Solaris

Autor Tomek, Prosinac 13, 2007, 23:19:05

citaro

#30
Solaris Urbino 12 na svicarskom snijegu  :D


citaro

U Winterthuru sam se protekla dva dana navozio svi mogucim solarisima (Urbino 12 gradski & prigradski, 18, trolejbus) i mogu zbilja reci da sam odusevljen koliko su ti autobusi udobni s putnickog gledista i koliko im je zavrsna obrada dobra...

Evo jedna snimka iz prigradskog urbina 12, godina proizvodnje je 2002, u 10. mjesecu ce mu biti 15 godina voznje! Stanje izvrsno!


smogovci.bbb2

http://www.autobusi.net/midi-solaris-ulazi-u-serijsku-proizvodnju/

Midi Solaris ulazi u serijsku proizvodnju
Poljski Solaris Bus & Coach je objavio da je ugovorena proizvodnja pet desetometarskih midibusa za austrijski Postbus i poljski PUK Komorniki

Nekoliko meseci nakon premijere na domaćem terenu, na sajmu Transexpo u poljskom Kjelcu, Solaris Urbino 10.5 konačno ulazi u serijsku proizvodnju u dve različite verzije za dva kupca. Austrijski Postbus je naručio tri autobusa i prvom će biti isporučeni, dok je PUK Komorniki naručio dva autobusa, uz šest dvanaestometarskih.
Adut novog Urbina 10.5 je tehnologija izrade, koju deli sa svim modelima iz porodice Urbino. Zahvaljujući tome, zamena delova se vrši lako i jednostavno, na isti način kao i na ostalim vozilima četvrte generacije Solarisa. Iako ne deluje malo, midi Solaris je za metar i po kraći od solo vozila, a cela promena dužine vrši se na međuosovinskom rastojanju, dok su prednji i zadnji prepust ostali isti. Zahvaljujući tome, radijus okretanja desetometarskog Solarisa je znatno manji od solo autobusa što je idealno za planinske krivine i uža gradska jezgra. Autobusi za ova dva prevoznika će imati ekološki čisto LED osvetljenje, identični klima uređaj, a svi će biti isporučeni sa dvoja vrata.
Ipak, ova dva prevoznika neće dobiti iste autobuse. Tri midibusa za Postbus će imati jednokrilna prednja vrata i 26 sedišta, od kojih će deset biti na delu bez podesta. Pogoniće ga motor DAF/PACCAR MX-11 koji će isporučivati čak 320 konjskih snaga, dovoljno za savladavanje tirolskog predela Alpa, gde će ova vozila biti u saobraćaju. Za poljskog prevoznika će prednja vrata biti dvokrilna, i imaće 23 sedišta, od kojih je šest dostupno bez podesta. Motori za ovog prevoznika će biti slabiji, Cummins ISBe 6.7 sa 250 konjskih snaga, ali će ipak saobraćati u ravnijim predelima, u okolini poljskog grada Poznanja i Komornika.
Solarisu ovo nije prvi put da sarađuje sa ova dva prevoznika. PUK Komorniki u saobraćaju već ima tri autobusa iz ove fabrike, a do jeseni će im biti isporučeno još osam, od kojih dva midibusa. U okviru velikog ugovora o isporuci 288 novih vozila, Solaris će Postbusu isporučiti i tri midibusa početkom marta, a nastaviće i poslovnu saradnju koja traje već više godina.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

smogovci.bbb2

http://www.autobusi.net/solaris-isporucuje-hibride-za-belgiju/

Solaris isporučuje hibride za Belgiju

Istorijski uspeh za poljski Solaris Bus & Coach, koji će prevozniku Société Régionale Wallonne du Transport isporučiti čak 208 vozila na hibridni pogon.

Kako tvrde predstavnici Solarisa, ovo im je do sada najveći uspeh na belgijskom tržištu, a može se podvesti i kao jedan od najvećih uspeha ove fabrike. Potpisan je ugovor u vrednosti od čak 105 miliona evra, a uključuje i osmogodišnju brigu o vozilima, kao i održavanje sistema za skladištenje energije u trajanju od 16 godina.

Svih 208 vozila biće u dužini od dvanaest metara a sistem za skladištenje energije će isporučiti britanski BAE Systems. Zahvaljujući specifičnosti sistema, vozila će moći da prelaze delove trase bešumno, sa isključenim dizel motorom. Zahvaljujući masovnoj nabavci hibrida, prevoznik  najavljuje smanjenje emisije izduvnih gasova u valonskom regionu Belgije. Solaris je izrazio izuzetno zadovoljstvo dobijenim poslom, jer je belgijsko tržište u velikom delu zaštitnički okrenuto ka domaćem proizvođaču.

Solarisu, koji je evropski pionir na polju hibridnog pogona, je trenutno potvrđena nabavka 97 vozila, dok se potpisivanje ugovora za preostalih 111 vozila očekuje naredne godine. Prvih deset vozila biće isporučeno u septembru ove godine, a isporuka poslednjeg vozila se očekuje tek u 2019. godini.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

citaro

Evo i jedna snimka iz zglobnjaka Urbino 18


lussin

Otvorili su natječaj za zastupnika na području Hrvatske

elez

Rezultati  natječaja?
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

citaro

Elektro Solaris na probi u svicarskom Luzernu:


smogovci.bbb2

Izvor:
http://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.transportmagazin.hr%2Fsolaris-dobio-novog-zastupnika-u-hrvatskoj%2F&h=AT2RP5Tkm4_mYZZM5FGdimIABpq_f8FvekH_Rt21Jy7oXwsFyACL5ZWOC3HfGYRW7y-RkYnDcAVGGqgXURqeLin2P9_1HaFG_eIGkfXir5n7W6SzEUytLGDecguupQXYspy6Tcswhw
SOLARIS DOBIO NOVOG ZASTUPNIKA U HRVATSKOJ
Od studenoga 2018. godine Solaris Bus & Coach S.A., dobio je novog prodajnog zastupnika u Hrvatskoj.
Tvrtka Wawa d.o.o. iz Samoborskih Novaka postala je eksluzivni partner Solarisa. Tom prigodom predstavljen je gradski autobus Solaris Urbino 12 hybrid, te rezultati jednomjesečnog testiranja u tvrtki GPP Osijek, koja je ovom prigodom bila i domaćin događanja.
Urbino 12 hybrid, autobus je opremljen vrhunskim BAE pogonskim sustavom, te predstavlja jedno od najnovijih rješenja Solarisa kojim proizvođač širi gamu vozila s pozitivnim utjecajem na okoliš. Urbino hybrid autobusi odlično su prihvaćeni u zapadnoj Europi gdje se prodaju u tenderima većim od 100 vozila. Odlikuje ih mogućnost rada u modu bez emisija te značajne uštede u potrošnji goriva.
Druženje u Osijeku, odnosno Parku Prirode Kopački Rit, kojemu je nazočilo desetak direktora i predstavnika gradskih prijevoznika iz Hrvatske, sastojalo se od prezentacije najnovijih rješenja alternativnih pogona gradskih autobusa, testnu vožnju autobusom Urbino 12 hybrid, te prezentacija rezultata i praktičnih iskustava s 30 dnevnog testiranja Solaris Urbino 12 Hybrid u tvrtki GPP Osijek, o čemu su govorili direktor Mario Šapina te vozači autobusa.
Novom zastupniku želimo mnogo uspjeha u radu, a podrobnije o testiranju u sljedećem broju – Transport magazina
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

ManNLNG

Eto ga odoše Iveco i MAN sa našeg tržišta....
EUROBUS AV120

Paško

Hahah, stvarno ti je rijetko tko ovdje ravan po glupostima
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

ManNLNG

#41
Citat: amfan  u Studeni 19, 2018, 00:57:41
Hahah, stvarno ti je rijetko tko ovdje ravan po glupostima

Solaris je izrazito konkurentan na javnim nabavkama još vise nego Iveco i MAN. Uglavnom sto sam ja rekao svojim postom je to da će Solaris dominirati javnim nabavkama zbog svoje cijene, i zato će MAN i Iveco nastradati na našem tržištu.
EUROBUS AV120

lussin

To što je Solaris konkurentan ne znači da nikad više nećemo vidjeti novi MAN ili Iveco. A i cijena ne igra ključnu ulogu u javnim nabavkama

elez

 Kako nas kolega ManNLNG zna da ce ubuduće u RH bit Solaris ili Mercedes. Interesantno misljenje. Jedva cekan za par godina vidit sta ce bit od toga
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

Renault25

Citat: elez  u Studeni 19, 2018, 16:21:16
Kako nas kolega ManNLNG zna da ce ubuduće u RH bit Solaris ili Mercedes. Interesantno misljenje. Jedva cekan za par godina vidit sta ce bit od toga
Kolega ManNLNG nije čuo da se kod nas namještaju javne nabave.