANTURIST i CROATIABUS kad su novi kupljeni!
A na ovom testu nebi se smijeo blamirat NEOPLAN da nesto stavi sta nije orginal!!!!!

Neoplan Academy Driver Training Video (http://www.youtube.com/watch?v=60at7T0qKeA#normal)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: elvis u Ožujak 25, 2010, 20:44:09
Jos nam reci svoj zakljucak,jesu li original ratkape na Neovom ili CB-ovom Neoplanu ???
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: PROFA u Ožujak 25, 2010, 20:51:05
Prvo te ne kontam sa pitanjem!!!!
A ako pogledas svatit ces .
A CB srebreni ima onakve kakve si ti rekao noviji su svi sa tim ratkapama,a stariji su svi sa ovakvim.A za translinera ne znam samo megaliner ima orginal starliner ratkape jel sam vidio.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mate u Ožujak 25, 2010, 20:54:02
Hocu li ja morat makniti svoju sliku da bi se prestalo raspravljati oko j*bnih ratkapa >:(
Dajte pa ljudi smo nismo zivotinje da se na svakome koraku treba svadati, svatko ima pravo na svoje misljenje i videnje, a PROFA je ovdje samo iznio svoje zapazanje...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: elvis u Ožujak 25, 2010, 20:57:01
Evo ovako,nadam se da ces skontati,u temi Croatia-bus Razno postavio sam sliku Neoplana Starlinera od ELLE-TRAVEL Tuzla i Neoplana Translinera od Croatia-bus Zagreb,ti si rekao u temi Croatia-bus Slike da su na tom Translineru ratkape od Starlinera original,lakirane u radionici CB-a...ja sam to negirao zato sto ja mislim da su to obicne Neoplanove ratkape koje su lakirane tako da bi izgledale kao da su od Starlinera,pa si sad postavio ovaj klip na kojem se vide ratkape od Starlinera,onda sam ja tebe u prethodnom postu upitao koji je tvoj zakljucak,dakle jesu li original ratkape Starlinerove na CB-ovom Translineru,jesu ili nisu?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: PROFA u Ožujak 25, 2010, 21:00:46
neznam jer nisam taj bus jos vidio!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: elvis u Ožujak 25, 2010, 21:02:25
Citat: mate  u Ožujak 16, 2010, 14:30:23
Evo i od mene jedan Transliner na liniji Vukovar - Laussane

http://i285.photobucket.com/albums/ll78/mate88/Translinerzg0012cb.jpg (http://i285.photobucket.com/albums/ll78/mate88/Translinerzg0012cb.jpg)

jesu mu ovo prve ratkape od starlinera?
[/quote]

Jesu ovo su prave ratkape od STARLINERA i farbane u lakirnici u  CB kao sto se tamo i busevi farbaju!
[/quote]

Ovo sam kopirao iz teme CB-slike
Ovdje tvrdis da jesu,kako mozes nesto tvrditi ako ne znas,ako nisi siguran?
Zavaravas druge clanove koji  nisu sigurni u to
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: PROFA u Ožujak 25, 2010, 21:08:57
Ja mislim da jesu ,ali nisam siguran!
I ja nikog ne zavaravam,a sad cu ti dati odgovor na jedan tvoj odgovor u jednoj temi !
Pa vidi kakve ti gluposti nekad na pises -ja kazem kad glupost na pisem da je glupost !
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: elvis u Ožujak 25, 2010, 21:14:44
Ovdje ti dosta poznavalaca autobusa moze reci da nisu original,nego da su zakamuflirane...ali nisu ljudi tvrdoglavi kao ja da se nerviraju oko toga,a ti bi isto tvrdio i da si ga vidio 100 puta
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Ožujak 25, 2010, 23:52:09
Citat: PROFA  u Ožujak 25, 2010, 21:08:57
Ja mislim da jesu ,ali nisam siguran!
I ja nikog ne zavaravam,a sad cu ti dati odgovor na jedan tvoj odgovor u jednoj temi !
Pa vidi kakve ti gluposti nekad na pises -ja kazem kad glupost na pisem da je glupost !
Ma dobro jel tebi k...c u očima?!

Daj sjaši više, bilo je baš dobro dok jedno vrijeme nije bilo tvojih bisera. Šta komentiraš ako nisi vidio?! Ja ništa ne pišem ako nisam siguran. A da ne govorim da svugdje izigravaš nekog poznavaoca svega i svačega i sve miješaš prste. Šta se sad praviš indijanac?! Rekao si da su na Translineru od CB-a Starlinerove ratkape, šta nije istina, nego su samo malo prebojane. I onda si se uhvatio tih ratkapa ko pijan plota ko da svi mi neznamo kako izgledaju Starlinerove ratkape.

Cijelo vrijeme te ignoriram, ne reagiram na bisere i gluposti, i čovjek bi pomislio da ćeš se sad smirit nakon hlađenja, a ti opet po svome. E pa neću više trpit, nemam ni ja čelične živce.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: doBUS u Travanj 06, 2010, 23:30:32
Koliko kosta nov Neoplan Starliner a koliko CItyliner ???
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: PROFA u Travanj 07, 2010, 20:36:09

1.Nisam bas nigdje najahao!

A za cijenu sve zavisi sta hoces da ima ,ali sad ima dosta povoljno!
NEOPLAN VIP--model (http://www.youtube.com/watch?v=hMTR_YpLOrU#)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Travanj 07, 2010, 21:25:49
Naježim se od ovog videa...  :P

Neoplan <3  8)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: troosovinac u Travanj 07, 2010, 22:04:58
neko neče spavat večeras zbog videa  ;D ;D ;D
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: PROFA u Travanj 07, 2010, 22:45:54
Citat: maky  u Travanj 07, 2010, 21:25:49
Naježim se od ovog videa...  :P

Neoplan <3  8)

Maky imas pravo 100 % PO DRZAVAM te sa komentarom.
Ja sam ne kad bio zaljubljen u NEOPLANA,a odkad stavlja MAN motor vise se i ne okrenem za njim!
Dok je bio sa MERCEDES motorem i SCANIA bio je ne unistiv i pristupacan svima za kupit!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: 5AR u Travanj 19, 2010, 23:57:27
Sajam u Celju, eee sad mi se više sviđaju ovi noviji prekidači, posebna edicija koja nije numerirana kao što je bio Platinum.

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/Ostali%20Autobusi/P4184041.jpg)

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/Ostali%20Autobusi/P4184045.jpg)

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/Ostali%20Autobusi/P4184046.jpg)

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/Ostali%20Autobusi/P4184047.jpg)

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/Ostali%20Autobusi/P4184048.jpg)

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/Ostali%20Autobusi/P4184049.jpg)

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/Ostali%20Autobusi/P4184050.jpg)

(http://i218.photobucket.com/albums/cc265/petar22/Ostali%20Autobusi/P4184053.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Majstor u Travanj 20, 2010, 00:06:41
Taj stoji u Brežicama na kolodvoru Alpetoura večeras zajedno sa žutim Travegom sa natpisom nešto o sigurnoj vožnji također Njemačkih reg.pločica
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Man lion's coach u Travanj 20, 2010, 00:09:40
Meni se cini da ima promjena i oko instrument table ??
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: 5AR u Travanj 20, 2010, 23:03:50
Citat: balja  u Travanj 20, 2010, 00:09:40
Meni se cini da ima promjena i oko instrument table ??
Tabla i prekidači su kao i kod Man-ovih kamiona TGX i TGS.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: TAM_fan u Travanj 21, 2010, 19:20:39
Neoplani su stvarno posebni i lijepi na svoj način. Ali vidim da je netko spomenuo da otkako ugrađuju MAN motore ih ne doživljava.
Nadovezao bih se na ovu tvrdnju, prije nekih šest mjeseci nas je na posao vozio Autotransov Cityliner (Cro bus godine 2007)...diferencijal i motor jako buče u vožnji i ful se osjeti u kabini. Jedan Neoplan si to ne bi smio dozvoliti.
E sad ne znam, kakva vi iskustva imate?

Dosta često nas voze ATR-ove Setrice :P e to su strojevi, tiha, udobna i vidi se kvalitetna! Pričao sam sa šoletom i kaže da najviše voli nju voziti ;D

Da sam kojim slučajem prijevoznik u parku bih imao samo Setre! bez uvrede  Neoplanisti ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Neo u Lipanj 08, 2010, 11:08:39
Ne znam gdje da stavim ovo slikano u San Marinu.

(http://i139.photobucket.com/albums/q297/necko1968/EkskuryijaRimini083.jpg)

8-8
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: elvis u Lipanj 19, 2010, 18:45:28
Evo link za jedan jako lijep primjerak N 116,samo ono sto ne vidjamo cesto su prednje siroke gume,koje se najcesce koriste na kamionima,a i felge su drukcije pa na prednjim tockovima ovog Neoplana stoje zadnje ratkape

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?lang=de&id=126570681&pageNumber=2&scopeId=B&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&vehicleCategory=Bus&segment=Truck&minFirstRegistrationDate=2000-01-01&siteId=GERMANY&negativeFeatures=EXPORT&daysAfterCreation=1&damageUnrepaired=ALSO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=NO_EXPORT&grossPrice=false&customerIdsAsString=&tabNumber=2 (http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?lang=de&id=126570681&pageNumber=2&scopeId=B&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&vehicleCategory=Bus&segment=Truck&minFirstRegistrationDate=2000-01-01&siteId=GERMANY&negativeFeatures=EXPORT&daysAfterCreation=1&damageUnrepaired=ALSO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=NO_EXPORT&grossPrice=false&customerIdsAsString=&tabNumber=2)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Srpanj 01, 2010, 00:56:02
Za jednog zaljubljenika, strategija (objavljena nedavno) koja, bila kakva bila, mami osmjeh na lice. Individualnost, inovativnost i ekskluzivnost su prisutni od ranih dana kompanije. A obični smrtnici nek putuju s čim god hoće...

Fulfilling the claim "Buses for Business", the wide range of MAN models with its city and intercity buses and tourist coaches is designed mainly with the commercially-oriented operator in mind. NEOPLAN, with its exclusive premium coaches appeals particularly to customers who want to offer their VIP guests an exceptional travel experience.

Nije bitna količina, bitno da se onima koji to znaju prepoznati i cijeniti, pruži ono najbolje što mogu imati. Ako Bog da, ova strategija bi značila povratak na stare puteve, a za dalje se lako napravi koja izmjena...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: echo u Srpanj 08, 2010, 22:41:32
Slika sa www.flickr.com (http://www.flickr.com) -  samo fotomontaža

(http://img687.imageshack.us/img687/1601/29163444355753e5a5eo.jpg) (http://img687.imageshack.us/i/29163444355753e5a5eo.jpg/)
http://www.flickr.com/photos/90727415@N00/291634443/# (http://www.flickr.com/photos/90727415@N00/291634443/#)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Man lion's coach u Srpanj 08, 2010, 23:22:40
Citat: Neo  u Lipanj 08, 2010, 11:08:39
Ne znam gdje da stavim ovo slikano u San Marinu.

(http://i139.photobucket.com/albums/q297/necko1968/EkskuryijaRimini083.jpg)

8-8

Ja stvarno neznam ili sam pjan ili slabo vidim, ali obrati te paznju na vozaca/icu, meni se cini da je ovo vozacica ?!?!?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: SARI u Srpanj 09, 2010, 08:14:59
Citat: balja  u Srpanj 08, 2010, 23:22:40
Ja stvarno neznam ili sam pjan ili slabo vidim, ali obrati te paznju na vozaca/icu, meni se cini da je ovo vozacica ?!?!?

Wow... revolucionarno... i žene znaju vozit bus... ko bi rek'o, a?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: St!pe u Srpanj 09, 2010, 12:49:28
Citat: SARI  u Srpanj 09, 2010, 08:14:59
Citat: balja  u Srpanj 08, 2010, 23:22:40
Ja stvarno neznam ili sam pjan ili slabo vidim, ali obrati te paznju na vozaca/icu, meni se cini da je ovo vozacica ?!?!?

Wow... revolucionarno... i žene znaju vozit bus... ko bi rek'o, a?

good_boy
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Man lion's coach u Srpanj 09, 2010, 12:53:42
Citat: St!pe  u Srpanj 09, 2010, 12:49:28
Citat: SARI  u Srpanj 09, 2010, 08:14:59
Citat: balja  u Srpanj 08, 2010, 23:22:40
Ja stvarno neznam ili sam pjan ili slabo vidim, ali obrati te paznju na vozaca/icu, meni se cini da je ovo vozacica ?!?!?

Wow... revolucionarno... i žene znaju vozit bus... ko bi rek'o, a?

good_boy
Nikakvo cudo samo sam pitao jeli zena ili nije...gledao sam na TV-u zena iz Srbija vozi medjunarodne linije sa skylinerom, nikakvo cudo samo malo neobicno  ::|
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: neoplancityliner u Srpanj 09, 2010, 17:28:05
bila je jedna djevojka iz Varaždina koja je vozila u Čazmatransu, sad valjda vodi neki privatan posao sa mužem u Sloveniji....  ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Man lion's coach u Srpanj 09, 2010, 18:00:32
Mozda je vozacica ovog busa ujedno i vlasnica, to prepostavljam po nazivu firme, mada to nije nikakvo mjerilo, al samo kazem...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: trucker u Kolovoz 11, 2010, 18:13:47
2 komada,slikao u austriji...kažu voze ih u trst,pa za tursku na ugradnju sjedala

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/100_2673.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/100_2671.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/100_2668.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/100_2670.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Shole u Kolovoz 11, 2010, 19:38:27
Stvarno exkluziva, svaka čast!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: TEHNO-DOM u Kolovoz 21, 2010, 13:29:44
Pozdrav svima na ovoj temi !
Prvi put pišem na nekom forumu,a javljam se da bi mi netko pomogao riješiti problem s autobusomNEOPLAN N8012 MIC.
To je autobus kojeg je CONECTO vidio krajem Studenog prošle godine u Auto Hrvatskoj u Hrvatskom Leskovcu.
Autobus smo kupili u Kolovozu prošle godine od PANTURIST-a s namjerom da ga preuredimo u infomobil za potrebe prezentacije naših proizvoda na sajmovima i sl.. Ovaj autobus mi se je odmah svidio zbog linije i adekvatnog prostora. Bio je u trošnom stanju ali sam mislio da ćemo ga lako srediti .Kako nismo iz branše raspitivali smo se za neku radionu i na kraju završili u Hrvatskom Leskovcu . Oni su malo uredili motor ali za podvozje nisu dali ponudu ,koliko sam shvatio,nisu uspjeli dobiti cijene od NEOPLAN-a.
Prednji kraj (krajnike) su nam sredili u Novom Čiču , a kočnice u Rugvici . Glavni problem (seleni i kpl.ovjes) ne uspjevamo riješiti t.j. pronaći radionu koja bi to ozbiljno sredila.
U srijedu smo bili na defektaži u ZET-u ali do danas nisam dobio ponudu ili neki drugi odgovor. Poslao sam mail-ove u Neoplan i Maky-u ali  za sada ni od njih ništa .
Autobus mi stoji godinu dana.Branša nam je grijanje obnovljivim izvorima energije, pa nam sada kreće sezona. Imamo dogovoreno hrpu sajmova i izložbi,a nemamo infomobil.

Hitno nam je , pa vas molim , POMOZITE !
Unaprijed zahvaljujem !
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Kolovoz 21, 2010, 14:00:54
Ja se ispričavam, mail nisam provjeravao zadnjih 5 - 6 dana, ali evo sad sam vidio poruku. Nastojat ćemo se raspitat, a istovremeno, ovdje će to vidjeti jako mnogo ljudi koji bi mogli pomoći...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Majstor u Kolovoz 21, 2010, 17:01:09
Popravljali smo te Neoplane u Panturistu i stvarno je problem sa rez.dijelovima
Taj tip ima problema sa ovjesom i sa korozijom
Vaš ima i čudan zvuk motora
Nekad smo slali upit za dijelove za taj tip i u Neoplanu su nas odje
Problem je to
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Shole u Kolovoz 21, 2010, 22:09:03
Metroliner je jedan u Imotskome kod nekog privatnika.  Probaj stupit u kontakt s njim pa se raspitat kako se snalazi.  Ima ti registraciju IM-366-AF pa nek ti neko u Croatia Osiguranju ili policiji vidi tko je vlasnik vozila po tablici pa nađi broj telefona od te firme
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: TEHNO-DOM u Kolovoz 25, 2010, 10:13:22
Hvala Majstoru i Shole-u na pomoći .
Nadam se da smo riješili problem.
Autobus smo odvezli u radionicu autobusnog prijevoznika u Jelkovcu (Sesvete), dečki su vrijedni i stručni i rekli su da će
podvozje biti bolje od orginala.

Pozdrav svim forumašima !
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: tomekk u Kolovoz 25, 2010, 10:26:51
Citat: TEHNO-DOM  u Kolovoz 25, 2010, 10:13:22
Hvala Majstoru i Shole-u na pomoći .
Nadam se da smo riješili problem.
Autobus smo odvezli u radionicu autobusnog prijevoznika u Jelkovcu (Sesvete), dečki su vrijedni i stručni i rekli su da će
podvozje biti bolje od orginala.

Pozdrav svim forumašima !

Nadam se da ćemo dobit onda i kakve fotke kad ga kompletno sredite??
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Rujan 21, 2010, 21:20:19
Predstavljen novi Neoplan Skyliner -- serijska proizvodnja od 2012.

http://touringcarteam-marcel.fotopic.net/c1828480.html (http://touringcarteam-marcel.fotopic.net/c1828480.html)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Rujan 22, 2010, 00:02:30
Citat: Tomek  u Rujan 21, 2010, 21:20:19
Predstavljen novi Neoplan Skyliner -- serijska proizvodnja od 2012.

http://touringcarteam-marcel.fotopic.net/c1828480.html (http://touringcarteam-marcel.fotopic.net/c1828480.html)
Ehhhhhh...   8-8   :-*   
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Shole u Rujan 22, 2010, 12:15:31
Samo nek malo srede konačno ove nosače ogledala.  Čak su i fora ovako kromirani pošto svi imaju debele plastične, al onda nek barem malo porade na dizajnu. Ovo je ko jednostruki nosač (samo odozgora) na Sanosu S415 iz 1988.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mate u Listopad 08, 2010, 19:47:15
Dva Citylinera - CBov je bio na liniji Laussane - Vukovar, a Čazmatransov Gbr.313 na liniji Knezevo - Zagreb

(http://i285.photobucket.com/albums/ll78/mate88/matija/City0025cbgbr313.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: erobuss u Listopad 16, 2010, 19:10:20
Stručnjaci treba mi informacija:
- motor od 460 KS (343 kW) dovoljno "jak" za Starlinera 516/SHDHL
- potrošnja tog autobusa?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Listopad 16, 2010, 19:21:51
Issss majstore, pa da ga staviš na uzletište, mogao bi komodno održavat liniju za Mjesec s tim motorom. BTW, perjanica sadašnjeg novog Starlinera je 505KS, a i to je već pretjerivanje...
Pretpostavljam da se radi o MAN-u. Mjenjač automatik ili ručni? Inače, jesi 100% siguran da je SHDHL ili je možda SHDHC?!
SHDHC  je mrvu kraći, ali je isto troosovinac. Ali razliku sa tim motorom ionako nećeš osjetit...

Potrošnju neznam...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: erobuss u Studeni 03, 2010, 16:51:25
Neoplan je ove godine predstavio novu seriju autobusa pod imenom Viseon. Za pretpostaviti je da će biti jeftiniji od 'velikog tate', kao i to da će biti konkurencija nadobudnim kinezima. U proizvodnji će biti aerodromski, gradski i turistički bus u tri dužine - Viseon 10, 12 i 13 metara.

Dok nova marka ne zaživi neću otvarati novu temu  ;)
www.viseon-yourbus.com (http://www.viseon-yourbus.com)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 03, 2010, 17:01:22
Viseon ima neke posredne veze s Neoplanom, ali nije ga isti predstavio kao "novu seriju" nego je zasebna marka.
Neće biti jefitiniji od "velikog tate" i nije konkurencija Kinezima.
I nova marka je već zaživjela, ako netko želi pričati o Viseonu ima smisla otvoriti novu temu.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Shole u Studeni 03, 2010, 19:37:12
Čekaj, ako je zasebna marka zašto ima NEOPLAN oznake?  To je ionako samo ime, nema ni motora ni šasija Neoplanovih  :-\
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mesinovic u Studeni 09, 2010, 17:50:43
 Evo malo Neoplan-a
http://www.man-mn.ch/de/NEOPLAN.jsp (http://www.man-mn.ch/de/NEOPLAN.jsp)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: klimama u Studeni 21, 2010, 18:42:46
Citat: Shole  u Studeni 03, 2010, 19:37:12
Čekaj, ako je zasebna marka zašto ima NEOPLAN oznake?  To je ionako samo ime, nema ni motora ni šasija Neoplanovih  :-\

Viseon Bus GmbH je tvrtka smještena u Pilstingu u proizvodnim pogonima u kojima se prije proizvodio Neoplan. Tvrtku je 2008. osnovao Joachim Reinmuth, koji je ujedno i većinski dioničar. Nešto dionica ima i MAN. Joachim Reinmuth je inače bio menadžer u Neoplanu od 2002. do 2008. godine, a prilikom pokretanja Viseona se obvezao preuzeti i 200 radnika ovog pogona u Pilstingu.
Prilikom pokretanja tvrtke bilo je predviđeno da u početku proizvode trolejbuse i autobuse za zračne luke pod brendom Neoplan, a za kasnije je bilo planirano da se kod njih proizvode Neoplanovi autobusi, dovršavaju katni Neoplani, te proizvode luksuzni autobusi za MAN i druge naručitelje.

German premium coach Manufacturer VISEON Bus GmbH is launched (http://www.pressebox.com/pressemeldungen/viseon-bus-gmbh/boxid/192931)

Viseon Bus raskinuo ugovor s TVM-om (http://limun.hr/main.aspx?id=485289)

Naziv: Odg: Neoplan
Autor: damir fido u Studeni 22, 2010, 19:05:49
Evo koga zanima kako izgleda Tourliner odozgo
(http://img152.imageshack.us/img152/7700/roadodozgo.jpg) (http://img152.imageshack.us/i/roadodozgo.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)



i jedna normalna,firma Road Lipnica slikano na Vlasicu.
(http://img89.imageshack.us/img89/3161/roadvp.jpg) (http://img89.imageshack.us/i/roadvp.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lukas auto u Prosinac 09, 2010, 19:33:02
Danas sam se vozio u ATR Citylineru 1273. Busu da poleti nedostaje još samo kvalitetan mjenjač jer se autobus ugasi dok se promjeni brzina. Kakvi su to uopće mjenjači ugrađivani u ta predivna stvorenja? ??? ???
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Prosinac 23, 2010, 10:14:14
Citat: lukas auto  u Prosinac 09, 2010, 19:33:02
Danas sam se vozio u ATR Citylineru 1273. Busu da poleti nedostaje još samo kvalitetan mjenjač jer se autobus ugasi dok se promjeni brzina. Kakvi su to uopće mjenjači ugrađivani u ta predivna stvorenja? ??? ???
Vjerojatno nešto nije uredu s tim mjenjačem.

Ja sam se u dotičnom primjerku vozio pred jedno godinu dana, a brzine je slagao ko avion. Išao je 3 - 5 - 7 - 9 - 10 - 11 - 12.  Nije uopće bilo potrebe da šalta u svaku brzinu. Sada je očito nešto  poremećeno...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: telige u Prosinac 26, 2010, 11:54:12
Neoplani u Engleskoj i bližoj okolici:

http://www.flickr.com/groups/neoplan/pool/ (http://www.flickr.com/groups/neoplan/pool/)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: erobuss u Siječanj 15, 2011, 22:09:08
Prešao  11.111.111 kilometara (SLOVIMA: jedanaest milijuna, sto jedanaest tisuća i sto jedanaest kilometara) - JOŠ SE NIJE ZAPALIO  :D ;D

http://www.otobusmarket.com/otobus/ikinciel/neoplan-starliner-1999/2783/ (http://www.otobusmarket.com/otobus/ikinciel/neoplan-starliner-1999/2783/)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: svicar u Siječanj 15, 2011, 23:37:53
Citat: erobuss  u Siječanj 15, 2011, 22:09:08
Prešao  11.111.111 kilometara (SLOVIMA: jedanaest milijuna, sto jedanaest tisuća i sto jedanaest kilometara) - JOŠ SE NIJE ZAPALIO  :D ;D

http://www.otobusmarket.com/otobus/ikinciel/neoplan-starliner-1999/2783/ (http://www.otobusmarket.com/otobus/ikinciel/neoplan-starliner-1999/2783/)

Malo mlogo i za Turke, milion po godini buljimir
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Shole u Siječanj 16, 2011, 12:23:55
Ma nema šansone.  Taman da samo po auto-putu vozi nonstop i da staje samo gorivo nadoljevat trebalo bi mu duplo više vremena
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Pozega u Siječanj 16, 2011, 15:06:14
Ljudi moji šta je ovo?Zar i portugalci kopiraju u suradnji s Ivecom.Slika s Touringcar.nl.

(http://i618.photobucket.com/albums/tt269/Pozegasbari110/ivecostarliner.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: erobuss u Siječanj 17, 2011, 23:01:17
Nije trebalo dugo čekat!  >hammer< >hammer<

(http://i811.photobucket.com/albums/zz38/ero2010/newotobsneoplan.jpg)

(http://i811.photobucket.com/albums/zz38/ero2010/newimg0055.jpg)

(http://i811.photobucket.com/albums/zz38/ero2010/dsc4066.jpg)

(http://i811.photobucket.com/albums/zz38/ero2010/2a4u6hj.jpg)

Izbor: www.magazinulasim.com (http://www.magazinulasim.com)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Siječanj 26, 2011, 17:11:31
Jedna za ljubitelje Neoplana
(http://i959.photobucket.com/albums/ae71/autobusi99/IMG_5762.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Shole u Siječanj 26, 2011, 19:35:23
Ovakvu shemu su imali od Adriatica iz Rijeke negdje sredinom 90-ih, kao što je prvi s desna sa 5 zvjezdica.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Siječanj 26, 2011, 19:38:11
Da jer su vjerojatno kupili buseve u Njemačkoj kod istog prijevoznika kod kojeg je ovaj Skyliner kupljen.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Shole u Siječanj 26, 2011, 19:42:00
Bila je jedna 215HD, mislim RI-537-GG,  pa 303-ca 536 ili 538 (znam da su tablice bile jedna do druge).  Mislim da je 303-ca bilo više, i bili su još neki stari Neoplani.  Shef će sigurno znat bolje.  Skyliner je bio čisto bijeli i imao je logo sa plavim slovima isti kao onaj TAM 331 na staroj Tomekov slici
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Siječanj 26, 2011, 23:00:33
Ovako vjerojatno izgleda u raju!  ;D  8-8
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: erobuss u Siječanj 27, 2011, 18:25:19
www.sejari.ba (http://www.sejari.ba) ima 'forum'. Administrator za sad postavlja ponudu vozila... Koga zanima nek pogleda  :)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: 5AR u Siječanj 27, 2011, 18:58:29
Citat: erobuss  u Siječanj 27, 2011, 18:25:19
www.sejari.ba (http://www.sejari.ba) ima 'forum'. Administrator za sad postavlja ponudu vozila... Koga zanima nek pogleda  :)
Zanimljivo, čak je i Pavlićev Skyliner u ponudi. ;D
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: elvis u Siječanj 27, 2011, 21:21:48
Da,on je objavljen medju prvim autobusima,i vec je napisano i da je prodat,za sad su poceli poprilicno kvalitetno raditi,odgovaraju na sva pitanja i daju korisne informacije :)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: gjuro u Veljača 11, 2011, 23:33:03
jeli mi ko moze objasniti razliku izmed n116 i n116H ?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Veljača 12, 2011, 01:30:43
Citat: gjuro  u Veljača 11, 2011, 23:33:03
jeli mi ko moze objasniti razliku izmed n116 i n116H ?
Neoplan N116h je za 16 cm viši od običnog N116, što se najlakše prepoznaje po malim bunkerićima iznad druge osovine...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: gjuro u Veljača 12, 2011, 12:15:02
hvala na odgovoru  ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mechanik u Veljača 20, 2011, 15:45:35
Klimama je sve toćno opisao oko Viseona!

Viseon jest dobio dozvolu od MAN-a za proizvodnju aerodromskih avtobusa pod markom Neoplan, kao što su bili, rade se još i danas ali je več novi projekat u pripremi! Ako sve ode prema planu dolazi još jedan u Hrvatsku!

Pozdrav!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Veljača 20, 2011, 15:48:46
Kažeš da će doći JOŠ jedan? Šta je jedan onda već prodan? Kome? I tko je zastupnik za Viseon? MAN Importer ili netko drugi?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mechanik u Veljača 20, 2011, 20:09:58
U zračnoj luci Dubrovnik ima 7 avtobusa Neoplan tako zvani Airliner! Ove godine morao bi doči još jedan, ako se ne dogodi isto kao u Zagrebu! Ako te zanima zastupnik za Viseon kontaktiraj me na mail jer sam ovdje novi pa neznam da le se dopušta stavljanje 'reklama'!

Pozdrav!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Veljača 20, 2011, 21:01:02
Šta se dogodilo u Zagrebu?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mechanik u Veljača 20, 2011, 21:24:56
Izgubili javni natječaj!  >:(
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mechanik u Veljača 22, 2011, 15:00:12
Evo nekoliko slika od novog Skylinera II

(http://i1204.photobucket.com/albums/bb410/mechanik11/04_neue-Neoplan-Skyliner.jpg)

(http://i1204.photobucket.com/albums/bb410/mechanik11/06_neue-Neoplan-Skyliner.jpg)

(http://i1204.photobucket.com/albums/bb410/mechanik11/03_neue-Neoplan-Skyliner.jpg)

(http://i1204.photobucket.com/albums/bb410/mechanik11/02_neue-Neoplan-Skyliner.jpg)

(http://i1204.photobucket.com/albums/bb410/mechanik11/01_neue-Neoplan-Skyliner.jpg)

Pozdrav!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Bari u Ožujak 25, 2011, 19:41:35
Cityliner od Autotransa
(http://i862.photobucket.com/albums/ab182/Bari_Rijeka/Rijeka-Dubrovnik1.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: neoplancityliner u Ožujak 25, 2011, 22:59:51
imam jedno pitanje: zašto neki citylineri(iskljućujući platinum edition), i neki skylineri imaju vozačeva vrata. a neki ne??
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: svicar u Travanj 30, 2011, 14:23:55
Neznam gdje pitati, dali ovaj bus ima realnu cjenu?
http://www.swisstruck.ch/surf_detail.php?from_search=1&occasion=0106011&bgcolor=000066&fgcolor=ffffff (http://www.swisstruck.ch/surf_detail.php?from_search=1&occasion=0106011&bgcolor=000066&fgcolor=ffffff)

Godiste je ok, nebi trebao biti veliki potrosac(MAN), ne prodaje ga auto kuca, nego vlasnik sto je po meni dobro.

Opet, radjen motor pre 60.000km, u Panturistu je normalno da motor odvrti 1000.000 km da i nemisle da ce isti skiknuti :D

U koju klasu spada ovaj bus, trebao bi biti HD( visokopodni) ali ne pise, dali je prigodan za medjunarodni prijevoz( CH-Balkan)?

Usput jos par pitanja ;D

Zelja mi je da uzivma u kampiranju i putovanju, opet, klasicna kampprikolica mi ne odgovara, treba je tegliti i gdjebi sa njom kada mi ne treba, klasicna kampvozila su ogranicena na 3.5 t. ijako su skupa i nemogu povesti skutere(dva komada) bicikle( 4 komada), volio bi malo duse odvojen u prirodi, znaci agregat od barem 2-4kW, vise zalihe vode, hrane i td.
Imali tko iskustva sa ovakim sto.
KOntorla uradjena jesenas, znaci zdrav, preko 25 kvadrata stambenog prostora ;D

http://www.swisstruck.ch/surf_detail.php?from_search=1&occasion=MUJI419_243551&bgcolor=000066&fgcolor=ffffff (http://www.swisstruck.ch/surf_detail.php?from_search=1&occasion=MUJI419_243551&bgcolor=000066&fgcolor=ffffff)



Naziv: Odg: Neoplan
Autor: jure u Svibanj 16, 2011, 09:43:14
maky je li bi ti bio veliki posao obnoviti fotografije na prvom postu ove teme (povijest Neoplana)?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Svibanj 16, 2011, 10:11:58
Rješit ćemo to...  ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maher03 u Lipanj 12, 2011, 21:36:00
http://www.njuskalo.hr/autobusi-kombi/neoplan-n116-oglas-1933843 (http://www.njuskalo.hr/autobusi-kombi/neoplan-n116-oglas-1933843) kakva je ovo maska
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: erobuss u Lipanj 12, 2011, 21:41:44
Citat: maher03  u Lipanj 12, 2011, 21:36:00
http://www.njuskalo.hr/autobusi-kombi/neoplan-n116-oglas-1933843 (http://www.njuskalo.hr/autobusi-kombi/neoplan-n116-oglas-1933843) kakva je ovo maska

Mix maski, N116&1116  ;D
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tlimfocit u Rujan 04, 2011, 16:38:50
Nedavno sam se imao priliku voziti u Tourlineru. Neznam jesam li ja očekivao previše, ali autobus me razočarao. Od nekvalitetne izrade pa do sitnih, ali iritantnih detalja koji ometaju vozača u vožnji. Položaj sjedala vozača je očajan, mjesta malo. Ispusi klime su jako loše pozicionirani pa se uopće nema osjećaj da klima radi, ovjes neprecizan i loš. Uglavnom razočaranje. Putniku je autobus vjerojatno jako lijep, ali žao mi je vozača koji ga moraju voziti.
Iako nisam mislio da ću ovo kad reći ali MAN je 100000 puta bolji od Neoplana Tourlinera. Iako isti dizajnom, MAN je predviđen za vožnju milijunima kilometara, a Tourliner za divljenje na parkingu.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: mate u Rujan 16, 2011, 13:38:23
Dva troosovinca danas na AK Sl.Brod

(http://i1139.photobucket.com/albums/n556/matijaslike/Citylineri.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: SARI u Rujan 18, 2011, 23:10:49
Je li mi se čini ili je ovaj od Kantića duži? Osim što je stariji...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: maky u Rujan 18, 2011, 23:49:23
Citat: SARI  u Rujan 18, 2011, 23:10:49
Je li mi se čini ili je ovaj od Kantića duži? Osim što je stariji...
Isti su po dužini...  ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: gjuro u Studeni 06, 2011, 01:51:50
gledam sad po oglasima starlinere sa 3 osovine i ne ide mi bas u glavu zasto nijedan nema vise od 55 sjedala.opcenito sam gledao novije troosovince i rijetko ko ima vise od 60 sjedala.opet gledam starija godista neoplana i oni imaju,da li se radi o 316/3 ili 116/3.sad me zanima kako se prjevoznicima to isplati tako veliki bus uzimati,a imaju isto sjedala kao i ovi sa dvije.mislio sam da je mozda zbog luksuza pri putovanjima na daljnjim realacijama,ali mi opet ne ide u glavu zasto nebi imali vise sjedista na takvim autobusima radi vece zarade ili to do kupca?ako neko zna neka me razjasni to me nekako ubija   >hammer<
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Nešić u Studeni 08, 2011, 21:14:00
Logicno bi bilo da troosovinci imaju oko 65 sedista jer imas starih MB O 303 koji imaju taj broj sedista a standardna duzina 12m.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Bosnaexpres Doboj u Studeni 08, 2011, 22:13:21
Naši Tourlineri sa pratećom imaju po 50 luksuznih VIP sjedišta

(http://i39.tinypic.com/6zo6eg.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: gjuro u Studeni 09, 2011, 13:20:18
i meni bi bilo logicno,valjda je stvar cisto radi ugodnosti  ???
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Shole u Studeni 09, 2011, 13:47:13
Neki prijevoznici imaju običaj nagurat čim više sjedala pa "obični" troosovinski bus (13.8 m) ima preko 60 sjedala i onda još to naveliko reklamiraju.  Naravno ne spomenu u reklami di ćete koljena stavit.  Neki drugi prijevoznici pak drže do komfora svojih mušterija pa im 12m bus ima do max 49 sjedala, a trosovinski tek jedan red više pa su 53.   Autopromet Sisak ima jednog standardnog O404 koji ima samo 43 sjedeća mjesta i to je prava milina vozit se u njemu.  Pravila nema,  sve ovisi od narudžbe pojedinog prijevoznika.  Nekome je više stalo do toga da nagura čim više ljudi unutra, drugi pak više vodi računa o tome da su mu putnici zadovoljni komforom kojeg autobus pruža
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: conecto u Studeni 09, 2011, 20:53:32
Citat: Nešić  u Studeni 08, 2011, 21:14:00
Logicno bi bilo da troosovinci imaju oko 65 sedista jer imas starih MB O 303 koji imaju taj broj sedista a standardna duzina 12m.

Ajde, molim te, koji O 303 ima 65 sjedala?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: STEFI- GRAF u Studeni 09, 2011, 22:24:36
ja koliko znam ima 50
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Nešić u Studeni 11, 2011, 21:05:25
Citat: conecto  u Studeni 09, 2011, 20:53:32
Citat: Nešić  u Studeni 08, 2011, 21:14:00
Logicno bi bilo da troosovinci imaju oko 65 sedista jer imas starih MB O 303 koji imaju taj broj sedista a standardna duzina 12m.

Ajde, molim te, koji O 303 ima 65 sjedala?
Moja greška. 55 sedišta sam video na pločici kod jednog pazarskog prevoznika brojao nisam ono nemam pametnija posla. A kod nas u Niš ekspresu dvoosovici su sa 49 ili 51 sedište a troosovinac sa 65 i nema problema sa udobnošću. Mislim da je 50 sedišta u troosovincu luksuz jer lakše je bolje onda da voziš dvoosovinca sa 49 ujedno i lakše!
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Marek u Siječanj 03, 2012, 19:38:56
Veoliin City


(http://i936.photobucket.com/albums/ad201/molnar_2010/Veolia.jpg)



Velebitov Jetliner

(http://i936.photobucket.com/albums/ad201/molnar_2010/velebit.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: trucker u Ožujak 24, 2012, 11:46:37
N 4411

Juče u Hrvatski Leskovac stigla 2 polovnjaka tipa N4411.Tko li će se usrećiti s ovim???Godište 2000,kilometara poprilično...Malo mi neobična ova izvedba zadnjeg dijela,samo fali stol na sredini i udri bele.. ;D

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4414.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4413.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4415.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4416.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4412.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4410.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4409.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4408.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4417.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4422.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4420.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4423.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4419.jpg)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4418.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Shole u Ožujak 24, 2012, 11:52:04
Jel ono 630 tisuća na satu ?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: trucker u Ožujak 24, 2012, 12:00:36
Citat: Shole  u Ožujak 24, 2012, 11:52:04
Jel ono 630 tisuća na satu ?

4 je prva..
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Starliner ***** u Ožujak 24, 2012, 12:03:20
A vidi hrđe kod papučica od gasa  :o   http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4412.jpg (http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/buses/Neoplan/100_4412.jpg)   
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Shole u Ožujak 24, 2012, 12:03:37
pa onda nemaju puno za 12 godina
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: trucker u Ožujak 24, 2012, 12:14:48
Mislim da se onaj koji je ovo pogađao podobro zeznuo.Busevi su puni korozije okolo,to je turčin malo zamaskirao i prodao,vjerovatno je pogođeno internetom...Nisu puno šuplji,drže vodu čak i u bočnom staklu  ;D ;D
Ali obzirom da su stigli iz Hamburga do Zagreba bez kvara,to je već uspjeh!A nisu ni plaćeni baš previše...
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Majstor u Ožujak 24, 2012, 20:59:58
Mogli bi za Zrće / kod Tonija /  ::|
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Ožujak 24, 2012, 22:06:26
Da, idu na Pag.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: svicar u Ožujak 27, 2012, 15:47:38
Koji novci?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: leic96 u Svibanj 20, 2012, 22:21:34
Neoplan je službeni prijevoznik ovogodišnjeg Eurosonga u Bakuu. Evo par slika Citylinera koji vozi delegaciju Hrvatske:
(http://img138.imageshack.us/img138/8372/ap1905redcarpet116.jpg)

Izvor: www.eurovision.tv (http://www.eurovision.tv)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Svibanj 06, 2013, 22:49:46
Evo kako najlakše razlikovati noviji i stariji model Eurolinera osim klime koja je kod starog iza na krovu, a kod novijeg u sredini:
(http://i1204.photobucket.com/albums/bb417/autobusi11/album3/IMG_1088.jpg) (http://s1204.photobucket.com/user/autobusi11/media/album3/IMG_1088.jpg.html)
Zadnje staklo je drugačije, lijevo je stariji(Herc TOurs), desno je noviji(Pustaj Tours)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: ROAD u Svibanj 09, 2013, 12:51:03
(http://i1349.photobucket.com/albums/p757/aophotography95/942097_547434941966191_1510628202_n_zps823bacf2.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: shef u Lipanj 07, 2013, 11:23:06
Malo drugačiji Tourliner...za primjetiti je da gotovo svi UK busevi imaju aluminijske naplatke. Stvar izgleda ili težine?

(http://www.zaslike.com/files/x6lkq5zk3rqikvsxa6k.jpg) (http://www.zaslike.com/)

(http://www.zaslike.com/files/f1m6vdvhrgi8ne0anudo.jpg) (http://www.zaslike.com/)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Lion's Driver u Srpanj 24, 2013, 11:52:23
mozda zvuci malo neobicno, ali moj kolega radi neoplan transliner n316k za jednu igricu. autobus je na nasim prostorima jako popularan, a mnogo bi mu pomogle nesto poput uputa za uporabu, neke knjižice s tehničkim podacima i slično. ako to netko može uslikati, ili jos bolje skenirati to bi puno značilo. hvala unaprijed  ;)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: TAM u Srpanj 28, 2013, 15:27:58
Ovaj Transliner mi izgleda puno veći od ostalih Translinera
(http://i1341.photobucket.com/albums/o748/JABUKA96/Fotografija0586_zpsa3b59c38.jpg) (http://s1341.photobucket.com/user/JABUKA96/media/Fotografija0586_zpsa3b59c38.jpg.html)
(http://i1341.photobucket.com/albums/o748/JABUKA96/Fotografija0587_zps0c789e57.jpg) (http://s1341.photobucket.com/user/JABUKA96/media/Fotografija0587_zps0c789e57.jpg.html)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: actros u Kolovoz 01, 2013, 19:51:09
tradicija pomlađivanja se nastavlja  ;D

(http://i1253.photobucket.com/albums/hh588/actros7/010820132192800x600.jpg)

(http://i1253.photobucket.com/albums/hh588/actros7/010820132194800x562.jpg)

(http://i1253.photobucket.com/albums/hh588/actros7/010820132193800x745.jpg)

jedna mala zamjerka, lijepše bi bilo da se ovo obojalo u crno:

(http://i1253.photobucket.com/albums/hh588/actros7/010820132193800x471.jpg)

EDIT: Latvijanci rasturaju, iako je ovo već malo too much:

(http://i1253.photobucket.com/albums/hh588/actros7/210820132281800x508.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: frukec u Ožujak 01, 2014, 23:52:10
10-120, Presečki bus
(http://i58.tinypic.com/2145i69.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: trucker u Ožujak 31, 2014, 12:36:09
Cityliner N1216 HD, sutra stiže u Hrvatski Leskovac!

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/Mobile%20Uploads/IMG_20140331_092258_zpsce61dfda.jpg) (http://s579.photobucket.com/user/trucker070/media/Mobile%20Uploads/IMG_20140331_092258_zpsce61dfda.jpg.html)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/Mobile%20Uploads/IMG_20140331_092243_zpseb195c05.jpg) (http://s579.photobucket.com/user/trucker070/media/Mobile%20Uploads/IMG_20140331_092243_zpseb195c05.jpg.html)

(http://i579.photobucket.com/albums/ss234/trucker070/Mobile%20Uploads/IMG_20140331_092401_zps2f9e3259.jpg) (http://s579.photobucket.com/user/trucker070/media/Mobile%20Uploads/IMG_20140331_092401_zps2f9e3259.jpg.html)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: TOURINO2006 u Ožujak 31, 2014, 14:04:00
Tko je kupac?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: trucker u Ožujak 31, 2014, 14:13:40
Pa Auto Hrvatska trenutno... Tko će od njih kupiti neznam.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: TOURINO2006 u Ožujak 31, 2014, 15:01:18
Hvala na odg. Mislio sam da je već nekom namjenjen, tko zna možda i je  ;)
Pozzz
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: arsenal u Travanj 25, 2014, 14:59:58
N 316 SHD Euroliner.

(http://i432.photobucket.com/albums/qq46/Sinisha/Sinisha003/DSC09239_zps2ba9dff5.jpg) (http://s432.photobucket.com/user/Sinisha/media/Sinisha003/DSC09239_zps2ba9dff5.jpg.html)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Svibanj 20, 2014, 22:31:15
MAN Grupa je objavila da proizvodnju Neoplana Citylinera i Starliner seli iz Njemačke (Plauen) u Tursku gdje proizvode MAN Lion's Coach/Regio/City i Neoplan Tourliner/Jetliner. MAN Lion's City se još osim u Turskoj proizvodi u Poljskoj..
Ovom selidbom MAN grupa više ne proizvodi autobuse u Njemačkoj.

Od drugih proizvođača u Njemačkoj se još samo proizvodi Setra(svi modeli) i Mercedes(Citaro i Integro) i to je to.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Manas u Svibanj 29, 2014, 01:25:14
Mislim da je NeoMan grupa ostala u Njemackoj... nije tacno da se sva proizvodna linija gasi u Njemackoj.. to se odnosi samo za Neoplan,ciji ce radnici preci u VW,tj. gasi se pogon u Plauenu,dok se proizvodnja u MANovim tvorinicama u Minhenu, Nuremberg i  Salzgitteri biti nastavljena... MAN ce nastavit proizvodit Lion's City, Lion's Coach i Regio (iako za njega nisam 100% siguran), kamione kao i motore itd itd... U Turskoj se radi Coach i Tourliner trenutno cini mi se,a proizvodnja Lion's Classica je ugasena prije par godina
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: TAM u Lipanj 22, 2014, 16:11:20
Neoplanovi divovi :o
(http://zaslike.com/files/b4nl69sl9zxcb04e3lr3.jpg)
(http://zaslike.com/files/ztaz3ogs9ux3ukpalcf.jpg)
(http://zaslike.com/files/1a2meoq3bw1dv6slj448.jpg)

Izvor:beku-bildarchiv.de
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Shole u Lipanj 22, 2014, 16:12:46
ova zadnja kao da je negdje iz Istre ili Dalmacije
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: TAM u Lipanj 22, 2014, 16:20:14
Čak i je može se vidjeti logo i natpis od Kompasa.  :)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: frukec u Srpanj 21, 2014, 23:31:36
(http://i113.photobucket.com/albums/n220/Goran_Fruk/DSC02352_zpsa65f4b2a.jpg) (http://s113.photobucket.com/user/Goran_Fruk/media/DSC02352_zpsa65f4b2a.jpg.html)


Naziv: Odg: Neoplan
Autor: strujko u Srpanj 22, 2014, 19:42:26
Citat: Shole  u Lipanj 22, 2014, 16:12:46
ova zadnja kao da je negdje iz Istre ili Dalmacije
Poreč ,kod hotela Neptun
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: ROAD u Ožujak 31, 2015, 20:50:22
(http://www.dodaj.rs/f/30/Pb/1OoB1QhM/dsc0077.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: TAM u Travanj 07, 2015, 17:25:42
Zanima dali se u Neoplan N116 Platinum Edition stavljao samo Scania motor?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: ROAD u Travanj 07, 2015, 19:05:18
Mislim da je Mercedesov.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: TAM u Travanj 07, 2015, 19:52:28
Ja znam za trojicu koja imaju Scania Motor.
- Božinić, Ivanec
- Sisak Turist, Sisak
- Charly, Šibenik
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Nalc u Travanj 07, 2015, 20:03:03
U onom od Presečkoga je Mercedesov. Bar bio, mislim da ga nisu mijenjali.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: TAM u Travanj 07, 2015, 20:06:00
Onda je sve ovisilo o želji kupca jer i Neoplan od Grand, Varaždin isto ima Mercedesov motor.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Nalc u Travanj 07, 2015, 21:13:35
Pa Neoplan je bar (bio) poznat po tome da se teško daju naći dva potpuno ista modela....  :)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Marek u Travanj 19, 2015, 21:58:27
Prema riječima vozača ovog Skylinera, trenutno ih je proizvedeno samo 27 te se proizvodnja uskoro seli u Tursku gdje će se nastaviti.

(https://farm8.staticflickr.com/7624/17201196001_fb09e90054_c.jpg) (https://flic.kr/p/sd1ChR)

(https://farm8.staticflickr.com/7692/17014029688_8bd4d87716_c.jpg) (https://flic.kr/p/rVtmgs)

(https://farm6.staticflickr.com/5336/17175840666_cb386ceb8a_c.jpg) (https://flic.kr/p/saLF2U)

(https://farm6.staticflickr.com/5448/16579337414_dd84939d6f_c.jpg) (https://flic.kr/p/rg4rp5)

(https://farm8.staticflickr.com/7640/16580717964_87fe8bb62a_c.jpg) (https://flic.kr/p/rgbvME)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Paško u Travanj 19, 2015, 22:14:30
Skylinera je proizvodio Viseon pod koncesijom, a oni su bankrotirali 2013. godine i tad je proizvodnja stala, a nastavit će se u Ankari.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Tomek u Lipanj 22, 2015, 18:06:17
Već se proizvode skoro 9 godina, a autobus i dalje izgleda kao da je jučer predstavljen.. Fantastični su, a i ima ih mnogo u Hr.. Isto tako koliko sam čuo Neoplan konstantno radi na njima tako da svaka godina proizvodnje je sve kvalitetnija, ista priča i sa Lion's Coachem.
(http://i1081.photobucket.com/albums/j356/AMFanovPBaccount/Tomek/IMG_8755.jpg) (http://s1081.photobucket.com/user/AMFanovPBaccount/media/Tomek/IMG_8755.jpg.html)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: BoBi19 u Srpanj 29, 2015, 11:04:24
Maribor: Rabljena Neoplana sta že v pogonu na liniji 4.

Prvi (belo - rdeč):
(http://shrani.si/f/38/Zt/3Yhytomv/6.jpg)

(http://shrani.si/f/3c/La/zs6JEs3/4.jpg)

(http://shrani.si/f/1g/4S/OczXGG/3.jpg)

Drugi (rdeče - bel).
(http://shrani.si/f/1u/s6/3YtJvTMb/1.jpg)

(http://shrani.si/f/2x/7W/31kjYR0d/2.jpg)

+ Avtobusa izgledata dobro ohranjena (tako zunaj, kot znotraj)
+ Solidno stanje pogona (sodeč po zvoku motorja)
+ Zadnji sedeži so (avtobus ima samo dvoje vrat) razporejeni v obliki črke "U"


Kopirano iz teme SKYSCRAPER CITY FORUM "MESTNI AVTOBUSI" iz http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=572854&page=201 , avtor Uksi
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: TAM u Kolovoz 01, 2015, 11:33:57
Neoplan Spaceliner N117 - TRD Reisen
(http://i1376.photobucket.com/albums/ah37/BMRF/Autobusi/544713_643274262355743_1922241207_n_zpsz4ayladb.jpg)

Neoplan Skyliner N122 - TRD Reisen
(http://i1376.photobucket.com/albums/ah37/BMRF/Autobusi/60664_643275912355578_1204622107_n_zpsicnn5dra.jpg)

Izvor: facebook stranica TRD Reisen
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Dreamwalker u Kolovoz 18, 2015, 16:04:56
Meni vrlo draga slika jer oba dolaze iz Slavonije i jako su dobro održavani. Pohvala Slavonci  thumbs

(http://i1379.photobucket.com/albums/ah123/bonifiaca/019_zpsc0f52tzs.jpg) (http://s1379.photobucket.com/user/bonifiaca/media/019_zpsc0f52tzs.jpg.html)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Thommo u Studeni 20, 2015, 00:17:58
(http://www.modellbus-archiv.de/busbilder/60093.jpg)

Da li netko od HR prijevoznika još ima aktivnog ovakvog Citylinera? Tnx.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lussin u Siječanj 31, 2016, 00:51:53
Ovakav Neoplan još nisam vidio
http://www.beku-bildarchiv.de/bildarchiv/weg-Dateien/WEG-9711-LB-WG711-07012006.jpg
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Paško u Siječanj 31, 2016, 01:05:30
Ništa specijalno, N321 Ü, zglobni prigradski Transliner. Nisi ga vidio jer u Hrvatsku nijedan nije uvezen. Bilo je zato kraćih troosovinaca N318 - sad su u Poletu, ex Autoprijevoz Sinj, Promet Makarska.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Dreamwalker u Ožujak 07, 2016, 20:15:45
U ovoj temi većinom su slike vanjštine. Pošto meni slika vanjštine ovog busa nije uspjela, evo slike unutrašnjosti jednog od buseva s kojim sam danas družio :)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: sniff u Ožujak 07, 2016, 21:00:51
City N1216H?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: sniff u Lipanj 12, 2016, 23:14:04
Izvor : Da ne kažem odmah,link foruma ispod shefovog posta na 33.stranici slika iz Zetove prošlosti ;D
Mini Centroliner  :D
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: citaro u Srpanj 27, 2016, 01:32:52
Neoplan Centroliner N4522 Gelenkbus, godina proizvodnje: 2003, 2005; imamo 47 komada.

(http://i67.tinypic.com/1zumg3.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: sibencan u Listopad 16, 2016, 16:41:58
Neoplan N4407 Centroliner, Herbold Reisen Öhringen
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Leksa u Svibanj 09, 2017, 22:46:47
A koji je razlog obustave proizvodne starlinera?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Sule u Svibanj 14, 2017, 13:58:58
Da ukratko i ja kazem koju rijec o Neoplanima koji su me fascinirali od malena. Kao dite normalno nisam imao pojma o nicemu :D ali zbog neceg uvik sam se divio Neoplanima. Vjerojatno zbog tog dizajna i velicine jer drugi busevi su izgledali pokraj njih maleno, a ja pogotovo dok me je tata voza u njima :D i od tada su mi ostali kao najdrazi i najlipsi busevi.
Meni osobno jedna od najljepsih generacija je N112 pogotovo njihova prednja maska.

Tu i je par slika Neoplana u kojima sam se vozao kao mali. Slike su potpisane(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170514/5076ffc4f1c504750ee7b0ed296fa83a.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170514/22f3d8fbede085110426930052e2cc64.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170514/2fd301f7b439e35c748d05c05b00f0ef.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170514/37b144065ea63ef76c699d94d75578c9.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170514/10372d0a27dc3830f674c94387ec41a0.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170514/250465c02c9d1f509e754ba9ef75c08b.jpg)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Lion's Driver u Svibanj 14, 2017, 16:04:39
Nikad niko više neće napravit takva auta, zanimljiva dizajna, udobnost, te melodije za uši itd itd al me uvijek iznova fasciniraju prozori na tim Neoplanima....
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: smogovci.bbb2 u Svibanj 22, 2017, 13:44:00
http://www.autobusi.net/neoplan-skyliner-napunio-50-godina/

Neoplan Skyliner napunio 50 godina

U proleće 1967. godine, mladi mašinac Konrad Auverter uputio se iz Štutgarta ka Briselu kako bi javnosti dokazao da je autobus na sprat stabilno  i bezbedno vozilo i da ga je moguće voziti autoputem bez prevrtanja

Mladi mašinac je bezbedno stigao u Brisel, a njegov otac je podržao ideju i sproveo je u delo. Pedeset godina kasnije, uz oko pet hiljada prodatih primeraka, Neoplan trenutno proizvodi sedmu generaciju čuvenog dabldekera.
Idejni tvorac turističkih autobusa na sprat se nije osvrnuo samo na dela iz prošlosti, već je izuzetno ponosan svojim konceptom koji je dokazao svoju popularnost među prevoznicima. Takođe, podsetio je i da su iz njegove ideje nastala i dva veća dabldekera pod Neoplanovim znakom – četvoroosovinski Megaliner i zglobni Jumboliner.
Skyliner je video i par  zanimljivih izvedbi, a Konrad Auverter se podsetio posebnog autobusa iz 1995. godine za tim svetskog šampiona Formule 1, Kekea Rozberga. U izradi autobusa je učestvovao i sam Rozberg, koji je nekoliko puta posetio fabriku kako bi pomogao oko nekih detalja. Unutar autobusa nalazilo se šest televizora, satelitski sistem i sto za TV voditelja. Osim toga, u autobusu je Rozberg sa svojim inženjerima pripremao trke, koje je između ostalih, vozio i njegov sin, Niko.
Poslednja generacija Neoplanovog dabldekera je predstavljena 2010. godine na sajmu IAA u Hanoveru. Od tada, autobus je pretrpeo manje izmene a odneo velike nagrade. Kako MAN Truck & Bus grupa navodi u saopštenju za medije, zahvaljujući svojoj ekonomičnosti, atraktivnom dizajnu i komforu, Skyliner je daleko od penzije.
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: hochdecker u Lipanj 21, 2017, 22:34:31
Svima nam poznat Megaliner opet na prodaji u Švedskoj, iako ovdje nema vidljivog datuma objave oglasa...ovdje na jednoj slici još uvijek ima Svilna naljepnice...
https://www.mascus.ca/trucks-and-trailers/used-coach/neoplan-megaliner-n128/f4afh784.html
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: elez u Kolovoz 03, 2017, 00:36:48
https://youtu.be/MBDfcSWEYz0
Super  perfeto
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lussin u Kolovoz 03, 2017, 00:37:50
Kad smo već kod Skylinera, FC Porto je dobio jednog novog
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: fivestar u Kolovoz 03, 2017, 01:54:23
Fc Porto je nekad imao ugovor sa Irmaos Motom.
Imali su i katne sa logom i bojama Porta ali i standardne troosovince.
Internacionalizacija portugalskog nogometa očito ima svoj utjecaj i na izbor sponzora voznog parka.

Poslano sa mog m3 note koristeći Tapatalk
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Kolega garažer u Rujan 20, 2017, 16:43:40
Koliko u Hrvatskoj ima Skylinera i kod koga se mogu naći?
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: lussin u Rujan 20, 2017, 17:19:32
Ako se ne varam, 7. Čazmatrans 1, Vincek 2, Slavonija 4. MAN Importer Hrvatska ih uvozi. Naravno, govorim za N1222
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: akzg22 u Svibanj 24, 2018, 13:09:13
Zagreb Auto Show 2018., Neoplan Tourliner (prebacite u Aktualni modeli).
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: smogovci.bbb2 u Studeni 05, 2018, 00:37:02
Izvor:
https://youtu.be/PgSA0nIrvgE
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Paško u Listopad 01, 2019, 18:26:17
Gradski niskopodni Neoplan na nekom zagrebačkom sajmu 1990-ih
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: smogovci.bbb2 u Listopad 19, 2019, 20:23:52
Izvor:
https://youtu.be/z-7A-oDTN2Q
Neoplan Cityliner L Luxury Coach na 2018 IAA Hannover
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: VanhoolTX u Studeni 05, 2019, 14:55:55
Starac s drugom namjenom, vise slika na: https://eventwc.de/fahrzeuge/11m-bus/
(https://i.postimg.cc/2yLxJBRH/20190908-141827.jpg) (https://postimg.cc/H8H58nL5)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: smogovci.bbb2 u Listopad 15, 2021, 18:06:51
Izvor: https://youtu.be/Nw0nCO0LGKs
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Marko NS u Studeni 13, 2021, 02:26:13
https://omnibus.news/horseliner-st-martin?fbclid=IwAR2dVJ4KKEYhhdawHffI0LaP-IYs0Dep61HYfRe8liTJ--xdZu3guBTLVNI

Zanimljiva prica jedan jedini napravljen za IAA ali ga nikad nije preuzeo narucilac i zavrsio je negde u arapskom svetu da prevozi konje za sta je bio i namenjen. Nekad dok je Neoplan bio slavan i svaki bus bio poseban su bili bas inovativni
zanimljivo za sve ljubitelje Neoplana :)
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: Doki21 u Siječanj 25, 2022, 20:28:20
Jedan vrlo zanimljiv(barem po zadnjim vratima) Starliner 1.generacije
https://youtu.be/0cyZCSb7W3k
Naziv: Odg: Neoplan
Autor: netko u Srpanj 16, 2022, 15:12:54
Zna li itko tj. ima li popis svih modela Neoplana Jetilinera i Translinera kroz 90te godine?

Jetilinera nije bilo puno, dok Translinera je malo više zbog kombinacije turističkog, međugradskog i prigradskog modela.