Autobusna tematika > Proizvođači

Povijest proizvodnje autobusa u Hrvatskoj (Autokaroserija (TAZ) Zagreb, Eurobus)

(1/21) > >>

Tomek:
Eto, došlo je i do toga da se nabavilo sa raznih strana mnogo materijala, hvala svima na pomoći. Ovo što ćemo ovdje iznijeti sažeto u jedan tekst o nekad slavnoj povijesti naše proizvodnje nema nigdje trenutno na jednom mjestu, tako da se ova tema za početak zaključava, a sve komentare možete pisati u temama o TAZ-u i Eurobusu. Trebat će par dana da dovršim dio o TAZ-u i Eurobusu, al mislim da će Vas zanimati, pogotovo kako ćemo se približavati novijoj povijesti.

Povijest Tvornice autobusa Zagreb

Prvih 30 godina poduzeća

Poduzeće AUTOKAROSERIJA ZAGREB osnovano je u srpnju 1948 god. u Zagrebu. Kratki pregled prvih 30 godina rada nalazi se u listu izdanom prilikom obilježavanja 30.-te obljetnice rada.
Tomek:


Tomek:
PROJEKT AUTOBUSA D14
Razvoj i proizvodnja prototipa autobusa D14 bila je prekretnica u razvoju poduzeća. Sa autobusom D14 AUTOKAROSERIJA ZAGREB postaje proizvođač kompletnog autobusa i mijenja ime u TVORNICA AUTOBUSA ZAGREB.
Razvoj autobusa D14 nije bio lak ni jednostavan i realiziran je tek u trećem pokušaju. Projekt D14 započeo je 1970 god. u FAPu koji je trebao izraditi šasiju (rešetku) i ugraditi u rešetku agregate i ostale dijelove podvozja. Sa strane AUTOKAROSERIJE u projekt D14 bio je uključen samo jedan projektant i to dipl. ing. Ivan Balog. Kako FAP na razvoju D14 do 1975 god. nije učinio ništa na inicijativu ing. Baloga projekt se prenosi u Zagreb i u Autokaroseriji se u Službi razvoja formira Razvoj konstrukcije podvozja koji on vodi i u 1976 g. započinje se rad na projektu D14. Izradila se dokumentacija za ugradnju motora Famos i prateće sisteme uz motor ali dokumentacija se ne realizira u proizvodnji. Iz razloga bojkotiranja projekta D14 od rukovodstva poduzeća ing. Balog daje otkaz i u ožujku 1977 odlazi iz Autokaroserije.  Na projektu D14 prestaje se raditi i Razvoj podvozja radi na projektu rekonstrukcije šasije autobusa D1913 za izvoz u Dansku. Po završetku tog posla projekt D14 se treći puta započinje i rukovoditelj Službe razvoja daje pismeni zadatak ing. Alekseju Aleksandrovu da započne novi projekt D14. U 1978 god. izrađena je kompletna dokumentacija za rešetku i za cijelo podvozje i počela je proizvodnja rešetke D14 u prototipnoj radionici.

Tomek:
IZRADA REŠETKE PODVOZJA U PROTOTIPNOJ RADIONICI

Tomek:
DOKUMENTACIJA ZA PODVOZJE D14

Glavni projektant dipl.ing.Aleksej Aleksandrov i konstruktor Ivan Kekić izradili su kompletnu dokumentaciju za rešetku i podvozje D14. Obim dokumentacije je bio oko 3000 crtežaNavigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju