ZET razno (4)

Autor Volzhanin, Lipanj 25, 2019, 20:42:19

smogovci.bbb2

#30
Izvor: http://www.autobusi.net/kako-kolor-sema-utice-na-izgled-javnog-prevoza/
Za divno čudo netko piše afirmativno o ZET-u (a iz teksta bi se dalo zaključiti da je Promet pogriješio izmjenom sheme bojanja)
Kako kolor šema utiče na izgled javnog prevoza?
Beogradski su crveni, a do nedavno su bili žuti. U Novom Sadu su plavi, u Nišu crveni a u Subotici beli. Autobusi, trolejbusi i tramvaji čine svakodnevnicu miliona ljudi u Srbiji, ali su ujedno i deo turističke ponude gradova. Ipak, naša je svest o tom faktoru vrlo nerazvijena, pa su u ovim gradovima prisutni primeri katastrofalnog obeležavanja linija, namernog prebacivanja natpisa na displejima sa latinice na ćirilicu kao i odsustva adekvatnih informacija o redu vožnje.
Međutim, ono što je vrlo primetno na ulicama jeste upravo i kolor šema vozila, jer ona izuzetno može da promeni vizualni utisak o sistemu javnog prevoza. U bivšoj Jugoslaviji su skoro svi autobusi nosili istu kolor šemu kao odraz aktuelnog političkog sistema – crvenu boju ispod i belu ili boju slonovače iznad donje ivice prozora. Zagreb i Novi Sad su umesto crvene imali različite nijanse plave boje, dok je u Ljubljani ta boja bila zamenjena sa dve nijanse zelene boje.
Iako je većina gradova u međuvremenu menjala svoju šemu i usvojila nešto moderniji dizajn, primetno je da je u Srbiji vreme maltene stalo. Nekadašnji način farbanja autobusa, gde su dve različite boje podeljene ispod donje ivice prozora, vratio se u Beograd 2015. godine. Štaviše, korišćenjem zastarele RAL 1015 boje za gornji deo vozila, Beograd je izborom boja napravio korak unazad i vratio se u drugu polovinu 20. veka. Istu boju za gornji deo vozila koristi i novosadski JGSP ali se, za razliku od Beograda, kolor šema autobusa se nije nikad menjala.
Boju slonove kosti, kako se RAL 1015 naziva po zvaničnoj ton karti, je zagrebački ZET izbacio sa svojih autobusa na samom kraju 20. veka, kada je preuzeo prvu seriju autobusa MAN NL263. Početkom 21. veka, Zagreb je uveo "monohromatsku" kolor šemu, u kojoj je ceo autobus ofarban u plavu boju. Ispostavilo se da je Zagreb bio daleko ispred svog vremena, s obzirom na to da se u Nemačkoj i ostatku Evrope tek kasnije krenulo sa ovakvim načinom bojenja.
U slično vreme kada je Zagreb prešao na jednobojnu kolor šemu, isto se dešava i u Minhenu. Ipak, glavni grad Bavarske je izbegao monotoniju u dizajnu koja se javila kao nuspojava jednobojne kolor šeme. Naime, ovaj problem je rešen jednostavnim dodavanjem detalja u metalik sivoj boji, koji najčešće ocrtavaju ivice prozora i obogaćuju izgled vozila, bilo autobusa ili tramvaja. Ipak, tim koracima nije krenuo Berlin. Skoro dve decenije kasnije je i glavni grad Nemačke uveo monohromatski dizajn, koji se iz jednog naročitog ugla pokazao pogrešnim.
Nekadašnja šema BVG Berlin, koja se još uvek vidi na velikom broju vozila, sadržala je tri boje. Najveći deo vozila je bio ofarban u žutu boju, koja je postala jedina u najnovijem izdanju kolor šeme. Međutim, sa berlinskih autobusa su nedavno nestale male bordure sive i bele boje, koje su davale poseban šmek voznom parku berlinskog javnog prevoznika, a koje se često nisu pojavljivale nakon zamene delova oplate i činile vozni park šarenim. Ideja iza sive boje je bila da neutrališe prljavštinu na donjem delu autobusa, koja se često javlja zimi usled soli ili blata na putu. S druge strane, bela boja je predstavljala odličan prelaz između karoserije i neba, pa je pravila optičku varku da je autobus niži, što se posebno pokazalo zahvalnim kod niskoulaznih vozila sa velikim nadprozorskim površinama.
Problem koji je nastao u Berlinu uvođenjem nove kolor šeme nije primetan kod novih autobusa. Veoma često primenjen dizajnerski jezik evropskih autobusa, pa i šire, podrazumeva bogatu kolekciju crnih ili sivih bordura, koje dodatno naglašavaju određene elemente vozila. Naime, nije samo reč o crnim detaljima oko farova, već su u pitanju i stubovi između prozora. Proizvođači kao što je poljski Solaris su još smeliji, pa crnim bordurama prave lažne ivice stakala i blatobrana. Mercedes-Benz je otišao korak dalje sa električnim Citarom, na kom crna boja dominira čak i prednjom stenom. U takvom slučaju, jednobojna kolor šema je čak veoma poželjna, jer olakšava posao farbanja a ne čini dizajn autobusa siromašnim.
Stariji autobusi su ti koji su izazvali osećaj jednoličnosti i siromašnog dizajna u novoj šemi bojanja. Pošto su autobusi tog doba isporučivani u dve ili više boja, njima novi pravac u dizajnu naprosto ne odgovara. Znatno manje staklene površine, manjak bordura i drugih zavrzlama, koje potpisuju dizajneri samih autobusa, oslikavaju jednostavnost svog doba, koje je prepuštalo akcenat samoj kolor šemi prevoznika. Svođenje i jednog i drugog na minimum se nije pokazalo kao lepa opcija, pa je Berlin zadržao ostatak starijih vozila u izvornom bojanju.
"Kakve ovo veze ima sa Beogradom i Srbijom?", mnogi će upitati. Najpre sa Beogradom ima veoma čvrstu vezu, jer je javni prevoz srpske prestonice dobio novo ruho po ko zna koji put. Dok gradovi u Evropi razmišljaju o tome kako da očuvaju svoj identitet, a da uporedo umanje troškove farbanja i učine prevoz modernijim, Direkcija za javni prevoz u Beogradu je iz korena ponovo promenila vizualni identitet svojih autobusa. U prelaznom periodu, koji traje već godinama, nastalo je opšte šarenilo na ulicama Beograda jer je u saobraćaju i dalje veliki broj žuto-plavih autobusa. Odsustvo jasnog pravilnika o farbanju novih vozila, među kojima ima potpuno crvenih ili crveno-belih, je kreiralo novu dozu šarenila.
S druge strane, izborom boja je Beograd napravio veliki korak unazad. Umesto da se zadrži stara kolor šema, koja bi u nekom trenutku bila pretvorena u jednobojnu, odabrana je zastarena paleta boja i zastareo način rasporeda na samim autobusima. Pozitivni faktor koji se može izvući iz ovakve odluke je izgled starijih vozila, koja su dobila sjaj kao da su sada izašla iz fabrike, dok na autobusima novijeg datuma izgleda daleko neprikladnije. Da stvar bude još gora, nedavno isporučeni BMC autobusi ni nemaju boju slonovače iznad donje ivice prozora, već je taj deo na turskim autobusima ofarban u belu boju, što znači da se ni GSP Beograd, kao glavni prevoznik u prestonici, ne pridržava utvrđenog pravila. Utisak o opštem šarenilu upotpunjuju privatni prevoznici, kod kojih je većina vozila u potpuno crvenoj boji.

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Shole

#31
Tekst je baš OK, svaka čast autoru.  Da, Prometova shema je kao i Autotrolejeva i Libertasova korak unatrag jer modernim niskopodnim autobusima sa velikim staklenim površinama puno bolje stoji jedna boja nego kombinacije. Mislim da bi novi Citari odlično izgledali u Prometovoj limun žutoj boji.  S druge strane također je autor u pravu kad kaže da se farbanjem starih autobusa iz 90-ih u nove jednobojne sheme također promašilo jer su oni starinskog dizajna za velikim bočnim plohama i tu dvije boje odlično razbiju jednoličnost.   Doduše,  još malo pa nećemo ni znat koje su boje Autotrolejevi autobusi koliko imaju poljepljenih reklama.  Baš zavidim ZET-u i njihovom voznom parku koji ima samo par reklama na 400 i kusur buseva.

Akropola

Citat: Volzhanin  u Kolovoz 10, 2019, 18:03:25
Neće im ni ti dugo ostati ako ne misle poduzeti nešto oko primanja te oko ostalih uvjeta rada...ponavljaju se 90-te kada su vozači u ZET-u bili samo u prolazu...

Kao prvo isti koeficijent kao stariji zaposleni na neodređeno + povišenje svima osnovne plaće je uvjet za ostanak vozača.

MAN19464

Zet postao kao taxi cameo, stalno traže vozače. kava

smogovci.bbb2

https://net.hr/danas/hrvatska/mini-reportaza-iz-pakla-vrhunac-toplotnog-udara-provela-sam-vozeci-se-zet-ovim-busevima-i-tramvajima-ovo-je-moja-horor-prica/

MINI REPORTAŽA IZ PAKLA: Vrhunac toplotnog udara provela sam vozeći se ZET-ovim busevima i tramvajima. Ovo je moja horor priča

Danas, u ponedjeljak, najavljeno je da će se temperature penjati do čak 40°C te je iz tog razloga za područje Hrvatske izdano najviše, crveno upozorenje europskog sustava upozorenja od vremenskih nepogoda, Meteoalarma.
Iako su stručnjaci upozorili kako bi trebalo izbjegavati izlazak iz kuće u vremenu između 11 i 15 sati, odlučila sam testirati kako je onima koji su prisiljeni zbog obaveza izaći iz svojih domova.

Nije nepoznanica kako se mnogi, pogotovo u ljetnim mjesecima, žale na ZET-ov prijevoz, ukazujući na problem nedostatka klime u nekim autobusima.
Uzela sam živin, ali i digitalni termometar ne bi li točno odredila temperaturu, kako na zloglasnim linijama, tako i na onima koje zasigurno i vi koristite.
Prvi autobus u koji sam sjela bio je 607 Savski most – Sopot. U 12 sati i 10 minuta u njemu su bila 43 stupnja Celzijusa, a klima nije radila. Jedini plus dala bih za otvorene prozore, s obzirom na to da neke linije čak ni to ne prakticiraju.

Druga linija bila je 221 Travno – Glavni kolodvor. U 12 sati i 55 minuta, vožnja ovim autobusom bila je pravo osvježenje. Na ugodnih 31, 2 stupnja Celzijusa u autobusu sam bila gotovo sama. Čini se kako su Zagrepčani zaista ozbiljno shvatili upozorenja stručnjaka.
Iduća linija javnosti je poznata kao linija iz pakla. Dotrajali autobusi, česti ekscesi, doveli su liniju 268 Glavni kolodvor – Velika Gorica na loš glas. Ipak, čini se kako su kritike urodile plodom s obzirom na to da sam promijenila tri autobusa linije 268 i svaki je imao klimu.
Unatoč klimi, temperatura se popela do 37 stupnjeva Celzijusa u 14 sati i 38 minuta, no s obzirom na uvijete izvan autobusa, bilo je sasvim zadovoljavajuće.
Što se ne može reći za zadnju autobusnu liniju s kojom sam se odlučila voziti. Linija 109 Črnomerec – Dugave, baš kao i 268, na lošem je glasu. Rijetko koji autobus te linije ima klimu, a povezuje zapad s Novim Zagrebom što jasno pokazuje kako je ovo jedna od najprometnijih linija. U slučaju ako vam se kao meni dogodi da dođete u autobus koji ne samo da nema klimu već ima i zatvorene prozore, zažalit ćete što ste ikada kročili u njega.

U 15 sati i 30 minuta na liniji 109 Črnomerec – Dugave, sjela sam na sunčanu stranu, osječajući se kao u stakleniku. Nisam bila daleko od istine s obzirom na to da je moj termometar izmjerio čak 47,8 stupnjeva Celzijusa.
Starija gospođa koja je sjedila iza mene nekoliko puta je prokomentirala kako je ovo "pakao". Iako je autobus bio polu prazan, uvjeti su bili, blago rečeno, nemogući.
Iz tog razloga odlučila sam da  je vrijeme da provjerim kakvo je stanje kada je u pitanju tramvajski prijevoz.
U 16 sati i 18 minuta na liniji 13, u smjeru Kvaternikovog trga, izmjereno je 37 stupnjeva Celzijusa. Ipak, situaciju su olakšali otvoreni prozori.

Druga tramvajska linija u koju sam ušla bila je 17, Borongaj – Prečko. Moram priznati da u novom tramvaju temperatura nije bila, kako sam očekivala, puno veća od one u starom modelu tramvaja. Tako je u 16 sati i 55 minuta izmjereno 36 stupnjeva.
Zadnji tramvaju u kojemu sam bila, bio je broj 6, linija Sopot – Črnomerec. U 17 i 20 u njemu je radila klima te sam se vozila na ugodnih 34 stupnjeva
Celzijusa.

Tramvajske linije, bez obzira bio u pitanju stariji ili noviji tramvaj, definitivno su bolji izbor od autobusa, barem onih najkritičnijih. Temperature koje sam izmjerila na linijama 607 i 109, opasne su po zdravlje.
Zdravlje je najvažnije
Na ovaj način direktno se ugrožava zdravlje građana koji su svakodnevno osuđeni na javni gradni prijevoz u Zagrebu, stoga smo pitali liječnika kako se možemo zaštititi od ovakvih vremenskih neprilika.
"Najugroženije su starije osobe, djeca i trudnice koji bi trebali izbjegavati izlaganje visokim temperaturama", rekao nam je Ivan Kralj dr. med.
Isto tako postoji opasnost od toplotnog udara, a simptomi su povraćanje, mučnina, vrtoglavica, dehidracija...
Kralj upozorava kako je bitno dobro se hidrirati te ne izlaziti ukoliko to nije potrebno, pogotovo kada je riječ o visokim temperaturama koje su zabilježene ovih dana.

Naravno ni riječi o vozačima autobusa i tramvaja, kako je njima odraditi smjenu u takvim vremenskim uvjetima >hammer<
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Volzhanin

A ona besposlena pa se vozala gore dolje...

lovac27

Jel potpisan ugovor ZETa i grada VG na idućih 10 god?

sniff

#37
Slika ZETovih autobusa sa Lošinja ima ponešto, al mislim da fotke njihovog bivšeg odmarališta na ulazu sa šetnjice u Veli Lošinj nije bilo. Mislim da i dalje na ulaznim vratima u dvorište stoji ZETova pločica  ;D Slikano 20.6., druga fotka je pogled preko puta istoga.




Volzhanin


smogovci.bbb2

Izvor: https://www.vecernji.hr/zagreb/nema-vise-besplatnog-prijevoza-za-vrijeme-adventa-zbog-nove-linije-za-pantovcak-1360996
Nema više besplatnih buseva i tramvaja za Advent u Zagrebu, ali ima vlakova
Tu su informaciju nedavno priopćili iz Turističke zajednice grada Zagreba, a danas su je za Večernji list potvrdili i iz ZET-a

Vožnja autobusima i tramvajima u prvoj zoni vikendima za vrijeme Adventa u Zagrebu ove godine neće biti besplatna. Tu su informaciju nedavno priopćili iz Turističke zajednice grada Zagreba, a danas su je za Večernji list potvrdili i iz ZET-a.

– ZET se u zagrebački advent uključio posebnim linijama prema Mariji Bistrici i njihovu adventu te će uspostaviti i liniju koja će posjetitelje prevoziti prema Uredu predsjednice, u Vilu Prekrižje. No ove godine besplatan je prijevoz vlakovima iz zagrebačkog prstena na Glavni kolodvor, i to od ponedjeljka do četvrtka, s obzirom na to da smo ostvarili suradnju s HŽ Putničkim prijevozom – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld. Iz ZET-a kažu, unatoč tome što vožnja autobusom i tramvajem neće biti besplatna, da i dalje nude daleko najpovoljniji oblik prijevoza u odnosu na ostale adventske destinacije, zahvaljujući izrazito pristupačnim cijenama karata za javni gradski prijevoz autobusima i tramvajima, među kojima se najviše ističe povoljna karta od 4 kune za 30 minuta vožnje. Podsjetimo, proteklih godina javni prijevoz bio je besplatan od petka u podne do nedjelje u ponoć za vrijeme trajanja manifestacije.

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Akropola

Za Advent još ništa nije dogovoreno ni sa ZET-om ni HŽ Putničkim prijevozom. Dogovor se očekuje sljedeći tjedan.

smogovci.bbb2

#41
Izvor: http://www.zet.hr/aktualnosti/vijesti/zagrebacki-orkestar-zet-a-predstavio-album-serbus/7122
ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-A PREDSTAVIO ALBUM "SERBUS !"
"U nedjelju, 24. studenoga, u dupkom punoj Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, Zagrebački orkestar ZET-a održao je promociju nosača zvuka (CD-a) naziva "Serbus !", sa skladbama iz kultnog filma "Tko pjeva zlo ne misli" i pjesmama o Zagrebu. Uvjereni smo kako bi naš orkestar bez poteškoća ispunio i veliku dvoranu u Lisinkom jer se od početka tjedna gradom tražila karta više.
Uz direktoricu ZET-a, gospođu Ljubu Žgelu, koncert je svojom nazočnošću uveličao i gradonačelnik, gospodin Milan Bandić koji je tom prilikom Zagrebačkom orkestru ZET-a uručio i Medalju Grada Zagreba, istaknušvi kako je orkestar zagrebački simbol, pečat i institucija koja traje već 92 godine te kako je dodijeljena medalja mali znak pažnje za sve što su učinili za promociju Zagreba svih ovih desetlječa. Medalju je u ime orkestra primila vrijedna voditeljica projekata orkestra, Jelena Horvatinec.
Umješni članovi orkestra, pod vodstvom dirigenta Hrvoja Pintarića, na nedjeljnoj promociji oduševili su prisutne prekrasnim izvedbama pjesama koje se nalaze na CD-u, kao što su Golubovi, Kukavica, Marijana, Hvala ti srce, Za jedan časak radosti te ostalim nezaboravnim pjesmama kojima su prizvali neka romantična vremena.
Bitno je istaknuti kako su pjesme na albumu izvedene u suvremenim aranžmanima napravljenima ekskluzivno za puhački orkestar, čime je napravljen iznimno važan korak u očuvanju glazbene tradicije Grada Zagreba. Nastup je bio dodatno obogačen i vokalnom pratnjom talentiranog Matije Škvorca, kao i zbora čiji je voditelj, "Maranatha" , a koji je zaključio večer izvedbom pjesme "O Happy Day" uz pratnju puhačkog orkestra.
Zagrebačkom orkestru ZET-a ovim putem čestitamo na prekrasnom nastupu i predstavljenom CD-u, a posebice na Medalji Grada Zagreba, zbog čega će se 24. studenoga 2019. godine zasigurno pisati zlatnim slovima u povijesti orkestra te njegovim članovima i vodstvu biti dodatana motivacija u daljenjem radu i obogaćivanju kulturnog života Zagreba."

Zagrebački orkestar ZET-a rofl
Šta imaju i po drugim gradovima orkestre pa je ovaj Zagrebački buljo
A koje tek ulizivanje "koncert je svojom nazočnošću uveličao i gradonačelnik, gospodin Milan Bandić" good_boy
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

smogovci.bbb2

#42
Izvor: http://www.zet.hr/aktualnosti/vijesti/opci-uvjeti-isporuke-komunalne-usluge-komunalnog-linijskog-prijevoza-putnika/7129
Na temelju članka 30. Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine 68/18 i 110/18 - Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske), članka 4. stavka 1. točke 31. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (Narodne novine 41/18) i članka 12. Izjave o osnivanju Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o. (cjelovit tekst od 27. lipnja 2019.), uz prethodnu suglasnost Gradske skupštine Grada Zagreba, Uprava društva Zagrebački električni tramvaj donijela je Opće uvjete isporuke komunalne usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika. Ovim se općim uvjetima isporuke komunalne usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika utvrđuju uvjeti pružanja odnosno korištenja komunalne usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika, međusobna prava i obveze isporučitelja i korisnika komunalne usluge te način mjerenja, obračuna i plaćanja isporučene usluge.

Na temelju članka 30. Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine 68/18 i 110/18 - Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske), članka 4. stavka 1. točke 31. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (Narodne novine 41/18) i članka 12. Izjave o osnivanju Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o. (cjelovit tekst od 27. lipnja 2019.), uz prethodnu suglasnost Gradske skupštine Grada Zagreba, Uprava društva Zagrebački električni tramvaj d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, Ozaljska 105, dana 15.11.2019., donijela je



OPĆE UVJETE

isporuke komunalne usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika



I. OPĆE ODREDBE



Članak 1.



Ovim se općim uvjetima isporuke komunalne usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika (u daljnjem tekstu: Uvjeti) utvrđuju uvjeti pružanja odnosno korištenja komunalne usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika, međusobna prava i obveze isporučitelja i korisnika komunalne usluge te način mjerenja, obračuna i plaćanja isporučene usluge.



Članak 2.



Pojedini izrazi u smislu ovih općih uvjeta imaju sljedeće značenje

1. "Komunalna usluga" je komunalni linijski prijevoz putnika odnosno javni cestovni prijevoz putnika na linijama unutar zona koje utvrdi Grad Zagreb na svojem području (u daljnjem tekstu: prijevoz putnika).

2. "Linija" je relacija ili skup relacija od početnog do završnog stajališta na kojoj se prevoze putnici prema registriranom i objavljenom voznom redu s jednim ili više polazaka.

3. "Područje Grada Zagreba" je geografsko područje određeno Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj.

4. "Isporučitelj komunalne usluge" je trgovačko društvo Zagrebački električni tramvaj d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, Ozaljska ulica 105 (u daljnjem tekstu: prijevoznik).

5. "Korisnik komunalne usluge" je osoba koja se koristi uslugom prijevoza putnika u javnom prometu (u daljnjem tekstu: putnik).



I. UVJETI ISPORUKE USLUGE PRIJEVOZA PUTNIKA



Članak 3.



(1) Prijevoznik je dužan osiguravati trajno i kvalitetno obavljanje usluge prijevoza putnika, održavati objekte i uređaje komunalne infrastrukture, prometna sredstava i opremu u stanju funkcionalne sposobnosti.

(2) Prijevoznik je dužan u obavljanju djelatnosti postupati u skladu s načelima komunalnog gospodarstva.

(3) Prijevoznik je dužan poduzimati mjere i aktivnosti radi povećanja kvalitete usluga i sigurnosti.

(4) Obavijest o izmjeni načina obavljanja usluge prijevoza putnika, prijevoznik će objaviti preko sredstava javnog priopćavanja.



Članak 4.



(1) Prijevoznik odgovara za sigurnost putnika. Sigurnost putnika zajamčena je preventivnim konstrukcijskim mjerama na vozilima te edukacijom i kontrolom rada prometnog osoblja.

(2) Prijevoznik putnike osigurava od mogućih posljedica prometnih nesreća.



Članak 5.



Prijevoznik obavlja prijevoz putnika na području Grada Zagreba unutar zona područja koje mu je povjereno.



Članak 6.



(1) Prijevoznik se obvezuje ugovoreni prijevoz putnika obavljati točno, prema redu vožnje.

(2) Smetnje nastale zbog više sile ili krivnjom trećih osoba, na koje prijevoznik ne može utjecati niti ih spriječiti, smatraju se opravdanim razlogom za odstupanje od obveza iz stavka 1. ovog članka.



Članak 7.



(1) Prijevoznik je dužan obavijestiti putnike o promjeni relacije kretanja vozila ili odredišta.

(2) Prijevoznik je dužan u slučaju iznenadnog zastoja ili kraćeg poremećaja u prometu, u što kraćem roku poduzeti mjere za ponovnu uspostavu redovitog prijevoza, odnosno osigurati zamjenski prijevoz vlastitim vozilima ili vozilima drugih prijevoznika.

(3) O obustavi prijevoza i načinu osiguranja zamjenskog prijevoza, prijevoznik je dužan pravodobno obavijestiti građane preko sredstava javnog informiranja.



III. UVJETI KORIŠTENJA KOMUNALNE USLUGE



Članak 8.



(1) Putnik je dužan koristiti se uslugom prijevoza na način propisan ovim uvjetima.

(2) Putnik svojim ponašanjem ne smije nanositi štetu prijevozniku i komunalnoj infrastrukturi.



Članak 9.



(1) Cijena komunalne usluge utvrđuje se tarifom koju određuje prijevoznik.

(2) Prijevoznik je dužan cjenik usluge prijevoza objaviti na svojoj oglasnoj ploči i na svojim mrežnim stranicama.



Članak 10.



(1) Putnik uslugu prijevoza plaća kupovinom vozne karte te je dužan za vrijeme vožnje imati valjanu voznu kartu.

(2) Putnik voznu kartu kupuje u vozilima i na prodajnim mjestima koja odredi prijevoznik.

(3) Svi putnici moraju imati voznu kartu, bez obzira na to plaćaju li ju sami ili za nju trošak podmiruju druge pravne ili fizičke osobe, osim osoba koje su prema posebnim propisima oslobođene plaćanja vozne karte.



Članak 11.



(1) Putnik ulazi u ugovorni odnos s prijevoznikom kupovinom vozne karte ili na drugi propisani način kojim se ugovara pružanje usluge prijevoza.

(2) Putnik ulaskom u ugovorni odnos s prijevoznikom prihvaća odredbe ovih uvjeta.



Članak 12.



(1) Kontrolu voznih karata u tramvajima i autobusima obavljaju kontrolori karata.

(2) Kontrolori karata obvezni su prilikom obavljanja poslova kontrole karata, predstaviti se putnicima pokazivanjem službene iskaznice kontrolora.

(3) Na zahtjev kontrolora kao ovlaštene osobe prijevoznika, putnik je dužan predočiti valjanu voznu kartu radi kontrole.

(4) Putnik koji prilikom kontrole ne predoči valjanu voznu kartu dužan je kontroloru dati vjerodostojne podatke o svojem identitetu.

(5) Ako putnik odbije dati podatke o svojem identitetu, kontrolor može zatražiti pomoć policijske uprave.

(6) Prijevoznik je dužan podnijeti izvješće o počinjenom prekršaju gradskome upravnom tijelu nadležnom za komunalno redarstvo.



Članak 13.



(1) Putnik u vozilu smije zauzeti samo jedno sjedalo.

(2) Osobe s invaliditetom, trudnice, osobe s malom djecom te starije i nemoćne osobe imaju prednost pri ulasku u vozilo i prilikom zauzimanja mjesta za sjedenje.

(3) U vozila ne smiju ulaziti osobe koje bi svojim ponašanjem, prtljagom ili stvarima koje unesu u vozilo mogle ugroziti sigurnost putnika te osobe mlađe od šest godina bez pratnje odrasle osobe.



Članak 14.



(1) Putnik može u vozilo unijeti ručnu prtljagu, dječja kolica, invalidska kolica, sportsku opremu (skije, pribor za ribolov i slično) i drugu prtljagu koja svojim dimenzijama i svojstvima ne ugrožava sigurnost putnika.

(2) Ručnu prtljagu potrebno je smjestiti tako da zauzima što manje prostora u vozilu, da ne ometa niti da na bilo koji način ugrožava ostale putnike.

(3) Ručna prtljaga koja se unosi u vozilo ne smije biti dimenzija većih od 80 x 50 x 40 cm ili teža od 30 kg.

(4) Putnik je dužan voditi brigu o svojoj prtljazi.

(5) S predmetima nađenim u vozilu, prijevoznik je dužan postupati sukladno posebnim propisima.



Članak 15.



(1) Zabranjeno je u vozilo unositi predmete koji mogu ozlijediti, ugroziti život, zdravlje i imovinu putnika i prometnog osoblja.

(2) Iznimno, od stavka 1. ovoga članka, pripadnicima policije i hrvatske vojske kad su na službenom zadatku dopušteno je unošenje osobnog oružja u vozilo javnog prijevoza sukladno posebnim propisima.



Članak 16.



(1) Putniku je zabranjeno:

- unositi u vozilo prtljagu, stvari i životinje suprotno odredbama ovih uvjeta;

- ometati prometno osoblje u obavljanju službe;

- uznemiravati ostale putnike;

- bacati otpatke i oštećivati vozilo i njegove oznake;

- konzumirati hranu, alkohol i pušiti u vozilu;

- ometati naplatu i kontrolu vozne karte, ulaženje i izlaženje iz vozila i smještaj putnika u vozilo;

- ulaziti u vozilo kad vozač u vozilu objavi da vozilo ne prima putnike ili da je već popunjeno;

- onemogućavati otvaranje i zatvaranje vrata i nasilno otvarati vrata na vozilu;

- ulaziti i izlaziti iz vozila u pokretu, pridržavati se za vozilo ili voziti se na vanjskom dijelu vozila.

(2) Prometno osoblje će od putnika koji postupa suprotno stavku l. ovoga članka zatražiti da napusti vozilo.



Članak 17.



(1) Slijepe osobe imaju pravo u vozilo uvesti psa vodiča, osobe u invalidskim kolicima rehabilitacijskog psa, djeca s teškoćama u razvoju uz pratnju roditelja i terapijskog psa, a treneri pasa, pse u školovanju. U vozilo se smije uvesti i pas/štenac na socijalizaciji u obitelji.

(2) Psi iz stavka 1. ovoga članka moraju nositi službenu ormu.



Članak 18.



(1) Dopušten je prijevoz kućnih ljubimaca (pas visine grebena do 30 cm, mačke i pitome male životinje) u odgovarajućim ručnim transportnim kutijama.

(2) Dopušten je prijevoz kućnih ljubimaca pasa koji u grebenu imaju više od 30 cm, ako pas ima brnjicu i vodi se na kratkom povodcu, a vlasnik ima propisanu ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće.

(3) Putnik u vozilo može uvesti samo jednog kućnog ljubimca.

(4) Putnik koji je uveo kućnog ljubimca u vozilo odgovoran je za njegovo ponašanje i dužan je nadoknaditi štetu koju kućni ljubimac nanese drugim putnicima u vozilu ili onečisti vozilo tako da se vozilo mora povući u spremište na čišćenje.

(5) Zabranjen je prijevoz opasnih pasa, određenih posebnim propisima.

(6) Putnik koji putuje s kućnim ljubimcem dužan je:

- ulaziti na prednja vrata (uz vozača) i zadržavati se u prednjem dijelu vozila;

- nositi pribor za čišćenje fekalija;

- očistiti površinu u vozilu koju njegov kućni ljubimac onečisti.



Članak 19.



(1) Prijevoz bicikala autobusima obavlja se u razdoblju od 1. ožujka do 1. studenoga.

(2) Vozila koja obavljaju prijevoz bicikala odgovarajuće su označena slikama i uputama o korištenju nosača za bicikle.

(3) Na autobuse kojima se obavlja prijevoz bicikala postavljaju se nosači za bicikle na stražnji dio autobusa sukladno posebnim propisima.

(4) Na nosače za bicikle dopušteno je stavljati bicikle promjera kotača od 20" do 29" i gume širine do 3", osim tandem-bicikala, bicikala s električnim pogonom i slično.



Članak 20.



(1) Putnik koji se koristi uslugom prijevoza bicikala autobusom dužan je:

- obavijestiti vozača o postavljanju i spuštanju bicikla s nosača, prije i poslije postavljanja i spuštanja,

- postaviti bicikl na nosač za bicikle tako da se prednji kotač nalazi isključivo s desne strane uz rub kolnika, osim bicikla s blatobranima koji se postavlja s prednjim kotačem na lijevoj strani nosača za bicikle.

(2) Putnik iz stavka 1. ovoga članka samostalno postavlja i spušta bicikl s nosača za bicikle te je odgovoran za štetu na biciklu i za štetu prema trećim osobama, odnosno za štetu na autobusu koja je nastala zbog nepravilnog postavljanja i spuštanja bicikla s nosača za bicikle.

(3) Osoba mlađa od 14 godina smije se koristiti uslugom prijevoza bicikala autobusom samo u pratnji punoljetne osobe.



IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE



Članak 21.



(1) U slučaju nepoštivanja odredbi ovih uvjeta, putnik može uputiti pisani prigovor Povjerenstvu za zaštitu prava korisnika usluge prijevoza putnika u javnom prometu Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o.



Članak 22.



(1) Ovi uvjeti objavit će se u Službenom glasniku Grada Zagreba i na mrežnoj stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr) te na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici prijevoznika (www.zet.hr).

(2) Ovi uvjeti stupaju na snagu osmog dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.



Zagrebački električni tramvaj d.o.o.

direktorica Društva

Ljuba Romčević-Žgela, dipl. oec., v. r.

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

MAN truck bus

Još jedna odredba gdje će se putnici uvijek loviti njihovih prava, ali ne obveza i zabrana. >hammer<
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

leonardo123

UPOZORENJE ZET-OVACA: 'Voziti buseve u ovakvom stanju je čisti rulet, a na okretištima nema WC-a nego tražimo gdje je kakav grm'

O stanju u autobusima ZET-a razgovarali smo sa sindikalnim predstavnikom Ilijom Tadićem, a stigli su i odgovori iz ZET-a

"Sjećate se problema s klimom prošlog ljeta u autobusima ZET-a? Sada nas očekuju takvi problemi s grijanjem. Naprosto, sustavi grijanja i hlađenja se ne servisiraju redovno – jer bi se trebali servisirati kod ovlaštenih servisera. Valjda se ne čekaju prvi slučajevi legionele da bi se reagiralo?", opisuje dramatično zabrinjavajuće stanje u autobusima gradskog prijevoznika u vlasništvu Grada Zagreba Ilija Tadić, šef Sindikata autobusnog prometa ZET-a.

Pitali smo ga kakvo je stanje u autobusima ZET-a nakon što je Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini, na svom Facebook profilu objavio fotografije koje su zorno svjedočile da bi se gume na autobusima teško mogle smatrati "zimskima". Također, objavio je i ispis kazne koju je u policijskom nadzoru dobio vozač autobusa ZET-a zbog upravljanja tehnički neispravnim vozilom.

'Čudo je da se nisu događale veće havarije'

"Da, naši vozači se neprestano suočavaju s problemima u vozilima. Autobusi jesu u voznom stanju, ali tehnička ispravnost nije dobra. Već dvije godine upozoravamo da nam u servisnom osoblju nedostaju mehatroničari (pojednostavljeno: mehaničari koji uštimavaju mehaniku i elektroniku u vozilu, op.a.), i pravo je čudo da se zbog stanja autobusa nisu događale i veće havarije", komentira objavu zastupnika Peteka sindikalac Tadić.

I onda nam reda problematične situacije iz svakodnevnice i pokazuje fotografije: od signalne lampice zalijepljene "izolir" trakom (umjesto da se otkloni kvar zbog kojeg lampica ne radi), papirnate oznake na autobusu jer ne radi displej, do poluotvorenog poklopca na motoru itd.

Iz ZET-a nam, nažalost, nisu htjeli odgovoriti kakvi su precizni podaci o tehničkoj ispravnosti vozila. U ovom trenutku u voznom parku ima ukupno 440 autobusa, prosječne starosti 10 godina, a KTI odnosno, koeficijent tehničke ispravnosti, "ovisi o redovnim i izvanrednim servisima, sudarima, a ne samo o ispravnosti vozila", objašnjavaju iz ZET-a. Nije nam odgovoreno ni koliko je autobusa isključeno iz prometa protekle godine, niti – koliko ih je izgorjelo. Naime, ZET je gradski prijevoznik koji je često punio medije kataklizmičnim prizorima zapaljenih autobusa. Također, vrlo često autobus prođe dnevni pregled jer kvar nije "tako zabrinjavajuć" da autobus ne bi mogao voziti. Potvrđuju to i fotografije koje su nam ustupljene iz Sindikata vozača autobusa.

Hoće li ove zime opet biti problema zbog loših guma?

Iako sindikalac Tadić upozorava da su gume loše kvalitete, odnosno da su "protektirane" (dorađene), ali da često nemaju odgovarajući zimski sloj, u ZET-u odgovaraju da su "u voznom parku autobusa ZET-a na vozilima gume odgovarajuće kvalitete i dubine profila (M+S)."

"ZET-ova Služba interne revizije i kontrole obavlja kontrolu u svim segmentima poslovanja, a između ostalog prema potrebi i kontrolu autobusnih guma. Na prigovor nekih sindikalnih povjerenika reagiralo se odmah, provela se kontrola autobusnih guma. Autobusi, kao i autobusne gume podliježu Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17), kao i Pravilnicima (NN 85/16 i 24/17, 16/18). Zagrebački električni tramvaj d.o.o. postupa sukladno navedenim Zakonima i propisima, a kao dopuna propisanim Zakonskim aktima ima i uvedene interne akte o održavanju i kontroli autobusa. Važno je naglasiti da autobusne gume i njihov vijek trajanja ovisi o više faktora: prijeđenim kilometrima, uvjetima na cesti, vremenskim prilikama, te njihovim dobrim gospodarenjem (skladištenjem, načinom vožnje...), tako da uvijek postoji mogućnost, a što se nerijetko i događa, da tek ugrađene nove gume mogu biti oštećene odmah nakon ugradnje (rubnik, oštećenja na cesti, nagla kočenja, prometne nesreće ...). Ako se utvrde nedostaci temeljem zakonskih i ostalih normi, gume se redovito mijenjaju", stoji u ekstenzivnom odgovoru iz ZET-a.

No, na upit jesu li klime, odnosno sustavi grijanja podvrgnuti servisiranju ovlaštenih servisa, iz ZET-a ne odgovaraju ni ekstenzivno niti detaljno. Priznaju da od ukupno 440 autobusa ZET-a njih 61 nema klimatizacijski uređaj u putničkom prostoru, a "u skladu s raspoloživim resursima i u najvećoj mogućoj mjeri, na 146 linija uključuju se autobusi s klimatiziranim prostorom." Nije nam, međutim, odgovoreno na precizan upit jesu li uređaji redovno servisirani u ovlaštenim servisima. Samo je navedeno da se kvarovi koje prijave vozači ili se primijete u dnevnim tehničkim pregledima "rješavaju u najkraćem mogućem roku". Što se tiče policijske kazne, u službenom odgovoru iz ZET-a kažu da je tijekom cijele 2019. izrečena samo jedna novčana kazna zbog upravljanja tehnički neispravnim vozilom.

No, činjenica je da je direktorica ZET-a, Ljuba Romčević Žgela, još u siječnju 2019. donijela službenu Odluku kojom je regulirano da će kazne koje eventualno budu ispisane vozačima ZET-a zbog upravljanja tehnički neispravnim vozilima podmiriti ZET. Drugim riječima, nema veze ako vozite neispravno i ako vas uhvati policija – mi ćemo to riješiti. Ili, radije ćemo plaćati kazne nego sređivati autobuse.

Vozači autobusa bez vode i WC-a na brojnim okretištima

Ilija Tadić iz sindikata upozorava da već dugo upozoravaju na teške uvjete u kojima rade, pišu nadležnima i traže sastanke, odgovore, rješenja. "Obično uzvraćaju da se moramo strpjeti jer će se naredne godine nabavljati novi autobusi. Ali to nipošto ne rješava pitanje vožnje autobusa ove godine u ovakvom stanju. A voziti autobuse u ovakvom stanju je čisti – rulet!", rezolutan je Tadić. Nije za vozače samo problem stanje u autobusima, nego i na okretištima, gdje još uvijek nemaju ni sanitarni čvor niti pitku vodu. Nedavno je sindikat Ilije Tadića pisao i upravi ZET-a, ali i gradonačelniku Milanu Bandiću – jer na brojnim okretištima, u Dubravi, u Podsusedu, ali i na onima u centru grada (Kvaternikov trg, Mirogoj itd.) nema ni pitke vode niti sanitarnog čvora.

"Je li vama normalno da vozači moraju moliti za odlazak na WC u kafićima? Ili gledati ima li gdje kakav grm? Pa je li to normalno za metropolu kako gradske vlasti predstavljaju Zagreb?", komentira stanje Ilija Tadić. "I tako godinama. S jedne strane zapošljavaju se u ZET-u novi menadžeri i savjetnici, a radnici na dnu ljestvice nemaju niti uvjete za civilizirano obavljanje posla", kaže Tadić. Iako je više puta pitao kakav je status njihova apela za sređivanje okretišta, odgovor, kaže, nije dobio.

Iz ZET-a pak odgovaraju vrlo neodređenom formulacijom: "Dijalog sa svim sindikatima je stalno prisutan i u najvećoj mogućoj mjeri rješavaju se sve potencijalne teškoće i problemi na koje sindikati ukazuju." A nedostatke na pojedinim okretištima, riješit će, kažu, "u sljedećem razdoblju, sukladno mogućnostima".

izvor: https://net.hr/danas/hrvatska/upozorenje-zet-ovaca-voziti-buseve-u-ovakvom-stanju-je-cisti-rulet-a-na-okretistima-nema-wc-a-nego-trazimo-gdje-je-kakav-grm/