Fotoškolica – kako poboljšati kvalitetu fotografija?

Autor sniff, Svibanj 13, 2016, 18:30:13

sofer29

Citat: Paško  u Ožujak 16, 2022, 10:26:45
Dobro došao i ti u temu sa slikama. Sljedeći put te molim da se pomakneš malo prema lijevo i uhvatiš cijeli bus.

Ovo je bilo brzinski uslikano
Dat cu sve od sebe da vozila koja mi daju kruh na stol bolje uslikam 😁

Mercedes bus

Citat: Paško  u Ožujak 16, 2022, 10:26:45
Dobro došao i ti u temu sa slikama. Sljedeći put te molim da se pomakneš malo prema lijevo i uhvatiš cijeli bus.
Tako sam i ja slušao tvoje prijedloge pa mi je pomoglo u boljem slikanju. Bar ja mislim da sam bolji u slikanju :)

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

sofer29

 bus123 549 na 219 

sofer29


Paško

Jedna od glavnih stvari vezanih za snimanje autobusa je - ako to budeš radio poluskrivećki, iz džepa, onda nećeš napraviti dobru fotku, a od ove tri nijedna nije dobra. Na prvoj je trebalo mobitel pomaknuti prema gore i desno, na drugoj isto tako podignuti mobitel, a treća je još najmanje centrirana.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Lion's Driver

Citat: zag  u Ožujak 15, 2022, 22:35:00
Najbolje je onda da ni ne prenosim slike pa ćeš biti sretan.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa kad si već tu u temi "škole fotkanja" onda dobronamjeran savjet prihvatiš a nemaš se razloga ljutiti. Nije mudro slovo. Krupniji plan, autobus u prvom planu, da ne fali komad autobusa, bez prepreka, bez puno okoliša itd itd... Osim ako je tematska slika tipa displaya ili oštećenja recimo ali i tada je u redu uz fotku napisati barem garažni broj.

Ja recimo imam problem da mi je nelagodno ukoliko me kolega ili netko sa strane gleda dok to radim pa ne slikam autobus u vožnji. Slikam obično autobuse koje ja vozim. Nisam postavio Bog zna koliko slika ali se potrudim da to na nešto sliči. U par poteza obrežeš sliku i riješiš se svakog viška na njoj.

Paško

Samo da kažem da nije post originalno bio u ovoj temi nego u ZET-ovom podforumu. Tu ponekad prebacimo one koje ne zadovoljavaju, ali se možda iz njih nešto može naučiti.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

David Colak

20 otoka 127

David Colak


David Colak


Paško

Davide, dobro nam došao na forum! Prije nego što nastaviš postavljati fotografije, trebalo bi obratiti pozornost na neka pravila. Kao što je NP napisao, već si snimio neke dobre fotografije, ali i neke loše, koje će biti obrisane jer ne zadovoljavaju osnovne kriterije kvalitete.

Za početak možeš pogledati sljedeću temu, u kojoj govorimo u neuspjelim fotografijama i tome kako postati bolji fotograf autobusa: https://autobusi.org/forum/index.php?topic=21994

Osim toga, napisat ću neke konkretne stvari o tvojim fotografijama. Prvo i najprvije, poželjno je da je na fotografiji cijeli autobus, tj. da nije "odrezan" u kadru. Fotografije kao #730 na 32 stoga nikako ne dolaze u obzir – osim kad je riječ o posebnoj pojavi (autobus na liniji na kojoj inače nije), za što onda postoji posebna tema! Slična je stvar s Otokarom #127 (druga fotografija) – vidimo zidić, pola autobusa, čovjekova leđa. OK, poluatmosferična fotka, ali ne uklapa se baš s ostalima u ovoj temi, zar ne? Prva fotka istog busa bolja je, ali bi bila još bolja da si se još odmaknuo od stabla. Neke fotografije trebalo je bolje urediti, npr. Regio na 3A (izbaciti ženu iz kadra), a neke se ne daju spasiti (Otokar na liniji 17 – jednostavno previše digitalnog zooma). Nije svaka fotka za forum.

Vidim na tvojim fotkama klasične karakteristike fotografa koji se prvi put iskušava u tome i nije siguran kako će ljudi reagirati pa fotke snima "iz džepa". Vjeruj mi, takve fotke gotovo nikad nisu dobre. Dobre fotke u pravilu su vodoravne (ne okomite, što je tvoja svaka!) i snimljene s autobusom u prvom planu, a ne tako da "visi" u gornjem ili donjem kutu i izgleda distorzirano. Kužim da ti nije svejedno da vozač, suputnici ili tkogod skuži da snimaš, ali budući da to već radiš, možda je i za tebe bolje da to ne radiš skrivećki nego tako da svi vide. Pusti ostale, koga briga, snimaš sam za sebe, a i nas ostale.

Eto, to su neke stvari za početak, nadam se da ćeš ih pomno uzeti u obzir.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Vanjac

Citat: Paško  u Svibanj 10, 2023, 19:14:20#127 (druga fotografija) – vidimo zidić, pola autobusa, čovjekova leđa. OK, poluatmosferična fotka, ali ne uklapa se baš s ostalima u ovoj temi, zar ne?

Nimalo se ne slažem s ovom kritikom, fotka je genijalna, jedna od boljih. Priča priču, ima života, kompozicija odlična. Ne mora svaka fotka biti šablonska s busom u prvom planu, slike jednih te istih autobusa smo vidjeli već nekoliko puta. Odlična fotka, nadam se da ćemo imati priliku vidjeti još različitijeg i kreativnijeg materijala.

Paško

OK, pošteno, neka bude koji put i takva fotka, nije problematična na isti način kao ostale. Istina je i da na riječkom forumu ima repetitivnih fotki.

Ali zato se sigurno slažemo da je "32 mošćenička draga" najgora dosad. Ne vidimo dobro ni Hyundai, a kamoli bus iza njega koji bi trebali...
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

NP-549

1. Isključi zoom, pogotovo digitalni
2. izreži višak slike ispod - asfalt, zid.  Bus mora bit u donjoj trećini slike.
3. slikaj isključivo polegnutim mobitelom.

od zadnje ture:


- 207 izrezat u ravnini ispod tenisica ženske na trotoaru
- 207 izrezat između druge i treće bankine
- 739 izrezat u ravnini sa desnim busenom trave
- 743 užasna slika, slikano tosterom
- 773 manje užasna, ali bezvezna. Nit je cijeli bus, nit slika ima neku poantu
- 814 izrezat donji dio gdje sjena stupa sječe betonski kanal
- 739 loše. Zid pokriva pol busa
- 745 prekrupni plan sa dig. zoomom i osobom koja prekriva bus
- tabele - ne loše za pogađalicu o kojoj stanici se radi.